11/02/2015

Dört Deniz Bülteni - Ocak 2015



Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz ve Gökdeniz havzasında savunma ve güvenlik gündemi
[PDF]

Bulgaristan

Bulgar Savunma Bakanlığı, hava kuvvetleri envanterindeki altı adet MiG-29 (NATO kodu "Fulcrum") savaş uçağının bakımı için Polonyalı Wojskowe Zaklady Lotnicze No 2 (WZL-2) şirketi ile görüşmeler yürütüyor. Savunma Bakanı Nikolay Nençev, şişirilmiş fiyatlar nedeniyle Bulgaristan, Rusya'nın RSK MiG şirketinin bakım - onarım sözleşmesini yenilememe kararı aldıklarını açıkladı. Bakan Polonya'nın seçiminde fiyat avantajının yanısıra NATO müttefiki olmasının da etkili olduğunu belirtti. [1]

ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait DDG75 Donald Cook destroyeri, 8 Ocak günü Varna limanını ziyaret etti. [2]


Irak

ABD, Irak ordusuna satılan M1A1 Abrams ana muharebe tanklarının IŞİD ile mücadelede etkinliğinin artırılması için mayın ve el yapımı patlayıcılara karşı korumalarının artırılmasını ve keskin nişancılara karşı etkinlik kazanmak için uzaktan kumandalı silah istasyonlarının eklenmesini kapsayan bir iyileştirme paketi üzerinde çalışıyor. Bloomberg.com sitesinde yer alan habere göre iyileştirme paketi tankların gövde altlarına ilave zırh ve reaktif zırh bloklarının eklenmesini, 360 derece kapsama alanına sahip gece görüş sistemlerinin ve mayın temizleme bıçaklarının takılmasını içeriyor. [3]

Jane's Defence Weekly'nin 19 Ocak tarihli haberine göre Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya'dan satın aldığı EMBRAER EMB-314 Super Tucano turboprop eğitim / taarruz uçaklarının bir kısmını Irak Hava Kuvvetleri'ne hibe edecek. Habere göre sipariş edilen 24 Super Tucano'dan sayısı açıklanmayan bir miktarına ilaveten 10 adet de Dassault Mirage 2000-9 jet savaş uçağının hibesi de gündemde.

Irak Hava Kuvvetleri'ne mensup pilotlar, ABD'den alınacak olan F-16IQ savaş uçağı için eğitimlerine Arizona'daki Tucson Havaalanı'nda bulunan ABD Hava Ulusal Muhafızları üssünde başladı. Irak Hava Kuvvetleri hizmetine resmen 2014 Haziran ayında giren 1601 ve 1602 kuyruk numaralı iki uçak, güvenlik sebebiyle halen Arizona'da bulunuyor.[4] Öte yandan sipariş kapsamında üretilen 1605 kuyruk numaralı beşinci çift kişilik F-16IQ (F-16D Block 52+), ilk uçuşunu 15 Ocak günü gerçekleştirdi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Steven Warren tarafından 5 Ocak günü yapılan açıklamada, Irak ordusunun IŞİD'le mücadelesine ABD'nin desteği kapsamında eğitim faaliyetlerinin başladığı bildirildi. Açıklamaya göre, Irak Kara Kuvvetleri'ne mensup askerlerin, ABD personeli tarafından eğitimlerine Aralık ayı sonunda Taci ve Esad hava üslerinde başlandı. [5] [6] Öte yandan ABD'nin Irak Büyükelçiliği'nden 6 Ocak günü yapılan açıklama ile Irak ordusuna ABD CENTCOM depolarından transfer edilen 250 adet Caiman tipi mayına karşı dayanıklı zırhlı aracın (MRAP) teslimatının tamamlandığı duyuruldu. [7]

Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin satın aldığı Airbus Helicopters EC135 hafif genel maksat helikopterleri, makinalı tüfek podları ile donatılmış halde uçarken görüntülendi.[8]

İran’ın Fars Haber Ajansı’nın haberine göre, İran’daki gönüllü Besic birliğinde komutanlık konseyi üyesi olan Mehdi Nevruzi, Irak’ın Samara kentinde IŞİD üyelerince vurularak öldürüldü.[9]

Irak Devlet Başkan Yardımcısı Üsame el Nuceyfi 9 Ocak günü, Musul'u IŞİD'in elinden geri alıp "tarihi bir zafer" kazanmak için yapılan hazırlıkların devam ettiğini açıkladı. Jane's Intelligence Weekly'de 12 Ocak günü konuyla ilgili yayınlanan analizde, Kürtler'in böyle bir harekâta destek vermede isteksiz davranmaları ve ABD'den gelen askeri desteğin yetersiz kalması ve merkezî hükümet birliklerinin harbe hazırlık seviyesinin düşüklüğü nedeniyle, böyle bir harekâtın altı aylık süreç içinde başlamasının olasılığı düşük. Öte yandan Irak Başbakanı Haydar el Abadi 16 Ocak günü, 9,000 kişilik toplam üç tugaydan oluşan bir Şii milis gücünün Kerkük bölgesine kaydırılacağını açıkladı.

Irak'taki Hizbullah Tugayları adlı Şii örgüt, ABD yapımı M1A1 Abrams tankları, M113 zırhlı muharebe araçları, HMMWV jipler ve MRAP araçları ile İran yapımı Safir 4x4 jipler de dahil olmak üzere çok sayıda araç ve gereci sergilediği bir video yayınladı. Gösterilen araçlardan ABD yapımı olanların Irak merkezî hükümeti tarafından sağlanmış olduğu değerlendiriliyor.[10] [11]

Jane's Missiles & Rockets'in 8 Ocak tarihli haberine göre Ceyş Usud el Şarkiya adlı örgüt, IŞİD'den ele geçirdiğini açıkladığı ABD yapımı BGM-71 TOW tanksavar güdümlü füzesinin kullanıldığı bir video yayınladı. Habere göre video, yapısal özellikleri itibariyle TOW'un İran yapımı kopyası olan Tufan değil; aksine ABD yapımı aslını gösteriyor.

Air Forces Daily'nin 20 Ocak tarihli haberine göre ABD Hava Kuvvetleri'ne ait Pilatus U-28A uçakları, Irak üzerinde keşif, gözetleme, istihbarat ve AGM-176 Griffin füzeleri ile hassas taarruz görevleri icra ediyor.

Avustralya HvK 16 Ocak günü yaptığı açıklama ile, envanterindeki bir Boeing E-7A Wedgetail havadan erken ihbar ve komuta kontrol uçağının, hava harekâtı kapsamında yaptığı bir uçuşta 16 saat 18 dakika havada kalarak, Avustralya tarihinde muharebe sahasında en uzun süre kalan uçak olma rekorunu kırdığını duyurdu. Öte yandanJane's Defence Weekly'nin 30 Ocak tarihli haberine göre İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri, hava harekâtını desteklemek için bir adet E-3D Sentry HEİK uçağını Kıbrıs'taki Akrotiri Hava Üssü'ne konuşlandırdı. Uçak, 28 Ocak günü Aktotiri'ye indi.

Irak ordusunun eğitiminde görev alacak 300 kişilik İspanyol askerî birliğinin ilk birimleri 22 Ocak günü Bağdat'a ulaştı. Jane's Defence Weekly'nin 22 Ocak tarihli haberine göre İspanyol askerî eğitmenleri Mesmaya ve Bağdat'ta özel kuvvetler ve kara kuvvetleri birliklerine eğitim verecek.

Irak ve Suriye'deki IŞİD unsurlarına karşı ABD ve müttefikleri tarafından düzenlenen hava harekâtı, Ocak ayında da devam etti. [12]

1 Ocak günü Taci'de bir silahlı grup; El Esad'da bir silahlı grup; Felluce'de üç ayrı saldırıda üç ayrı silahlı grup, bir havan, bir bina ve bir sığınak; Beyci'de bir saldırıda bir bina ve bir mevzi; El Kaym'da üç ayrı saldırıda iki konteyner, bir yükleme aracı ve bir zırhlı araç; Musul'da iki ayrı saldırıda bir silahlı grup ve bir silah deposu vuruldu.

3 - 4 Ocak günü Musul'da bir saldırıda silahlı bir grup vuruldu.

Felluce - Ramadi hattı üzerindeki Habbaniye, Saklaviye ve Halidiye kentlerinde ay boyunca Irak ordusu ve Şii milis güçleri ile örgüt arasında şiddetli çatışmalar gerçekleşti. IŞİD, Anbar eyaletindeki Irak Kara Kuvvetleri'ne ait Habbaniye üssü'ne saldırdığı ve üsse sızmayı başardığını duyurdu. [13]

4 - 5 Ocak günü Musul'da büyük bir militan grup; El Kaym'da iki ekskavatör; Ramadi'de bir silahlı grup, Esad'da iki ayrı saldırıda iki ayrı silahlı grup ve üç araç vuruldu.

5 - 6 Ocak arasında silahlı İHA'lar tarafından El Kaym'da bir sığınak ile Esad'da iki kamyon ile bir zırhlı araç vuruldu.

Fransa, IŞİD'e karşı düzenlenen hava harekâtına destek vermek için Chales de Gaulle adlı uçak gemisini Doğu Akdeniz'e sevketme kararı aldı.[14]

8 - 9 Ocak tarihleri arasında El Kaym'da bir sığınak, Sincar'da bir grup militan, bir mevzi, bir kamyon ile bir ağır silah; Esad'da bir silahlı grup ile iki araç ve Musul'da bir bina ile bir silahlı grup vuruldu.

9 - 10 Ocak arasında düzenlenen hava saldırılarında Erbil'de bir köprü, Ramadi'de bir zırhlı araç ve bir pikap ve Musul'da bir silahlı grup ile iki mevzi vuruldu.

10 - 11 Ocak tarihleri arasında düzenlenen bombardımanlarda Erbil'de silahlı bir grup; Esad'da silahlı bir grup ile iki bina; Sincar'da üç ayrı silahlı grup, bir bina, bir keskin nişancı mevzii ile bir bina ve Musul'da dört ayrı taarruzda iki zırhlı araç, bir silahlı grup, beş araç ile 21 küçük bot vuruldu.

11 - 12 Ocak günleri arasında Beyci'de dört ayrı saldırıda dört ayrı silahlı grup ile iki mevzi; Taci'de küçük bir silahlı grup; El Kaym'da iki zırhlı araç ve 10 mevzi; Ramadi'de bir araç; Tel Afer'de bir top ile bir kontrol noktası; Esad'da bir roket fırlatıcısı ile bir araç; Sincar'da iki bina ve büyük çaplı bir grup ile Musul'da beş ayrı taarruzda üç ayrı grup; dört araç, bir bomba yüklü kamyonet, iki zırhlı araç, bir kamyonet, bir havan mevzii, üç bina, üç bot ve bir tank vuruldu.

12 - 13 Ocak günlerinde düzenlenen bombardımanlarda Tel Afer'de bir bina; Sincar'da silahlı bir grup; Musul'da iki sığınak, bir ağır makinalı tüfek, iki havan mevzii, bir zırhlı araç ve bir ekskavatör ile Bağdat'ta iki silahlı grup, bir mevzi ve iki ağır makinalı tüfek vuruldu.

13 - 14 Ocak arasında düzenlenen hava saldırılarında Beyci'de bir topçu mevzii, Rütbe'de iki ayrı taarruzda bir kontrol noktası ile bir araç; Bakuba'da bir silahlı grup, bir bina, bir araç ve bir geri tepmesiz top; Esad'da bomba yüklü bir araç; Sincar'da bir silahlı grup ve bir ekskavatör; Musul'da dört ayrı taarruzda üç silahlı grup, iki ekskavatör, bir sığınak, bir zırhlı araç ile Bağdat yakınlarında bir silahlı grup vuruldu.

14 - 15 arasında Beyci'de iki ayrı silahlı grup; El Kaym'da bir konteyner; Tel Afer'de iki bina ve bir mevzi; Rütbe'de bir araç; El Esad'da bir silahlı grup, bir bina ve yedi bot ile Musul'da üç ayrı saldırıda bir bina, iki zırhlı araç ile bir havan mevzii vuruldu.

15 - 16 Ocak arası düzenlenen beş ayrı bombardımanda Ramadi'de beş bot; El Kaym'da bir bina; El Esad'da iki havan mevzii ile Musul'da iki mevzi ve bir havan vuruldu. 15 Ocak günü Musul'da IŞİD hedeflerine saldıran ABD HvK A-10 Thunderbolt II taarruz uçaklarına yerden dört ayrı Strela uçaksavar füzesi atıldığı bildirildi. [15]

18 - 19 Ocak arasında düzenlenen bombardımanlarda Beyci'de iki silahlı grup ve üç bina; Rütbe'de bir zırhlı araç; Taci'de silahlı bir grup; Felluce'de büyük bir silahlı grup; Ramadi'de bir bina; Musul'da iki bina ve bir top ile Bağdat'ta bir bina vuruldu.

20 - 21 Ocak'ta yapılan 10 ayrı hava saldırısında Tel Afer'de iki ikmâl hattı, bir zırhlı araç, iki kamyon, beş bina, bir konteyner, üç ağır silah ile bir köprü; El Kaym'da iki sığınak ve gömülü bir yapı; Esad'da bir bina; Beyci'de iki bina ile Musul'da bir kontrol noktası, bir bina, bir ağır silah ile iki araç vuruldu.

21 - 22 Ocak arasında düzenlenen bombardımanlarda Kerkük'te bir araç, Musul'da 16 ayrı taarruzda iki büyük ve iki küçük silahlı grup, dört bina, bir havan takımı, iki köprü, bir top, 11 araç, bir mevzi, iki ağır silah, biri bomba yüklü olmak üzere beş araç; Sincar'da bir havan mevzii ile bir zırhlı araç ve Tel Afer'de bomba yüklü bir araç vuruldu.

22 - 23 Ocak arasında El Esad'da üç ayrı taarruzda iki silahlı grup ve üç araç; Musul'da sekiz ayrı saldırıda ikisi bomba yüklü olmak üzere dokuz araç; bir buldozer, dört bina, bir top, bir ağır silah, iki zırhlı araç, bir konteyner ve bir sığınak; Sincar'da bir bina ile Tel Afer'de bir bina ve bir araç vuruldu.

23 - 24 Ocak tarihleri arasında El Kaym'da bir silah atölyesi; Ramadi'de bir araç; Tel Afer'de üç silahlı grup, yedi araç, bir bina, bir sığınak, iki konteyner ve iki kontrol noktası ile Erbil'de bir konteyner, iki araç ve üç buldozer vuruldu.

25 - 26 Ocak tarihleri arasında Kadisiye'de silahlı bir grup, Musul'da üç sığınak, iki araç ve bir zırhlı araç ile Tel Afer'de üç havan mevzii, üç bomba yüklü araç, sekiz zırhlı araç, 15 kamyonet ve üç mevzi vuruldu.

26 Ocak günü El Esad'da iki bina, Kerkük'te silahlı bir grup, Musul'da bir kontrol noktası, altı konteyner ve dört mevzi, Sincar'da altı bina ve bir ağır silah ile Tel Afer'de dört araç vuruldu.

28 - 29 Ocak arasında El Esad'da ve Rütbe'de birer silahlı grup, Musul'da bir silah atölyesi, Sincar'da beş ayrı saldırıda 21 araç, dört bina, bir konteyner, bir prefabrike yapı ile bir zırhlı araç ve Tel Afer'de dört ayrı saldırıda iki büyük silahlı grup, bir sığınak, bir zırhlı araç, bir buldozer, üç mevzi, bir bina ve bir bomba yüklü araç vuruldu.

30 - 31 Ocak arasında El Esad'da bir mevzi ile Tel Afer'de iki mevzi, bir sığınak, bir konteyner ve bir bina vuruldu.


İran

İsrail taarruz helikopterleri 18 Ocak günü Golan Tepeleri'nin Suriye tarafındaki Kuneytra'da düzenledikleri füze saldırısında İran Devrim Muhafız Birlikleri komutanlarından Orgeneral Muhammed Aliallahdedi ile Hizbullah komutanlarından Cihad Mugniye'yi öldürdü.

İran Savunma Bakanlığı, İran ve Rusya, S-300 hava savunma sistemi satışı konusundaki anlaşmazlıkları giderme konusunda mutabakata vardığını duyurdu.[16]

Jane's Missiles & Rockets'in 2 Ocak tarihli haberine göre İran ordusu, 30 Aralık günü sona eren altı günlük Muhammed Resulullah adlı tatbikatta envanterindeki mevcut ve yeni geliştirilmiş çok sayıda farklı füze sistemini denedi. Kara kuvvetleri, deniz kuvvetleri, hava kuvvetleri ve Devrim Muhafızları Birlikleri'nin ateşlediği füzeler arasında BGM-71 TOW'dan türetilmiş Tufan tanksavar güdümlü füzesi, AGM-114 hellfire muadili olduğu belirtilen Dehlaviye, Mirsad hava savunma sisteminden ateşlenen ve MIM-23 HAWK'tan türetilen Şalamçe uçaksavar füzesi ile Nur ve Nasr gemisavar füzeleri bulunuyor. [17]
Fars Haber Ajansı 7 Ocak günü yerli yapım Saika jet savaş uçaklarının seri üretimine başlandığını duyurdu. Öte yandan Tasnim Haber Ajansı, Burhan adlı yerli yapım savaş uçağının rüzgâr tüneli testlerine başladığını duyurdu. Burhan, 2000'li yılların başlarında kamuoyuna duyurulan Şafak adlı jet savaş / eğitim uçağının tasarımı tadil edilmiş bir türevi.[18] [19]

P228 borda numaralı Gorz hücumbotu, ABD yapımı Standard SM-1 füzesinden devşirilen Mihrab hava savunma füzesi deneme atışı gerçekleştirirken görüntülendi. [20]

Fars Haber Ajansı 5 Ocak günü, İran Deniz Kuvvetleri'nin "32'nci Filotilla"sına bağlı Camaran korveti ve Buşehr ikmâl gemisinin, Aden Körfezi'nde Yemen'in El Mukalla şehrinin 120km açığındaki bir İran bandıralı tankere yaklaşan deniz korsanlarına ateş açtığını duyurdu.


İsrail

İsrail, Lübnan ve Suriye sınırlarının kesiştiği Dov Dağı yakınlarında bir İsrail ordu konvoyuna Hizbullah örgütü tarafından 28 Ocak günü düzenlenen tanksavar füzeli pusuda iki İsrail askeri öldü, yedi asker yaralandı.[21] [22]

Elbit Systems şirketi, İsrail Savunma Bakanlığı ile İsrail Hava Kuvvetleri'nin F-16 savaş uçaklarının bakımı için 11 yıl süreli ve USD90 milyon tutarında bir sözleşme imzaladı.[23]

İsrail, Nijerya'ya ikinci el AH-1F Cobra taarruz helikopteri satışı görüşmelerini, ABD'den gelen baskı nedeniyle durdurdu. Nijerya, İsrail Hava Kuvvetleri hizmetinden 2013 yılında emekliye ayrılan AH-1F'lerden bir miktarını, Boko Haram örgütü ile mücadele kapsamında satın almak istiyordu.[24]

Tedarik edilecek F-35I savaş uçaklarının İsrail Hava Kuvvetleri'nde 2019 yılında hizmete gireceği açıklandı.[25]

İsrail Hava Kuvvetleri 19 Ocak günü yaptığı bir açıklama ile envanterindeki F-15I Ra'am savaş uçaklarını aktif elektronik taramalı radar (AESA) ile donatacağını duyurdu. F-15I'ların mevcut AN/APG-70 radarının yerini alacak sistem olarak AN/APG-82(V)1 en muhtemel aday.[26]

Iron Beam (Demir Işın) hava savunma lazer silah sisteminin bu yıl hizmete gireceği bildirildi.[27]

Rafael şirketi tarafından üretilen SPICE hassas güdümlü bomba sisteminin 100kg (250lb) ağırlığındaki yeni türevi SPICE 250'nin testlere başladığı bildirildi.[28]

Elbit Systems şirketi, İsrail Savunma Bakanlığı ile yeni nesil komuta kontrol ve istihbarat sistemi geliştirilmesi için USD117 milyonluk altı yıl süreli bir sözleşme imzaladı.

İsrail Kara Kuvvetleri, topçu birliklerinde Elbit System Hermes 450 taktik İHA sistemini kullanmaya başladığını duyurdu.[29]

Heron insansız hava aracı için IAI (Israel Aerospace Industries) şirketinin Malat birimi tarafından geliştirilen yeni tip bir simülatör sisteminin 2015 yılı içinde Palmachim üssünde hizmete gireceği açıklandı.[30]

Elbit Systems şirketi, İsrail Hava Kuvvetleri'nin orman yangınları ile mücadele filosu için hizmet alımı kapsamında altı adet AT-802F uçağını da içeren USD100 milyonluk bir sipariş aldı. Hizmet alımı siparişi kapsamında şirket, sekiz yıl boyunca uçakları ve işletme - idame hizmetlerini sağlayacak. [31]

Rafael şirketi Başkan Yardımcısı Yuval Miller, Litening hedefleme podunun yeni nesil modelinin havadan havaya hedefleme, gerçek zamanlı istihbarat verisi aktarımı kabiliyetlerine sahip olacağını ve yeni nesil sensörlerle donatılacağını açıkladı.[32]

IAI şirketinin Ramta birimi, adı açıklanmayan bir Afrika ülkesinden 100 adet RAM Mk3 4x4 taktik tekerlekli zırhlı araç siparişi aldı. Teslimatların 2016 yılında tamamlanması öngörülüyor.[33]

Elbit Systems şirketi 19 Ocak günü, adı açıklanmayan bir Asya ülkesi ile S-70 BlackHawk genel maksat helikopterlerine MUSIC kızılötesi karşı tedbir sistemi takılması için sözleşme imzaladığını duyurdu.[34]

Elektronik istihbarat sistemleri alanında faaliyet gösteren SuperCom şirketinden 6 Ocak günü yapılan bir açıklama ile kamu kurumları için siber güvenlik çözümleri geliştiren Prevision şirketinin USD2.5 milyona satın alındığı duyuruldu.


Kıbrıs

Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, Rum Yönetimi’nin komşu ülkelerle stratejik derinliği bulunan işbirliğine yöneldiğini belirterek, 2015 bütçesinde, önemli silahlanma programları için ödenek ayrıldığını söyledi. Fileleftheros gazetesine söyleşi veren Fokaidis, komşu ülkelerle işbirliği eğiliminin, “ortak menfaat ve ortak tehdit” zemininde oluştuğunu kaydeden Fokaidis, dış politikada ekonomi ve enerji zemininde inisiyatif alınması gerekliliğinden bahsetti. Bakan, İsrail ile olan ilişkilerin ortak tatbikatlardan çok daha fazla olduğunu söyledi. [35]

Öte yandan Mısır Ulaştırma Bakanı Hani Dahli temaslarda bulunmak amacıyla 28 Ocak günü Güney Kıbrıs’a gitti. Dahli, Rum Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Marios Dimitriadis’le, Mısır ile Güney Kıbrıs arasında gemi seferlerinin başlatılması, denizcilik alanında işbirliği ve Rum inşaat şirketlerinin Mısır’daki faaliyette bulunması gibi konuları görüştü. [36]

Kıbrıs Rum Yönetimi, arama kurtarma faaliyetlerinin plan ve icrasında kaynakların daha etkin ve hızlı kullanımı için bir eşgüdüm birimi kurmaya hazırlanıyor. Simerini gazetesinin haberine göre Avrupa Birliği (AB) ödenekleri kullanılarak mevcut eksikliklerin kapatılması ve arama kurtarma maksatlı gemilerin alınması söz konusu. Habere göre Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Yonas Nikolau, 2015 bütçesine (AB ödenekleri de kullanılarak), İçişleri Bakanlığı tarafından iki, Adalet Bakanlığı tarafından da dört adet 15-16 metre boyunda tekne alımı için ödenek konulduğunu belirtti. [37]

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, RMMO asker ve subayların şu anda kullandıkları üniformalarının yerine, Kıbrıs’ın ilkim şatlarına daha uygun üniformalara geçilmesi öngörülürken ilgili yasal düzenlemenin Rum Bakanlar Kurulu’nun bir sonraki toplantısında onaylanması bekleniyor. Gazete, üniformalarda özellikle Kıbrıs’ta hakim olan çöl renklerinin kullanılacağını, en büyük değişiklin ise klasik siyah askeri botların yerini çöl renklerini taşıyan botların almasıyla yaşanacağını vurguladı. [38]

Politis gazetesi, Larnaka’ya bağlı “Mari” (Tatlısu) köyündeki “Evangelos Florakis Deniz Üssü”nde 11 Temmuz 2011’de meydana gelen ve 13 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamanın ardından, RMMO’nun patlayıcılarının test edilebilmesi için bir kimya laboratuarının kurulduğunu bildirdi. [39]

Rum Meclisi Savunma Komitesi’nde görüşülen ve 15 Ocak günü Genel Kurul’da onaylanması beklenen RMMO yasa tasarısında, ebeveynlerinden biri Rum olan ancak vatandaş olmayan kişiler de zorunlu askerlik hizmeti kapsamına alınıyor.[40]


Lübnan

El Nusra Cephesi örgütü, 3 Ocak günü Suriye'nin Lübnan sınırındaki Flita kasabasındaki Hizbullah mevzilerine saldırı düzenledi. Saldırıda dört Hizbullah üyesi ile Suriye ordusundan beş asker hayatını kaybetti. [41] Örgüt 10 Ocak günü de Lübnan'ın Trablusşam kentindeki Nusayrilerin yoğun olarak bulunduğu Cebel Muhsin mahallesinde iki ayrı intihar saldırısı düzenledi. Saldırılarda en az 7 kişi öldü. [42]

Airbus Defence and Space şirketine bağlı Serta Channels SAL, Lübnan İçişleri Bakanlığı ile, ülkenin güvenlik kuvvetlerine TETRA telsiz sistemleri satışı için bir sözleşme imzaladı. [43]


Mısır

Fransız La Tribune gazetesi, Mısır'ın Fransa ile 22 adet Dassault Rafale savaş uçağı ve iki FREMM çok maksatlı firkateyn alımı için görüşmeler yürüttüğünü bildirdi. Mısır Fransa'ya daha önce dört adet Gowind korvet siparişi de vermişti. [44]

IŞİD örgütünün Sina kolu, Ocak ayı içinde Mısır güvenlik güçlerine karşı düzenlediği bombalı sldırıları artırdı. [45]

Müslüman Kardeşler ve Selefi Cephesi gibi örgütlerin önderlik ettiği ve Sisi rejimine karşı düzenlenen protesto gösterilerine güvenlik kuvvetlerinin müdahalesi sonucu 24 - 25 Ocak arasında Kahire, Kafr el Şeyh, Minye, Beheyra ve İskenderiye'de 18 kişi öldü, 52 kişi yaralandı.


Romanya

Jane's Defence Weekly'nin 13 Ocak tarihli haberine göre, Romen meclisinde grubu bulunan tüm partilerin imzaladığı karar ile Romanya savuma bütçesini 2017 yılında Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla'nın %2'si seviyesine çıkarmayı planlıyor.

Romen Hava Kuvvetleri için İtalyan Alenia şirketi tarafından üretilen 2707 seri numaralı yedinci ve son C-27J Spartan nakliye uçağı 12 Ocak günü düzenlenen törenle teslim edildi. Romanya, 07.12.2007 tarihinde imzalanan USD318 milyon bedelli sözleşme ile 7 adet C-27J sipariş vermişti.


Rusya Federasyonu

Jane's Missiles & Rockets'in 9 Ocak tarihli haberine göre, Rusya Devlet Askerî - Sınai Komisyon Başkan Yardımcısı Yuri Mihailov, ülkenin savunma sistem ve parçalarında ithal ikameci politikalara yönelmesinin, halihazırda sıkıntılı bir süreç yaşayan ülke ekonomisine ilave yükler yüklediğini söyledi.

Rus ekonomisinin petrol fiyatlarındaki düşüş eğiliminden olumsuz etkilenmesi, savunma harcamalarına yansıdı. Jane's Defence Industry'nin 29 Ocak tarihli haberine göre 2015 savunma bütçesine %10 oranında bir daraltma yapılması söz konusu.

Jane's Defence Weekly'nin 13 Ocak tarihli haberine göre Savunma Bakan Yardımcısı Dimitri Bulgakov, ülkenin Kuzey Kutup Bölgesi'ne yakın kesimlerinde halihazırda dört adet olan hava üssü sayısının 2015 sonunda 14'e çıkarılacağını açıkladı. Yetkili, söz konusu üslerin yeni inşa mı yoksa Sovyet döneminde kullanılıp kapatılan üsler mi olduğu hususuna açıklık getirmedi

Kuzey Kore'nin Rusya'dan Suhoy Su-35 yeni nesil savaş uçağı almak için girişimlerde bulunduğu iddia edildi. [46]

Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 2016 - 2020 dönemi için yeni bir savunma planının Aralık ayında Devlet Başkanı Vladimir Putin'in onayına sunulacağını açıkladı. Şoygu ayrıca, 2016 - 2025 dönemi için Devlet Silahlanma Programı'nın da hazırlanacağını bildirdi. Silahlanma programında önceliği Stratejik Nükleer Kuvvetler, uzay unsurları ve C4I sistemleri alıyor. [47]

Jane's Missiles & Rockets'in 12 Ocak tarihli haberine göre, Savunma Bakanlığı Halk Konseyi üyesi İgor Korotçenko, Rossiyskaya Gazeta gazetesine verdiği mülakatta, ülkesinin konvansiyonel harp başlığı taşıyan hipersonik hassas güdümlü silah sistemlerini en öncelikli tehdit unsuru olarak gördüğünü açıkladı. Açıklama, 2014 Aralık ayı sonunda duyurulan yesni askerî doktrinde ABD'nin Prompt Global Strike hipersonik güdümlü silah teknolojisinin tehdit olarak değerlendirilmesi ile birlikte, Rusya'nın bu tip sistemlere karşı tedbirleri stratejik öncelik listesine aldığının bir göstergesi olabilir. Nitekim Taktik Füze Şirketi KTRV Başkanı Boris Obnosov, Rusya'nın hipersonik füze geliştirme konusunda ABD ile aynı seviyede olduğunu, önümüzdeki 15 - 25 sene içinde bu tipteki sistemlerden çok sayıda hizmete alınacağını iddia etti. [48]

Jane's Missiles & Rockets'in 12 Ocak tarihli haberine göre Stratejik Füze Kuvvetleri komutanı Orgeneral Sergey Karakayev, 2015 yılı içinde 14 deneme atışının gerçekleştirilmesinin planlandığını açıkladı. 2014 yılı içinde toplam 16 atış gerçekleştirilmişti. Karakayev ayrıca RS-26 Rubej (diğer ismi Avangard) kıtalararası balistik füze sisteminin geliştirme faaliyetlerinin 2015 yılı içinde tamamlanıp, 2016 yılında hizmete girmesinin öngörüldüğünü kaydetti. Öte yandan Stratejik Füze Kuvvetleri'nin 2015 yılı içinde RS-24 Yars kıtalararası balistik füze sistemi için 150 adet eğitim simülatörü teslim alacağı bildirildi. [49]

Jane's Missiles & Rockets'in 9 Ocak tarihli haberine göre, Savunma Bakanı Sergey Şoygu, iki tabur kadar Almaz Antey şirketi üretimi S-300V4 hava savunma sisteminin 2014 yılı içinde teslim edildiğini açıkladı. S-300VM (NATO kodu SA-25 "Gladiator") sisteminin yenileştirilmiş bir türeci olan S-300V4, orta menzilli balistik ve hava soluyan füzelere karşı geliştirilmiş önleme kabiliyetine sahip. İlk S-300V4'lerin Güney Askeri Bölge Komutanlığı'na teslim edilmiş olduğu bildiriliyor.

ITAR-TASS haber ajansının haberine göre Kutup bölgesine konuşlandırılan modernize edilmiş MiG-31BM av - önleme uçakları, KRET şirketi üretimi Zaslon-M radar sistemi ile donatılacak. [50]

Rus Hava Kuvvetleri'nin Armavir'deki uçuş eğitim okulu 2015 yılında Yakovlev Yak-130 eğitim jeti teslim alacak. [51]

İlyuşin Il-76'nın yeni nesil türevi Il-76MD-90A (Il-476) uçağının 0104 gövde numaralı prototipi ilk uçuşunu Aviastar SP şirketinin tesislerinden 30 Aralık günü gerçekleştirdi. Öte yandan Air Forces Daily'nin 8 Ocak tarihli haberine göre, Rus Savunma Bakanlığı, United Aircraft Corporation şirketine iki adet İlyuşin Il-96-400TZ tanker uçak siparişi verdi.

PAK FA T-50 yeni nesil savaş uçağında kullanılmak üzere geliştirilen 30mm 9A1-4071K otomatik topunun atış denemelerine Su-27SM test uçağı üzerinde başlandı. Yıl içinde PAK FA uçağında denemelerin başlaması planlanıyor. [52]

Jane's Defence Weekly'nin 8 Ocak tarihli haberine göre, Doğu Askeri Bölge Komutanlığı Orlan 10 taktik İHA sistemini Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki birliklerde konuşlandırmayı planlıyor.

Rus Deniz Kuvvetleri'nin envanterindeki 270 gemiden 125 adedinin faal olduğu, bunlardan sadece 45 adedinin görev yapabilir durumda olduğu bildirildi. [53]

Ukrayna ile kopan ilişkilerin Rus savunma sanayiine vurduğu darbe, motor konusunda etkisini hissettiriyor. Ukrayna'nın, Rus askeri gemi motor ve ilgili makinaların ana tedarikçisi olması, ambargoyla birlikte sevkiyatların durması, Proje 22350 Gorşkov firkateyn projesini olumsuz etkiledi. Ukraynalı Zorya Maşproekt şirketi üretimi M90FR gaz türbini ile donatılan gemiler için yerli NPO Saturn şirketinin motor üretmesi beklenecek. [54]

Rusya Bilim Merkezi Genel Müdürü Danışmanı emekli Tümamiral Nikolay Kovalenko, Kırım’da Mistral tipi savaş gemilerinin üretilmesinin planladığına dair açıklamada bulundu. Rus İzvestiya gazetesinde yer alan habere göre Rusya’nın en büyük kuru havuzunun ilhak edilen Kerç’te bulunduğunu belirten Nikolay Kovalenko, burada yaklaşık 130 bin tonilatoluk askeri ve sivil gemi üretilebileceğini kaydetti. [55]

Rusya, inşası biten Mistral sınıfı Vladivostok gemisini teslim etmeyen Fransa'ya dava açmaya hazırlanıyor. [56]

Proje 636.3 Varşavyanka sınıfı Rostov na Donu denizaltısı derin dalış denemeleri için Barents Denizi'ne açıldı. [57] Ancak sınıfın ilk denizaltısı Novorossiysk'in göreve hazırlık durumu belirsizliğini koruyor. Denizaltı'nın, 2014 Kasım ayında Polyarni'deki üsse intikâlinden beri denize açılmadığı, Admiralti Tersanesi'ne geri dönmesini gerektirecek kadar ciddi bir sorun yaşadığı bildiriliyor. [58]

Jane's Defence Industry'nin 19 Ocak tarihli haberine göre Rusya Tayland'a Proje 636 denizaltıları teklif etti. Tayland, deniz kuvvetlerinin modernizasyonu kapsamında üç adet denizaltı satın almayı planlıyor.

SSV175 borda numaralı istihbarat gemisi Viktor Leonov, 20 Ocak günü Küba'yı ziyaret etti. [59] [60]

Rus Deniz Kuvvetleri 2015 yılı içinde iki adet ARS-600 derin dalış kabiliyetli mini denizaltı teslim almaya hazırlanıyor. [61] Öte yandan Jane's Navy International'ın 13 Ocak tarihli haberine göre Proje 21300 sınıfı denizaltı kurtarma gemisi İgor Belusov, Bester-1 tipi derin dalış kurtarma denizaltısı ile testlere çıktı. Gemi, yıl sonuna doğru Kuzey Filosu'nda hizmete girecek.

302 numaralı Proje 15130 sınıfı kablo döşüyücü gemi 6 Ocak günü Gorki Zelenodolsk Tersanesi'nde kızağa kondu.[62]

Proje 18280 sınıfı Yuri İvanov istihbarat gemisi 14 Ocak günü hizmete girdi. [63]

Doğu Askeri Bölge Komutanlığı, 2015 yılı içinde 22 adet Kamov Ka-52 Alligator saldırı helikopterini hizmete alacağını duyurdu. [64]

Tupolev şirketi tarafından yenilenen 53 gövde numaralı Tu-95 (NATO kodu "Bear") stratejik bombardıman uçağı, 27 Ocak günü düzenlenen törenle teslim edildi. Tu-95MSM olarak adlandırılan uçakta yapılan iyileştirme çalışmaları arasında GLONASS seyrüsefer sistemi ve yeni nesil aviyonik sistemlerin eklenmesi, Raduga şirketi üretimi H-101 uzun menzilli seyir füzesi atma kabiliyeti kazandırılması bulunuyor.

Rus Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun yeni nesil piyade tüfeği olarak AK-12'yi seçti. [65]

İtalyan Finmeccanica şirketi, Rus Rostec ve Rosneft şirketleri ile Moskova yakınlarında AW189 genel maksat helikopterlerinin montajını gerçekleştirecek bir ortak girişim şirketi kurdu. Şirketin üretime 2025 yılında başlaması planlanıyor. Üretilecek toplam 160 adet AW189, Rosneft şirketi tarafından kullanılacak.

Güney Askeri Bölge Komutanlığı 20 adet KamAZ Typhoon mayına karşı korumalı taktik tekerlekli zırhlı araç teslim aldı. Komutanlığın Typhoon envanteri 50'ye ulaştı. [66]

Interfax haber ajansının 2 Ocak tarihli haberine göre Stratejik Füze Kuvvetleri, insansız muharip kara araçlarını test etmeye hazırlanıyor.


Suriye

Oryx Blog adlı web sitesinde 1 Ocak günü yayınlanan bir analize göre, Suriye ordusu isyancılarla mücadelede tanksavar güdümlü füzeleri giderek artan oranda kullanmaya başladı. Füzelerin isyancılara karşı kullanımını artıran etkenlerin başında, pusuya düşen birlikler için etkili bir karşı ateş silahı olmaları, yüksek isabet oranları ve Suriye'deki düşük inşaat kalitesinden dolayı binaları kolayca delebilmeleri yer alıyor. Suriye ordusu bu kapsamda özellikle BRDM-2 4x4 zırhlı keşif aracına monteli 9P148 fırlatıcısından ateşlenen 9M113 Konkurs ve 9M111 Fagot füzelerini kullanıyor. [67]

Irak ve Suriye'deki IŞİD unsurlarına karşı ABD ve müttefikleri tarafından düzenlenen hava harekâtı, Ocak ayında da devam etti.

1 Ocak günü Kobani civarındaki hedeflere düzenlenen dokuz saldırıda bir mevzi ve dört bina; Rakka'da iki saldırıda 20 zırhlı araç ve Haseke'de bir saldırıda bir zırhlı araç vuruldu.

3 - 4 Ocak arası Kobani'ye düzenlenen altı ayrı saldırıda bir silahlı grup, bir mevzi, üç araç, dört bina, üç mevzi ve iki toplanma bölgesi vuruldu.

4 - 5 Ocak günü Kobani'de sekiz ayrı hava saldırısında iki büyük silahlı grup ile 12 mevzi; Deyrizor'da altı saldırıda beş ham petrol deposu, bir petrol nakil hattı, bir konteyner ile iki zırhlı araç vuruldu.

5 - 6 Ocak arasında düzenlenen hava saldırılarında Kobani'de 13 mevzi ve iki bina; Deyrizor'da bir sığınak ile Rakka'da iki tank vuruldu.

8 - 9 Ocak tarihleri arasında Kobani’ye düzenlenen beş ayrı saldırıda sekiz mevzi, iki silahlı grup ile bir bina vuruldu.

9 - 10 Ocak arasında düzenlenen hava saldırılarında Kobani'de 11 ayrı taarruzda iki büyük silahlı grup, bir bina ve 15 mevzi ile Haseke'de iki bina vuruldu.

10 - 11 Ocak tarihleri arasında düzenlenen saldırılarda Kobani'de 9 ayrı bombardımanda 15 mevzi ile Ebu Kemal'de bir konteyner, bir araç ve bir depo vuruldu.

11 - 12 Ocak günleri arasında Kobani'de dokuz ayrı taarruzda iki büyük silahlı grup, 10 mevzi, beş bina ve iki toplanma alanı; Ebu Kemal'de bir ekskavatör ile Deyrizor'da bir petrol rafinerisi vuruldu.

13 - 14 Ocak arasında Kobani'de altı ayrı saldırıda dokuz mevzi ile bir zırhlı araç vuruldu.

14 - 15 arasında Kobani'de beş ayrı hava saldırısında bir silahlı grup, bir bina ve dört mevzi; Rakka'da üç saldırıda bir silah deposu, beş bina ile bir araç ile Haseke'de üç ayrı saldırıda bir kontrol noktası, bir mevzi ile üç araç vuruldu.

15 - 16 Ocak arası Kobani'deki hedeflere yapılan altı ayrı hava saldırısında iki toplanma alanı ve dokuz mevzi vuruldu.

18 - 19 Ocak arasında düzenlenen saldırılarda Kobani'de iki büyük silahlı grup, üç mevzi, iki toplanma alanı ve bir araç; Halep'te silahlı bir grup ve Haseke'de bir topçu mevzii vuruldu.

20 - 21 Ocak'ta Kobani'de 10 ayrı taarruzda yedi ayrı silahlı grup; sekiz toplanma alanı, 13 mevzi ve iki araç; Ebu Kemal'de bir sığınak ile Rakka'da ise iki ayrı taarruzda bir silah deposu ile bir bina vuruldu.

21 - 22 Ocak arasında düzenlenen saldırılarda Kobani'de 17 mevzi ve bir araç ile Rakka'da bir silah deposu vuruldu.

22 - 23 Ocak arasında Kobani'de 10 ayrı hava saldırısında altı ayrı grup militan, 12 mevzi ve bir araç; Rakka'da bir römork ile Haseke'de bir seyyar petrol pompası vuruldu.

23 - 24 Ocak tarihleri arasında Kobani'de 12 ayrı bombardımanda sekiz silahlı grup, bir araç, bir bina ve sekiz mevzi ile Haseke'de bir seyyar petrol pompası vuruldu.

25 - 26 Ocak tarihleri arasında El Kaym'da üç zırhlı araç, Rakka'da altı zırhlı araç ile bir kamyonet, Deyrizor'da bir zırhlı araç ve Kobani'de 15 silahlı grup, iki mevzi, sekiz mevzi, bir araç ve bir toplanma bölgesi vuruldu.

26 Ocak günü Kobani'ye düzenlenen hava taarruzunda 13 ayrı saldırıda 12 ayrı silahlı grup, bir araç, dokuz toplanma bölgesi ve üç bina vuruldu.

28 - 29 Ocak arasında Kobani'de beş ayrı taarruzda bir mevzi ile dört ayrı silahlı grup ile Deyrizor'da bir ham petrol deposu vuruldu.

30 - 31 Ocak tarihleri arasında Kobani'deki hedeflere düzenlenen iki ayrı saldırıda iki toplanma merkezii iki mevzi ile iki araç vuruldu.

Hava saldırılarının yoğunlaşmasının ardından ay sonuna doğru IŞİD unsurları Kobani'yi terketti.[68]


Yunanistan

25 Ocak günü gerçekleştirilen erken genel seçimlerde Radikal Sol Koalisyon (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς; ΣΥΡΙΖΑ) partisi %36.3 oy alarak birinci parti oldu. Parti, muhafazakâr sağ Bağımsız Yunanlar (Ανεξάρτητοι Έλληνες; ANEL) partisi ile koalisyona giderek hükümeti kurdu. Partinin lideri Aleksis Çipras yeni başbakan olarak 26 Ocak günü göreve başladı. [69]

Tactical Leadership Programme (TLP) tatbikatı kapsamında İspanya'nın Albacete Hava Üssü'ne intikal etmiş Yunan Hava Kuvvetleri 341'nci Filo'ya ait 084 kuyruk numaralı F-16D Block 50 savaş uçağı, 26 Ocak günü kalkışından kısa süre sonra yerel saatle 1518’de üssün apronuna düştü. Olayda uçağın iki mürettebatı ile yerdeki 8 Fransız ve iki Yunan personel hayatını kaybetti; 13 personel yaralandı; aprondaki Fransız ve İtalyan savaş uçakları hasar aldı. [70] [71]

Yunanistan, deniz kuvvetlerinin envanterinde bulunan dört adet Zubr sınıfı hava yastıklı çıkarma gemisini Çin'e sattı. [72]

Yunan Deniz Kuvvetleri hizmetindeki Elli (eski Hollanda Kortenaer) sınıfı firkateynlerden F461 Navarinon, F465 Themistocles ve F466 Nikiforos Fokas'ın helikopter pistleri, S-70B Aegean Hawk helikopterlerinin iniş kalkışına izin verecek şekilde güçlendirildi. Salamis Deniz Üssü'nde gerçekleştirilen tadilat, hangar kısmını kapsamıyor. [73]

Yunan Armatörler Birliği, Deniz Kuvvetleri sualtı taarruz komando komutanlığına (Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών; DYK) bir adet hızlı intikâl botu hediye etti.[74]

Yunan polis teşkilatı, İsrailli BlueBird şirketinden ilave SpyLite ve ThunderB mini İHA sistemleri satın aldı. Teşkilat SpyLite İHA'larından 2013 yılında da tedarik etmişti. [75]


[3] "U.S. Weighs Armor, Anti-Sniper Upgrades for Iraq’s Army Tanks": http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-01-05/u-s-weighs-armor-anti-sniper-upgrades-for-iraq-s-army-tanks
[5] "US Military Begins Training Iraqi Forces to Take on ISIL": http://www.asdnews.com/news-58519/US_Military_Begins_Training_Iraqi_Forces_to_Take_on_ISIL.htm
[6] "United States Army began training of Iraqi army recruits part of Operation Inherent Resolve": http://worlddefencenews.blogspot.com.tr/2015/01/united-states-army-began-training-of.html
[7] "Iraqi army has received first batch of U250 U.S. Mine Resistant Ambush Protected MRAP vehicles": http://worlddefencenews.blogspot.com.tr/2015/01/iraqi-army-has-received-first-batch-of.html
[9] "IŞİD, İranlı komutan Nevruzi'yi öldürdü": http://www.radikal.com.tr/dunya/isid_iranli_komutan_nevruziyi_oldurdu-1270353
[10] "Video shows Hezbollah Brigades convoy transporting American M1 tank": http://www.longwarjournal.org/archives/2015/01/hezbollah_brigades_c.php
[12] Düzenlenen hava saldırılarının beş aylık bir döküm ve genel değerlendirmesi için bkz: http://www.defenseone.com/threats/2015/01/5-months-air-strikes-iraq-and-syria-4-charts/102495/?oref=d-river
[13] "Islamic State assaults Iraqi Army base in Anbar": http://www.longwarjournal.org/archives/2015/01/islamic_state_purpor.php
[14] "French Carrier to Deploy to Indian Ocean, Could Join ISIS Fight": http://news.usni.org/2015/01/07/french-carrier-deploy-indian-ocean-join-isis-fight  
[15] "ISIS Attacks USAF’s A-10 Warthog Aircraft With Strela Missiles: Iraqi News":  http://www.defenseworld.net/news/11935/ISIS_Attacks_USAF___s_A_10_Warthog_Aircraft_With_Strela_Missiles__Iraqi_News
[16] "Russia and Iran to boost military cooperation and discuss possible delivery of S-300 missile systems": http://worlddefencenews.blogspot.com.tr/2015/01/russia-and-iran-to-boost-military.html
[17] Ayrıca bkz: "Iran Test-Fires Shalamcheh Ground-to-Air Missiles in Wargame": http://www.tasnimnews.com/English/Home/Single/599297
[18] "Iran’s New Aircraft Successfully Passes Wind Tunnel Test": http://www.tasnimnews.com/English/Home/Single/623422
[19] "Iran's indigenously made Borhan fighter aircraft successfully passed wind tunnel tests ": http://worlddefencenews.blogspot.com.tr/2015/01/irans-indigenously-made-borhan-fighter.html
[21] "Hezbollah kills 2 Israeli soldiers in anti-tank missile attack": http://www.longwarjournal.org/threat-matrix/archives/2015/01/hezbollah_kills_two_israeli_so.php
[22] "New details emerge: At least 5 Kornet missiles fired in Hezbollah ambush of IDF soldiers": http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/New-details-emerge-At-least-5-Kornet-missiles-fired-in-Hezbollah-ambush-of-IDF-soldiers-389300
[23] "Elbit wins MoD contract to maintain all of the IAF's F-16 fighter jets": http://www.jpost.com/Israel-News/Elbit-wins-MoD-contract-to-maintain-all-of-the-IAFs-F-16-fighter-jets-386629
[25] "New squadron of 19 F-35 jet fighters to be incorporated in Israeli Air Force in 2019": http://worlddefencenews.blogspot.com.tr/2015/01/new-squadron-of-19-f-35-jet-fighters-to.html
[27] "Israeli Army (IDF) expects to deploy new Rafael Iron Beam laser air defense system this year": http://worlddefencenews.blogspot.com.tr/2015/01/israeli-army-idf-expects-to-deploy-new.html
[28] "Rafael's SPICE 250 precision guided glide bomb is undergoing adaptation test on IAF's fighters": http://worlddefencenews.blogspot.com.tr/2015/01/rafaels-spice-250-precision-guided.html
[29] "Israel's artillery corps starts using the Hermes 450 tactical unmanned aerial system": http://worlddefencenews.blogspot.com.tr/2015/01/israels-artillery-corps-starts-using.html
[33] "IAI's RAMTA division received orders from African customers for 100 RAM Mk3 light armored vehicles": http://worlddefencenews.blogspot.com.tr/2015/01/iais-ramta-division-received-orders.html
[34] "Elbit Unique MUSIC Self-Protection DIRCM Solution Selected for a New Platform": http://www.asdnews.com/news-58702/Elbit_Unique_MUSIC_Self-Protection_DIRCM_Solution_Selected_for_a_New_Platform.htm
[35] "Fokaidis: "Komşu ülkelerle stratejik derinliği olan işbirliğine yöneliyoruz": http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/58/news/152358/PageName/GUNEY_KIBRIS
[36] "Mısır Ulaştırma Bakanı Güney Kıbrıs’ta": http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/58/news/153842/PageName/GUNEY_KIBRIS
[39] "RMMO'ya kimya laboratuarı kurulduğu bildirildi": http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/58/news/153435/PageName/GUNEY_KIBRIS
[40] "Vatandaş olmayanlara da zorunlu askerlik geliyor!": http://www.gundemkibris.com/vatandas-olmayanlara-da-zorunlu-askerlik-geliyor-103549h.htm
[41] "Al Nusrah Front attacks Hezbollah position on Lebanese border": http://www.longwarjournal.org/threat-matrix/archives/2015/01/al_nusrah_front_attacks_hezbol.php
[42] "Al Nusrah Front suicide bombers strike in Lebanon, kill at least 7": http://www.longwarjournal.org/archives/2015/01/al_nusrah_front_suic_1.php
[43] "Airbus Defence and Space to provide Lebanon's security forces with Tetra radio systems": http://worlddefencenews.blogspot.com.tr/2015/01/airbus-defence-and-space-to-provide.html
[44] "Egypt Close To Buying 22 Rafale Fighters, 2 FREMM Frigates Worth Euro 6 Billion":  http://www.defenseworld.net/news/11936/Egypt_Close_To_Buying_22_Rafale_Fighters__2_FREMM_Frigates_Worth_Euro_6_Billion#.VNjFeSKsVhV
[45] "Islamic State's Sinai 'province' claims simultaneous attacks on Egyptian military, police": http://www.longwarjournal.org/archives/2015/01/wilayat_sinai_or_the.php
[46] "Pyongyang asked for Russian fighter jets: official": http://koreajoongangdaily.joins.com/news/article/Article.aspx?aid=2999455
[48] "Russian Armed Forces to Adopt Hypersonic Missiles on Mass Scale": http://sputniknews.com/military/20150119/1017084589.html
[49] "Russia's Strategic Missile Forces to receive 150 RS-24 Yars ICBM training simulators in 2015": http://worlddefencenews.blogspot.com.tr/2015/01/russias-strategic-missile-forces-to.html
[50] "KRET to equip future MiG-31BM fighter jets with Zaslon-M radar system": http://worlddefencenews.blogspot.com.tr/2015/01/more-than-50-modernized-mig-31bm.html
[51] "Russia's Armvarir air base to receive 20 new Yak-130 combat training aircraft in 2015": http://worlddefencenews.blogspot.com.tr/2015/01/russias-armvarir-air-base-to-receive-20.html
[52] "Russia plans to test the 9A1-4071K 30mm gun on a T-50 PAK FA fighter aircraft in 2015": http://worlddefencenews.blogspot.com.tr/2015/01/russia-plans-to-test-9a1-4071k-30mm-gun.html
[53] "Russian Navy can only deploy 45 of its 270 ships": http://nextbigfuture.com/2015/01/russian-navy-can-only-deploy-45-of-its.html
[54] "Ukraine Arms Embargo Could Delay Delivery of Russian Frigates": http://news.usni.org/2015/01/27/ukraine-arms-embargo-delay-delivery-russian-frigates
[55] "Rusya, Mistral inşa etmek için hazırlanıyor": http://www.7deniz.net/rusya-mistral-insa-etmek-icin-hazirlaniyor/
[56] "Russia set to sue France over non-delivery of warships": http://www.worldbulletin.net/world/153068/somali-drought-causing-death
[57] "Russia’s stealth ‘black hole’ submarine prepares for 4,000km trip, deep water trials": http://rt.com/news/220983-russia-submarine-tests-nato/
[58] "Status of Kilo Transfers to Black Sea Fleet": http://7fbtk.blogspot.com.tr/2015/01/status-of-kilo-transfers-to-black-sea.html
[59] "Russian Navy’s Warship Docks in Cuba": http://navaltoday.com/2015/01/21/russian-navys-warship-docks-in-cuba/
[61] "Russian Navy To Take Delivery of Two ARS-600 Deep Sea Submersible in 2015": http://worlddefencenews.blogspot.com.tr/2015/01/russian-navy-to-take-delivery-of-two.html
[63] "Russian Navy gets new-generation intelligence ship": http://tass.ru/en/russia/771056
[64] "Russia's Eastern Military District to receive 22 Ka-52 Alligator attack helicopters in 2015": http://worlddefencenews.blogspot.com.tr/2015/01/russias-eastern-military-district-to.html
[66] "Russia's Southern Military District received 20 more KamAZ Typhoon MRAP vehicles": http://worlddefencenews.blogspot.com.tr/2015/01/russias-southern-military-district.html
[67] "Syria's ATGM carriers, remaining in the background": http://spioenkop.blogspot.com.tr/2015/01/syrias-atgm-carriers-remaining-in.html
[70] "Greek Fighter Jet Crashes In Spain, At Least 10 Reportedly Killed": http://foxtrotalpha.jalopnik.com/greek-fighter-jet-crashes-in-spain-at-least-10-reporte-1681836192
[72] "Greece Just Sold Its Giant Zubr-Class Hovercraft To China": http://foxtrotalpha.jalopnik.com/greece-just-sold-its-giant-zubr-class-hovercraft-to-chi-1677382483
[73] "Three Greek frigates upgraded to carry S-70B": http://www.janes.com/article/47792/three-greek-frigates-upgraded-to-carry-s-70b

Hiç yorum yok: