25/02/2009

Yelkenli Okul Gemisi


Deniz Kuvvetleri'mizin en önemli prestij projelerinden olan 2 adet Yelkenli Okul Gemisi projesi devam etmekte.

Deniz subaylarımıza denize saygı duymayı, onunla mücadele etmeyi, onunla birlikte yaşamayı öğretecek, halkımıza denizcliği sevdirecek, ziyaret ettiği yabancı limanlara kuğu gibi süzülerek girerken yabancıların gıpta ile, imrenerek bakmasını sağlayacak ve Türkiye'nin imajı, prestiji ve caydırıcılığına doğrudan ve dolaylı muazzam katkıda bulunacak bu gemilerin denize inişlerini, askeri denizciliğe meraklı bir vatandaş olarak sabırsızlıkla beklemekteyim.



Bir sahafın tozlu raflarında bularak kütüphaneme eklediğim, Deniz Mecmuası'nın İkincikanun (Ocak) 1933, 327'nci sayısında yer alan "Güverte Zabiti Yetiştirmek İçin Yelkenli Mektep Gemisinde Talim ve Terbiyeye Neden Lüzum Var?" başlıklı, Alman Marine Rundschau dergisinden Dz. Kd. Yzb. Abdurrahman Şeref tarafından Türkçe'ye çevrilmiş makaleyi, konuyla ilgilenenlerin dikkatine sunuyorum. Çeviren, makalenin sonuna şahsî kanaatleri ve yorumlarını da eklemiş.

Söz konusu makalenin pdf formatında taranmış versiyonu http://www.hikotai.net/articles/DenizMecmuasi5.pdf adresinden indirilebilir.

Makalenin genel hatları ile, aradan geçen 75 yıla rağmen güncelliğini koruduğuna inanıyorum. Zira deniz 75 yıldır denizcilere aynı şekilde davranıyor.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Kulagi coktan gecen boynuz sevgili Ardacigim, bu cok gec kalinimis bir proje. Almanlarin Goch Fock gibi bir yelkenli egitim gemimizin olmamasi, inan Türk bahriyesinin egitimi, prestiji, görev icrasi, caydiriciligi.. icin büyük bir eksilikti. "Turkish Republic forever"