02/01/2013

Dört Deniz Bülteni - Aralık 2012



Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz ve Gökdeniz havzasında savunma ve güvenlik gündemi
[PDF]








Arnavutluk

Arnavutluk, Eurocopter firmasına Aralık 2009'da USD102.7 milyon karşılığı siparişini verdiği 5 AS532AL Cougar genel maksat helikopterinden ilkini 3 Aralık günü teslim aldı. Helikopterlerden ikisi birlik taşıma, biri VIP, biri cankurtaran ve biri ise arama kurtarma maksatlı kullanılacak.


Azerbaycan

RIA Novosti'nin 10 Aralık tarihli haberine göre yıllık kira miktarındaki anlaşmazlık nedeniyle Rusya, Azerbaycan'daki Gebele Radar Üssü'nü boşaltma kararı aldı.[1]

Long War Journal sitesinin 20 Aralık tarihli haberine göre İran, İsrail insansız hava araçlarının Azerbaycan'daki üsleri kullanarak ülkesi üzerinde casusluk faaliyetleri yürütttüğünü iddia ederek Azerbaycan'ı kınadı.[2]

Azerbaycan Savunma Sanayi Bakanı Yaver Camalov'un ülkedeki bir gazetede yayınlanan makalesine göre ülkede son 5 yılda 40 savunma sanayii tesisi kuruldu. Söz konusu tesislerden üçü ise bu yıl faaliyete başladı. Yeni kurulan tesislerin faaliyet alanları konusunda da bilgi veren Camalov, ateşli silahların geliştirilmesi ve modernizasyonu için test parkuru, özel koruma amaçlı giysilerin üretimi, çeşitli çap ve markadaki cephanelerin geri dönüşümlü kullanımı alanlarında çalıştıklarını bildirdi. Camalov, ülkede üretilebilen savunma sanayi ürün sayısının 700'e ulaştığının altını çizerek, bu yıl içerisinde 437 farklı ürün için çeşitli firmalarla üretim sözleşmeleri imzaladıklarını kaydetti.

AzeriDefence.com savunma haber sitesinin 3 Aralık tarihli haberine göre, Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Altay ana muharebe tankı ortak üretimi ve tedariği konusunda Türk Milli Savunma Bakanlığı ile görüşmeler yürütüyor. Sitenin bildirdiğine göre 2011 yılında başlayan görüşmelerin müspet sonuçlanması halinde, Mayıs ayında İstanbul'da düzenlenecek IDEF savunma fuarı sırasında bir mutabakat muhtırası imzalanacak.

Azerbaycan Havayolları Agusta-Westland ile EUR135 milyon karşılığı 8 adet AW139 ve 2 adet AW189 helikopteri alımı için bir sözleşme imzaladı. Helikopterlerin teslimatına 2013 ikinci yarısında başlanacak. Tedarik edilecek helikopterlerden 6 AW139 ve 2 AW189 Hazar Denizi'ndeki platformlara nakliye görevleri için, bir AW139 VIP taşıma ve bir AW139 ise arama kurtarma görevleri için kullanılacak.


Bulgaristan

Bulgaristan Hükümeti 19 Aralık günü, Savunma Bakanlığı'nı, hava kuvvetleri ihtiyacı için alınacak savaş uçakları için ihale açmaksızın sözleşme görüşmeleri yürütme konusunda yetkilendirdi.[3]


Ermenistan

Ermeni haber ajansı News.am’ın 4 Aralık tarihli haberine göre, Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Anlaşması (AKKA) çerçevesinde Ermenistan Savunma Bakanlığı Teftiş Heyeti 26 Kasım - 3 Aralık tarihlerinde Kars 14. Mekanize Piyade Tugayını ve Iğdır 5. Hudut Alayını ziyaret etti.[4]


Gürcistan

TRT Türk'ün 15 Aralık tarihli haberine göre 2008'deki savaştan sonra Rusya ile Gürcistan ilk kez biraraya geldi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigori Karasin ile Gürcistan Başbakanı'nın ikili ilişkilerin normalleşmesinden sorumlu özel temsilcisi Zurab Abaşidze, İsviçre'nin Cenevre kentinde görüştü.


Irak

Devlet Başkanı Celal Talabani 17 Aralık günü rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Beyin kanaması geçiren Talabani'nin öldüğü iddia edilse de bu daha sonra yalanlandı.

Irak'ta merkezî hükümet ile Kürdistan Özerk Yönetimi arasındaki gerginlik Aralık ayında da devam etti. Milliyet gazetesinin 5 Aralık tarihli haberine göre Kürt Yönetimi'ne bağlı peşmergeler, Kerkük yakınlarında hareketlerini havadan izleyen bir Irak helikopterine ateş açtı. Peşmerge Bakanlığı Danışmanı Enver Haci Osman, Irak helikopterine ateş açıldığını doğrulayarak, amaçlarının korkutmak olduğunu ve durumun böyle devam etmesi halinde helikopterleri düşüreceklerini söyledi. Öte yandan Vatan gazetesinin 11 Aralık tarihli haberine göre Peşmerge birliklerini ‘Başkomutan’ sıfatıyla ziyaret eden Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani, "Savaşa hazır olun, bizden koparılan kutsal topraklarımızı savunmak ve geri almak için her ferdimiz her an hazır olmalı" dedi. Ayrıca NTVMSNBC'nin 21 Aralık tarihli haberine göre Irak'ta Kürt Bölgesel yönetimine bağlı Peşmerge Komutanlığı, Irak ordusunu, Peşmergelerin konuşlandığı bölgelere insansız hava aracı göndermemesi yönünde uyardı.

Irak'ta Şii ve Kürt nüfusun yoğun olduğu bölgelerde 16 ve 17 Aralık günlerinde düzenlenen eşgüdümlü bombalı saldırılarda toplam 34 kişi öldü, 77 kişi yaralandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan 11 Aralık günü yapılan bir açıklamada, Irak'ın hidrokarbon kaynaklarının ihracatında merkezi hükümetin onayının aranması ve Irak'a komşu ülkelerin gerginliği artırıcı yorum ya da eylemlerde sakınmaları gerektiği ifade edildi.

Irak Deniz Kuvvetleri 19 Aralık günü Um Kasır'da düzenlenen törenle ABD'den iki adet kıyı karakol teknesi teslim aldı. RiverHawk Fast Sea Frames üretimi 401 El Basra ve 402 El Fayhaa adlı tekneler, Irak'ın Basra Körfezi'ndeki enerji nakil hatları ve petrol platformlarının güvenliğinin sağlanmasında kullanılacak.

Air Forces Daily'nin 13 Aralık tarihli haberine göre Irak Hava Kuvvetleri, 2009 yılında USD681.4 milyon karşılığı sipariş verilen altı adet Lockheed Martin C-130J-30 Super Hercules tipi nakliye uçaklarının ilk üçünü 12 Aralık günü şirketin Marietta'daki tesislerinde düzenlenen bir törenle teslim aldı. Kalan üç uçak 2013 yılı içinde teslim edilecek. Teslim edilen uçakların gövde ve seri numaraları şöyle: YI-304 (5702), YI-305 (5703) ve YI-306 (5704).

Air Forces Daily'nin 6 Aralık tarihli haberine göre Irak, ABD'den, teslim almaya hazırlandığı Lockheed Martin F-16IQ uçaklarında kullanmak üzere AN/AAQ-33 SNIPER gelişmiş hedefleme podu tedarik edecek. FMS kapsamında finanse edilecek alım için ABD Hava Kuvvetleri ile üretici Lockheed Martin arasında USD31.9 milyon tutarındaki sözleşmede teslimatlar Temmuz 2015'te tamamlanacak.

Irak Havayolları, Airbus'a sipariş verdiği A330-200 yolcu uçaklarından ilkini ay başında teslim aldı.


İran

ABD Kongresi için Kongre Araştırma Birimi tarafından 6 Aralık günü İran'ın balistik füze ve uzay fırlatma programları ile ilgili "Iran's Ballistic Missile and Space Launch Programs" başlıklı bir rapor yayınlandı.[5]

Reuters'in Japon Kyodo Haber Ajansı'na dayandırdığı 2 Aralık tarihli haberine göre İran Savunma Bakanlığı'ndan dört uzman ve bakanlığa yakın firmaların temsilcilerinden oluşan bir heyet, Ekim ayından bu yana Kuzey Kore'de bulunuyor.

NavalToday sitesinin Fars Haber Ajansı'na dayandırdığı 11 Aralık tarihli haberine göre İran Deniz Kuvvetleri'ne ait Jamaran savaş gemisi ve Buşehr ikmâl gemisi,  Babül Mandib Boğazı'nı geçerek Sudan'ın Port Sudan limanını ziyaret etti.

İran Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi, Türkiye - Suriye sınırına yerleştirilmesi planlanan NATO'ya ait Patriotların dünya savaşına zemin hazırladığını iddia etti.

Hürriyet gazetesinin 5 Aralık tarihli haberine göre, Libya’da 6 İranlı ajan, fotoğrafları değiştirilmiş Türk pasaportlarıyla yakalandı. Ajanların yakalanmasına, iki erkek ajanın “Saniye” ve “Sakine” kadın isimleriyle pasaport taşıması yol açtı. Ajanların Libya’da eylem düzenleyip Türkiye’yi fail olarak göstermeyi planladıkları iddia edildi.

İran, ABD'ye ait bir ScanEagle tipi insansız hava aracını ele geçirdiğini duyurdu.[6] ABD'nin yalanlamasından kısa süre sonra İran Devrim Muhafızları, "ABD'nin elindeki İHA'ları tekrar saymasını" tavsiye ederek uçağın görüntülerini yayınladı. [7]

Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri, Basra Körfezi'nde 25 - 29 Aralık tarihleri arasında Fecir 91 adlı bir deniz tatbikatı icra etti. Tatbikatta çeşitli çıkarma ve özel kuvvet harekât usülleri denendi.

Press.tv sitesinin 4 Aralık tarihli haberine göre, İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri İkinci Komutanı Amiral Ali Rıza Tengsiri, ülkesinin deniz menfaatlerini korumak için Devrim Muhafızları'nın Basra Körfezi'ne denizaltılarını konuşlandırdığını açıkladı.

Iran Helicopter Support and Renewal Company firması, 11 Aralık günü Kiş Adası'nda düzenlenen 6. Uluslararası Havacılık Sanayii Sergisi'nde, Panha 1, Panha 2 ve Şehriyar modeli helikopterleri kamuoyuna tanıttı. Panha 1 14, Panha 2 8 yolcu taşırken, çift motorlu Şehriyar helikopteri 20 yolcu taşıma kapasitesine sahip olarak tanıtıldı. Söz konusu modellerin, İslam Devrimi'nden önce İran'a satılmış Bell üretimi helikopterlerin tadil edilmiş ya da değiştirilmiş türevleri olması kuvvetle muhtemel. [8]


İsrail

Türkiye 23 Aralık günü, İsrail'in NATO ile işbirliği etkinliklerine katılmasına karşı koymuş olduğu vetosunu kaldırdı.

Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman görevinden istifa etti. Türkiye ile ilişkilerin gerilmesinde önemli payı bulunan Lieberman'ın hakkında çok sayıda yolsuzluk, rüşvet ve görevi kötüye kullanma suçlaması bulunuyor.

ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Dairesi'nden (Defense Security Cooperation Agency; DSCA) ABD Kongresi'ne 11 Aralık günü, İsrail Hava Kuvvetleri için USD647 milyon tutarındaki mühimmat satışı ile ilgili bir bilgi notu iletildi. Satış paketinin kapsamında Mk84 bombalarına takılmak üzere 3,450 adet karıştırmaya dirençli KMU-556 güdüm kiti, BLU-109 bombalarına takılmak üzere 1,725 adet KMU-557 güdüm kiti, Mk82 bombalarına takılmak üzere 1,725 adet KMU-572 güdüm kiti, 3,450 adet Mk84 2,000lb genel maksat bombası, 1,725 adet Mk82 500lb genel maksat bombası, 1,725 adet BLU-109 bombası, 3,450 adet GBU-39 Small Diameter Bomb (SDB) küçük boyutlu uçak bombası ve her birinden 11,500'er adet olmak üzere FMU-139, FMU-143 ve FMU-152 bomba tapaları bulunuyor.

İsrail Savunma Kuvvetleri komutanlığı, Gazze Şeridi sınırı boyunca devriye görevlerinde kullanılan Guardium insansız kara araçlarını kamuoyuna tanıttı. 360 derece kapsama alanına sahip elektrooptik sensörler, hoparlörler, iletişim ve veri bağı sistemleri ile donatılan Guardium'ların yakın gelecekte Ford F350 şasisine monteli ve silah da taşıyan bir modelle değiştirilmesi öngörülüyor.[9]

DefenseNews sitesinin 16 Aralık tarihli haberine göre İsrail, Rakiya adlı yeni nesil hafif zırhlı muharebe aracının geliştirme çalışmalarına başladı. Özellikle meskûn mahal harekâtlarında kullanılacak olan Rakiya'nın tekerlekli ve 35t sınıfında olması öngörülüyor.

Jane's Defence Weekly'nin 28 Aralık tarihli haberine göre İsrail Ordusu, güneydeki Eilat bölgesinin savunması için yeni bir tugay kurdu. Eilat Bölge Tugayı adı verilen birliğin komutasına Albay Roei Be'eri atandı. Birlik, 80. Tümen bünyesinde kurulan üçüncü bölgesel tugay olma özelliğini taşıyor.

FlightGlobal sitesinin 12 Aralık tarihli haberine göre Rafael firması, hizmetteki Python 5 füzesinden elde edilen tecrübelerle yeni nesil bir hava hava füzesi tasarım çalışmalarına başlamış durumda. Firmanın ArGe'den sorumlu Başkan Yardımcısı Roni Potasman'ın açıklamasına göre geliştirilecek füzede Davud'un Sapanı (David's Sling) hava savunma sisteminde kullanılan Stunner füzesinin çift algılayıcılı güdüm sistemi ve "yunus kafası" burun tasarımı kullanılacak.

Elbit İsrail Savunma Bakanlığı ile, İsrail Hava Kuvvetleri hizmetindeki Lockheed Martin C-130H Hercules nakliye uçaklarının aviyonik modernizasyonu için bir sözleşme imzaladı.

Elbit, İsrail Hava Kuvvetleri için sipariş verilen Alenia M-346I jet eğitim uçağı için kurulacak TOR adlı simülatör eğitim merkezini kamuoyuna tanıttı. 2014'te faaliyete geçmesi planlanan simülatör merkezinde söz konusu uçakların tam görev uçuş simülatörleri bulunacak.

Elbit'e bağlı ElOp şirketi, Israel Aircraft Industries'in (IAI) İtalya için üreteceği OPTSAT 3000 gözetleme uydusu için 3.5 yıl süreli USD40 milyon tutarında bir sözleşme imzaladı. Sözleşme kapsamında ElOp IAI için, Jupiter gelişmiş kamera sistemi üretecek.

Jane's Defence Weekly'nin 11 Aralık tarihli haberine göre IAI ile Hint Bharat Electronics Limited (BEL) firmaları, Hint pazarı için birlikte uzun menzilli bir hava savunma füzesi geliştirmek üzere bir mutabakat muhtırası imzaladılar. FlightGlobal sitesinin haberine göre ise söz konusu işbirliğinin konusu Barak 8 gemi konuşlu hava savunma füzesi.[10]

The Firearm Blog sitesinde 7 Aralık tarihinde yayınlanan yazıya göre İsrail polis teşkilatı, araç ve tesis güvenliğinde görevli personelin kullanımı için tabanca - karbin dönüştürücü kitlerin kullanımına izin verdi. Söz konusu kitler kullanılarak, standart bir tabancadan küçük boyutlu bir makinalı tabanca elde etmek mümkün olabiliyor.[11]

Israel Weapon Industries (IWI) silah şirketi, ABD'deki satış ve pazarlama operasyonlarını yürütmek üzere IWI US isimli bir şirket kurdu. Pennsylvenia eyaletindeki Harrisburg şehrinde 1,950 metrekarelik bir tesiste kurulan şirket ilk etapta Tavor ve Uzi üretim ve pazarlamasını yürütecek.

AFP'nin 6 Aralık tarihli haberine göre İsrail Ordu Radyosu, ülkenin orta kesimindeki bir hava kuvvetleri üssünden F-16 yedek motorlarının çalındığını duyurdu. Motorların hurda metal olarak karaborsada satıldığı tahmin ediliyor.


Kıbrıs

CNN Türk'ün 14 Aralık tarihli haberine göre Kıbrıs Rum Kesimi'nde tasarruf tedbirleri kapsamında hazırlanan tasarılardan 23'ü kabul edildi. Buna göre, kamu sektöründe çalışanların mesai saatlerinin yeniden düzenlenmesi, akaryakıt fiyatlarında artış, kara para aklamayla mücadele ve annelik yardımının kaldırılması öngörülüyor.

HaberKKTC sitesinin 23 Aralık tarihli haberine göre Rum kesiminde yayın yapan Alithia gazetesi, önümüzdeki yaz döneminde Rum Milli Muhafız Ordusu'nda (RMMO) seferilerin 48 saatlik seferberliğe çağırılarak normal askerlerin yaptıkları tüm görev ve eğitimleri yapmalarının isteneceğini belirtirken, seferi olup özellikle çalışan kesimin bu duruma tepkili olduğunu yazdı. Gazete, RMMO'nun kendi içinde de bu plana yönelik eleştirilerin büyük olduğunu, planlamanın iptal edilmesinin de söz konusu olabileceğini vurguladı.

StarKıbrıs gazetesinin 25 Aralık tarihli haberine göre Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Mi-35 saldırı helikopterleri uçuş eğitimi için uçuş simülatörü aldı. Uçuş simülatörü Baf’taki Andreas Papandreu hava üssüne yerleştirildi.


Lübnan

Air Forces Daily'nin 12 Aralık tarihli haberine göre UH-1H-II seviyesine iyileştirilen 6 adet Bell UH-1H genel maksat helikopteri, Volga Dınyepr şirketine ait Antonov AN-124-100 tipi bir nakliye uçağı ile Glasgow üzerinden Beyrut'a gönderilerek Lübnan Hava Kuvvetleri'ne teslim edildi. Teslim edilen helikopterlerin seri numaları şöyle: 69-15434, 69-15841, 70-16203, 70-16456, 74-22381 ve 76-22651.


Mısır

Mısır'da yeni anayasa düzenlemesi ve düzenlemede devlet başkanına olağanüstü yetkilerin verilmesi, geniş katılımlı protesto gösterilerine ve karşıt görüşlü gruplar arasında büyük çatışmalara neden oldu.[12] [13] [14]

ABD Savunma Bakanlığı, Mısır Hava Kuvvetleri'nin yabancı askeri satışlar (Foreign Military Sales; FMS) kapsamında yürütülen Peace Vector VII kapsamında Lockheed Martin ile USD563 milyonluk bir sözleşme imzaladı. Sözleşme ile Mısır için 16 adet F-16C Block 52+ ve 4 adet F-16D Block 52+ üretilecek. Teslimatlar 30.09.2014 tarihinde tamamlanacak.


Romanya

Romen Deniz Kuvvetleri'ne ait F221 Regele Ferdinand firkateyni, Avrupa Birliği'nin Aden Körfezi'ndeki deniz korsanlığı ile mücadele harekâtı olan Atalanta kapsamında Eylül sonunda çıktığı görevi tamamlayarak Köstence'deki üssüne döndü.


Rusya Federasyonu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 3 Aralık günü Türkiye'yi ziyaret etti.[15] [16] [17]

Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin 2012 yılındaki savunma ihracatının USD14 milyar olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vadim Koval 18 Aralık günü Rusya'nın 2012 sonu itibariyle 100 adet Topol M ve Yars nükleer balistik füzelerini hizmete sokmuş olacağını açıkladı. Koval, bu füzelerin toplam füze envanterinin 30% kadarlık bir kısmını oluşturacağını ekledi.

Rusya'nın NATO Büyükelçisi Aleksandır Gruşko, ittifakın Türkiye'ye PATRIOT hava ve füze savunma sistemi yerleştirmesinin, Suriye'deki krize müdahil olması anlamına geleceğini söyledi.

WorldTribune sitesinin 7 Aralık tarihli haberine göre Rus Deniz Kuvvetleri, Suriye'de bulunan 30,000 civarındaki Rus vatandaşı için Novoçerkask çıkarma gemisi ile ikmal malzemesi gönderdi. Öte yandan Cihan Haber Ajansı'nın 18 Aralık tarihli haberine göre Rusya Dışişleri Bakanlığı iki Rus vatandaşının kaçırılmasının ardından, Suriye'ye seyahat edilmemesi konusunda vatandaşlarını uyardı. Bakanlığın internet sayfasından yapılan açıklamada, "Rusya Dışişleri Bakanlığı bir kez daha güçlü bir şekilde tüm Rusya vatandaşlarının iç çatışmaların devam ettiği Suriye'ye gitmemeleri konusunda uyarıyor." ifadeleri yer aldı. Ayrıca Baltık Filosu'na ait bir grup savaş gemisi ve yardımcı gemiler ise Suriye sahillerine doğru yola çıktı. Baltık Filosu kaynakları Interfax'a yaptığı açıklamada, "Rus savaş gemileri Yaroslav, Kaliningrad, Aleksandr Şabalin, tanker Lena ve diğer yardımcı gemilerle birlikte Suriye sahillerine doğru yola çıktı. Muhtemel bir tahliye durumunda görev alacak." dedi.

RIA Novosti'nin 14 Aralık tarihli haberine göre, Rus Stratejik Roket Güçleri Komutanı Orgeneral Sergey Karakayev, ülkesinin yeni nesil bir kıtalararası balistik füze geliştirdiğini açıkladı. Karakayev, füze ile ilgili bazı denemelerin halihazırda gerçekleştirilmiş olduğunu, son testin 24 Ekim günü Astrahan'daki Kapustin Yar test merkezinde yapıldığını ve füzenin Kazakistan'daki Sari Şagan'daki hedefi başarıyla vurduğunu söyledi. General füzenin katı yakıtlı olduğunu ve Yar ve Topol M füzelerinin yerini alacağını söyledi.

RIA Novosti'nin 4 Aralık tarihli haberine göre Rusya öncülüğünde kurulan Müşterek Güvenlik Anlaşması Kurumu (Collective Security Treaty Organization; CSTO) üyesi ülkeler (Rusya, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan), tümleşik bir hava ve füze savunma sistemi kurma konusunda mutabakata vardılar. Öte yandan Savunma Bakan Yardımcısı Oleg Ostapenko 11 Aralık günü yaptığı açıklamada, Moskova ve ülkenin orta kesimlerini kapsayan hava ve füze savunma sisteminin yakın gelecekte yeni sistemlerle destekleneceğini açıkladı. Jane's Defence Weekly'nin 13 Aralık tarihli haberinde bildirildiğine göre söz konusu yeni nesil sistemler A-235 Samolet M ve bu sistemde kullanılacak olan 53T6 Gazelle füzesinin ilk deneme atışı bu sene içinde gerçekleştirilecek. 53T6 füzesi kinetik enerji ya da nükleer başlık taşıyabiliyor ve hedefe Don 2M radarı ile tevcih ediliyor.

Rus Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Viktor Çirkov, 10 - 14 Aralık tarihleri arasında Londra'ya resmî bir ziyarette bulunarak Birleşik Krallık Birinci Deniz Lordu Amiral Sir Mark Stanhope'la bir araya geldi; Portsmouth ve Faslane'deki Kraliyet Donanma üslerini, Kraliyet Deniz Savaş Okulu'nu, Tip 45 sınıfı HMS Daunstless destroyerini, Phoenix Hasar Onarım Eğitim Birimi'ni, Rosyth Tersanesi'ni ve Britannia Kraliyet Donanma Okulu'nu ziyaret etti.

NavalToday sitesinin 6 Aralık tarihli haberine göre Rus Deniz Kuvvetleri Kuzey Filosu'na ait Proje 1155A sınıfı (NATO kodu "Udaloy I") Severomorsk destroyeri, yeni eğitim dönemi faaliyetleri kapsamında Baltık Denizi'nde hakiki mühimmat ile tatbikat icra etti.

NavalToday sitesinin 7 Aralık tarihli haberine göre Karadeniz Filosu, Aden Körfezi'nde sene sonu başlaması planlanan deniz korsanlığı ile mücadele görevini, "Doğu Akdeniz'deki durum" nedeniyle iptal etti.

The Moscow Times'ın 20 Aralık tarihli haberine göre Rosoboronexport firması Çin ile Proje 1650 Amur dizel elektrik denizaltıların ortak geliştirme ve üretimi için bir çerçeve anlaşması imzaladı. Çerçeve Anlaşma'nın uzantısı olması planlanan ve 2015'te imzalanması beklenen satış sözleşmesinin tutarı USD2 milyar olarak tahmin ediliyor.

Almaz Tasarım Bürosu tarafından tasarlanan Proje 22010 oşinografi gemisi, Kaliningrad'daki Yantar Tersanesi'nde 6 Aralık günü denize indirildi. 08.07.2010 tarihinde kızağa konan "Yantar" adlı geminin deplasmanı 5,200t, uzunluğu 108.1m ve genişliği 17.2m.

Zvezdoçka Gemi Tamir Merkezi, Proje 10831 Loşarik nükleer batiskafının yeni bir türevinin inşasına başladı. Batiskaf, başta Kutup bölgesi olmak üzere derin deniz araştırmalarında kullanılacak. Öte yandan aynı tersanede 20 Aralık günü Proje 20183 sınıfı Akademik Aleksandrov kurtarma ve yedekleme gemisi kızağa kondu. Gemi Rus Deniz Kuvvetleri'nde 2016 yılında hizmete girecek.

NavalToday sitesinin 13 Aralık tarihli haberine göre 12 Aralık günü Viborg Tersanesi'nde, Rus Federal Denizcilik ve Nehir Taşımacılığı Dairesi için yeni bir Proje 21900M sınıfı dizel elektrik tahrikli buzkıran gemi kızağa kondu. Geminin Ekim 2015'te hizmete girmesi planlanıyor.

Proje 1166.1 Gepard sınıfının ikinci gemisi Dagestan firkateyni 28 Kasım günü, Proje 21630 Buyan sınıfı karakol botlarının üçüncüsü olan 162 borda numaralı Mahaçkala, 4 Aralık günü, Proje 1166.1 Hazar Filotillası'nda hizmete girdi. Dagestan firkateyni, Rus Deniz Kuvvetleri'nde yeni nesil Kaliber NK gemisavar / seyir füzesi ile donatılan ilk savaş gemisi olma özelliği taşıyor. Öte yandan RIA Novosti'nin Rus Deniz Kuvvetleri kaynaklarına dayandırdığı 29 Kasım tarihli haberine göre Hazar Filotillası iki yıl içinde üç adet Proje 11770 Serna sınıfı çıkarma botu teslim alacak.

Proje 949A (NATO kodu "Oscar II") sınıfı K148 Krasnodar balistik füzeli nükleer denizaltısının söküm işlemine, Snejnogork'ta bulunan Nerpa Gemi Tamir Tesisi'nde başlandı.

İletişim uydusu Yamal 402, 9 Aralık günü Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden, Proton M roketi ile fırlatıldı. Uydunun yörüngeye oturtulması işlemi başarısız oldu. Öte yandan LiceScience sitesinin 10 Aralık tarihli haberine göre Kazakistan, ülke sınırları içindeki Baykonur Uzay Üssü'nün mülkiyet haklarını Rusya'dan geri istiyor. Sitenin RIA Novosti'ye dayandırdığı habere göre iki ülke halen mülkiyet haklarının devri ile ilgili ayrıntıları görüşüyor.[18]

RIA Novosti'nin 5 Aralık tarihli haberine göre, Savunma Bakanlığı, basında yer alan ve önümüzdeki Temmuz ayında Aleksandır Nevski denizaltısından Bulava balistik füzesinin deneme atışının gerçekleştirileceğini bildiren haberleri yalanladı.

Suhoy firması, yeni nesil savaş uçağı PAF FA T-50'nin dördüncü prototipinin ilk uçuşunu 12 Aralık günü Amur Komsomolsk'undaki tesislerden, test pilotu Sergey Bogdan pilotajında gerçekleştirdiğini duyurdu.

Rus Savunma Bakanlığı, Irkut firması ile 30 adet Suhoy Su-30SM taktik savaş uçağı alımı için bir sözleşme imzaladı. Sözleşme kapsamında teslimatların 2016 yılında tamamlanması öngörülüyor. Öte yandan Hava Kuvvetleri 26 Aralık günü beş adet Suhoy Su-34 taktik bombardıman uçağı ve 28 Aralık günü altı adet Suhoy Su-35 yeni nesil taktik savaş uçağını teslim aldı. Hava Kuvvetleri'ne 2015'e kadar toplam 48 Su-35'in teslim edilecek.

The Aviationist web sitesinin Çinli savunma sitelerine dayandırdığı 29 Aralık tarihli haberine göre Çin Rusya ile, Tupolev Tu-22M3 bombardıman uçağının üretim hakkını almak için anlaşmaya vardı. Habere göre anlaşmanın boyutu USD1.5 milyar. Tu-22M3'ün Çin Hava Kuvvetleri'ndeki adının H-10 olacağı ve 36 uçağı kapsadığı belirtiliyor. Tu-22M3 uçakları Soğuk Savaş döneminde özellikle ABD uçak gemisi görev kuvvetlerine karşı uzun menzilli seyir füzeleri ile saldırı düzenlemek ile görevli idi.

Jane's Defence Weekly'nin 21 Aralık tarihli haberine göre, Rus Vneşenokombank kalkınma bankası, altı adet Suhoy Su-30MK2 taktik savaş uçağı tedariğinde kullanılmak üzere Endonezya hükümetine USD399.5 milyon tutarında hibe kredisi sağladı.

Belarus, Rusya ile 4 adet Yakolev Yak-130 jet eğitim uçağı satışı için bir sözleşme imzaladı. Uçaklar 2015 yılında teslim edilecek.

RAC MiG tarafından 10 Aralık günü yapılan duyuruya göre firma, Hint Hava Kuvvetleri için modernize ettiği MiG-29 savaş uçaklarından ilk üç adedini teslim etti. Teslimat takviminin iki yıl gerisinde kalan USD1 milyar bütçeli proje, Hint Hava Kuvvetleri hizmetindeki 60 adet MiG-29 (NATO kodu "Fulcrum") taktik savaş uçağının aviyonik ve silah sistemlerinin kapsamlı modernizasyonunu ve uçakların hizmet ömürlerinin 3,500 uçuş saati uzatılmasını kapsıyor.

Rusya ve Hindistan 24 Aralık günü 42 adet Suhoy Su-30MKI taktik savaş uçağı için USD1.6 milyarlık ve 71 adet Mil Mi-17V-5 genel maksat helikopteri için USD1.3 milyarlık iki anlaşma imzaladı. Öte yandan Hint - Rus müşterek nakliye uçağı MTA (Multirole Transport Aircraft; Çok Maksatlı Nakliye Uçağı) projesi, 3 Aralık günü resmen başladı. Proje kapsamında Hint Hindustan Aeronautics Limited (HAL) firmasından 30 mühendis, Rus United Aircraft Corporation (UAC) şirketine giderek çalışmalara başladı. 15 - 20t yük taşıma kapasitesine sahip olacak MTA'nın seri üretimine 2017 sonunda başlanması planlanıyor.

DefenseNews sitesindeki 20 Aralık tarihinde yayınlanan bir habere göre, Rusya Hindistan'a yerli zırhlı muharebe aracı projesi yerine BMP-3 satmak için girişimlerde bulunuyor.

Jane's Missiles & Rockets'in 3 Aralık tarihli haberine göre Rusya yeni nesil 200km menzilli bir çok namlulu roket sistemi geliştirme çalışmalarına başlamış durumda.

Rusya'nın Sesi Radyosu'nun 10 Aralık tarihli haberine göre Avgura firması, Atlant isimli hibrit bir hava aracı projesini Skolkovo Fonu uzmanlar heyetine tanıttı. Şirketin bildirdiğine göre uçak, balon ve hava yastıkları üzerinde deniz aracı özelliklerini bir araya toplayan Atlant'ın 5,000km menzil ve 50t yük kapasitesi bulunuyor. Araç, su dahil her yüzeyden havalanabiliyor.

ORSAM ve Rusya Stratejik Araştırmalar Merkezi (RISI), 9 Kasım 2012 tarihinde Antalya’da  “Karadeniz’e Türk-Rus Bakışı” konulu ortaklaşa bir çalıştay gerçekleştirdi. ORSAM ve RISS uzmanlarının konuşmacı olduğu toplantının açılışını ORSAM Başkanı Hasan Kanbolat, RISI Başkanı Yardımcısı Vyaçeslav Kuznetsov ile Prens Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ORSAM Danışma Kurulu Üyesi Niyazi Güney yaptı.[19]

Türkiye Ekonomi ve Politika Araştırmaları Vakfı'nda 19 Aralık günü “Rusya’nın Dış Politika Stratejisinde Avrupa Birliği” başlıklı bir toplantı düzenlendi. Toplantının konuşmacısı Polonya’daki Doğu Çalışmaları Merkezi (Ośrodek Studiów Wschodnich - OSW)’nin Rusya Departmanı Direktörü Dr. Marek Menkiszak oldu.[20]


Suriye

İngiliz the Independent gazetesinin 11 Aralık tarihli haberine göre, İngiltere'nin başkenti Londra'da içinde Türkiye'nin de yer aldığı "Suriye konulu" gizli bir toplantı düzenlendi. Toplantıda Suriyeli isyancılara askeri eğitim, hava ve deniz desteği sunmak üzere planlar yapıldı.[21] Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nu (SMDK), Suriye halkının tek "meşru temsilcisi" olarak resmen tanıdığını açıkladı.

Milliyet gazetesinin 13 Aralık tarihli haberine göre Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ortadoğu Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, Suriye rejiminin ve hükümetinin ülkede kontrolü giderek kaybetmeye başladığını ve muhaliflerin zafer kazanabileceğinin göz ardı edilemeyeceğini açıkladı.

NBC'nin ABD hükümet kaynaklarına dayandırdığı 5 Aralık tarihli haberine göre Devlet Başkanı Beşar Esad, orduya Sarin gazı yüklü bombaların hazırlanması ve uçaklara yüklenmesi emrini verdi. Bu haberin yayınlanmasının ertesi günü de, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta benzer bir açıklama yaptı.[22] [23]

New York Times gazetesi, Beşar Esad yönetiminin isyancılara karşı Scud tipi balistik füzeler kullandığını yazdı.[24] [25] Öte yandan Jane's Defence Weekly'nin 17 Aralık tarihli haberine göre NATO kaynakları, müttefik istihbarat ve keşif unsurlarının Suriye içinde Aralık ayı başında bir miktar kısa menzilli balistik füzenin ateşlenmiş olduğunu tespit ettiklerini, yörünge ve menzil verileri açısından ateşlenen modellerin Scud olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

İranlı PressTV haber sitesinin 11 Aralık tarihli haberine göre Fransız SAvunma Bakanı Jean Yves Le Drian, ülkesinin deniz kuvvetlerine ait Charles de Gaulle uçak gemisinin Suriye açıklarında bulunduğunu teyit etti. Habere göre Doğu Akdeniz'de ayrıca ABD'ye ait USS Eisenhower uçak gemisi ve bağlı bulunduğu görev kuvveti ile İngiliz Kraliyet Donanması'na ait en az beş destroyer bulunuyor.

The Long War Journal sitesinde 10 Aralık günü yayınlanan ve AFP'yi kaynak gösteren bir makaleye göre El Nusra Cephesi örgütü, Halep yakınlarındaki Şeyh Süleyman ordu üssünü ele geçirmeyi başardı. Özgür Suriye Ordusu ile eşgüdümlü bir saldırı ile ele geçirilen üssün, Suriye'nin kimyasal silah programında önemli bir yeri olduğu iddia ediliyor.[26]

TRT Türk'ün 27 Aralık tarihli haberine göre Suriye askeri polisinin en üst düzey komutanı Tümgeneral Abdulaziz Casım Eş Şallal, ordudan ayrılarak Türkiye'ye geldi.

CNN Türk'ün 20 Aralık tarihli haberine göre Şam Haber Ağı (SNN) muhabiri Yusuf Ebu Şeref, ÖSO birliklerinin sabahın erken saatlerinde kent merkezindeki Suriye İstihbarat binasına saldırdığını ve bölgeden yoğun silah seslerinin geldiğini söyledi. Filistinlilerin yoğun olarak yaşandığı Yermuk mülteci kampında yönetim karşıtı büyük katılımlı gösterilerin gerçekleştiğine işaret eden Ebu Eşref, kampta durumun sakinleşmeye başladığını ve halkın yavaş yavaş evlerine dönmeye başladığını dile getirdi. Yermuk kampında elektrik ve iletişimin kesik olduğundan bahseden Ebu Şeref, Yermuk kampı dahil olmak üzere birçok çevre mahalleden halkın temel gıda maddelerine ulaşmakta sıkıntı çektiğini ifade etti.

11 Aralık günü Hama şehrine bağlı Akrab köyünde düzenlenen bombalı saldırıda çok sayıda sivil öldü ve yaralandı. Reuters haber ajansı toplam ölü ve yaralı sayısının 200 olduğunu bildirirken merkezi İngiltere’de bulunan ve silahlı muhalefete yakınlığıyla bilinen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) sayının 125 civarında olduğunu açıkladı. BBC ise 300 kişinin ölmüş olabileceğini yazdı.

Ay başında, Rusya'nın Suriye'ye Iskander (NATO kodu SS-26 "Stone") modeli taktik balistik füze sevkettiği iddia edildi.[27] [28]

The Long War Journal sitesinin 8 Aralık tarihli haberine göre El Kaide ile bağlantılı olan El Nusra Cephesi örgütü, Humus'taki El Kuseyr kentindeki bir ordu karakoluna 1 Aralık günü eşgüdümlü bir intihar saldırısı düzenledi. Bomba yüklü bir kamyonetle başlayan saldırı, El Bara Tugayı'na bağlı milislerin karakola ağır silahlarla açtığı ateşle devam etti.[29]

Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait modeli belirlenemeyen bir savaş uçağı, 28 Kasım günü ülkenin kuzeybatısında, Türkiye sınırına 10km mesafedeki Deyr ez Zur yakınlarında isyancılar tarafından omuzdan ateşlenen uçaksavar füzesi ile vurularak düşürüldü.


Ukrayna

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Yuri İlyin, Proje 1135.1 Hetman Sahaydaçniy sınıfı firkateynin, Aden Körfezi'ndeki deniz korsanlığı ile mücadele kapsamında bölgede görev yapacağını açıkladı. Komutan, firkateynin hangi görev gücüne katılacağı hakkında bilgi vermedi.[30]

Ukrayna Savunma Bakanlığı 18 Aralık günü, yeni nesil 152mm güdümlü top mermisi Kvitnyk'in hizmete alındığını açıkladı. Yarı aktif lazer güdümlü Kvitnik'in 20km menzili bulunuyor.


Yunanistan

Anadolu Ajansı'nın 8 Aralık tarihli ve Yunan Kathimerini gazetesine dayandırdığı haberine göre, mali darboğaz içindeki Yunanistan'da, tasarruf tedbirleri kapsamında Deniz Kuvvetleri için üretilen dört adet Tip 214 Papanikolis sınıfı denizaltıdan iki adedinin satılması gündeme geldi. Haberde hükümetin, Atina yakınlarındaki askeri Skaramanga Tersaneleri'nin finans sorununa çözüm olarak, Yunan Deniz Kuvvetleri'ne ait iki denizaltıyı satışa çıkarmayı tasarladığı, konunun koalisyon hükümeti ortakları ve ana muhalefet Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) yetkilileriyle ile görüşüldüğü belirtildi. Ancak Habertürk gazetesinin 13 Aralık tarihli haberine göre bu öneri Bakanlar Kurulu'nda kabul görmedi.

Jane's Defence Weekly'nin 19 Aralık tarihli haberine göre Yunan Kara Kuvvetleri'nden ABD'ye giderek bu ülkenin hibe olarak önerdiği M-1A1 Abrams ana muharebe tanklarının durumunu inceleyen heyet, olası tedariğin ekonomik boyutu ve olabilirliği hakkında bir rapor hazırlıyor. Olduğu gibi ve yerinde transfer edilmesi öngörülen tankların, gövde ve motor yenilemesinden geçerek sıfırlandıkları, transferin nakliye, lojistik ve eğitim altyapı kalemlerindeki olası bütçe yüklerinin hesaplanmakta olduğu belirtiliyor.

DefenceGreece sitesinin 6 Aralık tarihli haberine göre Yunan ordusunun Afganistan'dan çekilme süreci tamamlandı. Şubat 2002'de başlayan Afganistan görevi, bütçe tasarrufu nedeniyle erken sona erdirildi.

Bugün Gazetesi'nin 18 Aralık tarihli haberine göre, son altı ayda sekiz saldırı gerçekleştiren terör örgütü Devrimci Halk Kurtuluş Ordusu - Cephesi'nin (DHKP-C) Yunanistan'daki istihbarat yetkilileriyle protokol imzaladığı ortaya çıktı. Türk emniyet teşkilatının ulaştığı bilgilere göre DHKP-C'nin Atina'da dörder kişinin kaldığı beş hücre ev bulunuyor. Ayrıca söz konusu protokol kapsamında örgüt militanlarının sadece Türkiye'de şiddet eylemlerinde bulunacakları taahhüdü bulunuyor.

ABD, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Ukrayna ve Yunanistan'dan deniz kuvvetleri ve sahil güvenlik birimlerinin katıldığı, bir hafta süreli Eurasia Partnership Capstone (EPC) 2012 deniz tatbikatı, Suda Körfezi'nde 9 - 16 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Yunan Proto Thema gazetesinin haberine göre Yunan ordusundaki çeşitli araç ve teçhizatın bakımı için "yamyamlık" adı verilen uygulamaya başlandı. Bu kapsamda araçların yedek parça ihtiyacı için mevcut diğer araçlardan sökülen parçalar kullanılıyor.

Jane's Defence Weekly'nin 11 Aralık tarihli haberine göre Yunan Sahil Güvenlik Komutanlığı, 6 Aralık günü 6 adet kıyı karakol botu için bir ihale açtı. USD18.1 milyonluk bütçesinin 75% kadarı Avrupa Birliği Dış Sınırlar Fonu tarafından karşılanacak olan projede ilk üç botun sözleşme imzasından en geç 14 ay, kalan üç botun ise 20 ay sonra teslim edilmesi isteniyor. Projede teklifler 11 Şubat günü toplanacak.

DefenceGreece sitesinin 6 Aralık tarihli haberine göre, Yunanistan'ın önde gelen savunma şirketlerinden INTRACOM Defence Electronics, ISO 27001:2005 bilgi güvenliği yönetim sistemi sertifikasına hak kazandı.


[1] Bkz: "Russia to Abandon Key Missile Defense Station – Baku": http://en.ria.ru/military_news/20121210/178055907.html
[2] Ayrıntılar için bkz: "Reports of Israeli drones operating in Azerbaijan spark Iranian condemnation, threats": http://www.longwarjournal.org/archives/2012/12/reports_of_israeli_d.php
[3] Ayrıntılar için bkz: "Bulgarian Cabinet mandates Defence Minister to negotiate purchase of fighter jets without calling tender": http://sofiaglobe.com/2012/12/19/bulgarian-cabinet-mandates-defence-minister-to-negotiate-purchase-of-fighter-jets-without-calling-tender/
[4] Ayrıntılar ve fotograflar için bkz: http://news.am/tur/news/131120.html
[5] Rapora erişim için: http://www.fas.org/sgp/crs/nuke/R42849.pdf
[6] Ayrıntılar için bkz: http://www.longwarjournal.org/threat-matrix/archives/2012/12/iranian_regime_broadcasts_vide.php
[7] Bkz: http://www.defensenews.com/article/20121205/DEFREG01/312050002
[8] Sergilenen diğer helikopterlerin fotografları için:
http://media.irna.ir/1391/13910922/1033829/n1033829-1914313.jpg
http://media.irna.ir/1391/13910922/1033829/n1033829-1914315.jpg
http://media.irna.ir/1391/13910922/1033829/n1033829-1914312.jpg
[9] Ayrıntılar için bkz: http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=140833&cat=3#
[10] Bkz: http://www.flightglobal.com/news/articles/israeli-indian-firms-sign-barak-8-missile-pact-380052/
[11] Ayrıntılar için bkz: "Israeli Police Approve Pistol Conversion Kits": http://www.thefirearmblog.com/blog/2012/12/07/israeli-police-approve-pistol-conversion-kits/
[12] Devrim sonrası Mısır'daki durumun bir değerlendirmesi için bkz: "Mısır’da Devrim ve Karşı Devrim": http://www.orsam.org.tr/tr/yazigoster.aspx?ID=4084
[13] Bkz: "Mısır’da Sancılı Değişim": http://www.orsam.org.tr/tr/yazigoster.aspx?ID=4088
[14] Bkz: "Son Olaylar Işığında Mısır'da Kutuplaşma ve Farklı Kesimlerin Tutumları Üzerine Bir Gözlem": http://www.orsam.org.tr/tr/yazigoster.aspx?ID=4100
[15] Ziyaret ile ilgili bir değerlendirme için: "Putin’in Türkiye Ziyareti": http://www.orsam.org.tr/tr/yazigoster.aspx?ID=4083
[16] "Türk-Rus İlişkilerinde ÜDİK Boyutu": http://www.orsam.org.tr/tr/yazigoster.aspx?ID=4066
[17] "Herşeye rağmen Putin İstanbul’da": http://www.orsam.org.tr/tr/yazigoster.aspx?ID=4069
[18] Ayrıntılar için bkz: "Kazakhstan Wants Rocket Launch Site Back from Russia": http://www.livescience.com/25440-baikonur-cosmodrome-kazakhstan-jurisdiction.html
[19] Çalıştayın tutanağı için bkz: http://www.orsam.org.tr/tr/trUploads/Yazilar/Dosyalar/2012124_tutanak27.pdf
[20] Ayrıntılar içn bkz: http://www.tepav.org.tr/tr/haberler/s/3330
[21] "UK military in talks to help Syria rebels": http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/exclusive-uk-military-in-talks-to-help-syria-rebels-8399658.html
[22] Bkz: http://www.asdnews.com/news-46587/Intel_sparks_new_US_warning_on_Syria_chem_weapons.htm
[23] Konu ile ilgili bir değerlendirme için bkz: "Syria, Chemical Weapons And The Collapse of Deterrence": http://defense.aol.com/2012/12/10/syria-chemical-weapons-and-the-collapse-of-deterrence/
[24] Bkz: "Syria Fires More Scud Missiles at Rebels, U.S. Says": http://www.nytimes.com/2012/12/21/world/middleeast/syrian-forces-lobbing-more-scud-missiles-at-rebels-us-says.html?_r=0
[25] Ayrıca bkz: "Syria Fires Scud Missiles, Burning Bombs and Even Sea Mines at Rebels": http://www.wired.com/dangerroom/2012/12/syria-scud-incendiaries/
[26] Ayrıntılar için bkz: "Al Nusrah Front, foreign jihadists seize key Syrian base in Aleppo": http://www.longwarjournal.org/archives/2012/12/al_nusrah_front_alli.php
[27] İddialar ile ilgili olarak bkz: "Russia arms Syria with powerful ballistic missiles": http://www.wnd.com/2012/12/russia-arms-syria-with-powerful-ballistic-missiles
[28] Bkz: "Patriot'a Karşı İskender": http://www.haberturk.com/dunya/haber/801644-patriota-karsi-iskender
[29] El Nusra Cephesi örgütünün Suriye'de düzenlediği eylemlerin dökümü ve kronolojisi için bkz: "Al Nusrah Front launches complex suicide attack in Syria": http://www.longwarjournal.org/threat-matrix/archives/2012/12/al_nusrah_front_launches_compl.php
[30] Ayrıca bkz: "Romanian Frigate Returns From Pirate Hunting While Ukraine Plans To Send One": http://turkishnavy.net/2012/12/05/romanian-frigate-returns-from-pirate-hunting-while-ukraine-plans-to-send-one/


3 yorum:

gokturk_38 dedi ki...

Azerbaycan Altay üretim haberine çok sevindim :)

mrt dedi ki...

Arda üstadım İsrailin aldığı güdüm sistemi ve bombaları normal bir tedarik olarak mı görmek gerekir yoksa olağan dışı , bir operasyon hazırlığı diyebilir miyiz?.

Arda Mevlutoglu dedi ki...

İstenen bomba sayısı oldukça yüksek. Olası bir harekâta ya da bölgede kontrol dışı yükselebilecek bir krize hazırlık olarak yorumlanabilir.