28/08/2016

Fırat Kalkanı Harekâtı - 27.08.2016

Harekâtın dördüncü günü çatışmalar şiddetlendi, TSK'nın operasyonları yoğunlaştı.

Öğleden önce 1000 sularında topçu birlikleri ve savaş uçaklarının, Cerablus'un güneyini vurduğu haberleri geldi. Bölgedeki bir cephaneliğin vurulduğu bildirildi.

ÖSO, Cerablus'un güneybatısına doğru ilerlemeye devam etti. Gün boyunca beş köy ele geçirildi.

Akşam saatlerinde PYD tarafından gerçekleştirilen saldırı ile TSK, harekâttaki ilk kaybını verdi. İki tanka yapılan tanksavar füzeli saldırı sonucu bir asker şehit oldu, üç asker yaralandı.


Sultan Murad Tümeni komutanlarından Ali Şeyh Salih, Gaziantep’in Karkamış ilçesinde yaptığı açıklamada, Cerablus’tan sonra batısına, Çobanbey ilçesine, Türkmen ilçesine ilerleneceğini, Haleb’in kuzey kırsalını tümüyle ele geçirinceye kadar operasyonun devam edeceğini açıkladı. Salih, sadece Azez-Cerablus hattında değil, Halep’in kuzey kırsalının tümünde hakimiyet sağlanıncaya kadar devam edileceğini söyledi.

İstanbul Kartal'daki 2'nci Zırhlı Tugay'dan yola çıkan ilk kafile birlik sabah saatlerinde Gaziantep'e ulaştı. Yayımlanan fotograflara göre 14 adet Leopard 2A4 ana muharebe tankı ve bir Tamay tank kurtarıcı araçtan oluşan sevkiyatı, tugayın geri kalanının da takip edeceği bildiriliyor.

Kaynak: @FıratKalkanı

26 Ağustos'u 27'sine bağlayan geceden itibaren ÖSO, Cerablus'un güney ve güneybatısına doğru tazyik uygulamaya başladı. Önce kentin batısındaki Hamir el Acac, şiddetli bir çatışmanın ardından ele geçirildi. Ardından Humeyr'de kontrol sağlandı. Bu arada el Rai'ye saldırıp bir süreliğine kontrolü ele geçiren IŞİD, Türk Hava Kuvvetleri'nin bombardımanı ve ÖSO'nun karşı saldırısı ile geri çekildi. Müteakip taarruz sonucunda ÖSO, Telc Garbi ve Haddabat köylerini de IŞİD'den aldı.

İlerleyen saatlerde Bir Fevkani, Türeyhim ve Yusuf Bey'de temizlendi. Yusuf Bey'de üç PYD militanı esir alındı. Yusuf Bey'den hemen sonra yakınlarındaki Mazaalah da ele geçirildi.

Amerne'de şiddetli çatışmalar yaşandığı, Türk Hava Kuvvetleri'nin, köydeki  IŞİD mevzilerini bombaladığı bildirildi. Köyün ele geçirildiğine dair haberler yayılsa da henüz teyit edilebilmiş değil.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Amerne'de çatışmalar devam ederken akşamüstü saatlerinde Cerablus'un güneyinde bir, ardından da ilerleyen saatlerde yine aynı bölgede başka bir Türk tankının vurulduğu haberleri geldi. Ayrıntıları henüz açıklanmayan olaylarda bir askerin şehit olduğu, üç askerin ise yaralandığı bildirildi. Şehit olan askerin kimliği, tank şoförü Uzman Çavuş Ercan Çelik olarak açıklandı.

PYD tarafından gerçekleştirildiği değerlendirilen saldırılarda kullanılan silahın tipi ile ilgili henüz net bir bilgi yok. Kornet ya da MILAN tipi tanksavar güdümlü füze olasılıkları öne çıkıyor.


Değerlendirmeler

Sultan Murad Tümeni komutanının yaptığı açıklama, Fırat Kalkanı Harekâtı'nın öncelikli amacının Türkiye sınırı boyunca güvenlibir kuşak oluşturup, güneye ardından inilmesi olduğunu teyit ediyor. Bu durumda, Cerablus'tan batı ve güneybatıya doğru kademeli olarak yapılacak ilerleme ile er Rai ve çevresinde genişletilecek hakimiyet bölgesi ile bu hedefe ulaşılmaya çalışılacak gibi görünüyor. Akabinde el Bab ve Munbuç'a inilip PYD ve IŞİD'den temizlenecek bölgeyi, tüm Halep kuzeyine genişletmek hedefleniyor olmalı. Harekâtın bu ikinci aşamasının daha kapsamlı olması muhtemeldir. Zira IŞİD el Bab'da, PYD ise Munbuç'ta oldukça kuvvetliler.

Vurulan araçların M60A3 olması kuvvetle muhtemeldir, zira harekâta katılan tankların görebildiğim kadarıyla tamamı bu model. Dökme çelik zırha sahip bu tanklar, Suriye'de kullanıldığı tespit edilen tanksavar füze ve roketlerin neredeyse hiç birine karşı etkili bir savunma sağlayabilecek kapasitede değil. Kartal'daki 2'nci Zırhlı Tugay'dan sevkedilen Leopard 2A4'ler bu bakımdan değerliler, zira bu tankların beka kabiliyeti, M60A3'lerden daha ileri. Ayrıca envanterdeki M60T'lerin de, reaktif zırhları sayesinde sağladıkları koruma oldukça iyi seviyededir: Bu modelde bir tank bir süre önce Kuzey Irak'taki Başika'da maruz kaldığı bir füze saldırısından ufak bir hasarla kurtulmuştu.

Gerek IŞİD, gerekse PYD örgütleri, çok sayıda çeşitli tipte tanksavar füze ve roketine sahipler ve bunları oldukça etkili biçimde kullanabiliyorlar. Suriye İç Savaşı'nda sadece düzenli ordu birlikleri değil, aynı zamanda silahlı örgütler de tank, zırhlı muharebe aracı ve zırhlandırılmış araçlar kullanmakta. Dolayısıyla iç savaştaki tüm taraflar, 5 yıllık süre içinde oldukça ciddi bir tanksavar taktik ve teknik tecrübesine sahip. Bu, harekata katılan birlikler önünde ciddi bir risk faktörüdür. (ilgili olarak bkz: Ana Muharebe Tankı Tasarımı Üzerine Notlar: Beka Kabiliyeti)

Harekâta katılan birliklerin, kullandıkları araçları beka kabiliyetlerinin seviyesi kadar, bölgedeki grupların hareketleri, mevzileri, kullandıkları silah ve araçlara dair de çok kapsamlı istihbarat desteğine sahip olunması gerekmektedir. Harekâtın kapsam ve alanı genişledikçe, bu tipte saldırıların artması muhtemeldir. Dolayısıyla bölgedeki ISR varlığının en üst düzeyde tutulması şarttır.







3 yorum:

Adsız dedi ki...

Teşekkürler hocam tespitler için.

Unknown dedi ki...

Devamını bekliyoruz hocam

Unknown dedi ki...

Devamını bekliyoruz hocam