01/11/2011

Dört Deniz Bülteni - Ekim 2011



Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz ve Gökdeniz havzasında savunma ve güvenlik gündemi
[PDF]


Arnavutluk


Avrupa Birliği'nin (AB) Tiran Büyükelçisi Ettore Sekui, AB'nin 2011 yılı ilerleme raporu Arnavutluk belgesini Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa'ya teslim etti. Raporu inceleyen Berişa, düzenlediği basın toplantısında, bu yılki ilerleme raporunda Arnavutluk'un AB'ye aday ülke statüsü için olumsuz cevap verildiğini belirterek, bundan kendilerinin sorumlu olduğunu söyledi. Hükümetin, AB'nin Arnavutluk için belirlediği 12 öncelikli görevi tamamlamaya kararlı olduğunu belirten Berişa, "Bir yıl önce AB Komisyonu, Arnavutluk'un AB'ye daha da yakınlaşması için 12 şartın tamamlanmasını istemişti. Maalesef bu şartlardan bir bölümü tamamlanmadı, çünkü parlamentoda oyların beşte üçü ile onaylanması gereken yasalar vardı" dedi.

Arnavutluk, Komünist rejim döneminden kalan yaklaşık 45,000t mühimmatı 2013 yılına kadar tamamen imha etmei planlıyor. Arnavutluk Savunma Bakanı Arben İmami'nin 4 Ekim günü, Tiran'daki silahsızlanma konferansında yaptığı açıklamaya göre, imha işlemini, meskûn mahallerin yakınında bulunan 22 cephane deposunun kapatılması takip edecek. Komünist rejim döneminde oluşturulan devasa cephanelikler büyük bir güvenlik riski teşkil ediyor. 2008 yılında Tiran yakınlarındaki bir cephanelikte meydana gelen bir patlamada 26 kişi hayatını kaybetmişti.

Arnavutluk, Afganistan'daki NATO birliklerine destek amacı ile teşkil edilecek olan Balkan görev kuvvetine katılım sağlayacak. Arnavutluk, Makedonya, Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ ve Slovenya'nın kuracağı görev kuvvetinin öncelikli amacı, Afgan güvenlik kuvvetlerinin eğitimi olacak.  


Azerbaycan

Azerbaycan ile Rusya, Bakü'ye 120km mesafedeki Gebele erken uyarı üssünün kullanımının uzatılması için görüşmeler yapıyor. Rus Uzay Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Oleg Ostapenko'nun 4 Ekim'e düzenlediği basın toplantısında bildirdiği üzere, kira süresinin uzatılması için Azeri tarafının öne sürdüğü şartlar Moskova'da değerlendirilmekte. 1985'te kurulan üssün halihazırda yürürlükte olan kira süresi Aralık 2012'de sona eriyor. USD 7 milyonluk kira anlaşması 2002 yılında imzalanmıştı.

Azeri APA haber ajansının 14 Ekim tarihli haberine göre Azerbaycan, Türkiye ile T-155 Fırtına kundağı motorlu obüs (KMO) sisteminin satışı konusunda görüşmeleri sürdürüyor. Sistemin motor üreticisi Alman MTU firmasının ihracat lisansı konusundaki engeli karşısında taraflar alternatif çözümler üzerinde durmakta. Aracın motor ve aktarma organının Türkiye’de üretilmesi, öne çıkan çözüm olarak ifade ediliyor.


Bulgaristan

Bulgar Silahlı Kuvvetleri'nin NATO'ya entegrasyon süreci, Savunma Bakanı Simeon Simeonov ile Napoli Müşterek Kuvvetler Komutanı Amiral Samuel Locklear'ın 11 Ekim'de imzaladıkları belge ile resmen tamamlandı. İttifaka 2004 yılında üye olan Bulgaristan'ın halen Afganistan'daki NATO güçleri bünyesinde 610 askeri bulunuyor. Ülke ayrıca Vaşington Anlaşması uyarınca NATO harekâtlarına katılmak üzere yaklaşık 1,000 kişilik bir mekanize tabur tahsis etmiş durumda.

Bulgaristan, Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları girişiminin (South Eastern Europe Defence Ministerial Initiative) bir etkinliği olan SEESIM 12 (South Eastern Europe Simulation 12) simülasyon tatbikatına ev sahipliği yapacak. Bulgaristan Savunma Bakan Yardımcısı Avgustina Tzvetkova'nın 11 Ekim günü yaptığı açıklamaya göre, SEESIM'in ana amacı, bölge ülkeleri arasında eğitim işbirliği altyapısının geliştirilmesi olarak belirlenmiş durumda. Doğal afet ve insani yardım harekât taktik ve usüllerinin deneneceği SEESIM tatbikatına SEDM ülkeleri, ABD ve İsveç katılımcı, Gürcistan ve Moldova ise gözlemci olarak katılacak.

Panther helikopterinin teslim töreni
Bulgar Deniz Kuvvetleri, Eurocopter firmasına sipariş edilen üç adet AS-565 Panther tipi helikopterden ilkini, 9 Ekim'de Varna yakınlarındaki Çayka Deniz Üssü'nde düzenlenen törenle teslim aldı. Kalan iki helikopterin de yıl sonuna kadar teslim edilmesi bekleniyor. Bulgaristan, Eurocopter ile Ocak 2005'te 12 adet AS-532 Cougar ve 6 adet AS-565 Panther helikopteri için EUR358 milyonluk bir sözleşme imzalamış, ancak ülkenin içine düştüğü ekonomik darboğaz ve savunma bütçesindeki sıkıntılar nedeniyle sözleşmenin kapsamının daraltılması gündeme gelmişti. Firma ile 2011 Haziran'ında varılan anlaşma ile Panther siparişi üçe indirilmişti.[1]

Bulgar Kara Kuvvetleri'nin Sofya yakınlarındaki Çelopeçene mühimmat deposundan 14 adet 85mm topçu mühimmatı çalındı. İmha edilmek için ayrılan mühimmatların kararsız durumda olduğu, taşınmalarının bile oldukça riskli olduğunu kaydeden Bulgar yetkililer, ihmali görülen depo çalışanlarının sert biçimde cezalandırılacağını kaydetti. Çelopeçene deposunda 2008 yılında meydana gelen patlama çevreye büyük zarar vermiş, depolanan hurda mühimmatın ayrıştırılması için yüksek maliyetli bir işlem başlatılmıştı.


Ermenistan

Krunk-25 Taktik İHA
Ermenistan, bağımsızlığını kazanmasının 20. Yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Erivan’da düzenlenen askeri resmi geçitte yerli üretim Krunk-25 taktik insansız hava aracını (İHA) ilk kez sergiledi. Ermeni Savunma Bakanlığı'na ait Hava Kuvvetleri Enstitüsü tarafından geliştirilen Krunk-25, 60kg azami kalkış ağırlığına ve 3,500m servis tavanına sahip. 150km/saat seyir süratine sahip İHA'da stabilize elektrooptik taret bulunuyor.


Gürcistan

Ekim ayı başında Gürcistan'ı ziyaret eden Fransız Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy, Gürcistan’ın ‘toprak bütünlüğünü’ desteklediğini açıkladı. Gürcü muhalefeti ise, Sarkozy’nin ziyareti dolayısıyla Tiflis’in merkezinde bir miting düzenledi. Eyleme katılanlar Sarkozy’e ülkenin şu anki yönetimini değil halkı destekleme çağrısında bulundu. Fransız Devlet Başkanı Gürcü halkına hitaben yaptığı konuşmasında, askeri harekatların hızlıca sona erdirilmesinin barışın tamamıyla oluşturulduğu anlamına gelmediğini kaydederek, “Üç yıl aradan sonra Gürcistan’da halen mülteciler var, alınan sorumluluklara aykırı olarak burada (Abhazya ve Güney Osetya’da) askeri güçler halen kalmaya devam ediyor, üstelik sayıları arttı” diye konuştu. Sarkozy Gürcistan'ı en son savaş döneminde, 2008’in Ağustos ve Eylül aylarında ziyaret etmişti.


Irak

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne sınırötesi harekât gerçekleştirme yetkisi veren teskerenin süresi, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 5 Ekim günü gerçekleştirilen oylamada bir yıl süre ile onaylandı. Oylama, Türkiye’nin PKK kamplarına karşı geniş kapsamlı bir kara harekâtı gerçekleştirmesinin gündeme geldiği bir dönemde yapıldı. Oylamadan kısa süre sonra Ankara’yı ziyaret eden Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ülkesinin PKK’ya karşı harekete geçeceğinin işaretlerini verdi, örgüte karşı Irak Silahlı Kuvvetleri’nin daha etkin olarak kullanılması gündeme geldi.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki 10 Ekim'de, ABD birliklerinin 2011'den sonra da ülkede eğitmen olarak kalabileceklerini söyledi. Her ne kadar Vaşington yönetimi tarafından Irak'taki askerler için talep edilen hukuki dokunulmazlık ciddi bir tartışma konusu olsa da, ABD büyükelçiliği ya da NATO eğitim programı dahilinde bir formülün geliştirilmesi gündemde. Silahlı kuvvetlerini yeniden kurma aşamasında olan Irak'ta, personel eğitimi halen ciddi bir ihtiyaç olarak ilk sırada bulunuyor.


İran

ABD, Mansur Arbabsiar ve Golam Şakuri isimli iki İranlının, Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Adil el Cubeyr’e suikast hazırlığında olduğunu açıklaması ile üç ülke arasında bir diplomatik kriz patlak verdi. Suudi Arabistan, iddialar üzerine İran'a sert tepki gösterdi. Suudi Prensi ve eski gizli istihbarat şefi Türki El Faysal bin Abdulaziz, “Bu kabul edilemez. İran’da birileri bunun bedelini ödemeli. Bu bedel de kabul edilebilir olmalı” dedi. Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ABD’nin İran’daki çıkarlarını gözeten İsviçre’nin Tahran Büyükelçiliği’nden bir diplomatın bakanlığa çağrılarak Amerikalı yetkililerin konuya ilişkin suçlamalarından duyulan rahatsızlığın iletildiği belirtildi. Açıklamada, Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi’ne suikast planında iki İranlının yer aldığı yönündeki Amerikalı yetkililerin ifadelerinin doğru olmadığının İsviçreli maslahatgüzâra anlatıldığı ifade edildi. ABD’nin suçlamalarını “siyasi şantaj’’ olarak değerlendiren Tahran yönetimi, Amerikalı siyasilerin bu tür iddialarla kendi kendilerini komik duruma düşürdükleri açıklamasında bulundu. Suudi Arabistan'ın tepkisine cevaben ise İran İslami Şura Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Muhammed Kerim Abidi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal’ın İran’ı tehdit etme bedelini ödemesi gerektiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise, planı yapmakla suçlanan İran asıllı Amerikalıların, suikast için Meksikalı bir uyuşturucu karteli üyelerini kiralamakla “çizgiyi aştığını”, bu planın İran’ı daha da tecrit edeceğini söyledi. ABD ve Suudi Arabistan yönetimlerinin konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşıması söz konusu.

Rus RIA Novosti haber ajansının 25 Ekim tarihli haberine göre Rusya, İran'a 1L222 Avtobaza isimli elektronik istihbarat (ELINT) sistemi satışı gerçekleştirdi. Ural 43203 kamyon kasası üzerine monteli olan Avtobaza sistemi, uçak radarlarını 150km menzile kadar tespit ve teşhis edebilme kabiliyetine sahip. RIA Novosti'ye konuşan Rus yetkililer bunun savunma amaçlı bir sistem olduğnu ifade ettiler.
Rusya'nın İran'a S-300 hava savunma füze sistemi satışını iptal etmesi ardından iki ülke ilişkilerinde gerilim yaşanmıştı.

İran gündeminde, ülkedeki 7 bankanın ve bazı devlet görevlilerinin adının karıştığı bir dolandırıcılık skandalının ekonomik ve siyasi etkileri önemli yer işgal etti. Yaklaşık 28 Trilyon Riyallik (USD2.6 milyar) kredi dolandırıcılığının baş sorumlusu olarak gösterilen Amir Mansur ise tutuklandı ve malvarlığına el konuldu. Skandalın bir yan etkisi ise, Ahmedinejad yönetimine yönelik muhalefetin şiddetli tepkisi ile iç siyasi ortamın gerilmesi oldu.[2]

İran, yerli üretim Fatih sınıfı mini denizaltıları hizmete almaya hazırlanıyor. Fars Haber Ajansı'nın 5 Ekim tarihli haberine göre 600t deplasmana sahip olan ve 200m derinliğe dalabilen Fatih sınıfı denizaltılar denizde 5 haftaya yakın süre ile kalabiliyor. İran geçtiğimiz sene de Gadir sınıfı 120t sınıfında dört adet mini denizaltıyı hizmete alarak sayılarını 11'e çıkarmıştı.

İran'ın Hatem-ül Enbiya Hava Savunma Karargahı Komutanı General Ferzad İsmaili, ülkesinin, küçük İHA'ları tespit edebilecek bir radar sistemi geliştirdiğini söyledi. İsmaili'ye göre yeni geliştirilen radar, İHA'ları İran hava sahasında yakalayıp vuracak bir teknolojiye sahip. İran, Ocak ayında hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle ABD'ye ait iki insansız casus uçağı düşürdüğünü iddia etmiş, iddialar ABD tarafından yalanlanmıştı.ilan etmiş, kuyruğu dik tutmak isteyen ABD'li askeri yetkililer ise kendilerinde böyle bir kayıt olmadığını söyleyerek bunu inkar etmişlerdi..


İsrail

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, 3 Ekim günü İsrail'i ziyaret etti. Panetta'nın gündeminde, İsrail'i İran'a karşı tek taraflı bir askeri harekâttan vazgeçirme ilk sırada idi. Panetta basın mensuplarına verdiği beyanatında, İsrail'in, İran'ın nükleer programı ile ilgili uluslararası çabalarla işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini ifade etti. ABD'li bakanın bu beyanı ve daha önce İsrail'in bölgede giderek yalnızlaştığı mesajı, İsrail tarafında ABD'nin tek taraflı müdahaleden vazgeçirme çabası olarak algılanmış durumda.

İsrail ve HAMAS, Haziran 2006'da kaçırılan ve HAMAS'ın elinde bulunan İsrailli er Gilad Şalit'in serbest bırakılması hususunda anlaşmaya vardı ve Şalit, 18 Ekim günü serbest bırakıldı. 11 Ekim'de varılan anlaşmaya göre, HAMAS'ın Şalit'i serbest bırakması karşılığında İsrail, 1,027 Filistinli tutukluyu hapishanelerden serbest bıraktı. İsrail hükmeti tarafından onaylanan plan uyarınca ilki 450, ikincisi 315 kişilik iki grup halinde salıverilecek tutukluların bir kısmı Gazze Şeridi'ne, bir kısmı Batı Şeria'ya götürüldü, bir kısmı ise sınır dışı edildi (sınır dışı edilenlerin bazıları Türkiye'ye getirildi). İsrailli er Gilad Şalit'in kaçırılmasının ardından İsrail ordusu "Yaz Yağmurları" adı verilen geniş kapsamlı bir harekât başlatmış ancak sonuç alamamıştı.

Doğu Akdeniz'deki münhasır ekonomik bölge ve sondaj gerilimi, İsrail Deniz Kuvvetleri'nin savunma bütçesindeki payının artırılmasını sağladı. İsrail meclisi Knesset'in gündemindeki güncellenmiş bütçe planına göre, Deniz Kuvvetleri'nin bütçesinde yıllık USD100 milyonluk bir artışı öngören plan ayrıca, İsrail açıklarında sondaj gerçekleştiren şirketlerin özel güvenlik şirketlerini kullanmasını da içeriyor. İsrail Deniz Kuvvetleri halen, envanterdeki üç adet Sa'ar 5 sınıfı korveti desteklemek için iki adet daha büyük korvet / firkateyn sınıfı gemi tedariği için bir proje yürütüyor.

Haaretz gazetesinin 6 Ekim tarihli haberine göre, İsrail'in hava kuvvetlerinin ihtiayacı olan ileri jet eğitim uçağı ihalesinde rakip İtalya'nın M-346 uçağını alma kararına vardığı kuşkusuyla, Güney Koreliler İsrail savunma sistemlerinin alımı ile ilgili tüm anlaşmaları iptal etme tehdidinde bulunuyor. İsrail Hava Kuvvetleri'nin yeni eğitim uçağıyla ilgili kararın bu yılın sonlarına doğru veya 2012 yılının başlarında verileceği belirtilen haberde, konuyla ilgili anlaşmanın 20'den fazla uçağı kapsayıp, birkaç yıl içine yayılan 1 milyar dolarlık bir değere sahip olduğu kaydedildi. Güney Kore, KAI üretimi T-50 Golden Eagle ile ihaleye katılmakta idi.

İsrailli Plasan firması, ABD'de düzenlenen Association of the US Army (AUSA) konferansında yeni geliştirdiği düşük ağırlıklı RPG-savar kafes zırh sistemini tanıttı. FlexFence adı verilen kafes zırh sistemi, RPG-7 serisi roketlerin doğrudan isabetlerine karşı 80%'e kadar koruma sağlıyor. Metrekaresi 10kg olan zırh 20.3cm kalınlığında ve araç gövdesine doğrudan, herhangi ilave bir aparat gerektirmeden takılıyor.


Kıbrıs

Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, Güney Kıbrıs ile Lübnan arasında imzalanan "Münhasır Ekonomik Bölge Sınırlarının Belirlenmesi Anlaşması"yla ilgili birtakım problemler bulunduğunu söyledi. Markulli, Bu anlaşmazlık, Türkiye'nin Lübnan'a yaptığı baskılardan kaynaklanıyor." dedi. Rum radyosunun haberine göre, Lefkoşa Rum Kesimi'nde düzenlenen bir etkinliğe katılan Markulli, burada yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin Mısır ile Lübnan'a, Güney Kıbrıs ile imzaladıkları "Münhasır Ekonomik Bölge Sınırlarının Belirlenmesi Anlaşmaları"nı iptal etmeleri için baskı yaptığı yönündeki bilgilerin, uzun zaman önce Rum Dışişleri Bakanlığı'nın bilgisine geldiğini söyledi. Markulli, Türkiye'nin son 6 aydır bu anlaşmaların iptal edilmesi için çaba gösterdiğini öne sürerken, Mısır ile imzalanan anlaşmada herhangi bir problem bulunmadığını dile getirdi. 2 Kasım'da Mısır'a resmi bir ziyaret düzenleyeceğini ve Mısır Başbakanı, Dışişleri Bakanı ve tüm siyasi liderlerle temaslarda bulunacağını ifade eden Markulli, Lübnan'la da, birtakım problemler bulunduğunu kaydetti.[3]


Lübnan

Cihan Haber Ajansı'nın 13 Ekim tarihli haberine göre Suriye'de gösterilerde yaralanan bazı muhalif göstericilerin Lübnan'a kaçtığı yönündeki iddiaların ardından Suriye ordusuna bağlı birlikler sınıra kaydırıldı. Suriye askerlerinin bölgeye, Humus'tan kaçmayı başaran bazı eylemcilerin Lübnan'ın Akkar bölgesine gitmeyi başarması üzerine gönderildiği kaydedildi. Lübnan'da bulunan Suriyeli bir muhalif de Alman DPA ajansına en az iki eylemcinin Lübnan'da hastaneye kaldırıldığını doğruladı.


Mısır

Ekim ayı başında Kıptî Hristiyanların protesto gösterisine ordunun sert müdahalesi sonucu 20’den fazla gösterici hayatını kaybetti. Ülkenin güneyindeki bir kiliseye düzenlenen saldırı üzerine, Mısır Devrimi’nin sembolü haline gelen Tahrir Meydanı’nda gerçekleştirilen protesto gösterilerine ordu, zırhlı araçlar ve ağır silahlarla müdahale etti. Askeri yönetim kanlı bilançodan Kıptîleri sorumlu tutarken askeri savcılık konu ile ilgili soruşturma başlattığını açıkladı.

Mısır savaş uçakları, Sina Yarımadası üzerinde devriye uçuşlarına başladı. Mısır Hava Kuvvetleri’nden General Reda Hafız konu ile ilgili olarak 13 Ekim’de, “Sina bizim toprağımız, ve kendi toprağımız üzerindeki kuvvetlerimizin sayısını artırmak için izne ihtiyacımız yok” şeklinde konuştu. 1979 Mısır – İsrail Barış Anlaşması uyarınca askerden arındırılmış bölge haline getirilen Sina Yarımadası’na Mısır birlilklerinin sevkedilmesi ya da bu bölgede askeri hareketlilik, anlaşmanın diğer tarafı olan İsrail’in iznine tabi.


Romanya

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, 9 Ekim'de Bükreş'i ziyaret ederek askeri ve sivil yetkililerle görüştü. Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu, Dışişleri Bakanı Teodor Baconschi ve Savunma Bakanı Gabriel Oprea ile bir araya gelen Rasmussen, Romanya'nın Afganistan, Kosova ve Libya'daki NATO harekâtlarına katkılarından dolayı teşekkür etti. Genel Sekreter, "Romanya değerli bir müttefiktir. Romanya'nın karşı karşıya olduğu ekonomik zorlukların farkındayım. Bu zor ekonomik döneme rağmen devam eden desteğinizden dolayı da minnettarım" diye konuştu. Füze Savunma Kalkanı bünyesinde ülkesinde füze bataryaları konuşlandıracak olan Romanya ayrıca NATO harekâtlarına destek veren uzun menzilli nakliye uçakları için ikmâl hizmeti de sağlıyor.

Hollandalı gemi üreticisi Damen Schelde’nin Galati’deki tersanesinde inşa edilen Holland sınıfı korvet seyir denemeleri için Karadeniz'e açıldı. Hollanda Deniz Kuvvetleri için Dame Schelde tarafından teslim edilecek dört korvetten Friesland ismi verilen üçüncü gemi, firmanın Romanya'daki tersanesinde üretilen ilk savaş gemisi olma özelliğini taşıyor.

Romanya’nın yeni savaş uçağı alım projesinde karar, 2012 genel seçimlerinden sonraya bırakıldı. Mart 2010’da 24 adet ikinci Block 25 tipi F-16 alımı için karar çıktıktan sonra USD750 milyonluk ilk ödeme dilimi, bütçe sıkıntıları nedeniyle 2010 yılı içinde gerçekleştirilememişti. Ekonomik sorunlar yaşayan ülkenin hava kuvvetlerinin belkemiğini, İsrail tarafından modernize edilen ve yakın gelecekte emekliye ayrılacak MiG-21 LanceR uçakları teşkil ediyor.[4]


Rusya Federasyonu

Rusya, Nerpa isimli nükleer saldırı denizaltısını geçici olarak Hindistan'a teslim etmeye hazırlanıyor. Hindistan tarafından kiralanan Nerpa, teslimata hazırlanırken 2008 Kasım'ında bir kaza geçirmiş, makina dairesinde çıkan yangın sonucu 20 kişi ölmüştü. Teslimatı geciktiren bu kaza, Rusya'nın 2000 yılındaki Kursk faciasından sonraki en büyük denizaltı kazası olarak tarihe geçmişti. Arihant isimli nükleer denizaltısını Rusya'nın teknoloji desteği ile inşa etmekte olan Hindistan, Nerpa'yı eğitim maksatlı olarak kullanacak. Nerpa için USD650 milyonluk kira sözleşmesi 2004 yılında imzalanmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı Baş Yardımcısı Aleksandr Suhorukov'un 11 Ekim'de yaptığı açıklamaya göre, USD 650 milyarlık 10 yıllık plan dahilinde gerçekleştirilen savunma projelerinin 2011 yılı kısmı büyük ölçüde tamamlanmış durumda. Bu kapsamda, 2011 yılı içinde verilen siparişlerin toplam tutarı USD490 milyonu bulmuş durumda. Buna karşılık Suhorukov, tedarik ve üretim zincirinde önemli sorunlar bulunduğuna işaret etti: BMP-3 zırhlı muharebe aracının teslimatındaki gecikmelerden dolayı Kurmanmashzavod firmasına yaklaşık USD100 milyonluk bir ceza kesilmiş durumda. Öte yandan maliyet konusunda United Shipbuilding Corporation ile yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle Borey ve Yasen sınıfı nükleer denizaltıların siparişi de henüz verilebilmiş değil.

Rusya, Temmuz ayında USD 108 milyon karşılığı sipariş verdiği 8 adet Mi-171Ş tipi genel maksat helikopterinden üçünü, 10 Ekim günü Peru Savunma Bakanlığı'na teslim etti. Rusya bugüne kadar Peru'ya 13 adet Mi-171Ş genel maksat helikopteri ve 19 adet MiG-29 savaş uçağı teslim etmişti.


Suriye

Suriye ordusu, Humus ve İdlib bölgelerinde yönetim muhaliflerine karşı harekâtlarını sürdürdü. Humus’ta tank ve zırhlı araçların destek verdiği askerler, 12 - 13 Ekim günü en az 170 kişiyi tutukladı. Türkiye sınırı yakınındaki İdlib'in Binniş bölgesinde ise en az 3 kişinin öldüğü bildirildi. Suriye ordusu, tutuklanan kişilerin silahlı gruplar olduğunu savunuyor.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), ülkelerindeki olaylar nedeniyle Türkiye'de bulunan Suriyeli sayısının 7 bin 645 olduğunu bildirdi. Başbakanlık Basın Merkezinin internet sitesinde yer alan bilgi notuna göre, AFAD tarafından Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının acil ihtiyaçları için Hatay Valiliğinin emrine bugüne kadar tahsis edilen toplam acil yardım ödeneği, 20 milyon 750 bin lira oldu. Ekim ayına kadar Türkiye'ye gelen Suriye vatandaşı sayısı 19 bin 141, geri dönen Suriyeli 11 bin 496, Türkiye'deki Suriyeli sayısı ise 7 bin 645 oldu. 13'ü refakatçi, 36'sı hasta ve yaralı olmak üzere toplam 49 kişi hastanede bulunuyor.


Ukrayna

2 – 3 Ekim tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları toplantısına katılan Ukrayna Savunma Bakanı Michael Yezhel, Türkiye’ye Antonov An-178 nakliye uçaklarını teklif etti. Türk tarafının teklif üzerinde birlikte çalışmayı önerdiğini bildiren bakan, An-178’ün uzun havada kalış kabiliyeti ile devriye ve havadan erken ihbar ve kontrol (HEİK) görevleri için de uygun olduğunu ekledi. An-178, An-158 uçağının taşıma kapasitesi artırılmış ve arka kargo kapağı eklenmiş bir türevi ve halen geliştirme aşamasında.

RIA Novosti haber ajansının 5 Ekim tarihli haberine göre Ukrayna Hava Kuvvetleri üç adet Antonov An-70 nakliye uçağı teslim alacak. Savunma Bakanı Michael Yezhel'in beyanına göre ilk uçak kısa süre içinde hizmete girecek  ve ülke söz konusu uçakların üretimi için Rusya'nın herhangi bir destek ya da yardımına ihtiyaç duymamakta.


Yunanistan

Yunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Ioannis Giagkos, Military Technology dergisinin 9/2011 sayısında verdiği ve "Address New Emerging Security Challenges" (Yeni Güvenlik Sorunlarına İlişkin Değerlendirme) başlıklı mülakatında, (Yunanistan'ın) özel bir dönemden geçtiğini, Yunan Silahlı Kuvvetlerinin yükümlülüklerini yerine getirebilmek zorunda olduğunu, değişen küresel koşullarla birlikte ağır ekonomik kriz şartlarının altyapı, eğitim, doktrin ve malzeme tedariğine kadar tüm konuların yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Giagkos, Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin daha fazlasını (görevi) daha azla (personel ve ekipmanla) yapması gerektiğini, bir dönüşüm ve uyum sağlama aşamasından geçtiğini; bu çerçevede altyapı, organizasyon, nitelik ve nicelik açısından dönüşüm ve yeni ekonomik duruma uyum sağlama sürecinde bulunduklarını ifade etti. Genelkurmay Başkanı, yeni ekonomik koşullar ışığında, yakın geçmişe kıyasla kayda değer ölçüde kısıtlı kaynaklarla çok daha verimli çalışmak zorunda olduklarını ekledi.[5]

Alman Der Spiegel dergisinin internet sitesinde 16 Ekim tarihinde yayınlanan habere göre Fransa’nın FREMM tipi firkateynler ile ilgili Yunanistan’a götürdüğü yeni teklif, Almanya’nın tepkisi çekmiş durumda. Habere göre Fransa Yunanistan’a, 2 – 4 adet FREMM çok işlevli firkateyni 5 yıllığına bedelsiz vermeyi, 5 yılın sonunda ise tanesini EUR100 milyon indirimle EUR200 milyondan satmayı, eğer bu süre sonunda Yunanistan gemileri satın alamazsa geri almayı teklif etmiş. Yunanistan’ın yeni nesil firkateyn ihtiyacı kapsamında MEKO tasarımı gemileri teklif eden Almanya’da ise, bu ülkenin içinde bulunduğu ağır ekonomik kriz ve kurtarma planı çerçevesinde sağlanan kredi yardımı ile bağlantılı tepkiler yükselmiş durumda.[6]



[1] Ayrıca bkz: “Ekonomik Sıkıntılar Bulgar Savunma Projelerini Vurdu”: http://www.siyahgribeyaz.com/2010/04/ekonomik-skntlar-bulgar-savunma.html
[2] Konunun ayrıntıları için bkz: “İran Tarihinin En Büyük Skandalı ve İç Siyasetteki Yansımaları”: http://www.orsam.org.tr/tr/yazigoster.aspx?ID=2811
[3] Doğu Akdeniz’de sondaj krizi ile ilgili ayrıntılar için bkz: http://turkishnavy.net/2011/10/11/the-situation-in-the-eastern-mediterranean-part-4/
[4] Romanya’nın F-16 alımının ayrıntıları için bkz: “Romanya ABD'den 24 Adet F-16 Almaya Karar Verdi”: http://www.siyahgribeyaz.com/2010/03/romanya-abdden-24-adet-f-16-almaya.html
[5] Ayrıca bkz: “Kriz Cenderesinde Yunan Hava Kuvvetleri - Küçülerek Etkinleşme(?)”: http://www.siyahgribeyaz.com/2011/10/kriz-cenderesinde-yunan-hava-kuvvetleri.html
[6] Yunan Deniz Kuvvetleri’nin yeni firkateyn ihtiyacı ile ilgili olarak bkz: “Yunanistan ve FREMM: Başka Bahara mı?”: http://www.siyahgribeyaz.com/2010/02/yunanistan-ve-fremm-baska-bahara-m.html

1 yorum:

Adsız dedi ki...

teşekkürler orko....