14/11/2008

Kafama Takılan Şeyler #2

Takımyıldızlar... Geçen gün Zeitgeist the Movie'yi izliyordum. Belgesel - filmin ilk bölümü Hz İsa - Hristiyanlık üzerine idi. Burada takımyıldızlara değinilen bir bölüm vardı: Balık burcu, Kova burcu vesaire...

Daha sonra National Discovery'de Mısır Piramitleri ile ilgili bir belgesel izlerken (bu arada bu piramitlerle ilgili kaç tane belgesel çekildi çok merak ediyorum) Orion takımyıldızından bahsettiler.

Şimdi açık bir gecede, gökyüzüne baktığımda parlak / sönük bir sürü yıldız görüyorum. Ben kafama göre, aynı bulutları değişik değişik şekillere benzetiyormuş gibi, birinin "koyun" dediğine "hayır o süt içen bir keçiye benziyor" diyebileceğim gibi, 5 yıldızı bir araya getirip "ahan da Orion takımyıldızı" dyen antik elemana "hayır kör müsün, bak şurada bir yıldız daha var, onu da eklersen tam bir şempanzeye benziyor, bence bu Şempanze Takımyıldızı'dır" diyemez miyim?

Antik çağlarda yaşayan insanlar bir araya gelip bir fikir birliğine mi varmışlar, bir konferans neyim mi yapmışlar yıldız haritalarına dair? Neden "Balık", "Kova", "Oğlak" vs? Neye göre? Ve dahası bu şekiller ve isimler neye göre ve nasıl evrensel bir nitelik taşıyor?

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Astroloji ilminin kaynağı İdris peyganbere dayanıyor. Burçlarn insan üzerinde ki etkileri vahiy yoluyla mucize olarak kendisine verilmiş.

Sonraki nesiller buruç ilmini muhafaza edememiş ve ilahlaştırmaya kadar gitmişler. Günümüze kırıntıları ulaşmış.

Biraz mişli muşlu konuştum. merakın varsa Bu konuda Erzurumlu ismail hakkı nın Marifetname kitabını öneririm. Hala defalarca okuyup da çözüme ulaşamadığım ince ve gizemli meseleler var.