20/04/2010

Devrik Kırgız Lider Belarus'ta

CNNTürk'ün haberine göre Kırgızistan'ın devrik lideri Kurmanbek Bakıyev Belarus'a geçmiş.

Rus güdümündeki Belarus'a gitmesi, Bakıyev'in Rusya tarafından himaye edildiği anlamına geliyor olabilir. Eğer bu doğruysa, dolaylı olarak Kırgız Darbesi'nin arkasında Atlantik Bloku'nun bulunduğu iddia edilebilir.

Neresidir ki Kırgızistan?

Orta Asya'nın göbeğinde sağlam bir jeostratejik konuma sahip ülke hepi topu. Doğuda Çin'e, kuzeyde Kazakistan'a, doğuda Çin'e, batıda Özbekistan'a, doğuda Çin'e, güneyde Tacikistan'a, doğuda Çin'e sınırı var.

Doğuda Çin'e sınırı var.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Darbenin arkasinda kimin oldugunu tahmin etmek zor. Tabii hersey mumkun ama bu bolgede Rusya'nin etkisinden kurtulmak hic de kolay olmuyor. Otunbayeva'nin ilk konustugu ulke Rusya idi, yanlis hatirlamiyorsam. Manas ussu ile ilgili bayagi bir karmasik durum ve bir cekisme de soz konusuydu. Hatta ABD'nin kullanis izni iptal edilecegi haberleri ciktiginda Cumhurbaskani Gul'un de araci olup bu kararin geri alinmasina yardimci oldugunu okumustum galiba. Dun Ahiska Turkleri'ne yapilan saldirilar da uzucu ve ilginc bir gelisme. Gordugum kadariyle bazi gerilemelerden sonra Rusya bu ulkelerde yeniden etkisini artirmada basarili oluyor. Atlantik Bloku'nun yaptigi bazi hatalari cok ustaca kullaniyor; ornegin Azerbaycan'da Turkiye ve ABD'nin Ermenistan konusundaki tutumlari Azerileri tekrar Rusya'ya dogru itmistir.

Adsız dedi ki...

bu adam kimden taraf olursa olsun yönetimden uzaklaşması iyi oldu. barajarı özelleştirip kendi almış (zimmetine geçirmiş) sonrada elektriğe yüzde 800 zam yapmış adam..