19/04/2010

Hakan Fidan: MİT'in Müstakbel Yeni Müsteşarı

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) halihazırdaki müsteşarı Emre Taner'in görev süresi Mayıs ayında yaş haddinden doluyor. Kendisinin görevi zaten 4 kez uzatılmıştı.

Taner'in yerine atanması beklenen yeni müsteşar olarak, 42 yaşındaki Dr. Hakan Fidan öne çıkmış bulunuyor. Müsteşar Yardımcığı görevine atanan Hakan Fidan, eğer Taner'in selefi olarak MİT'in başına geçerse bu göreve getirilen en genç bürokratlardan biri olmasının yanı sıra, Sönmez Köksal'dan sonra teşkilat dışından atanan ikinci isim olacak.

Fidan'ın kariyeri incelendiğinde iki husus özellikle dikkat çekiyor: İstikrarlı bir yükseliş ve uluslararası görev tecrübesi.



Basındaki bilgilere ve mütevelli heyeti üyesi olduğu Ahmet Yesevi Üniversitesi'ndeki özgeçmişine göre Fidan'ın kariyeri şu şekilde gelişmiş:

1968 yılında doğmuş Hakan Fidan. 1986 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) astsubay olarak katılmış. 15 yıllık mecburi hizmet süresinin tamamlanmasını müteakiben 2001 yılında kendi isteği ile emekli olmuş. TSK'daki görevi sırasında NATO Müttefik Süratli Mukabele Kolordusu'nda (Allied Rapid Reaction Corps; ARRC) hizmet yapmış.

TSK'da iken bir yandan da akademik kariyerine başlamış Fidan: ABD'deki University of Maryland University College üniversitesinden Management Studies (Yönetim) major ve Political Science (Siyaset Bilimi) minor lisans dereceleri almış. Mayıs 1999'da ise Prof. Dr. Mustafa Kibaroğlu'nun öğrencisi olarak "Intelligence and Foreign Policy: A Comparison of British, American and Turkish Intelligence Systems" (İstihbarat ve Siyaset Bilimi: İngiliz, Amerikan ve Türk İstihbarat Sistemlerinin Bir karşılaştırması) konulu tez ile Bilkent Üniversitesi'nden yüksek lisans derecesi kazanmış.

2001 yılındaki emekliliğinden sonra Türkiye'nin Avustralya Büyükelçiliği'nde Kıdemli Siyasi ve Ekonomik Danışman olarak 2003'e kadar görev yapan Hakan Fidan, 2003 yılında yıldızının parlayacağı Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı'nın (TİKA) başına getirilmiş. Yaklaşık 4 yıl boyunca TİKA'da oldukça aktif olarak çalışan ve kamuoyunun da dikkatini çeken Fidan, Eylül 2006'da yine Prof. Dr. Kibaroğlu'nun danışmanlığında "Diplomacy in the Information Age: The Use of Information Technologies in Verification" (Bilgi Çağında Diplomasi: Doğrulamada Bilgi Teknolojilerinin Kullanılması) başlıklı tez ile Bilkent Üniversitesi'ndeki doktorasını tamamlamış, ayrıca muhtelif akademik yayınlarda çalışmaları yayınlanmış.

2007 yılında Başbakanlık Dış Politika ve Uluslararası Güvenlikten Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı'na getirilen yeni MİT müsteşarı, Mart 2008'de Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeliği'ne, Kasım 2008'de de Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu üyeliğine atanmış.

Kendisinin MİT'in başına getirilmesi, teşkilatın artan yurtdışı etkinliğinin yansıması olacaktır. Uzun yıllardır iç istihbaratın ağırlıkta olduğu, çağa ayak uydurma ve modernizasyon faaliyetleri sürdüren kurumun dönüşümünün uzantısı olarak değerlendirilebilir, Hakan Fidan'ın yeni MİT müsteşarı olarak atanması.

Hiç yorum yok: