02/03/2012

Dört Deniz Bülteni - Şubat 2012



Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz ve Gökdeniz havzasında savunma ve güvenlik gündemi
[PDF]

Azerbaycan

İsrail savunma şirketi Israel Aerospace Industries (IAI), Şubat ayında Azerbaycan ile USD1.6 milyarlık bir sözleşme imzaladı. Associated Press'in 26 Şubat tarihli haberine göre satış, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri için insansız hava araçları (İHA), hava savunma ve füze sistemlerini kapsıyor.

Milliyet gazetesinin 13 Şubat tarihli haberine göre İran, İsrail istihbarat servisiyle olan ilişkisinden dolayı Azerbaycan'ı uyardı. Gazetenin kaydettiğine göre
Azerbaycan'ın İran Büyükelçisi Cavanşir Ahundov, İran Dışişleri Bakanlığına çağrılarak sert bir dille uyarıldı ve kendisine bir protesto notası verildi. Notada, Azerbaycan'ın İsrail istihbarat servisi MOSSAD'la olan ilişkisinden duyulan rahatsızlık dile getirildi. Azerbaycan ayrıca, İran'da öldürülen nükleer alanda uzmanlaşmış bilimadamlarının katillerini ülkeye soktuğu gerekçesiyle de uyarıldı.

AzeriDefence savunma haber sitesinin haberine göre Azerbaycan, Rus Kazan firması üretimi Ansat genel maksat helikopteri ile ilgileniyor. Habere göre firmayı ziyaret eden Azeri yetkililere tanıtımı yapılan helikopterle ilgili sözleşme görüşmeleri devam etmekte. 1,300kg faydalı yük taşıma kabiliyetine sahip Ansat helikopterinin azami kalkış ağırlığı 3,300kg. İki adet Pratt & Whitney RW-207K motoruna sahip helikopterin menzili ise 635km.


Bulgaristan

Sofya Haber Ajansı'nın aktardığına göre 22 Şubat Çarşamba günü Karadeniz hava sahasında hareketli anlar yaşandı. Habere göre Rus Hava Kuvvetleri'ne ait 5 adet Tu-22M3 bombardıman uçağı, yakın kol uçuşunda Bulgar hava sahasına 40km kadar yaklaştı. Bulgar Savunma Bakanlığı yetkililerinin de teyit ettiği olayda Rus uçakları Bulgar hava sahasına tecavüz etmedi, ancak belli bir mesafeyi koruyarak güneye, Afrika istikametine doğru seyretti.[1]


Ermenistan

News.am haber sitesinin 28 Şubat günü yayınladığı ve Gürcü Pirveli gazetesine dayandırdığı haberine göre, Ermenistan ve Gürcistan Haziran ayında ABD'nin de katılımı ile müşterek bir tatbikat icra edecek.


Gürcistan

Gürcistan Meclis Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Givi Targamadze, Amerika'nın Sesi Radyosu'na yaptığı açıklamada ülkesinin kendi İHA sistemlerini ürettiğini belirtti. Targamadze, İsrail İHA'larına artık ihtiyaç duymadıklarını ekledi.

Öte yandan Wikileaks sitesinin açıkladığı STRATFOR e-posta yazışmalarında, İsrail'in Gürcistan'a sattığı İHA'ların datalink kodlarını Rusya ile, İran'a satılan Tor M1 hava savunma sistemine ait bilgiler karşılığı verdiği ortaya çıktı.[2]

Gürcü Savunma Bakanlığı 25 Şubat günü, yeni geliştirilen yerli üretim Lazika paletli zırhlı personel taşıyıcı aracını tanıttı. Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin de katıldığı bir törende kamuoyuna gösterilen Lazika, Savunma Bakanlığı'na bağlı Askeri Bilimsel Teknik Merkez tarafından geliştirilmiş. 23mm otomatik top ve 7.62mm makinalı tüfek taşıyan bir uzaktan kumandalı kule ile donatılan araç tam teçhizatlı 8 piyade taşıyabiliyor ve 70km/saat azami sürate ulaşabiliyor. 14t ağırlığa sahip Lazika'nın zırhı, mayın ve şarapnellere karşı STANAG Seviye 4 koruması sağlayabiliyor.


Irak

Türkiye, 3 Şubat günü Irak'ın kuzeyine bir hava harekâtı düzenledi. Türk Genelkurmay Başkanlığı, Irak'ın kuzeyindeki Zap bölgesinde tespit edilen bölücü terör örgütüne ait üç hedefin (barınak), Türk Hava Kuvvetleri'ne ait uçaklar tarafından 3 Şubat 2012 tarihinde etkili olarak vurulduğunu bildirdi.

ABD Kara Kuvvetleri'ne ait Aniston Ordu Deposu, BAE Systems firması ile 9 Şubat günü Irak Kara Kuvvetleri'ne teslim edilmek üzere 440 adet M-113A2 zırhlı personel taşıyıcı aracın modernizasyonu için bir sözleşme imzaladı. Yabancı Askeri Satışlar (Foreign Military Sales; FMS) kredi programı ile yürütülen proje kapsamında araçların tüm yapısal ve yürür aksamları elden geçirilerek tam harbe hazır hale getirilecek. Nisan 2012'de tamamlanması planlanan proje ile Irak ordusuna teslim edilecek M-113 araç sayısı 1,026 olacak.




İran

İran ulusal meclisi Meclis-i Şura-yi İslami, 7 Şubat günü Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad'ı iç ve dış politikadaki icraatlerinden dolayı ifade vermeye çağırdı. İran'da 1979 İslam Devrimi'nden bu yana ilk kez devlet başkanı meclise ifade vermeye davet ediliyor. Ahmedinejad'a sorulacak konular arasında işsizlikle mücadeledeki başarısızlık, dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in, istihbarat şefi Haydar Moslehi'yi yeniden atama kararına direnmesi, Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki'nin Aralık 2010'da Senegal ziyareti sırasında alelacele görevden azledilmesi gibi icraatler bulunuyor. Söz konusu davetin, İran'daki Ahmedinejad çevresinde birleşen milliyetçi muhafazakarlarla Hamaney'in temsil ettiği muhafazakar İslamcılar arasındaki güç savaşının bir yansıması olduğu değerlendirmeleri yapılıyor.

İsrail askeri istihbaratı şefi General Aviv Kochavi, 1 Şubat günü düzenlenen bir güvenlik konferansında yaptığı konuşmada, İran'ın dört adet atom bombası yapmaya yetecek kadar nükleer materyale sahip olduğunu kaydetti. AFP'nin haberine göre İran'ın yaklaşık 100kg zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduğunun  tahmin edildiğini belirten Kochavi, silahı yapmak için yaklaşık bir yıllık bir süreye ithiyaç duyacaklarını ifade etti.[3]

İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad, 1 Şubat günü İran meclisinde yaptığı konuşmasında savunma bütçesinde 127% artırıma gidildiğini açıkladı. Ahmedinejad bütçe ile ilgili herhangi bir ayrıntı sunmadı.

Iran Aerospace Industries Organization (IAIO) 4 Şubat günü, İran Devrim Muhafızları'na teslim edilen Zafer adlı gemisavar seyir füzesini kamuoyuna tanıttı. Hücumbotlara takılmak üzere tasarlanmış Zafer, tanıtımını yapan İran Savunma Bakanı General Ahmed Vahidi tarafından kısa menzilli, radar güdümlü bir füze olarak tanıtıldı. Yayınlanan görüntülerine göre Zafer, İran envanterindeki Çin yapımı C-701AR füzesinin bir türevi.

İran Deniz Kuvvetleri 8 Şubat günü iki yeni Gadir sınıfı mini denizaltıyı hizmetine aldığını duyurdu. Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Habibullah Seyyari'nin açıklamasına göre iki Gadir sınıfı denizaltı da Ocak ayındaki Velayat 90 deniz tatbikatı sırasında hizmete alınmış durumda. İran daha önce 14 adet Gadir sınıfı denizaltıyı denize indirmiş olduğunu duyurmuştu. Ülkenin ayrıca Rusya'dan satın aldığı 3 adet Kilo tipi dizel elektrik denizaltısı da bulunuyor.


İsrail

İsrail'in, nükleer silah edinmeye çalışmakla suçladığı İran'a saldırmaya karar vermesi durumunda ABD'yi uyarmayacağı iddia edildi. Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Associated Press (AP) haber ajansına kimliği gizli kalmak koşuluyla konuşan ABD'li bir istihbarat yetkilisi, sözkonusu mesajın İsrailli yetkililerle ABD'li yetkililer arasında yapılan bir dizi üst düzeydeki özel görüşmede alındığını söyledi. ABD'li istihbarat yetkilisi, İsrailli yetkililerin, ABD'yi yetkililerin saldırıyı önlemede başarısız kalmakla suçlanmasını önlemek amacıyla saldırı öncesinde ABD'yi uyarmama kararı aldıklarını kendilerine ilettiklerini belirtti. İsrailli savunma yetkilileri de İran'a saldırı düzenlemek konusunda alınmış bir kararın bulunmadığını vurgulamalarına karşın, İran'a yönelik yapılacak operasyonun öncesinde ABD'nin uyarılması gibi bir planlarının bulunmadığını doğruladı. AP'ye ismi gizli kalmak koşuluyla konuşan ABD'li bir yetkili, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak'ın da, aralarında ABD Dışişleri Bakanı, Beyaz Saray güvenlik danışmanı, ABD ulusal istihbarat direktörü ve üst düzey ABD'li Kongre üyelerinin de bulunduğu ABD'li yetkililerle İsrail'de yaptığı üst düzeyli görüşmelerde de sözkonusu mesajı ABD'li yetkililere ilettiğini söyledi.[4]

İsrail Genelkurmay Başkan Yardımcısı Yair Naveh'in Knesset'e 13 Şubat günü yaptığı açıklamaya göre savunma bütçesindeki yaklaşık USD1 milyarlık eksik nedeniyle Merkava Mk4 ana muharebe tankı ve Namer zırhlı personel taşıyıcı araç tedarik programları dondurulmuş durumda. Bütçe sıkıntısından etkilenen projeler arasında ilave Iron Dome (Demir Kubbe) hava ve füze savunma sistemi alımı ile bazı eğitim ve tatbikat çalışmaları da bulunuyor.

İsrail, hava kuvvetlerinin ihtiyacı olan ileri jet eğitim uçağı ihalesinde İtalyan Alenia Aermacchi üretimi M-346 Master uçağını seçti. 16 Şubat günü İsrail Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamaya göre, Güney Koreli Korean Aerospace Industries üretimi T-50 Golden Eagle'a karşı kazanan M-346'dan 30 adet tedarik edilecek. Teslimatların 2014 yılında başlaması bekleniyor. Yaklaşık USD1 milyarlık İtalyan teklifi, 100% oranında offset ve İtalyan Hava Kuvvetleri için İsrail'den erken ihbar uçağı alımını da kapsamaktaydı.

İsrail'in Almanya'ya sipariş verdiği havadan bağımsız tahrik (Air Independent Propulsion; AIP) sistemine sahip Dolphin II sınıfı denizaltıların ilki, 21 Şubat günü Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW) firmasının Kiel kentindeki tersanesinde denize indirildi. Bir adet opsiyonu da içeren üç denizaltının maliyetinin EUR550 milyon olduğu tahmin ediliyor. İsrail Deniz Kuvvetleri hizmetinde halen üç adet Tip 800 tasarımı Dolphin sınıfı denizaltı bulunuyor. 6 adet 533mm ve 4 adet 650mm torpido tüpüne sahip denizaltıların 650mm tüplerinin seyir füzesi ve deniz komandosu giriş - çıkışı için tadil edildiği tahmin ediliyor. Yeni üretim Dolphin II AIP denizaltıları satıhta 2,050t deplasmana ve 8.6m uzunluğa sahip. Denize inen ilk denizaltının seyir testlerine 2012 ikinci yarısında başlaması, 2013 yılında da teslim edilmesi planlanıyor.

İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait bir Heron TP Eitan tipi stratejik İHA sistemi 29 Ocak günü deneme uçuşu sırasında, İsrail HvK'ne ait Tel Nof hava üssünün güneyine düştü. Hava Kuvvetleri yetkililerinin açıklamasına göre kazanın sebebi, uçağın kanadının havada kırılması.

İsrail, piyade taburlarını donatmak için General Dynamics tarafından geliştirilen Mk47 tipi otomatik bombaatar alımına hazırlanıyor. Jane's Defence Weekly'nin 2 Şubat tarihli haberine göre üç kişilik mürettebat tarafından kullanılan ve tümleşik atış kontrol sistemine sahip olan Mk47'nin mühimmatının paralanacağı menzil ve irtifa önceden ayarlanabiliyor. Sistemin parçası olan lazer mesafe ölçer ile isabet hassasiyeti 600m menzilde 1m olarak verilmiş.

Reuters'in 21 Şubat tarihli haberine göre İsrail, hava kuvvetleri için ikinci bir filoyu da donatacak miktarda Lockheed Martin F-35A Lightning II siparişi vermeye hazırlanıyor. 2010 Ekim ayında verilen USD2.75 milyarlık ilk paket sipariş 20 adet F-35A'yı kapsıyordu. F-35I olarak da adlandırılan bu uçakların İsrail yapımı elektronik harp, muhabere ve silah sistemleri taşıması bekleniyor.

İsrail Silahlı Kuvvetleri 24 Şubat günü yaptığı açıklama ile, Arrow III füzesavar sisteminin ilk denemesinin gerçekleştirildiğini duyurdu. 2011 yılında gerçekleştirildiği açıklanan denemede, deneme amaçlı fırlatılan bir hedef füze vurularak imha edildi. 2014 yılında hizmete girmesi planlanan Arrow II füzesavar sistemi, iki kademeli katı yakıtlı, kinetik enerji ile önleme yapan bir başlığa sahip füze kullanıyor. 5.6m uzunluk ve 0.55m çapa sahip füzenin toplam ağırlığı ise 1,625kg. Hizmetteki Arrow II sisteminin tamamlayıcısı olacak olan Arrow III, hedef tespit, teşhis ve takibi için mevcut L bandı Green Pine radarlarının güncelleştirilmiş türevi olan Super Green Pine radarlarını kullanacak. Sistem ayrıca, ABD yapımı X bandı AN/TPY-2 radarları ile de birlikte çalışabilme özelliğine sahip.

İsrailli Rafael firmasının pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Lova Drori'nin Jane's Defence Industry'ye 6 Şubat günü yaptığı açıklamaya göre firma, Iron Dome (Demir Kubbe) hava ve füze savunma sisteminin satışı ile ilgili olarak Güney Kore ile görüşme yürütüyor. Drori'nin açıkladığına göre Iron Dome ile ayrıca bazı NATO üyesi ülkeler de yakından ilgilenmekte. Bir bataryası yaklaşık USD50 milyon maliyete sahip olan Iron Dome sistemi, tanesi USD50,000 olan Tamir elektrooptik güdümlü füzesini kullanıyor. Drori ayrıca firmasının çeşitli savunma sistemleri ile ilgili olarak Vietnam ve Endonezya ile temaslarda bulunduğunu da açıkladı.

İsrail, topçu birliklerinin envanterinde bulunan M-109A2 kundağı motorlu obüslerin yerini almak üzere hassas güdümlü topçu roket ve füze sistemlerini hizmete almayı planlıyor. Defence Market Intelligence sitesinin 24 Şubat tarihli haberine göre gündemdeki en kuvvetli aday, 160mm çapa ve GPS güdüm sistemine sahip Accular füzesi. Israel Military Industries (IMI) tarafından geliştirilen Accular'ın 40km menzile ve 10m isabet hassasiyetine sahip olduğu kaydediliyor. Bir diğer muhtemel aday ise Israel Aerospace Industries üretimi Jumper füzesi. Lazer + GPS/INS güdümlü Jumper, 63kg ağırlığa sajip ve 8'li fırlatıcı tüp içinde taşınıyor.

İsrail Hava Kuvvetleri, yaklaşık 10 yıl önce kırım geçirerek hizmet dışına alınan bir Sikorsky CH-53 Sea Stallion tipi helikopteri tamir ederek tekrar uçabilir duruma getirdi. Yaklaşık 1 yıl süren tamir işlemleri Şubat ayı başında tamamlanarak deneme uçuşlarına başlandı. İsrail en son 2010 Temmuz  ayında Romanya'daki müşterek bir tatbikatta bir CH-53 helikopteri kaybetmişti. Kuvvet, yakın gelecekte CH-53'leri değiştirmek için ABD Bell Boeing V-22 Osprey tiltrotor uçağı ile ilgileniyor.

Rafael firması, Avustralya'nın Sidney kentinde düzenlenen Pacific 2012 fuarında Protector insansız suüstü aracının geliştirilmiş bir türevini tanıttı. 11m uzunluğa ve alüminyum tekne yapısına sahip yeni Protector, 40 deniz mili azami sürate erişebiliyor. Yaklaşık bir hafta boyunca yakıt ikmali yapmadan devriye gezebilen Protector'un üzerinde uzaktan kumandalı bir su topu ve Mini Typhoon makinalı tüfek kulesi bulunuyor. LightLink muhabere sistemine sahip araç, komuta merkezine görüş hattı harici durumlarda da gerçek zamanlı video verisi iletebiliyor.    

Elbit firmasının ElOp elektrooptik birimi, Hermes 450 ve Hermes 900 İHA sistemleri için geliştirdiği hiperspektral görüntüleme sistemini (Hyperspectral Imaging System; HIS) kamuoyuna tanıttı. Defense Update sitesinin 14 Şubat tarihli haberine göre, "Chariots of Fire" adı verilen sistem, kapsama alanındaki hedef bölgenin yüzlerce farklı dalgaboylarındaki görüntülerini toplama kabiliyetine sahip. Yer komuta kontrol sisteminde kıymetlendirilerek elde edilen tümleşik görüntü, farklı kimyasal madde ya da nesnelerin kimyasal izlerinin ayırt edilebilmesinde kullanılıyor. Sistem bu özelliği ile, nesnelerin yapıldıkları malzemeleri tespit ederek istihbarat toplanmasında kullanılabiliyor. İHA'ya monteli görüntüleme sistemi 0.35 - 2.5 µm spektral aralığında ve 4,500 - 25,000ft irtifa ile 70 - 120kt süratler arasında çalışıyor. Elbit firmasının açıkladığına göre Chariots of Fire sistemi, 15,000ft irtifada saatte 100 km2'lik bir tarama hızı ile hiperspektral modda 2m, renkli modda 0.5m çözünürlükte görüntü alabiliyor.

İsrail, devlet teşekkülü olan Israel Military Industries (IMI) firmasının özelleştirilmesi için harekete geçti. Uygulamaya konan plana göre firmanın 2,000 civarında çalışanı işten çıkartılacak ya da erken emekliye ayrılacak; ayrıca firmanın devlete olan USD350 milyonluk borcu da silinecek. IMI firmasının Rafael ile birleşme süreci Ağustos 2011'de başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Elbit ve Plasan Sasa en muhtemel müşteriler olarak öne çıkıyor.


Kıbrıs

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 16 Şubat günü Kıbrıs Rum kesimine günübirlik bir ziyaret gerçekleştirdi. Güney Kıbrıs'ı ziyaret eden ilk İsrail Başbakanı unvanını alan Netanyahu'nun gündeminde, Kıbrıs Rum Kesimi'nden Baf'taki Andreas Papandreu hava üssü için kullanım hakkı talep edilmesinin olduğu iddiaları bulunuyor. Netanyahu'nun ziyaretinde ayrıca iki ülke arasında arama-kurtarma anlaşması imzalandı. İki taraf Ocak ayında savunma alanında iki ayrı anlaşma imzalamıştı.


Lübnan

Lübnan Savunma Bakanı Fayez Ghosn'un İran'ın başkenti Tahran'a 26 Şubat'ta yaptığı ziyaret sırasında iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin geliştirilmesi konuları görüşüldü. DefenseNews sitesinin 26 Şubat tarihli haberine göre, görüşmeden sırasında bir açıklama yapan İran Savunma Bakanı Ahmed Vahdi, "Lübnan ordusunun güçlendirilmesi İslam Cumhuriyeti'nin stratejik politikaları arasındadır" şeklinde konuştu. Konuk ülke Savunma Bakanı ise, "İran ve Lübnan her zaman birbirinin destekçisi olmuştur ve karşılıklı etkileşimin artmasını ümit ediyoruz" dedi. İsrail'i "Lübnan'a saldırma aptallığı" yapmaması yolunda uyaran Ghosn, bunun gerçekleşmesi durumunda "güçlü ve birleşik bir ordu ve bir direniş ve akabinde başka bir mağlubiyet" ile karşılaşacağını iddia etti.


Mısır

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Şubat ayı başında yabancı destekli sivil toplum kuruluşlarına (STK) yönelik başlatılan operasyon nedeniyle Mısır'ı, yıllık USD1.3 milyarlık askeri ve USD150 milyonluk ekonomik yardımı kesmekle tehdit etti. Yabancı desteğe sahip 43 adet STK'ya düzenlenen operasyonda, aralarında ABD Ulaştırma Bakanı Ray LaHood'un oğlunun da olduğu 19 siyasal eylemci tutuklanmıştı.


Romanya

Ekonomik tedbir politikalarına karşı 3 hafta boyunca artan şiddette gerçekleşen protesto gösterileri sonucu 6 Şubat günü, Romanya Başbakanı Emil Boc istifa ederek görevini bıraktı. 17.12.2009 tarihinden bu yana görevde olan Boc, 2009 yılında IMF ile EUR20 milyarlık bir kredi anlaşması imzalamıştı. Anlaşma kapsamında kamu çalışanlarının maaşları yüzde 25 düşürüldü, emekli maaşları donduruldu ve KDV oranları yüzde 24'e yükseltildi. Söz konusu önlemlere yönelik olarak gerçekleştirilen protesto eylemlerinin ilk sonucu olarak, Ocak ayında Dışişleri Bakanı Teodor Baconşki istifa etmişti.

Romanya 13 Şubat günü uzaya ilk uydusunu fırlattı. Fransız Guyanası'ndan fırlatılan Goliat adlı nano uydu, Romanya Uzay Ajansı tarafından üretildi ve Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait bir Vega roketi ile yörüngeye yerleştirildi. 10cmx10cmx10cm boyutlarında bir küp şeklinde olan ve 1kg ağırlığa sahip Goliat'ın üzerinde sayısal bir kamera, radyasyon ölçüm sistemleri, mikrometeor algılayıcı ve radyo iletişim sistemi bulunuyor. Romanya Uzay Ajansı stratejik plan dahilinde ülkede iki adet yer kontrol merkezi kurmayı hedefliyor.


Rusya Federasyonu
 
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, 4 Mart'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimleri için yürüttüğü kampanya kapsamında Rossisykaya Gazeta'ya yazdığı makalesinde, önümüzdeki 10 yıl içinde Rus ordusuna 400 modern kıtalararası nükleer füze, 600 savaş uçağı ve 2,300 modern tank alınacağı vaadinde bulundu. "Kara ve denizden kullanılabilen kıtalararası 400 adet stratejik füze, 20 adet deniz altı, 50 savaş gemisi ve beşinci nesil savaş uçakları dahil olmak üzere 600 adet savaş uçağı Rusya ordusuna dahil olacak" sözü veren Rusya Başbakanı, binden fazla helikopter, 28 adet S-400 füze savunma sistemi, 38 adet Vityaz hava savunma sistemi, 2300 tank ve 17 bin adet çeşitli amaçlar için kullanılacak askeri araç alınacağını kaydetti. Putin makalesinde Rusya'nın kara, deniz, hava ve nükleer gücünün yeterli kapasitede olacağını, bu alanda yapılacak yatırımların ise ülkenin ekonomisine pozitif katkı sağlayacağını savundu. Rusya hükümeti ordunun modernizasyonuna yönelik çalışmalar için 2020'ye kadar yaklaşık USD730 milyar ayırmış durumda. Öte yandan makalesinde, savunma sanayinin modernizasyonunun ekonomi üzerinde yeni bir boyunduruk oluşturacağı yönünde bir kısım yanlış algılamaların olduğunu savunan Putin, "Bunun yanlış bir anlayış olduğundan eminim. Savunma sanayinin canlandırılması metalürji, mekanik mühendisliği, kimyasal ve radyo-elektronik mühendisliği, IT ve telekomünikasyon teknolojilerinin gelişimi gibi birçok alanda gelişimi tetikleyecek" ifadelerini kullandı. Putin, Rusya'nın savunma gücünün artmasının ülkenin bağımsızlığının, diğer ülkelerin saygı duymasının ve barışın garantisi olduğunu hatırlattı.
 
Rus Kara Kuvvetleri Şubat ayında Moskova yakınlarındaki Alabino üssünde bir dizi İHA denemesi gerçekleştirdi. Ijevks'teki ZALA Aero üretimi Strekoza, Kazan konuşlu Enics üretimi Eleron 3SV ve Sen Petersburg'daki Special Technology Center üretimi Orlan sistemlerini deneyen Kara Kuvvetleri yetkilileri, araçların -20 ila -25 derece gibi düşük sıcaklıklardaki performanslarını ölçtü. 0.8m kanat açıklığı ve 2.3kg toplam ağırlığa sahip bir uçan kanat olan Strekoza'nın 1.5 saat havada kalma kabiliyeti bulunuyor ve TV ve IR kamera taşıyabiliyor. 1.47m kanat açıklığı bulunan Eleron 3SV'nin azami kalkış ağırlığı 5.5kg ve 2.5 saat havada kalabiliyor. 16kg ağırlığındaki Orlan ise, diğer iki sistemin aksine piston motor ile tahrik ediliyor. 16 saat havada kalabilen Orlan'ın faydalı yükünde yüksek çözünürlüklü gündüz kamera, TV kamerası ve IR algılayıcı bulunuyor.
 
Rusya'nın Amur Tersanesi, Stereguşçi sınıfı korvetlerin altıncısı olan Gromki'yi 18 Şubat günü kızağa koydu. İnşasına başlanan Gromki, Amur Tersanesi'nde inşa edilecek olan aynı tipteki ikinci korvet. Projenin ilk iki gemisi olan Stereguşçi ve Soobrazitelni sırasıyla 14.11.2007 ve 21.10.2011 tarihlerinde hizmete girmişti. 2,000t deplasmana sahip olan Stereguşçi korvetleri 27 deniz mili azami sürate sahip ve 100 kişilik bir mürettebat tarafından idare ediliyor. Geminin silah donanımı arasında bir adet 100mm/70 A-190 baş top, 8 adet 3M24G Uran [SS-N-25 "Switchblade"] gemisavar füze ile bir adet CADS-N-1 Kaştan özsavunma top / füze sistemi bulunuyor. Denizaltı savunma harbi görevleri için Ka-27 Helix helikopteri kullanan gemilerden uzun vadede 30 adet üretilmesi hedefi bulunuyor.
 
Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin 15 Şubat günü Moskova Devlet Teknik Üniversitesi'nde yaptığı açıklamada, ABD'nin Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (Defense Advanced Research Projects Agency; DARPA) benzeri bir savunma araştırma geliştirme (ArGe) kurumu kurulacağını bildirdi. Kısa süre içinde Rus meclisinin alt kanadı olan Duma'ya sunulacak kanun teklifi ile, savunma sanayiine yönelik ileri teknoloji araştırmaları yapacak bir kurumun yasal çerçevesinin çizileceğini ifade etti.

Rus Federal Askeri - Teknik İşbirliği Hizmetleri'nin başkanı olan Mihail Dimitriyev'in 15 Şubat'ta yaptığı açıklamaya göre Rusya 2011 yılında toplam USD13.2 milyarlık silah ihracatı gerçekleştirdi. Dimitriyev'in açıkladığı verilere göre, gerçekleştirilen ihracatın yaklaşık yarısını savaş uçakları oluşturuyor. Kara sistemlerinin 25%, deniz sistemlerinin 11% ve hava savunma sistemlerinin 10% oranında ağırlığa sahip olduğu satışlarda, önceki yıllara göre bir artış eğilimi de mevcut: 2010 yılındaki toplam silah ihracatı USD10.4 milyar olarak gerçekleşmişti. Dimitriyev, 2012 ihracat hedefini ise USD13.5 milyar olarak ilan etti.

Rus Hava Kuvvetleri, 14 Şubat günü gerçekleşen bir kaza sonucu tüm Suhoy Su-24 Fencer savaş uçağı filolarının uçuşlarını durdurdu. Kurgan bölgesinde gerçekleşen ve iki pilotun da salimen uçağı terkettiği kaza, Ekim 2011'den bu yana yaşanan üçüncü Su-24 kırımı oldu. Rusya, yaklaşık 250 adet olan Su-24 filosunu kademeli olarak yine Suhoy üretimi Su-34 Fullback ile değiştiriyor.
 
Rusya'nın Fransa'ya sipariş verdiği Mistral helikopter çıkarma gemilerinden ilki için ilk çelik kesme işlemi, 1 Şubat günü üretici STX France'ın Saint Nazaire'deki tersanesinde düzenlenen törenle gerçekleştirildi. DCNS'in ana ve Rus United Shipbuilding Corporation'ın yerli alt yüklenici olduğu ve Ocak 2011'de iki ilave gemi siparişi verilerek sayının dörde çıkarıldığı projede ilk iki gemi 2014 ve 2015'te teslim edilecek.

Rus Deniz Kuvvetleri Karadeniz Filosu Komutanı Amirak Aleksandr Fedotenkov'un 6 Şubat günü yaptığı açıklamaya göre filo 2017 yılı itibariyle 7 adet modernize edilmiş denizaltıya sahip olacak. Halihazırda bir adet Kilo sınıfı dizel elektrik denizaltıyı envanterinde bulunduran Karadeniz Filosu'na, ilk etapta 2014'te üç adet Proje 636.3 sınıfı yeni nesil Kilo sınıfı bot teslim edilecek. Rusya ayrıca Karadeniz Filosu için Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan eden Abhazya'da yeni bir deniz üssü de inşa ediyor. Hizmete girecek dört Mistral sınıfı helikopter çıkarma gemisinden bir adedinin ve bir miktar yeni üretim Krivak IV sınıfı firkateynin de orta vadede hizmete alınması planlar arasında.
 
Azerbaycan'da yayın yapan AzeriDefence haber sitesinin 1 Şubat tarihli haberine göre Rus Kara Kuvvetleri Ural-63095 kodlu ve Tayfun ismindeki mayına karşı korumalı MRAP tipi zırhlı araçların denemelerine başladı. 12 asker taşıma kapasitesine sahip Tayfun aracında gece görüş ve uzaktan kumandalı silah istasyonu da bulunuyor.
 
9 Şubat günü Sibirya’nın Novosibirsk kentinde Su-34 savaş uçakları üretim fabrikasında incelemelerde bulunan Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitri Rogozin, “Silah üretimimiz modern savaşların yansıması olmalı. Artık kısa süreli ve öngörülemeyen savaşlar olabilir. Geçmişte olduğu gibi uzun yıllar almayacak” dedi. Artık yıllar sürecek savaşların olmayacağını, Sovyet tarzı yapılanmanın bir an önce değişmesi gerektiğini kaydeden Rogozin, “Bizim hareket kabiliyeti yüksek, kompakt ve düşmana endişe veren bir kara, deniz birlikleri ve nükleer güce ihtiyacımız var. Bu bizim ulusal güvenliğimizin garantisi olacak” dedi. “Savunma Bakanlığı’nın ne işe yaradığını bilmediği çok büyük askeri donanımlara ihtiyacı yok. Şimdi bunların hepsi hurda, ne kullanabilir ne de satabilirsiniz” eleştirisi getiren Rogozin, dizayn, üretim ve ordu arasında verimli bir iletişimin yeni dönemde zorunlu olduğunu kaydetti.

Kafkas Emirliği örgütünün lideri Dokka Umarov, 3 Şubat günü Kavkaz Center internet sitesi üzerinden, Rusya'daki sivillerin artık hedeflenmemesi yönünde bir çağrıda bulundu. Duma seçimlerine yönelik protesto eylemlerini örnek gösteren Umarov, Rusya'daki halkın çoğunluğunun Putin rejimini desteklemediğinin görüldüğünü söyledi. "Dinimiz bu barışçıl sivilleri korumayı ve onlara dokunmamayı emreder" diyen Umarov öte yandan, Rus askeri ve istihbarat birimlerine saldırıların devamı emrini verdi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev 7 Şubat günü, ulusal istihbarat servisi FSB'nin Kutup bölgelerindeki Rus ulusal çıkarlarını korumak için faaliyetlerini artırması emrini verdi.[5]


Suriye

Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı Tunus’taki “Suriye’nin Dostları” toplantısında bir araya gelen 69 ülkenin temsilcileri, yayınladıkları ortak bildiride, “Suriye Ulusal Konseyi’nin demokratik ve barışçı bir değişim arayan Suriye halkının meşru bir temsilcisi olarak” kabul ettiklerini duyurdular. Ancak bu açıklama Suriye’de barışçıl bir geçiş sürecini savunan bir diğer önemli muhalif örgüt olan Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon Konseyi’ni rahatsız etti. Tunus’taki toplantıyı boykot eden Konsey, “Dışlanıyoruz. Askeri müdahale kapısını açan tehlikeli bir gidişat görüyoruz” açıklamasını yaptı. Öte yandan toplantı öncesinde Suriye’ye Arap Birliği barış gücü askelerinin yerleştirilmesi gerektiğini savunan Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad Bin Casim El Tani veya Suriyeli muhaliflerin silahlandırılmasını “bence mükemmel bir fikir” olarak savunan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal gibi şahinlerin destek bulmadığı kapanış bildirisinde ortaya çıktı. Bildiride Suriye’deki daha kötüleşen durumdan endişe edildiğinin altının çizilmesine rağmen, Şam yönetimine karşı bir askeri seçeneğe destek çıkmadı, ekonomik ve diplomatik baskıları artırma tehdidi ile yetinildi.  “Suriye’nin Dostları”, BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın BM ve Arap Birliği tarafından “Suriye Özel Temsilcisi” olarak atanmasından büyük memnuniyet duyduklarını açıkladılar. Ayrıca Tunus’taki toplantıya katılan Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyun “Kürt kimliği ulusal olarak tanınacaktır” diyerek sürpriz bir çıkış yaptı. Muhalifler bugüne kadar azınlıklara garanti vermemekle suçlanıyordu. Galyon geçici bir devlet başkanlığı konseyinin oluşturulmasını da önerdi. Suriye’nin Dosları’nın bir sonraki toplantısı Mart ayında İstanbul’da gerçekleşecek. Üçüncü toplantı ise Fransa’da yapılacak.

CNNTürk’ten Ahu Özyurt’un haberine göre, Türkiye - Suriye sınırının mayından temizlenmesi için Türk Milli Savunma Bakanlığı'nın açtığı ihale süreci, Suriye'deki krizden etkilenmeden devam ediyor. 6 Şubat günü Bakanlık, ihaleye teklif veren 50'ye yakın şirket ve ortaklığı ön elemeden geçirerek 20'ye indirdi. Haberde aktarıldığına göre Sidar Global Advisors isimli uluslararası danışmanlık şirketi, ihale süreci ile ilgili hazırladığı raporda, "23 Şubat günü finale kalan şirketlerin yetkilileri Bakanlık tarafından Ankara'daki MKEK ofisinde görüşmeye davet edildi. Şirketlerin Haziran'a kadar son tekliflerini vermeleri isteniyor" diye yazdı. Haziran'daki son fiyat sürecinin ardından Mayın Temizleme ihalesinde Kasım ayında nihai karar sürecine girilecek. Suriye sınırında mayından temizlenmesi beklenen bölge 360 milyon metrekarelik dev bir alan. Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak illerine yayılan Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlendikten sonra tarıma yılda en az 20 milyon dolarlık gelir getirebileceği belirtiliyor.

Lübnan el-Bena gazetesinin Suriyeli kaynaklara dayanarak yazdığına göre Suriye güvenlik birimleri, Arabistan Gizli istihbarat teşkilatı subaylarından "Nasır el-Ureygi'yi Hobs kentinde silahlı teröristlerle girişilen bir çatışma esnasında yakaladıklarını bildirdiler.

Suriye'nin, Özgür Suriye Ordusu'na verdiği destek karşılığında Türkiye'ye karşı PKK kozunu oynayabileceği yönünde değerlendirmeler mevcut.[6]

Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdissi, Amerikan Associated Press haber ajansıyla yaptığı mülakatta, Suriye muhalefetini silahlandırmanın geri tepecek büyük bir hata olduğunu söyledi. Makdissi, başkent Şam'da yaptığı mülakatta, binlerce insanın öldüğü mevcut krizi çözmenin tek yolunun, tüm tarafların görüşme masasının etrafına oturması ve diyaloğa girmesi olduğunu ifade etti.[7]

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) ve Türk Tarih Kurumu (TTK) işbirliğiyle, Rusya Federasyonu ve Kırgızistan’dan gelen akademisyenlerin de katılımıyla “Tarihten Günümüze Ortadoğu’ya Türk-Rus Bakışı” başlıklı bir uluslararası sempozyum gerçekleştirildi.[8]

Humus kentindeki operasyonlarını sürdüren Suriye ordusunun, muhaliflerin kalesi konumundaki Baba Amr semtinin kontrolünü tamamen ele geçirdiği bildirildi. AFP haber ajansına konuşan Suriyeli bir güvenlik yetkilisi, "Ordu, Baba Amr'da kontrolü sağladı. Son direniş de kırıldı" dedi. Özgür Suriye Ordusu'nun komutanı Riyad El Esad ise AFP'ye yaptığı açıklamada, isyancıların Baba Amr'dan "taktik icabı" çekildiğini söyledi.


Ukrayna

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Savunma Bakanı Mihail Yezhel'i 8 Şubat günü görevden alarak yerine Dimitro Salamatin'i atadı. 2010 Mart ayından bu yana görevde olan Yezhel'in neden azledildiğine dair bir açıklama yapılmadı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı Silah ve Askeri Ekipman Tedarik Dairesi Başkanı Andrey Artyuşenko'nun 31 Ocak günü düzenlediği basın toplantısında açıkladığı üzere, Ukrayna 2012 yılında başlıca savunma projelerine toplam USD155.7 milyon harcayacak. Artyuşenko, gündemdeki projelerden en önemlileri arasında Proje 58250 korvet, An-70 nakliye uçağı ve Sapsan taktik füze sisteminin bulunduğunu açıkladı.

AzeriDefence sitesinin 3 Şubat günü aktardığı habere göre Kazakistan'ın Kazakhstan Engineering firması, Ukraynalı Ukroboronprom ile zırhlı muharebe aracı üretim, bakım ve modernizasyonu konularında işbirliği için görüşmelerde bulunuyor. Olası işbirliği kapsamında, Kazakistan'da bir zırhlı araç üretim ve bakım tesisinin kurulması da bulunuyor.

Ukrayna Uzay Ajansı Başkanı Yuri Alekseyev'in 27 Ocak günü düzenlenen bir basın toplantısında açıkladığı bilgiye göre Sapsan taktik balistik füze sisteminin Ukrayna Kara Kuvvetleri'ne teslimatı 2017 yılında başlayacak. Yaklaşık 280km menzile sahip Sapsan füze projesinin toplam maliyetinin yaklaşık USD500 milyon olduğu tahmin ediliyor.
 

Yunanistan

Anadolu Ajansı'nın 12 Şubat tarihli haberine göre Yunanistan, ülke ekonomisine yük olduğu gerekçesiyle ülke genelinde 20 askerî birliği kapatıyor. Haberde aktarıldığına göre, Atina'da yayımlanan Ethnos gazetesi, ülke genelinde bulunan kara kuvvetlerine ait yaklaşık 850 askerî birliğin çoğunun 1930-1940 yılları arasındaki savunma doktrini anlayışına göre oluşturulduğunu; ülkenin savunmasına katkısı olmayan bu birliklerin ülke ekonomisine olan yıllık maliyetinin 5 milyon Euro'yu bulduğunu yazdı. Ethnos gazetesi, kapısına kilit vurulması düşünülen toplam 3,000 dönümlük 20 askerî birliğin Yunanistan'ın Makedonya bölgesinde bulunduğunu belirttiği haberinde, daha önce de aynı nedenlerle ülke çapında 84 askerî birliğin kapatılmasının kararlaştırıldığını, ancak bugüne kadar hiçbirinin kapatılmadığını kaydetti.

Yunan Kara Kuvvetleri, Almanya'dan 12 adet ikinci el M-577A1 komuta kontrol aracı devralıyor. Jane's Defence Weekly'nin 27 Şubat tarihli haberine göre Alman ordu depolarından alınan araçlar Yunanistan'a teslim edildikten sonra Iniochos komuta kontrol sistemi, AN/TRC-9200 telsizleri ve portatik geniş boy ekranlarla donatılacaklar. Yenilenen araçlar Yunan Kara Kuvvetleri'nin 23. ve 25. Zırhlı Tugaylarında hizmete girerek, bu birliklerin envanterindeki toplam 170 adet Leopard 2HEL ana muharebe tankı ile birlikte kullanılacak. Transferin yaklaşık USD145,000 dolayındaki maliyeti, Iniochos komuta kontrol sisteminin üreticisi olan Alman Rheinmetall tarafından karşılanacak.

Israel Aerospace Industries (IAI) firmasının 12 Şubat tarihinde yayınladığı basın bültenine göre firma, Heron İHA sistemini Yunanistan'da, Yunan Hava Kuvvetleri'ne ait Aktio Hava Üssü'nde Avrupa Birliği sınır güvenlik ajansı FRONTEX yetkililerine tanıttı. Tanırım sırasında Heron, farklı faydalı yük sistemleri ile çeşitli görev profillerinde deneme uçuşları gerçekleştirdi. Heron'la birlikte tanıtılan görev sistemleri arasında IAI Tamam Division üretimi Multi-mission Optronic Stabilized Payload (MOSP) ile IAI Elta üretimi Maritime Patrol Radar (MPR) da bulunuyor. Tanıtımda Heron ayrıca Automatic Takeoff and Landing (ATOL) otomatik kalkış - iniş sistemi ile zor hava koşullarında otomatik kalkış ve iniş de gerçekleştirdi. Tanıtıma FRONTEX yetkililerine ilaveten Yunan Sahil Güvenlik teşkilatı yetkilileri de katıldı.

Yunanistan, devlet teşekkülü olan Hellenic Defence Systems (EAS) firmasının özelleştirilmesi için faaliyetlerini tekrar başlattı. Avrupa Birliği'nin USD172 milyarlık mali yardım paketinin şartları arasında olan özelleştirme politikası çerçevesinde satılacak olan EAS, satış öncesi yeniden yapılandırma sürecine tabi tutulacak. Ülke çapında beş üretim tesisi bulunan EAS bünyesinde 1,000'den fazla çalışan bulunuyor. Şirketin başlıca ürünleri arasında hafif ve ağır piyade silahları, bomba, roket ve patlayıcı maddeler ile yakıt tankları yer alıyor.









[1]Olayın ayrıntıları için: “Karadeniz Göklerinde Sıcak Dakikalar”: http://www.siyahgribeyaz.com/2012/02/karadeniz-goklerinde-scak-dakikalar.html
[2] Ayrıntılar için bkz: “STRATFOR Yazışmaları: İsrail Gürcistan İHA Sırlarını Rusya’ya Satmış”: http://www.siyahgribeyaz.com/2012/02/stratfor-yazsmalar-israil-gurcistann.html
[3] Ayrıntılar için bkz: “Kochavi: Iran has uranium for four bombs”: http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=256152
[4] Konuyla ilgili bir değerlendirme için: “İsrail’in İran’a Saldırı Olasılığı Artıyor”: http://www.orsam.org.tr/tr/yazigoster.aspx?ID=3172
[5] İlgili haber için bkz: “Medvedev Tells FSB to Secure Russia’s Arctic Interests”: http://en.rian.ru/world/20120207/171195668.html
[6] İlgili analiz için: “Suriye Türkiye’ye Karşı PKK Kozunu Oynuyor (mu?)”: http://www.orsam.org.tr/tr/yazigoster.aspx?ID=3208
[7] Ayrıca bkz: “"Hür Suriye Ordusunu silahlandırın" dolmuşu”: http://www.dunyabulteni.net/?aType=haberYazdir&ArticleID=17367&tip=yazar

1 yorum:

Adsız dedi ki...

arda bey dört gözle bekler olduk, nerelerdesiniz???