30/07/2006

Kuzey Irak İyi Hoş da...

Son zamanlarda çatışma haberlerinin ekseriyetle hangi bölgelerden geldiğine dikkat çekmek isterim. Şahsi değerlendirmem, TSK'nın sınıra yaptığı büyük yığınağın ve son zamanlardaki sınır ötesi operasyon haberlerinin PKK üzerindeki baskısı nedeniyle, örgütün Kuzey Irak'taki unsurlarının İran'a doğru kaymaya çalıştıklarıdır. Irak - Suriye sınır hattı, direnişçilerin beslenmesini önlemek içn ABD kuvvetleri tarafından sıkı biçimde göz altında tuutlmaktadır. İran - Irak sınırının güvenliği görece daha zayıftır. Son zamanlardaki çatışma haberlerinin de Doğu Anadolu'dan gelmesi, bu kanıyı güçlendirmekte.

Duruma ilişkin iki teorim var:

1. İyimser senaryo: Son dönemde Kuzey Irak'a yönelik operasyon haberleri tamamen fabrikasyondur. Bu teoriye göre amaç, Kuzey Irak'taki PKK unsurları üzerinde yoğun bir baskı kurarak bölgeden uzaklaşmalarını, İran'a doğru kaymalarını sağlamaktır. Bu senaryo doğruluk payı içeriyorsa, önümüzdeki dönemde İran toprakları içinde Türk - İran müşterek operasyonu beklenebilir. Nükleer program ve Lübnan'daki duruma yoğunlaşmış konsanstrasyonu ve daralma tehlikesi taşıyan manevra alanı, İran'ı bu konuda işbirliğine açık hale getirmiş olabilir. Yani başka bir deyişle bu iyimser senaryoda Türkiye, uluslararası konjonktürün sağladığı uygun ortamdan faydalanmıştır.

2. Kötümser senaryo: Daha önceki değerlendirmemin bir uzantısı olarak, hükümetin basiretsizliği, iradesizliği ve popülizmi sonucunda PKK'ya karşı herhangi bir aktif politika yürütülememesi ve buna ilaveten yoğun operasyon haberleri sonucunda örgütün Kuzey Irak'tan bölgeye dağılması sonucu, bir harekat gerçekleşse bile etkisini büyük oranda kaybedecektir. Bu arada "aktif politika"dan kastımın sadece Kuzey Irak'a yönelik harekat olmadığını belirteyim. Bu senaryo, PKK'nın güney, güneydoğu sınırlarımıza ilaveten doğu sınırlarımıza da kayarak güvenlik sorunumuzun artması sonucunu doğurmaktadır.

Esasen benim vardığım sonuç, yukarıdaki iki senaryonun bir bileşimi niteliğinde. Ne de olsa bardağın yarısı boş, yarısı dolu.

Hatırlatma açısından hemen bir "flashback" yapalım:

18 - 20 Nisan: TSK'nın güneydoğuya geniş çaplı yığınağı.

21 Nisan: İran, Erbil'deki PJAK bürosunu bombaladı.

1 Mayıs: İran, Kuzey Irak'taki PKK / PJAK unsurlarını bombaladı.

8 Mayıs: İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani'nin Ankara ziyareti

24 Mayıs: İran'da yayınlanan günlük bir gazetede Azeriler'i aşağılayan karikatür ve yazıların yayınlanması. İran Azerileri'nin geniş çaplı protesto eylemleri. Eylemlere 1 milyondan fazla Azeri'nin katıldığı, çıkan olaylar sonucu çok sayıda ölü ve yaralı olduğuna ilişkin haberler.

29 Mayıs: Hakkari'de Türkiye - İran sınır güvenliği toplantısı.

7 Haziran: İran'dan Irak - Türkiye - İran sınırında PKK / PJAK unsurlarına karşı operasyon.

Bu da en son haber, Ağrı, Doğubeyazıt'ta Polis lojmanları taranmış:

    PKK karakol taradı

    Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde terör örgütü PKK üyelerince polis lojmanlarına düzenlenen silahlı saldırıda, 6 polis ile bir vatandaş yaralandı.

    Alınan bilgiye göre, Abdullah Baydar caddesindeki polis lojmanlarına akşam saatlerinde terör örgütü PKK üyelerince uzun namlulu silahlarla ateş açıldı, el bombası atıldı.

    Açılan ateşe lojmanların güvenliğini sağlayan polislerin de karşılık vermesiyle çıkan çatışmada, 6 polis memuru ile Turgut Turhan isimli vatandaş yaralandı.

    Yaklaşık 5 dakika süren çatışmanın ardından gecenin karanlığından faydalanarak kaçan teröristlerin yakalanması için çevrede geniş çaplı operasyon başlatıldı, ilçenin giriş ve çıkışları kapatıldı.

    Saldırıda yaralananların, Doğubayazıt Devlet Hastanesindeki ilk müdahalenin ardından Ağrı Devlet Hastanesine sevk edildiği bildirildi.

http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=35013&uniq_id=1154889009

Ek olarak yine son dönemde Doğu sınırlamızdaki PKK aktivitesine dair Anadolu Ajansı kaynaklı iki haber:

    Van'da Ölü Ele Geçirilen Terörist Sayısı 4'e Ulaştı

    VAN - Van'ın Gürpınar ilçesinde devam eden operasyonda, ölü ele geçirilen terörist sayısının 4'e ulaştığı bildirildi.

    21 Temmuz 2006Cuma -- 12:52:00

    Hudut Karakoluna Ateş Açan Terör Örgütü PKK Üyeleri Geri Püskürtüldü

    VAN - Van'ın Özalp ilçesinde Hudut Karakoluna ateş açan terör örgütü PKK üyeleri, geri püskürtüldü.

    25 Temmuz 2006 Salı -- 15:01:00

Hiç yorum yok: