16/02/2011

Kısa Kısa...

Hint DRDO tarafından geliştirilen Nishant taktik İHA'sı test programını tamamlamış, hizmete girmeye hazırlanıyor. Teslimatlar 2013 - 2014 civarında tamamlanacak. 1988 yılında teknik isterleri hazırlanmaya başlanan Nishant projesinde tasarım ve geliştirme çalışmalarına 1990 yılında (21 yıl önce) başlanmıştı. İlk uçuş ise 1995 yılında (16 yıl önce) gerçekleştirilmişti.

İspanyol Navantia, Avustralya'nın Sea 1000 denizaltı tedarik projesinde teklif etmek için, S-80 tasarımı üzerine geliştirilen "XXL" isimli bir denizaltı üzerinde çalışıyor. Sea 1000 projesi ile Avustralya, envanterindeki 6 adet Collins sınıfı dizel elektrik denizaltının yerini almak üzere 12 adet büyük tonajlı ve havadan bağımsız tahrik sistemini haiz denizaltı üretmeyi planlıyor. Projenin tahmini bütçesi en az $27 milyar.

Rusya'nın Fransa'dan alacağı dört adet Mistral tipi helikopter çıkarma gemisinin ilk ikisi, Pasifik Filosu'nda hizmete girecek. Sadece ilk geminin Pasifik Filosu'na verileceği bekleniyordu. Bu gelişme, gemilerin Kuril Adaları merkezli Rus - Japon soğuk savaşının tansiyonunun yükseldiği şeklinde yorumlanıyor.

ABD Hava Kuvvetleri (United States Air Force; USAF) ve ABD Deniz Piyadeleri (United Sates Marine Corps; USMC), 2.75" lazer güdümlü APKWS II (Advanced Precision Kill Weapon System II) roketini sabit kanatlı savaş uçakları ile kullanmayı planlıyor. Roketin üreticisi BAe Systems ile imzalanan geliştirme sözleşmesi uyarınca APKWS II'ler, USMC envanterindeki AV-8B Harrier II ile USAF envanterindeki A-10 Thunderbolt II uçaklarına entegre edilecek.

Hindistan, ABD'den 10 adet C-17 Globemaster III ağır nakliye uçağı tedariği için sözleşme imzalamaya hazırlanıyor. Very Heavy Lift Transport Aircraft (VHTAC) projesi kapsamında azami $6 milyar tutarında gerçekleşmesi beklenen muhtemel satış ile ilgili DSCA (Defense Security and Cooperation Agency) tarafından ABD Kongresi'ne bildirim 26.04.2010 tarihinde yapılmıştı. Hindistan'ın 6 adet de ilave C-17 siparişi vermesi bekleniyor; ülke, toplam stratejik nakliye uçağı ihtiyacını 20 adet olarak belirlemiş durumda.

Endonezya, ABD'den 24 adet ikinci el F-16A/B almaya hazırlanıyor. Toplam $160 milyon tutarında gerçekleşmesi beklenen satış maliyetinin büyük kısmı, FMF (Foreign Military Financing) askeri yardım programı ile ABD tarafından karşılanacak. Endonezya, toplam  8 adet F-16A ile 4 adet F-16B olmak üzere toplam 12 adet F-16 teslim almış; kaza - kırım ve bakım / idame sorunları nedeniyle hizmete hazır uçak sayısı yaklaşık yarıya düşmüştü.

İsviçre, emekliye ayırdığı Leopard 2 (Pz87) ana muharebe tanklarından 12 adedini Kanada'ya satıyor. Afganistan'daki harekâtlarda kullanmak üzere çeşitli kaynaklardan ikinci el Leopard 2 tedarik eden Kanada, İsviçre tanklarını, destek / istihkâm aracı olarak kullanmak üzere tadil edecek. İsviçre Kara Kuvvetleri, yedek parça olarak kullanmak üzere söz konusu tankların silah ve muhabere sistemlerini sökmüştü.

Güney Afrika, bütçe sıkıntıları nedeniyle kısa / orta vadede Hava Kuvvetleri için nakliye uçağı alımı gerçekleştirmeyecek. Projenin uzaması ve maliyet sorunları nedeniyle 2009 yılında A400M siparişini iptal eden ve ciddi boyutta pilot ve teknisyen sıkıntısı çeken ülke halen, 10 civarında C-47TP Dakota ile 7-8 adet C-130B Hercules nakliye uçağına sahip.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

yıllardır haberlerin yalnızca satır aralarında geçen, kimsenin dikkat etmediği bir durum kuril adaları. bu mesele şahsım için ise gerçek bir dönüm noktasıdır.

ben burada bir savaş bekliyorum. hatta çok ciddi bir japon - rus savaşı bekliyorum. öyle bir savaş ki türkiye'yi de derinden etkileyecek, tarihin akışını değiştirecek, ve neticelendikten bir 10-20 yıl sonra 3. dünya savaşını fiilen başlatacak bir muharebe. tarihe not düşelim dedim...

Yorum Gönder