18/06/2011

(İflasın Eşiğindeki) Yunanistan'ın Yeni Savunma Bakanı: Panos Beglitis

Ekonomik krizle boğuşan ve iflasın eşiğine gelen Yunanistan'da Başbakan Yorgo Papandreu, hükümetinin içine düştüğü zor duruma çare olarak bir kabine revizyonu gerçekleştirdi.

Milli mutabakat hükümeti ve erken genel seçim taleplerini gündeme geldiği ülkede muhalefet giderek yüksek sesle Papandreu'nun istifasını istemekteydi. Başbakan'ın karşı hamlesi, bazı bakanlarını değiştirmek oldu. Bu değişikliğe de yangının merkezindeki Maliye Bakanlığı'ndan başladı.


Hükümetteki değişiklik uyarınca halen görevdeki Maliye Bakanı Yorgo Papakonstantinu, Çevre Bakanlığı'na kaydırıldı. Yerine de Savunma Bakanı Evangelos Venizelos atandı.

Venizelos parlak bir kariyere sahip bir siyaset adamı. 2009 erken genel seçimleri sonrası bakan olarak atanmasının ertesinde kariyeri ile ilgili bir yazı kaleme almıştım. Yaptığı bakanlıkların listesine artık Maliye Bakanlığı da eklenecek.

PASOK genel başkanlığını Papandreu'ya karşı kaybeden Venizelos, yine Papandreu tarafından aynı zamanda Başbakan Yardımcılığı görevine de getirildi. Bu, Papandreu'nun krizden çıkış için zaten PASOK'un iki numarası ve sağ kolu konumundaki Venizelos'a bu süreçteki güveninin de bir ifadesi olarak da algılanabilir.

Venizelos'tan boşalan Savunma Bakanlığı görevine ise Savunma Bakan Yardımcısı Panagiotis (Panos) Beglitis getirildi.

Korint'te 1957 yılında doğan Beglitis, 1980 yılında Atina Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olmuş ve akabinde Fransa'da yüksek lisans eğitimi almış. 1987 yılında Yunan Dışişleri Bakanlığı'nda göreve başlamış ve 1992 - 1996 yılları arasında Yunanistan'ın Avrupa Birliği nezdindeki temsilciğinde çalışmış. 1999 - 2004 yılları arasında ise Yunan Dışişleri Bakanlığı basın sözcüsü görevinde bulunmuş.

2009 seçimlerinden sonra Savunma Bakan Yardımcısı görevine atanan Beglitis'in demeçleri, zaman zaman Türk basına da konu olmuştu: Türkiye'nin büyümesinden duyduğu endişeyi ABD'de dile getirmesi, Ermeni iddiaları ile ilgili kullandığı "barbarlık" ifadesi gibi çıkışları yankı bulmuştu.

Beglitis'in, savunma harcamaları konusunda önceki hükümetlerin aksine kesintilere daha açık bir duruşu olduğu söyleniyor. Bu konuda en son geçen sene, savunma harcamalarında yapılacak indirimin Türkler'e bağlı olduğunu belirten bir beyanatı olmuştu. Ekonomik krizin iyice vurduğu, neredeyse tüm savunma projelerinin durduğu Yunanistan'da Beglitis'in, silahlı kuvvetlerin harcamalarını ve envanterini azaltma konusunda önlemler alması sürpriz olmayacaktır.

2 yorum:

Mehmet "4v14t10n" Sami dedi ki...

Yunan ekonomisinin uzun zamandır sorunlu olduğu bir gerçek. Ancak ekonominin ciddi anlamda sorunlu olduğu ve birçok çözümün denendiği son 10 yıllık bir aralığa bakıldığında bu dönemde ekonominin gidişatı ne olursa olsun savunma harcamalarında gerçek bir değişim görülmedi.

2000 de 11M$, 2001de 11M$, 2002de 10M$, 2003te 9M$, 2004te 10M$, 2005te 11M$, 2006da 11M$
2007de 11M$, 2008de 12M$ ve krizin en yoğun olduğu zamanlardan biri olan 2009'da son on yılın en yüksek harcama oranı ile 13M$ lık savunma bütçesi vardı.*

Aslında ekonomilerinin kötü gittiği bir gerçek ama bu “biraz harcamalardan kısalım” ile olacak/olabilecek bir iş değil yani söz gelimi yapılamayacak “kısmalar” var komşunun bu harcamalarının büyük bölümü maintnance gideri, ee hava kuvvetleri oluşturulurken farklı ülkelerden farklı tüplerde savaş jetleri alarak maintnancesı iyice zor ve pahalı bir hale sokmak gibi bir hata var bir de... Bu tip harcamaların büyük bölümü mecburi.

Hava kuvvetleri envanterini düşününce komşunun, 25 civarı A-7E, 50 civarı F/RF-4E, 110 civarı F-16C 40 civarı F-16D ve birde 15 civarı Mirage 2000EG ve 25 civarı Mirage 2000-5/Mk II birkaç tane de Mirage 2000BG var.

Tabloya böyle bakınca biraz daha bariz biçimde hem amerkian hem fransız şavaş hem amerikan farklı modellerden uçaklara ayrı parça ve bakım masrafları yapmak 10M$ savunma bütçesi olan bir ülke için zaten yanlış bir karar. Ancak burada kemer sıkılabilecek manevra yapılabilecek pek alan yok 10 yıldır ekonomide ciddi sıkıntılar yaşanırken kemer sıkamamanın birazda sebebi bundan bence bilmiyorum siz ne düşünürsünüz ama eğer kısacaksa nereden kısacak görmekte zorlanıyorum.

*:SIPRI

Adsız dedi ki...

Atalarımız ne demiş dün yediğin hurmalar bugün sırtını tırmalar.Böylesi daha iyi en azından bölgede bize zarar verebilecek en tehlikeli ikinci düşmanın felç olması gayet iyi.