28/02/2022

Rusya - Ukrayna Savaşı: 26.02.2022

Savaşın üçüncü gününde Rusya momentumu büyük ölçüde kaybetti. Rus birlikleri Kiev'in kuşatmasını tamamlayabilmiş değil.

Çernihiv ve Harkov'da şiddetli çatışmalar devam ediyor. Her iki kentin kontrolünü almak için ardı ardına yapılan saldırılar sonuçsuz kaldı.

Öte yandan ilerleyen birliklerin ikmal hatlarına düzenlenen saldırılar, plan, sevk ve idarede sergilenen son derece şaşırtıcı zafiyetler nedeniyle Rus birliklerinin ciddi lojistik sıkıntıları yaşadığı görülüyor. Gün boyunca yakıtsız kaldığı ya da arızadan dolayı terk edilmiş çok sayıda araç görüntüsü sosyal medyada yayıldı.

Ukrayna birliklerinin ve milislerinin etkili savunması, esir alınan Rusların sayılarının artması, sosyal medya ve basında Ukrayna'nın etkili bir psikolojik harp yürütmesi ve hepsinden önemlisi, Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin sergilediği liderlik, moral üstünlüğün Ukrayna'nın tarafına geçmesini sağladı.

Rusya'ya yönelik uluslararası baskı da şiddetini artırırken, günün son saatlerinde SWIFT sisteminden çıkarılma kararı haberi geldi.


Askeri Gelişmeler

Kiev, Harkov ve Çernihiv'de son derece şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Rusya her üç kentte de denetimi hala ele geçirebilmiş değil. İlk gün Gostomel Havalimanı'na biraz da tuhaf bir biçimde yapılan hava hücumunun sonuçsuz kalmasının ardından burası da ele geçirilemedi.

26 Şubat 0300 sularında Rusya Ukrayna'nın enerji altyapısına yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. Troieşçina'daki elektrik santralinin denetimi için Rus birliklerinin başlattığı saldırı sonuçsuz kaldı. Vasilkiv'deki bir yakıt deposu bombalanarak imha edildi. Aynı saatlerde Harkov'daki bir doğalgaz boru hattı isabet aldı. Bu saldırılar hem Ukrayna ordusunun ikmal kapasitesini hem de sivil halkın iradesini kırmayı amaçlıyor.

Ukrayna Genelkurmayı, gün boyunca 34 sorti uçuş gerçekleştirdiğini duyurdu. Bir kısmı muharip görev olan bu uçuşlar, Rusya'nın hala ülke üzerinde hava hakimiyeti tesis edememiş olduğunun göstergesi.

Güney sektöründe Rus birliklerinin ilk günlerdeki göreceli rahat ilerlemesi, Herson'da çakılmış gibi görülüyor. Ukrayna gün içinde kentin kontrolünü geri aldığını duyurdu. Öte yandan Melitopol ile Mariupol'un ortasında kalan Azak Denizi kıyısındaki Berdyansk Rus birlikleri tarafından ele geçirildi. Buradan Mariupol'e sarkan Rusla, kenti çevrelemeye başladı.

Gün boyunca pek çok Rus tank, zırhlı araç, ÇNRA ve kamyonunun yakıtsız kalmaları, arıza yapmaları ya da aldıkları hasar sonucu terk edildikleri görüldü. Rus askerlerinin market, banka ve evleri yağmalamalarına dair haber ve görüntülerin sayısı da artıyor. Bunlar, harekâtın lojistik planlama kısmının aslında var olmadığını düşündürüyor.

Amerikan askeri kaynaklarına göre 26 Şubat itibariyle Rusya'nın bölgeye yığdığı yaklaşık 150 bin askerin üçte biri Ukrayna harekâtına fiilen katılmış durumda.

Dikkat çekici bir husus olarak, denizde herhangi bir kayda değer muharebenin gerçeklemediğini, Rusya'nın şimdiye kadar iki sivil ticaret gemisine ateş açmış olduğunu eklemekte fayda var.


Siyasi Gelişmeler

Günün en önemli gelişmesi Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılması oldu. Batılı müttefikler Rus bankalarını SWIFT'ten çıkarmayı kabul etti. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rus oligarkların finansal varlıklarını AB piyasalarında kullanmalarını yasaklamak için çalışacaklarını söyledi.

Almanya hükümeti, halihazırda uluslararası toplum tarafından yaptırım uygulanan tüm Rus bankaları ve gerekirse diğer Rus bankaları, uluslararası ödeme hizmeti sisteminin SWIFT'in dışında tutulacağını açıkladı..


Değerlendirmeler

Rusya şu ana kadar en hafif ifadeyle "tuhaf" bir harekât gerçekleştiriyor. Lojistik konusunda çok ciddi sıkıntılar var; herhangi bir hava hakimiyeti kurulmuş değil; 2014 - 2015'te görülen son derece yoğun elektronik harp uygulanmıyor. Ukrayna içlerinde ilerleyen kara unsurları, anlaşılmaz bir şekilde ısrarla karayolunu kullanıyor (ve bu ısrarın bedelini bolca pusu yiyerek ödüyor).

İlk gün Gostomel Havalimanı'na düzenlenen helikopter hücumu, Soğuk Savaş askeri taktiklerine meraklı gözlemciler için ilginç bir gözlem fırsatı sunmuş olmalı.

Zaman Rusya'nın aleyhine ve çok hızlı ilerliyor: Batı'nın giderek artan sertlikteki tepkisi ve NATO'nun, deyim yerindeyse "safları sıklaştırması", askeri ve diplomatik manevra alanını daraltıyor. Uygulanan ekonomik yaptırımlar ve hava sahalarının kapatılmasının Rus ekonomisi ve sanayisine çok ağır sonuçları olacaktır.

Bu ortamda Putin'in daha saldırgan bir şekilde Ukrayna'ya yüklenmesi riski mevcut.

Öte yandan savaşın uzaması, Batı'nın artan baskısı ve yaşanacak ekonomik sıkıntıların, Putin'e siyasi bir bedel olarak dönmesi olasılığı da az değil.

 

Kaynak

 

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Arda bey, ısrarla yolu kullanmalarının nedeni mevsimsel. Doğu Avrupa nisbeten düz olduğundan kış yağışları sonrası su yüzeyde kalıyor ve bataklık haline geliyor. Yayınlanan bazı fotoğraflarda araziye saplanmış tankları görebilirsiniz. Savaş öncesi bazı uzmanlar bu noktaya değindi.