12/08/2008

Kafkasya'da Savaş - 12.08.2008


12 Ağustos itibariyle Kafkasya'daki savaş sıcaklığını kaybetmiş görünüyor. Rusya askeri harekâtı durdurma kararı aldı.

1. Gürcistan, Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan ayrılma kararı aldı.


2. Günün en önemli gelişmesi belki de NATO'dan gelen açıklamalardı. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hooop Scheffer, Gürcistan'ın NATO adaylığının hala geçerli olduğunu ve bu ülkeye verilen üyelik sözünün halen devam ettiğini, tarafların çatışmaların başladığı 6 Ağustos'tan önceki konumlarına geri çekilmeleri gerektiğini belirtti.
Öte yandan Gürcistan, Rusya'nın bölgede Barış Gücü statüsünde bulunmasını kabul etmeyeceğini açıkladı.


3. Vostok (Doğu) Ordusu'na bağlı Çeçen milislerin bölgedeki yoğunluğu dikkat çekiyor.


4. Bu sabaha karşı bir Gürcü Su-25'inin düşürüldüğü iddiaları mevcut.

5. Senaki kasabası Rus kuvvetlerinin eline geçti. Gürcistan ayrıca Zugdidi ve Kurga kentlerinin de Ruslar'ın eline geçtiğini iddia ediyor.

6. Ruslar'ın Gori'yi ele geçirmelerinden sonraki hedeflerinin liman kenti Poti olduğu düşünülüyordu. Ancak Poti ele geçirilmeden harekât sona erdirildi.


7. Bugün sabah saatlerinde başlayan Rus saldırısı sonucu Gürcü birlikleri Abhazya'daki Kodori Geçidi'nden büyük ölçüde püskürtüldü.


8. Moskova'ya giden Fransa Devlet Başkanı Nicholas Sarkozy ile görüşen Rus Devlet Başkanı Medvedev, ortak hazırladıkları barış planına göre şartlarının tüm askeri faaliyetlere son verilmesi, insani yardım yapılması için her türlü olanağın sağlanması, Gürcü askeri birliklerinin eski mevzilerine dönmesi, Rus askeri birliklerinin çatışma öncesinde bulundukları yere dönmesi ve Rusya barış güçlerinin ilave güvenlik önlemi alması ve Güney Osetya ve Abhazya'nın güvenliğini sağlamak için uluslararası karar alınması olduğunu sıraladı.

9. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Kafkaslar'daki çatışma yüzünden en az 100 bin kişinin yerlerinden olduğunu bildirdi. BMMYK sözcüsü, Rus ve Gürcü hükümetlerinin verdiği bilgilere göre, 30 bin kişinin Güney Osetya'dan Kuzey Osetya'ya kaçtığını, 12 binden fazla insanın da Güney Osetya içinde evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtti. Sözcü, Gürcistan'ın Gori kentinde yaşayan halktan yaklaşık 56 bin kişinin de kenti terk ettiğini kaydetti.

10. Dün gece Show TV Ana Haber Bülteni'nde, Gürcistan'a sivil TIR'lar ile taşınan zırhlı personel taşıyıcıların
görüntüleri yer aldı. Görüntülerden seçildiği kadarıyla araçlar Ejder 6x6. Nitekim SSM Web Sayfası'nda da Nurol AŞ'nin Gürcistan'a Ejder 6x6 aracı ihraç ettiği bilgisi yer almıştı.

2 yorum:

Ce'Nedra dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Ce'Nedra dedi ki...

arkadaşın öldüğünü öğrendikten sonra tüm bunlar o kadar boş geliyor ki...