24/11/2010

Kore'de Çatışma (3. Yeonpyeong Muharebesi): 24.11.2010

Kuzey Kore propaganda posteri
(Kaynak: Internet)
Kuzey Kore Silahlı Kuvvetler Yüksek Karargahı dün sert bir bildiri yayınladı. Bildiride "Güney Kore birliklerinin, 'Hoguk' kod adlı saldırgan nitelikli tatbikat sırasında 23 Kasım günü 1300 sularında Yonphyong Adası civarındaki (Kuzey Kore) karasularına düzinelerce top mermisi ateşlediği, söz konusu askeri provokasyonun 'haydutça (tesis edilmiş) Kuzey Sınır Hattı'nı koruma çabalarının bir uzantısı olduğu, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) Devrim Silahlı Kuvvetleri'nin karasularını ve toprak bütünlüğünü koruyacağı" bildirilmiş ve "Güney Kore'deki kukla grubun KDHC'nin topraklarını 0.001mm dahi işgal etmesi durumunda tereddütsüz ve merhametsiz bir şekilde karşılık verileceği" tehdidinde bulunulmuş.

KDHC, Hoguk Tatbikatı ile ilgili daha önce de sert bir açıklamada bulunmuş, amfibi taarruz provalarının da bulunduğu tatbikatın, Kuzey Kore'ye karşı önalıcı bir saldırının provası olduğu iddia edilmişti.



ABD - Güney Kore müşterek tatbikatı olan Hoguk'a 6,000 Güney Kore ve 2,000 ABD deniz piyadesi ile iki ülkeden toplam 27 savaş gemisi, 30 helikopter ve 70 çıkarma aracı katılmıştı.

Kuzey Kore hükümeti bugün de Güney Kore'nin "pervasız provokasyonlarının bölgeyi savaşın eşiğine getirdiğini" açıkladı.

DMZ'nin diğer yanında ise Güney Kore ABD ile müşterek tatbikata hazırlanıyor. ABD, USS CVN-73 George Washington uçak gemisi görev kuvvetini bölgeye gönderiyor. Pazar günü başlayacak olan tatbikat dört gün sürecek.

Dünkü saldırıda ölenlerin sayısı dörde yükseldi. Enkaz altından 60'lı yaşlarında iki erkek cesedi çıkartıldı. Dünkü saldırıda ilk anda iki Güney Kore deniz piyadesi hayatını kaybetmişti.

Cheonan olayı ile ilgili Kuzey Kore propaganda posteri
Yazıda "saldırırsa tek yumrukla yere sereriz!" yazıyor
(Kaynak: Chosunilbo)
Japon Asahi Shimbun gazetesinin haberine göre dün, Kuzey Kore topçusunun bombardımanından kısa süre önce DKHC Hava Kuvvetleri'ne ait 5 adet MiG-23, ateşkes hattı boyunca uçmuş ve Güney Kore F-15K'ları tarafından takip edilmiş. Bu karşılaşma herhangi bir çatışmaya dönüşmemiş ve uçaklar, Yeonpyeong bombardımanına karışmamış.

Tarafların silahlı kuvvetlerine genel hatları ile baktığımızda, Güney Kore'nin teknolojik, Kuzey'in ise -nükleer gücünü dışarıda tutarsak- sayısal üstünlüğe sahip olduğunu görüyoruz.

Kuzey Kore'nin silah sistemlerinin sayı ve niteliğine dair sağlıklı bilgi bulunmuyor ancak büyük kısmının teknolojik olarak demode ve harbe hazırlığının düşük olduğu biliniyor. Ancak en son Yeonpyeong bombardımanında görüldüğü üzere oldukça etkili bir topçu gücü var ve bu güç ordunun aynı zamanda psikolojik mesaj verme aracı olarak da kullanılıyor. KDHC-DSK'nin bir başka özelliği ise sabotaj ve gayrınizami harbe yönelik muazzam bir kuvvet barındırıyor olması; çok sayıda özel kuvvet ve komando birlikleri ile sabotaj amaçlı mini denizaltıları bulunuyor.

Kuzey Kore'nin P'okpoong ana muharebe tankı
Kuzey Kore kara kuvvetlerinde 3,500 - 4,000 arası ana muharebe tankı, 2,000 - 2,500 arası tekerlekli ve paletli zırhlı araç bulunuyor. Kundağı motorlu ve çekili top sayısı en az 8,500; Çok Namlulu Roketatar (ÇNR) sayısı ise yine en az 5,000 civarında. Kara Kuvvetleri'nin 1990'ların başında geliştirdiği ve kısa süre önce kamuoyuna tanıttığı ve T-64 baz alınarak geliştirildiği tahmin edilen M-2002 P'okpoong en modern ana muharebe tankı durumunda. 250 civarında M-2002'nin hizmete girmiş olduğu tahmin ediliyor.

Güney Kore'nin kara kuvvetlerinin vurucu gücünü ise, yerel olanaklarla tasarlanıp üretilen ve M-1 Abrams'la önemli ölçüde benzerlik taşıyan K-1 teşkil ediyor. 1,400 - 1,500 arası hizmette bulunan K-1'den 480'den fazlası 120mm top ile modernize edildi (K-1A1 versiyonu). Bunun dışında K-2 Black Panther modern ana muharebe tankı geliştiriliyor - bu tankın teknolojisi Türk Milli Ana Muharebe Tankı Altay'ın geliştirilmesinde kullanılmakta. Güney Kore kara kuvvetlerinde ayrıca 800'den fazla M-48A5, ikinci hat olarak bulunuyor. 1,800'den fazla KIFV zırhlı muharebe aracı (Türkiye'de lisans altında üretilen FNSS ZPT/ZMA'ların Güney Kore versiyonu) mekanize birliklerin yükünü sırtlıyor. Güney Kore topçusu 1,400 kundağı motorlu ve 2,000'den fazla çekili topçuya sahip. Kundağı motorlu obüslerden 200 adedi 155mm K-9 Thunder. K-9, Türkiye'de lisans altında ve milli alt sistemlerle Fırtına adı altında üretilmekte.

Kuzey Kore'nin hava kuvvetleri Çin ve Rus yapımı, büyük kısmı demode savaş uçaklarından oluşuyor. Sayı konusunda sağlıklı bilgi yok ancak vurucu gücünü 30 civarında Su-25 Frogfoot yer taarruz, 40 kadar MiG-29 çok rollü taktik savaş, 50 civarında H-5 (Il-28'in Çin türevi) bombardıman, 40 kadar Q-5 Fantan yer taarruz, 40 kadar MiG-23 av önleme ve 120'den fazla J-5 yer taarruz (MiG-17'nin Çin türevi), 200'den fazla MiG-21 ve türevi uçak bulunuyor. Güney Kore'nin hava kuvvetlerinde 39 adet F-15K Slam Eagle, 170'e yakın F-16C/D Fighting Falcon, 70 kadar F-4E Phantom II, 180'den fazla F-5E/F Tiger bulunuyor. Kara havacılık birliklerinde 60 kadar AH-1J/S Cobra ile 45 adet MD-500 Defender taarruz helikopteri ile 130 adet UH-60P BlackHawk ve 20'den fazla CH-47D Chinook nakliye helikopteri var.

Denizde ise, KDHC'nin küçük, süratli ve atik bir güce sahip olduğu görülüyor; buna mukabil Güney'de sayıca az ancak modern bir filo mevcut. Kuzey Kore'nin elinde 115 civarı güdümlü füzeli ve 120'den fazla top ve makinalı tüfeklerle donatılmış hücumbot ile 170'den fazla torpidobot bulunuyor. Ana suüstü unsurları ise 3 adet firkateyn ve 5 adet korvet. 15  - 20 adet eski Sovyet Romeo sınıfı dizel elektrik denizaltı ile 60'dan fazla mini (midget) denizaltıları var.

Güney Kore deniz kuvvetlerine ait
Chamsuri sınıfı hücumbotlar
Güney'de ise 3 adet KDX-1, 6 adet KDX-2, iki adedi inşa halinde 3 adet KDX-3 sınıfı destroyer; 9 adet Ulsan sınıfı firkateyn, 27 adet korvet ve 80 civarı Sea Dolphin sınıfı hücumbot görev yapıyor. Denizaltı filosunda 9 adet Alman tasarımı Tip 209/1200 dizel elektrik denizaltı ile yeni hizmete giren 3 adet AIP tahrik sistemini haiz Tip 214 bulunuyor. Tip 214'lerden 6 adet daha inşa edilecek. Deniz piyadelerinin LPX Dokdo sınıfı büyük amfibi çıkarma gemisi yeni hizmete girdi. Öte yandan KDX-3 destroyerleri ABD yapımı AEGIS komuta kontrol sistemi ve Standard SM-2 füzeleri ile donatılmış durumda.


Ne var ki Güney'in bu teknolojik üstünlüğü ona tam ve etkin bir caydırıcılık kazandırmış değil. En son Cheonan ve Yeonpyeong olaylarında görüldüğü gibi Kuzey, fırsat buldukça mümkün olan en sert şekilde Güney unsurlarını hedef almaktan kesinlikle kaçınmıyor.

Bu cesaretin tek sebebinin nükleer silaha sahip olmak olduğuna inanmıyorum. Kanaatimce Güney Kore, Kuzey üzerinde etkili bir caydırıcı politika tesis etmekte başarısız olmuştur.



Ayrıca bkz:
Kuzey Kore’nin Güney Kore ile Alıp Veremediği Nedir?
Kardeş Kore Ülkelerinde Anlaşılmaz Çatışma: Dünya Ayağa Kalktı

Hiç yorum yok: