01/03/2022

Rusya - Ukrayna Savaşı: 27.02.2022

27 Şubat itibariyle Rus ordusunun ilerleyişinde belirgin sorunlar göze çarpmaya başladı. Harkov, Kiev, Herson gibi kentlerde şiddetli direniş, Rus birliklerinin insicamını bozmuş gibi görünüyor.

Rusya Belarus ve Harkov sektörlerinden Ukrayna'ya daha fazla birlik sokmaya devam etti. Bölgeye yapmış olduğu yığınağın üçte ikisinin Ukrayna'da çatışmalara katıldığına dair bilgiler var.

Rusya'ya yönelik Avrupa Birliği tepkisi giderek sertleşti; Ukrayna'ya aktif silah ve teçhizat yardımı ile ilgili bir karar onaylandı. Bu arada savaşın başından itibaren izlediği tutum nedeniyle yoğun şekilde eleştirilen Alman hükümeti, silahlanma için €100 milyar ek harcama yapacağını ve savunma bütçesini Gayrı Safi Yurt İçi Hasılasının (GSYİH) %2'sine çıkaracağını açıkladı. Bu oran şimdiye kadar %1 dolaylarındaydı. Bu karar Almanya'yı ABD ve Çin'den sonra dünyada silahlanmaya en çok kaynak ayıran üçüncü ülke konumuna getirecek.

Savaş şimdiden Avrupa jeopolitiğini baştan aşağı değiştirmişe benziyor.

 

Askeri Gelişmeler

Doğalgaz boru hattı vurulan Harkov ile Vasilkiv'de şiddetli çatışmalar devam etti. Bu arada Luhansk'taki ayrılıkçılar Ukrayna'nın Rovenki kasabası yakınlarındaki bir akaryakıt tesisini Toçka U taktik balistik füzesiyle vurduğunu açıkladı.

Rus ordusunun Harkov'a saldırısı şiddetlendi. Şehirde sivil can kaybı sayısı arttı. Buna karşılık Kiev'deki çatışmalar görece hafifledi.

Berdyansk'ın ele geçirilmesinden sonra Mariupol'e ilerleyen Rus birlikleri şehrin batı kesimleri boyunca kuşatmaya başladı. Mariupol, Donbas ile Kırım arasındaki kara bağlantısının kurulması önündeki son engel. Bu arada Kırım'dan çıkış yapan Rus birlikleri Zaporijya'ya yönelik ilerlemelerine devam ettiler.

Mariupol ve Zaporiya arasına Rusların ilerlemesi, Ukrayna birlikleri üzerinde baskı oluşturuyor. Ülkenin doğu kesimindeki birliklerin kuşatılması riski bulunuyor.

Herson'a saldırıların şiddetlenmesine rağmen Rusya'nın burada kontrolü ele geçiremediği görülüyor.

Nova Kahova kenti belediye başkanı, şehrin Ruslar tarafından ele geçirildiğini açıkladı. Şehir merkezinde Ukrayna ve Rus birlikleri arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Antonov firmasına ait dünyanın en büyük nakliye uçağı An-225'in uçan tek örneğinin, Hostomel Havalimanı'na düzenlenen bombardıman sırasında tahrip olduğu açıklandı. Uçak, Antonov Airlines adlı hava kargo şirketi tarafından kullanılıyordu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer güçlerin yüksek alarm seviyesine geçmesi emrini verdi. Karar, Birleşmiş Milletler ve NATO tarafından sert tepkiyle karşılandı.


Siyasi Gelişmeler

ABD ve Avrupa, Rus bankalarının SWIFT küresel finans sisteminden çıkarılması için adım attılar. Bu hamle, Rus ekonomisinde hatırı sayılır bir baskı yarattı. Nitekim Rus Rublesi büyük değer kaybı yaşadı. Rus vatandaşlarının panikle bankamatiklere akın ettiği ve para çekmeye çalıştığı görüldü.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, tüm AB hava sahasının Rus uçuşlarına kapatıldığını Ukrayna'ya geniş kapsamlı askeri ve mali yardım yapılacağını açıkladı. Pek çok Avrupa ülkesi ardı ardına Ukrayna'ya silah, teçhizat ve ikmal malzemesi yardımı yapacaklarını açıkladılar.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'da yaşananların bir savaş olduğu değerlendirmesinin yapıldığını açıkladı. Bu, Montrö Sözleşmesi kapsamında Boğazlar'ın savaş gemilerine kapatılması yönünde atılmış bir adım.


Değerlendirmeler

Rusya'nın hızlı bir sonuç hedeflemiş olmasına rağmen 96 saatin ardından Kiev ve Harkov başta olmak üzere denetimi ele geçirememiş olması, pek çok aracın terk edilmesi ve Ukrayna halkının güçlü direnişi, savaşın uzamasına neden olabilir. Bu durumda, Rusya çok daha acımasız bir şekilde saldırmayı tercih edebilir.

Avrupa'nın silah yardımı konusundaki kararı, Almanya'nın savunma harcamasını -hem de göreve yeni gelmiş bu koalisyon döneminde- muazzam ölçüde artırmaya hazırlanması, Avrupa'nın savunma ve güvenlik yapısında köklü bir değişimin habercisi. İsveç ve Finlandiya'nın dahi aktif silah yardımı yapıyor olması çok dikkat çekici.



2 yorum:

Özge KILINC dedi ki...

Arda selam,

Almanya ayrica, hic beklenmedik ve sasirtici bir bicimde, Ukrayna'ya muharip silahlar bazinda da askeri yardima basladigini ve ilk hibe yardim diliminde: 1000 adet Panzerfaust 3 tipi tanksavar roketiyle, 500 adet Stinger MANPADS tipi omuzdan ateslenen IR güdümlü ucaksavar füzesi, ayrica 14 adette zirhli arac yer aldigini dile getirdi.

Ordusundaki sayisi 200 binin altinda, dolayisiyla az olmasina ragmen, bonkör bir yillik savunma bütcesine sahip olan Federal Almanya, bu orani bütcesinin % 2'ye yükseltme karari aldi (ki Almanya, GSMH bazinda, ABD, Cin ve Japonya'dan sonra dünyada 4. ekonomi devidir).

Söz konusu ekstra acil (ve atsronomik) 100 milyar Euro paketi ise, koalisyon ortaklarinda özellikle Yesilleri cok sasirmasina ragmen, yesiller kamuoyunda bir sey söyleme cesaretini bulamadilar.

Saygilarimla

Özge KILINC

Unknown dedi ki...

Ayıyı içinden çıkartıp terbiye edecekler

Yorum Gönder