07/04/2010

Rus Destroyerinin Reenkarnasyonu

Rus Deniz Kuvvetleri'nin Proje 1155A Udaloy I sınıfı destroyerlerinden Vitse-Admiral Kulakov, yaklaşık 18 yıl kızakta bekledikten sonra 5 Nisan günü tekrar hizmete girdi.

Bendeki bilgilere göre gemi, Kasım 1977'de kızağa konmuş, Mayıs 1980'de denize inmiş, Aralık 1981'de hizmete girmiş. Kuzey Denizi Filosu envanterinde görünüyor.

Vitse-Admiral Kulakov 1992'den beri tamir ve kısmî modernizasyonda idi. 18 yıl kızakta beklemek, her ne kadar refit maksatlı da olsa, bir savaş gemisi için yıpratıcı olsa gerek. Buna rağmen gemiyi tekrar hizmete almak için gösterilen bu inat, Rusya'nın donanmasını güncel tutmak için elindeki tüm imkanları seferber ettiğinin bir göstergesi bence.

Bir başka azim sınavı Stereguşçi korvet projesi. İlk gemi 5, ikinci gemi 7 senede denize inebildi. Daha 18 tane daha inşa etmeyi planlıyorlar.

Bu arada geminin kızağa çekilmeden önce "659" olan borda numarası, "400" olarak değiştirilmiş. Rus Deniz Kuvvetleri'nin, özellikle Sovyetler Birliği zamanlarından kalan, takipçileri oldukça zorlayan bir uygulamasıdır, sık sık ve neredeyse rastgele bir biçimde borda numarası vermek ve bunları sık sık değiştirmek.

Hiç yorum yok: