27/02/2022

Rusya - Ukrayna Savaşı: 25.02.2022

Rusya - Ukrayna Savaşı'nın ikinci gününde çatışmalar ülkenin kuzey kesimlerinde yoğunlaştı. İkinci günün sonunda Rusya'nın harekât planının ne olduğu ortaya çıkmaya başladı: Başkent Kiev'in süratle ele geçirilmesi ve bu sırada ülkeye hızla girip derinlemesine ilerleyen kara unsurlarının Ukrayna birliklerini çevirerek etkisiz hale getirmesi.

Rusya ikinci günün sonunda her iki konuda da belirgin bir ilerleme kaydedemezken, Gostomel Havalimanı dahil stratejik hedefleri ele geçirebilmiş değil.

Ukrayna Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları ve helikopterler, çok yoğun olmasa da uçuş yapmaya ve hatta Rus birliklerine taarruzlarda bulunmaya devam edebildiler. Bu da Rusya'nın ülke çapında hava hakimiyeti kurmadığının ya da kuramadığının göstergesi.

Ukrayna birliklerinin Rus ikmal hatlarına ve zırhlı birliklerine pusu şeklinde saldırılar düzenledikleri görülüyor.

İlan edilen genel seferberlik kapsamında Ukraynalı erkekler silah altına alınıyor. Kiev'de binlerce silahın dağıtıldığına dair haberler var.

 

 Askeri Gelişmeler

Çatışmalar özellikle Harkov, Obolon, Kiev'in dış kesimlerinde yoğunlaştı. İlerleyen Rus zırhlı konvoylarına Ukrayna tarafından başarılı tanksavar ve topçu taarruzları gerçekleştiği görülüyor. Kiev'in dış kesimlerinde çatışmalar devam ederken şehir merkezinde Rus sabotajcılarının yakalandıklarına dair haber ve görüntüler artmaya başladı. Kentin kuzeybatısındaki Buça yakınlarında bir Ukrayna konvoyu, Rus özel kuvvetleri tarafından pusuya düşürüldü, konvoydaki araçlar tahrip oldu.

Sabah saatlerinde Ukrayna ordusu tarafından Rusya'nın Rostov'da bulunan ve Donbas bölgesi yakınlarındaki Millerovo Hava Üssü'ne Toçka U (NATO kodu SS-21 "Scarab") taktik balistik füzeleriyle bir saldırı yapıldı. Saldırıda açık alanda park halindeki Su-30SM savaş uçaklarından en az biri tahrip oldu.

Akşam saatlerinde Rus ordusu Belarus'ta Babruisk'ten Mazir istikametinde Iskander M (NATO kodu SS-26 "Stone") taktik balistik füzelerini sevk etti. Mazir kent merkezi Ukrayna sınırından kabaca 40km mesafede, Kiev'in yaklaşık 200km güneybatısında. Öte yandan Ruslar ilk gün şiddetli çatışmaların yaşandığı Gostomel Havalimanı'nı hala ele geçirebilmiş değil.

Reuters, Ukrayna ordusuna dayandırdığı haberinde şiddetli çatışmaların ardından Rus birliklerinin Konotop kentinin dış kesimlerinde durdurulduğunu bildirdi.

Güney sektöründe Rus birlikleri Kırım'dan Ukrayna içlerine doğru ilerlemelerine devam ediyor ancak Herson'da şiddetli çatışmalar, bu bölgede süratlerini kesmiş durumda. Öte yandan Zaporojye'ye yönelik saldırıların şiddeti arttı.

Doğu sektöründe Donbas bölgesi görece sakin; bu taraftaki operasyonlarda ayrılıkçı milislerin ön planda olduğu görülüyor. İlk gün Mariupol'e amfibik taarruz yapıldığı şeklindeki haberleri teyit edecek bir gelişme olmadı.

Rusya'da sağlık personeline yönelik seferberlik hazırlığı kapsamında tıbbi bir genel acil duruma hazırlık amacıyla görev alabilecek ve yer değiştirebilecek personelin tespiti yapılıyor.

Gece geç saatlerde Ruslar Mikolayiv Hava Üssü'ne yoğun bir bombardıman yaptı. Üste şiddetli patlamalar meydana geldi.  Yine gece saatlerinde Ukrayna bir Rus Il-76MD nakliye uçağını düşürdüğünü iddia etti.

Gün boyunca arıza ve/veya yakıtsızlık nedeniyle terk edilen Rus askeri araçlarına dair görüntülerin sayısında artış oldu.


Siyasi Gelişmeler

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle olağanüstü toplanan NATO zirvesi ardından konuşan Genel Sekreter Jens Stoltenberg, NATO Mukabele Kuvveti'nin (NATOResponse Force; NRF) ilk kez Avrupa’nın doğusuna konuşlandırılacağını söyledi. Stoltenberg, "Farklı yerlerde alarm durumunda 100’den fazla savaş uçağımız ve Kuzey’den Akdeniz’e kadar üç uçak gemisi grubunu da içeren 120 gemimiz bulunuyor. Yanlış anlaşılmalara ve yanlış hesaplara yer olmamalı. Her bir müttefiki, ittifakın her bir santimetresini korumak ve savunmak için ne gerekiyorsa yapacağız." şeklinde konuştu.

2002 yılındaki Prag Zirvesi'nde alınan kararla kurulan NRF bünyesinde 40 bin asker görev yapıyor. NRF'in komutası Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanlığına (Supreme Allied Commander Europe; SACEUR) bağlı. NRF, yılın herhangi bir anında oluşabilecek bir krize anında karşılık vermek üzere hazır tutuluyor. NATO ülkeleri, NRF'e dönüşümlü olarak her yıl katkıda bulunuyor. Kuvvetin içinde hava, deniz, ve kara birliklerinin yanı sıra özel kuvvet unsurları bulunuyor.

NRF bünyesinde ayrıca Çok Yüksek Hazırlıklı Müşterek Görev Gücü (Very High Readiness Joint Task Force; VJTF) adlı, yüksek hazırlık seviyeli gürev gücü bulunuyor. Yaklaşık 5 bin askere sahip olan VJTF, 48 - 72 saat içinde göreve hazır hale gelebilecek şekilde konuşlanmış hava, kara, deniz ve özel kuvvet birimlerine sahip.

NRF'in deniz bileşeninin iki unsuru bulunuyor. Bunlar NATO Daimi Deniz Görev Grupları (Standing NATO Maritime Groups; SNMG) ve Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Deniz Görev Grupları (Standing NATO Mine Countermeasures Groups; SNMCMG)

VJTF'nin 2021 yılında komutası Türkiye'deydi. Türkiye, NRF için Deniz Unsur Komutanlığı görevini 2023 yılında, Hava Unsur Komutanlığı görevini de 2025 yılında icra edecek.

Zirveye İsveç ve Finlandiya temsilcileri de katıldı. Bu ülkelerin NATO'ya üye olması olasılığı, Rusya'nın sert tepkisine neden oluyor. Nitekim Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Finlandiya ve İsveç'in öncelikle bir askeri blok olan NATO'ya katılımı, ülkemizin yanıt vermesini gerektirecek ciddi siyasi-askeri sonuçlara yol açacaktır." şeklinde konuştu.


Değerlendirmeler

Savaşın ikinci günü sonunda Rusya'nın Ukrayna üzerinde hava hakimiyeti tesis etmemiş ya da edememiş olması son derece tuhaf. Hem Belarus ve Kırım'daki orta ve uzun menzilli hava savunma sistemleri hem de Ukrayna çevresindeki hava üslerinde konuşlu Su-30, Su-35 gibi savaş uçakları ve sahip olduğu elektronik harp imkân ve kabiliyetleriyle Rusya'nın Ukrayna hava kuvvetlerini hem kinetik hem de işlevsel olarak etkisiz hale getirmiş olması beklenirdi. Sahip olduğu ezici nitelik ve nicelik üstünlüğe rağmen Rusya'nın taktik taarruz ve yakın hava desteği dışında hava kuvvetlerini yoğun olarak kullanmadığı görülüyor.

Kalibr seyir füzesi saldırılarının belirgin bir şekilde azaldığını iddia etmek mümkün. Harkov dışında ağır çok namlulu topçu atışları yoğun değil.

Rusya'nın çok hızlı bir şekilde Kiev'i ele geçirerek hükümet değişikliği suretiyle hızlı bir zafer planlamış olduğu anlaşılıyor. Bunda da helikopter hücumu ve müteakip safhada hava indirme birliklerinin (VDV) indirilmeleriyle kontrolün sağlanması yolu izlenmek istenmiş. Ancak planlanan hedeflerin ve istenen süratin yakalanamadığı görüldü. Ukrayna ordusu saldırının ilk şokunu atlatmışa benziyor. Esir alınan Rus askerler ve tahrip olan veya terk edilen Rus araçlarının görüntüleri arttıkça, Ukrayna ordusu ve halkındaki şok ve panik hali azalacak; Rus ordusuna duyulan korku bastırılacaktır. Bu noktada Devlet Başkanı Zelenski'nin kritik bir rol oynadığı açık.

Savaşın uzaması ve planlanan hedeflere ulaşılamaması veya verilen kayıpların artması, Rusya'nın daha da şiddetli bombardımanlara başvurmasına neden olabilir. Bu da sivil can kayıpları ve şehirlerde yıkıma neden olacağı için savaş çok daha trajik bir aşamaya geçebilir.
 


 

3 yorum:

Sertac Sen dedi ki...

Kiymetli degerlendirmeleriniz icin tesekkurler. Rusya'da gerek sivil gerek askeri cenahta savasa destegin derecesi ve bunun Rusya'nin askeri kabiliyetine yaptigi etkiye dair izlenimlerinizi de paylasabilir misiniz acaba?

Erkan dedi ki...

Toz bulutu yere çöküp herşey daha belirgin hale geldiğinde daha detaylı bir analiz gelmesi dileğiyle, teşekkürler arda bey.

uygur dedi ki...

Olasi bir basarisizlik, rus savunma ürünlerine olan teveccuhude azaltacaktir.uygur

Yorum Gönder