22/01/2018

Zeytin Dalı Harekâtı - 21.01.2018

Harekâtın ikinci gününde Kara Kuvvetleri'ne ait birlikler sınırı geçerek Afrin'e doğru ilerlemeye başladı.

Yerel saatle 1100 sularında Kara Kuvvetleri'ne ait birlikler, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurları ile birlikte Kilis'in Gülbaba köyünden sınırı geçerek 5km kadar ilerlediler.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan 1120'de yapılan basın açıklamasında o zamana kadar toplam 153 hedefin ateş altına alındığı bildirildi.

1630'da yapılan basın açıklamasında da Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın, İranlı mevkidaşı Tümgeneral Muhammed Hüseyin Bageri ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.

1630'da yayımlanan basın açıklamasında gün içinde tespit edilen 45 hedefe hava kuvvetlerine ait 32 uçak tarafından bombardıman düzenlendiği bildirildi. Nitekim, düzenlenen hava saldırılarına ilişkin ilk videolar paylaşıldı. Genelkurmay tarafından servis edilen iki videodan birinde bir tünelin, F-4E 2020 uçağından ateşlenen Popeye 1 füzesi ile imhası görülüyor.

Genelkurmay Başkanı Akar ile kuvvet komutanları gün içinde Hatay'daki komuta merkezini ziyaret ederek denetlemelerde bulundular.

Harekâtla ilgili açıklamalar yapan Başbakan Binali Yıldırım, harekâtın dört safhada yapılacağı ve 30 kilometre derinlikte güvenli bir alan oluşturulacağı bilgisini verdi. Yıldırım Afrin’de 8-10 bin civarında bir terörist varlığı olduğunu ifade etti.


Afrin (Kaynak: Google Maps)

YPG tarafından gün içinde Leopard 2A4 tipi bir tanka bir tanksavar füzesi ile yapılan saldırıya ait bir video yayımlandı. Videoda, isabet alan tanktan, sis havanı atıcılarından isabet aldığını düşündürecek şekilde büyük beyaz bir duman çıktığı görülüyor. Nitekim kısa süre sonra taretinin sağ arka kısmından, sis havanlarından vurulmuş bir Leopard 2A4 fotografı sosyal medyada yayıldı.

Gün içinde Hatay'ın Reyhanlı ilçesine Afrin'den roketli saldırılar düzenlendi. İlçeye toplam 11 roket atıldı. Dokuzu ilçe merkezine düşen roketler nedeniyle, bir Suriye vatandaşı hayatını kaybetti, 47 kişi yaralandı.

Öte yandan Fransa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı. İran da Türkiye'ye operasyonu bitirme çağrısı yaptı.

Akşam saatlerinde Anadolu Ajansı Arapça servisi, ÖSO'nun Menbiç'e doğru harekete geçtiğini duyurdu. Haber bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı.


Değerlendirmeler

Kara harekâtının başlaması ile birlikte servis edilen görüntülerde, Afrin'e giren tank ve zırhlı araçlarda donanım bakımından Fırat Kalkanı'ndan bu yana kayda değer bir fark görünmüyor. Başka bir ifadeyle söz konusu araçlarda beka kabiliyetini artırmaya yönelik herhangi bir aktif ya da pasif tedbir göze çarpmıyor.

Afrin'in yoğun şehir dokusu ve nüfusu ile içinde bulunduğu ifade edilen 8 - 10 bin teröristin varlığı, bütün kentin ve çevresinin ele geçirilmesi kolay olmayacaktır. Kuşatma ve "boğma" bir seçenek olabilir. Başbakan'ın, operasyonun hızlı bir şekilde bitirileceği şeklindeki ifadesi de bunu düşündürüyor. Her halükarda özellikle Afrin merkezinde kesintisiz keşif - gözetleme - istihbarat hakimiyeti sağlanması, harekâtın başarısı için kritik önemde. Bölgedeki PYD/PKK unsurları, gece görüş ve muhabere ekipmanı da dahil, ABD'den sofistike silah ve sistemler temin etmiş durumda. Bunların kullanımı, hareketleri ve mevzilenme durumlarının çok iyi tespit - teşhis - takip edilmesi, sahadaki unsurların başarıyla ilerlemelerini, kayıpların önlenmesini sağlayacaktır.

2 yorum:

trosmtr dedi ki...

Bu terörist örgüt Türkiye'yi Afrin'de oyalamayı planlıyor ve zamanımızdan çalmayı düşünüyorsa, Türkiye neden Menbiç harekatı için, zaman zaman oradaki yani diğer '' kantonlardaki'' unsurları da ateş altına alarak, şimdiden zaman kazanmıyor? Hatta operasyon sertleştiğinde karşı tarafın moral motivasyonunu kırmak için ara ara başvurulmalıdır buna benzer müdahalelere...

Adsız dedi ki...

Başvuruluyor ara ara menbiç yoklanıyor.