10/04/2008

Hill Grey F-104???!!!

Kelimeler kifayetsiz kalıyor bu fotograf karşısında... Gülsem mi ağlasam mı...

Neden?

Fotograftaki uçak bir CF-104 (burundaki bir ve egzos çıkışının altındaki iki adet RWR anten çıkıntısından belli). Seri numarası tam seçilmiyor ancak 63 - xx9 gibi bir şey. Veritabanına göre 63 ile başlayan iki CF-104'ümüz olmuş: 63-869 ve 63-899. İkisi de 8. AJÜ'de görev yapmışlar.

Tabi trajikomik olan bunlar değil elbet.

Uçak Hill Grey kamuflaj paternine boyanmış!!!

Hill Grey Türk Hava Kuvvetleri'ne F-16 Savaşan Şahin ile girmiş, F-4E 2020 Terminator ile devam etmiş ve daha sonra F-5 2000 ile mevcudiyetini pekiştirmiş bir gri tonlamalı uçak boya renk düzeni.

Bu paternin en belirgin özelliği renk tonları ve kokpit kanopisinin hemen arkasındaki kavisli renk geçişi.

THvKK envanterindeki hiçbir F-104 modeli Hill Grey paterni ile boyanmadı. Zaten Hill Grey göreceli yeni bir patern tasarımı.

Velhasıl yukarıdaki fotograf maalesef müzecilikten ne anladığımıza bir örnek teşkil etmekte. Aynı ODTÜ Teknoloji Müzesi'nde olur olmaz tüm uçakların beyaza boyanması gibi.

Çok üzücü...

Not: Fotografı büyütmek için üzerine tıklayınız

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Hill kamosunun hvkk acisindan onemi nedir hala cozebilmis degilim, yakinda tweetleri bile hill'e boyarlarsa sasirmam heralde...

Selcuk OZMUMCU dedi ki...

Malesef, kesinlikle aynı duyguları paylaşıyorum Arda.

Aynı durum, tarihi yapıların (camilerimizin, konakların vb. diğer yapıların) sözde restorasyonları için de geçerli. :(

Adsız dedi ki...

Biz ısrarla pattern için örüntü derken, adamlar ısrarla kendi tığ ve şiş benzeri işleri için pattern derken (hatta dikiş makinelerinin örgü yaparken kullanılan parçalarına pattern jumps deniyor) patern diye bir Türkçe'ye yamanmış sözcük görmek üzücü.
Yine de eski bir dostu görmüş gibi sevindim günlüğü görünce. Takipçisiyim.

Unknown dedi ki...

bu 63-899 sanirim ben ole okudum ama konu cidden cok uzucu ve havaciliga basladigim 4 yasimdan beri bu muzecilik anlayisindan muzdaripim her ne kadar kucuk yaslarimda konuyu bu kadar derinlikli rahatsiz olacak kadar algilayamasam da neden bir ucak muzemiz yok izmirde jet ussumuz oldugu halde diye dusunurdum yurtdisinda adamlar envanter disi kalan her ucagi bir muzeye yolluyor izmir gibi bir sehirde havacilik muzesi olmayisi ayip

Yorum Gönder