07/05/2022

Son Savaşta T-72 Tankları

Tuğgeneral (E) Osman Gazi Kandemir'in 06.05.2022 tarihli yayınına konuk olarak T-72 ana muharebe tankının tasarımı ve özellikleri ile Ukrayna'nın istilasındaki performansından hareketle ana muharebe tanklarında beka kabiliyeti ve zırhlı birlik harekâtı ile ilgili görüşlerimi paylaştım.

Alakalı olarak bkz: Ana Muharebe Tankı Tasarımı Üzerine Notlar: Beka Kabiliyeti


3 yorum:

Volkan Demir dedi ki...

Öncelikle, Türkiye'de eşdeğeri bulunmayan blogunuzdaki bilgi ve değerlendirmeleriniz için, size, kıymetli yorumları ve size kanalında yer verdiği için Osman Bey'e teşekkür ederim.
Takip ettiğim kadarıyla savunma uzmanları arasında Rus ekipman ve taktiklerini yerme konusunda bir yarış var. Bunda önemli ölçüde de haklılar. Ancak sizin de incelediğiniz T-72 tankı, o zamanki Sovyet doktrinine göre, diğer t serisi tankların on binlercesi ve milyonlarca piyadeyle birlikte Alman düzlüklerine akmak için tasarlandı. Yine sizin videoda belirttiğiniz gibi, tankın zayıflığı olarak görülen bir çok husus aslında bilinçli bir tercihten kaynaklanıyordu. Tankın çok adetli olması için ucuz, uzun menzilli olması, minimum lojistikle uzak mesafelere ermesi için hafif olması gerekiyordu.
Ancak soğuk savaş sonrasında orduların küçülmesi sonucunda, muharip birliklerden en büyük sayı kısıntısına gidilen sınıf piyadeler oldu. Bu yüzden de yanında her zaman piyade desteği bulunması gereken T-72, artık sayıca geçmişe oranla çok küçülmüş olan Rus ordusunda bunu bulamadı. Ukrayna'ya giren Rus birlikleri binlerce zırhlı araca sahipken, asker mevcudu 200.000-300.000 olarak tahmin ediliyor. Bunun ne kadarının destek birimlerinden, ne kadarının piyade olduğunu bilemiyoruz. Küçük sayısı yüzünden alan hakimiyetini sağlayamayan, işgal ettiği hiç bir toprağı temizleyip gerçek manada kontrol edemeyen Rus Ordusu, ABD'nin taktik düzeyde istihbarat sağladığı Ukrayna piyadesinin sızma ve pusuları karşısında çaresiz duruma düşüyor. Ancak tank/piyade oranının sadece Rus ordusunda değil bütün ordularda yetersiz olduğu bence muhakkak. Bence bizim almamız gereken derslerden biri de bu. Osman Bey de videoda piyade desteğinin önemine özellikle belirtmişti.
Orduların donatılmasında ve muharebe sahasında piyadenin her zaman hakkının yendiğini düşünen biri olarak naçizane yorumum bu yönde.

Adsız dedi ki...

Piyade desteği olmayan mekanize birlik harekatının sonu hezimettir

Adsız dedi ki...

Hocam aksine zırhlı desteği olmadan dağılan piyadenin sonu hüsrandır. Unutmamak gerekiyor bütün Silahlı kuvvetler unsurları piyadeyi korumak ve destek sağlamak içindir.