18/03/2009

Hindistan'dan Hawk Sürprizi

Hindistan, hava kuvvetlerindeki ileri jet eğitim uçağı ihtiyacını karşılamak üzere yaklaşık 20 yıllık bir süreçten sonra seçtiği İngiliz Hawk Mk132 uçaklarından, ilk parti 66 adetten sonra projeyi durdurup yeni tip bir eğitim uçağı için ihaleye çıkıyor.

1983 yılında çerçevesi çizilen, 1986 yılında verilen hükümet onayı ile resmen başlayan AJT (Advanced Jet Trainer) projesinde BAe firması ile sözleşme ve Mart 2004'te imzalanmıştı. Sözleşme, ilk 22'si BAe'den doğrudan teslimat, kalan 44'ü Hindustan Aeronautics (HAL) tesislerinde lisans altında üretim olmak üzere ilk etapta toplam 66 uçağın tedariğini kapsamaktaydı. Sözleşme 40 adet de opsiyonu içermekteydi. İlk Hawk AJT'ler Hint Hava Kuvvetleri'nde (HHvK) Şubat 2008'de resmen hizmete girmeye başladı.



Ancak projenin ilerlemesi ile birlikte sorunlar da artmaya başladı.

Hintliler, BAe'nin özellikle uçağın üretimi ile ilgili teknoloji transferi ve lojistik destek konularında büyük sorunlar çıkardığını, uçakların HAL tesislerinde üretimi için gerekli yardımın sağlanmadığını, yedek parçaların temininde büyük aksamaların olduğunu belirtiyorlar.

Yeni eğitim uçağı için Teklife Çağrı Dosyası gönderilen adaylar Alenia (M-346), Korean Aerospace Industries (T-50 Golden Eagle), Aero Vodochody (L-159), Yakovlev (Yak-130), MiG (MiG AT) ve şaşırtıcı bir biçimde BAe (Hawk).

İlk AJT projesinde seçimin yapılmasının 20 sene sürmesinin ardından AJT II'de 5-10 sene arası bir süreç şaşırtıcı olmaz herhalde...

IAF Plans for Additional Hawks Jet Trainers Shelved
India, Britain sign AJT deal

Hiç yorum yok: