17/03/2010

Türkiye'nin Ana Muharebe Tankı İhtiyacı Hakkında Bir Uzman Görüşü

Aşağıdaki yazı, artık varolmayan Turkish Defence forumunda, "Kurmay" rumuzlu bir kullanıcı tarafından kaleme alınmıştı. Tank tasarımı ve bu tasarımı etkileyen konseptler ile ilgili son derece rafine ve berrak bir yazı olduğunu düşünüyorum. 2003 - 2004 civarında yazılmış olmasına rağmen halen güncelliğini korumakta, özellikle Altay projesinde prototip üretimi ve testine daha epey zaman olduğunu hesaba katarsak.


Merhabalar,

Modernizasyon kapsaminda,ucaklardan sonra arastirmacilarin ve ozel sektorun ilgisini en cok ceken konu, tank galerileridir.

Bunun baslica sebepleri;dunya piyasalarinda halen 54 modern tank modelinin bulunmasi,imalatin ve modernizasyonun diger kuvvetlerin ihtiyaclarina oranla ucuzlugu,ucmasi ve surekli yuzmesi gerekmedigi icin,etkili servis omrunun ortalama 40-45 yil olmasi,bu sebeple alimlarin yuksek miktarlarda ancak cok uzun araliklarda yapilmasi ve en nihayetinde otomotiv temeline yatkinliginin getirdigi sempatidir.

Turk Silahli Kuvvetleri'nin yeni tanklara ihtiyaci kesin olmakla birlikde,gelisen ve degisen savunma anlayislari, bu ihtiyaci farkli kategorilerde degerlendirmeyi mecbur kilmaktadir.

1950'li yillarin ordu konseptinde, Turkiye'ye tek tip-yuksek miktarda (5500 adet) M-48 tanki ve turevlerini konuslandirmak,ABD'nin NATO uyesi ulkeleri donatmasinda ekonomik ve pratik bir yontemdi.Ayni sartlar, S.S.C.B. ve Varsova Pakti uyesi ulkeler icin de kismen gecerliydi.

Bu rutin sistematik yapiyi degistiren etkenler;

1- ABD'nin Normandiya cikartmasi esnasinda yasadigi,amfibik tank yetersizliginin yol actigi kayiplar.2.Dunya savasinin kaderini degistiren bu cikartma,tank birliklerinin genel taarruzdaki gerekliligini ortaya koymustur.Kore savasinda yasanan ates gucu zaafiyetleri.Vietnam'da,yasanan cografik sorunlar.
(ABD,ancak elindeki tank stoklarini hibe ve satis yontemleri ile erittikden sonra,modern tank imaline yonelmistir.)

2- Hafif,basit,ucuz ve tasinabilir anti-tank unitelerinin yaygin kullanim alanlari bulmasi;
a-MILAN (Missile d'Infanterie Leger Antichar)
b-RPG ( Rocket Propelled Grenade )
c-TOW (Tube-launched, Optical-sighted, Wire-guided)

3- Taarruz helikopterinin tehdit unsuru olmasi.

4- iklimsel ve cografi sartlarin yarattigi teknik sorunlar;
a- Tropikal iklim kusaginin,benzinli motorlarda yarattigi hararet ve menzil handikaplari.
b- Cok soguk iklim ve karla kapli muharebe alaninda olusan, dizel motor ve yakit zaafiyetleri.

5- Korunma (Zirh),Ates Gucu ( Namlu boyu ve muhimmat ),Hareket
kabiliyeti ( Motor ve tum agirlik) faktorlerinin zit kombinasyonu arasinda uyum ve tercih siralamasi.

6- Ayni platform prototipi uzerinde, farkli gorevlere yonelik silah,ekipman kullanimina uygunluk.

Yukarida genel hatlarini siralamaya calistigim modern ve uzun omurlu olup,gelistirilebilir ozellikdeki tankin ihtiyac listesidir.Ve bu listedeki tum gereksinimler Turkiye'nin cografik,ekonomik sartlari ile de paraleldirler.

Turkiye'nin ic guvenlik maksatli olarak,hafif zirhli ve tekerlekli araclar tercihi dogru bir yaklasimdir.Bu kuvvetler,eldeki mevcut tank birlikleri ile koordineli olarak da etkinliklerini arttirabilirler.

Ancak,ana muharebe tanki seciminde sartlar bir anda degisiyor.Turkiye'nin sinir bolgelerinin hic birinde cografya-iklim,tehdit-savunma sartlari ayni degildir.Bunun sonucunda optimum bir secim yapabilmek gucdur.

Amerikan sinifi muharebe tanklari sahra sartlarina yonelik oldugu icin,govde olarak cok buyuk ve agirdir.Bu agirlik fiyat olarak da gecerli olup,teklif edilen uniteler eskidir.Ates gucu orta seviyenin biraz ustundedir.

Brezilya uretimi tanklar,maliyet ve teknoloji yonunden Amerikan tanklarina oranla dusuk seviyede olup,boyut olarak benzerdir.

Israil,muhabere ve hedef sistemlerinde basarili olup,zirh ve motor konusunda zayifdir.

Alman tanklari neredeyse mukemmel olup,sahipleri de dogal olarak cok nazlidir.

Ingiliz tanklari,tamamen devrini kapatmis olup,klasik Ingiliz propaganda ve reklami ile efsanevi bir havaya burundurulmustur.
Fransiz tanklari,her yonu ile zayif, fiyat olarak da manasiz seviyede pahalidir.Saticilari politik yaygara ve baski ile Turkiye'de satis yapmaya calismaktadir.

Dost ve kardes Pakistan'a tank uretiminde,sadece basarilar ve sans dileyebiliriz.

Turkiye'nin en iyimser tahminle 50 yillik ana muharebe tanki olacak tercihimiz, elbette yerli uretim esasina dayanmalidir.Bu maksatla olusturulacak konsorsiyum icin,tarihin garip bir cilvesi olarak,Alman-Israil teknoloji birikimi kullanilmasi en dogru tercih olacakdir.

Fakat,dunya pazarlarinda yer edinebilmek ve stratejik sebebler goz onunde bulundurularak,ortaya cikartilacak uniteler tamamen Turkiye'ye ozgun olmali ve yerli sanayimizin mevcut potansiyeli asla konu disinda birakilmamalidir.

Soz konusu tank,Turkiye'nin cografyasina,tehditlerine ve cikarlarina baglantili olarak,bolgesel farkliliklara uyumlu ekipmanlardan olusan,genis versiyon imkanlari saglamalidir.

3 ana kara ve bir egitim ordusunun herbirinin degisken sartlarina hizmet verecek,farkli konfigurasyon ve spesifikasyonlar, temelde ayni prototip unite uzerinde dusunulmelidir.

Sevgi ve Saygilarimla.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu konu hakkında Güney Kore ile ilgili olarak ne söylenebilir merak etmekteyim.

Adsız dedi ki...

valla ben de sizin gibi merak etmeye başladım hele ki bu zamanda

Yorum Gönder