İran’ın muhafazakâr Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad, çok sert bir çıkış yaparak İsrail’in haritadan tamamen silinmesi gerektiğini söyledi.
Filistin’den gelecek yeni saldırı dalgasının İsrail’i yok edeceğini iddia eden Ahmedinecad’ın açıklamalarına İsrail ve Fransa’dan tepki geldi. Tahran’da düzenlenen “Siyonizmsiz Dünya” başlıklı bir konferansa katılan İran Cumhurbaşkanı, Filistin’de işgal edilen topraklardaki çatışmaların kader savaşının bir parçası olduğunu ifade etti. Ahmedinecad, yüzyıllardır süren savaşın Filistin topraklarında sonlanacağını belirterek, Ayetullah Ali Hamaney’e ithafen “İmamın da söylediği gibi; İsrail haritadan silinmeli.” dedi. Ortadoğu’da Siyonist bir rejim kurulmasının dünyada baskı uygulayan ülkelerin İslam dünyasına karşı bir hareketi olduğunu savunan Ahmedinecad, “İslam ümmeti, topraklarının kalbinde ezeli bir düşmanının yaşamasına izin vermeyecektir.” şeklinde konuştu. Ahmedinecad, İsrail devletini tanıyan bir belgeye imza atanların İslam dünyasını teslim belgesine imza atmış olacaklarını da ileri sürdü.
İranlı üst düzey bir yetkilinin yıllardan sonra ilk kez İsrail’e karşı bu kadar sert bir tavır koyduğu belirtilirken Ahmedinecad’a ilk tepki Fransa’dan geldi. Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jean Baptiste Mattei, bu açıklamaları not ettiklerini belirtirken, “Bu sözler gerçekten söylendiyse sertçe kınıyoruz.” dedi. İran’ı, “açık bir tehdit” olarak gördüklerini vurgulayan İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom ise “atom bombası yapmak için Tahran’ın zaman kazanmaya çalıştığını” iddia etti. İsrail’in yok olmasına yönelik İran’dan gelen açıklamaların daha önce de yapıldığına işaret eden bakan, İran’ın ‘nükleer’ dosyasının en kısa zamanda BM Güvenlik Konseyi’ne getirilmesi gerektiğini savundu.
http://www.zaman.com.tr/?hn=223979&bl=dishaberler&trh=20051027
Bu söylem, yanılmıyorsam, orijinalinde Humeyni'ye ait. Ayrıca İran'da özel günlerdeki geçit törenlerinde Şahab lançerlerinin üzerinde "İsrail Haritadan Silinmelidir" yazılı pankartlar asılır. Yeni bir şey değil yani.
İran'ın uzun menzilli füze ve nükleer başlık geliştirmesinin kanımca iki temel sebebi var:
1. İsrail'e karşı caydırıcılık
2. Bölgedeki ABD askeri tesisleri ve Basra Körfezi'ndeki ABD görev gücü.
Zaman zaman gazete ve sitelerde haritalar yayınlanır, hangi şehirlerin menzil dahilinde kaldığı işaretlenir. Ancak taktik ve teknik açıdan yeni geliştirilmiş, dolayısıyla etkinliği düşük nükleer başlıkların sivil şehirlere kullanılmasının çok da manası yoktur. Bu tip taktik termonükleer başlıkları esas olarak büyük askeri üs ve tesisler ile yüksek değerlikli sivil hedeflere karşı tehdit ederler (baraj, sanayi tesisi gibi). İran'ın gelişen füze kabiliyetleri ve nükleer araştırmaları sebebiyle bu tehdit zaten uzun süredir güncelliğini korumaktaydı, Ahmedinejad'ın tehdidi altını çizmiş dahi olmadı bana göre.
Bence bu sözlerin esas önemi, Ahmedinejad'ın Humeyni benzeri bir söylemle öne çıkmış olmasıdır. Kendisinin içeriye yönelik bir taktik hamle yaptığını düşünüyorum. Kendi çapımda kurduğum teoriye göre, "dış" destekli reform hareketine, yoğun Humeyni-muhafazakar motifleriyle bezenmiş bir mesajdır bu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder