28/11/2009

Terörizmde Yeni Boyut: Deniz Korsanlığı

Somali bir "failed state"; yani somut bir hükümet otoritesinin bulunmadığı bir ülke. Bu otorite boşluğu da deniz korsanlarının gideek daha cüretkar eylemlere girişmesine ve bölgedeki deniz ticaretinin aksamasına neden oluyor. Somali - Aden Körfezi oldukça işlek bir deniz ticaret hattı üzerinde. Yani Somali'de etkin bir devlet otoritesinin bulunmaması, dünya ticaretini, pek çok ülkenin ekonomisini, bölge güvenliğini doğrudan tehdit ediyor.

Bir ülkeye çok uluslu bir "barışı tesis etme ve koruma" görevi düzenlemek için bundan daha somut bir gerekçe bulunabilir mi? 1993'te yaşananlar bu kadar mı travmatik izler bıraktı ABD ve Batı'nın hafızasında?



Şimdi en son İspanyol sivil güvenlik şirketleri (PMC'ler) İspanyol bandıralı ticaret gemilerine güvenlik elemanı yerleştirmeye başlamış. Mesele hukuki açıdan tam bir saçmalığa dönüşmek üzere.

Peki neden? Cidden, neden? Neden bütün dünya, "istemem yan cebime koy" dermiş gibi bu kedi-fare oyununa devam etmeye bu kadar hevesli?

Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'na ilettiğim Bilgi Edinme Talep formu:

Başvuru Tarihi: 25.11.2009 / Başvuru Sayısı:352908

Sayın yetkili,

Deniz korsanlığı oldukça güncel ve yoğun bir tehdit olarak pek çok ülkenin ekonomik çıkarlarını doğrudan tehdit eden bir boyuta ulaşmıştır.

Bu kapsamda Somali'nin Aden Körfezi açıklarında artan deniz korsanlık ve haydutluk faaliyetleri, pek çok ülkenin ticaret gemisine ve personeline zarar vermiş, pek çok ülkenin askeri gemileri ile bölgeye devriye gücü göndermesine neden olmuştur. Bu bağlamda Türkiye'nin de CTF-151 görev gücüne aktif katılımı, deniz korsanlığına karşı askeri alandaki çaba ve gayretleri malumdur.

Bu bağlamda,

1. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, deniz korsanlığı ile mücadele amacı ile, Somali Cumhuriyeti ile deniz haydutluğu ve korsanlığına karşı işbirliği amacı ile imzalamış olduğu protokol, anlaşma ve benzeri metinlerin bulunup bulunmadığı, eğer bulunuyorsa birer kopyalarının tarafıma ulaştırılması,

2. Somali Cumhuriyeti'nin Türkiye Cumhuriyeti ile ya da Türkiye Cumhuriyeti'nin üyesi olduğu uluslararası kurum ve kuruluşlarla bu konuda herhangi bir işbirliği içinde bulunup bulunmadığı ile ilgili bilginin tarafıma ulaştırılması

hususlarında gereğinin yapılması için saygılarımla arz ederim.

M. Arda MEVLÜTOĞLU


Bu da İspanyol güvenlik firmalarının Aden Körfezi'ne gidecek ticaret gemilerinde görev almaları ile ilgili haber metni:

Jane's Navy International

Spain arms ships with private security guards

David Ing

The first armed private security guards to be carried in Spanish-flagged merchant vessels were expected to head for the Indian Ocean this week after the Spanish government approved the relevant legislation.

The decree was passed a few weeks after Somali pirates seized the crew of a Basque ship that was fishing in the Indian Ocean on 4 October. Spain is holding two suspected pirates.

Allowing armed private agents on board merchant ships is intended to have a "dissuasive effect" on pirates, according to Spain's deputy prime minister, María Teresa Fernández de la Vega.

The change in the law came after the government turned down calls from fishing fleet operators to deploy Spanish marines on board commercial vessels. The International Maritime Organisation has strongly discouraged the use of firearms on board commercial vessels.

It will permit the "use of adequate armament to comply effectively with the task of protection and prevention" in areas of "severe risk". Ship owners have referred to the carriage of heavy machine guns, but the weapons to be used in each case will be subject to conditions laid down by the Ministries of Defence and the Interior, said Fernández de la Vega.

The first agents were due to fly out to join the fishing vessels in the Seychelles after more than 70 candidates were put though a training course involving the armed forces in Cartagena.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder