31/12/2019

Başlıksız

Eser: Eric Lacombe
Sevilen bir şiir neden tekrar tekrar okunur? Ya da sevilen bir şarkı neden defalarca dinlenir? Her seferinde aynı lezzeti almak için mi? Ya da belki ilk seferinde alınan tadı sürdürmek için? Güzel bir resme ya da heykele neden uzun uzun bakarız? Endorfini yavaş yavaş zerk etmek için mi?

Kumsala yazılan ve ilk dalgayla silinecek "çok güzel" (neye göre, kime göre?) bir şiir görsek, okur okumaz dalgayla silinse; sürükleyici bir roman, onu bitirir bitirmez parçalansa; kusursuz bir heykel, onu gördüğümüz anda yıkılsa... Aynı toplam hazza, zihinsel veya duygusal lezzete erişimiş olur muyduk?

Geride bırakılan bir yılın ardından, o yılın ve onun ardındakilerin içinde güzel anıların verdiği haz için ne denebilir? Yaşar yaşamaz kopardığımız takvim yapraklarını kutularda mı saklıyoruz, çöpe mi atıyoruz? Ama öte yandan tekrar tekrar yaşasak kafamızda o anıları, önümüzdeki ve yanımızdaki ve çevremizdeki güzellikleri nasıl yaşayacağız?

Geçmişteki güzel anıları hatırda tutmak ve bir yandan yaşanmakta olan güzel anların farkında olmak. Çok zor bir denge problemi.

Siyah Gri Beyaz okuruna bu zor oyunda başarılar diliyorum.

Devam Eden Savaş Uçağı Geliştirme Projeleri ve Bazı Değerlendirmeler - 2


FC-31 Gyrfalcon

Proje Tarihçesi

Pek çok kaynakta hatalı şekilde “J-31” olarak geçen FC-31 Gyrfalcon (Aksungur), SAC’ın (Shenyang Aircraft Corporation) özkaynaklarıyla yürüttüğü geliştirme projesi. Doğrudan son kullanıcının belirlemiş olduğu bir ihtiyaca yönelik olarak başlatılmış değil. Bu nedenle de resmî bir “J” kodu yok. Projedeki ilk prototipin gövde numarasının “31001” olmasından dolayı başlangıçta “J-31” olarak algılansa da henüz bir sipariş almış değil.

26/12/2019

Silahlar ve Tereyağı Podcast - Bölüm 5

Silahlar ve Tereyağı podcast'in beşinci bölümünde Türkiye'nin insan sermayesini koruması ve tersine beyin göçünü gerçekleştirmesinin, özellikle ileri teknoloji geliştirme bağlamında önemini; 5G ve yeni nesil iletişim teknolojilerinin stratejik önemini konuştuk.


25/12/2019

Silahlar ve Tereyağı Podcast - Bölüm 4

Silahlar ve Tereyağı podcast'in dördüncü bölümünde Türk Deniz Kuvvetleri'ni, kabiliyetlerini ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki menfaatlerinin korunmasını konuştuk.

23/12/2019

Dört Deniz Bülteni - Kasım 2019



Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz ve Gökdeniz havzasında savunma ve güvenlik gündemi
[PDF]

13/12/2019

Silahlar ve Tereyağı Podcast - Bölüm 3

Silahlar ve Tereyağı podcast'in üçüncü bölümünde Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılması mutabakatı ve etkileri, Doğu Akdeniz'deki denge ve rekabetler ile Mavi Vatan'ı konuştuk.

Konuşmada bahsi geçen makale ve programın bağlantıları:

Amiral Cihat Yaycı'nın "Doğu Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasında Libya'nın Rolü ve Etkisi" başlıklı makalesi: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/84509

16.03.2018 tarihli Habertürk TV Nedir Ne Değildir programının kaydı: https://www.youtube.com/watch?v=AFVrVJYd1ag


02/12/2019

Silahlar ve Tereyağı Podcast - Bölüm 2

Silahlar ve Tereyağı podcast'in ikinci bölümünde, NATO'nun 3-4 Aralık Londra Zirvesi öncesi açıklamalarla yeniden gündeme gelen ittifakın geleceği ve misyonu konularını konuştuk.