16/03/2009

Hind'leri Gördüm!

Mahsun Kırmızıgül'ün yazıp yönettiği "Güneşi Gördüm" isimli film kısa süre önce vizyona girdi. Filmi izlemedim. Ancak fragmanı dikkatimi çekti. Fragmanda Türk "rolü oynayan" bir grup helikopter, br operasyon sırasında, dağlık bir arazi üzerinde uçarken görülüyordu. Algıda seçicilik ilkesi üzerine fragmanı bir kenara bırakıp helikopterlere odaklandım.



Bunlar Mi-24'tü! (Daha doğrusu 2/4'ü Mi-24'tü. Fragmanda iki adet Mi-24 Hind, iki adet de AS-532 Cougar görülüyordu)

Fragmanı gördükten sonra film ile ilgili haberleri ve forum sitelerini taradım. Söz konusu helikopterler, Genelkurmay Başkanlığı'ndan izin alınamadığı için Bulgar Kara Kuvvetleri'nden kiralanmış. NetHaber sitesinin yazdığına göre Bulgaristan'daki helikopter sahneleri için iki gün ve 400 bin dolar harcanmış. Eyüp Can'ın ise Referans gazetesindeki yazısına göre Bulgar ordusu ilk kez bu filmde helikopterlerinin sinema çekimlerinde kullanılmasına izin vermiş.

Bulgar Hava Kuvvetleri envanterindeki Mi-24'ler, Mi-24D ve Mi-24V modelleri olmak üzere Plovdiv'de konuşlu 24. Helikopter Üssü'ndeki 1. Filo'da; AS-532UL Cougar'lar ise yine aynı üsteki 2. Filo'da görev yapmaktalar. Dolayısıyla Güneşi Gördüm filminde boy gösteren Mi-24 ve AS-532'ler bu üsten kiralanmış olmalı.

Daha önce Türk Silahlı Kuvvetleri personel ve sistemlerinin yer aldığı filmler muhtemelen Güneşi Gördüm kadar büyük bütçeli olmadıklarından olsa gerek, bilhassa teçhizat konusunda vahim hatalar söz konusuydu (Henüz vizyona girmeyen "Nefes" filmi bu konuda olumlu bir istisna olabilir). Son derece başarısız bir film olan ve Mustafa Altıoklar'ın yönettiği "O Şimdi Asker" filmindeki S-70A BlackHawk'lar ve Yüzbaşı Volkan'ın (Özcan Deniz) liderlik ettiği SAT komandolarının adacığa çıkış sahnesi gözümün önüne geliyor... TSK'nın halkla ilişkiler adına çok daha başarılı, eli yüzü düzgün ve ciddi şeyler yapması gerekmekte...

Not: Fotografları fragmandan ekran görüntüsü olarak aldım. Umarım telif hakkı vesaireden yana bir sorun olmaz. Büyütmek için üzerlerine tıklayınız.

2 yorum:

Saturn 5 dedi ki...

Rambo serisi filmlerde SH-3 ve AS-332 Puma'ların Mil-24 Hind olarak kulanıldığı günlerden Hind'ların AH-1 Cobra veya AH-64 Apache olarak kullandığı günlere geldik.

Hayat insana neler gösteriyor.

Adsız dedi ki...

filmin fragmanında hind, posterinde apache.. bide tsk w cobra alamıyor diye kızıyoruz bak mahzunda bulamamış cobra :D

Yorum Gönder