29/09/2006

Çin, Kürtler'e Destekle Tehdit Etti mi?

100% eminim ki politika uygulayıcılarımızın (asker, istihbarat, dışişleri bürokrasisi) Çin'deki kardeşlerimiz ile ilgili çeşitli eylem planları, vizyonları bulunmaktadır. Ancak Türkiye'deki hakim siyasal vizyon dünyayı halen Soğuk Savaş'taki gibi çift kutuplu (.ie "biz" vs "onlar") olarak algılamaya devam ettiğine ve roket, uzay vs konularında Çin ile işbirliği yaptığımıza göre uygulamada bir şey yoktur. Çünkü biz işbirliği yaptığımız ülkenin bir yandan altını oymanın nasıl bir şey oldğunu maalesef tam olarak bilmiyoruz. Bilsek de uygulayacak irademiz yok.



Meşhur bir vasiyet vardır hani, 7 düveli Türkler'e düşman olarak belletir.. O aklıma geliyor çokça. Sorarım: Türkiye Çin'den WS-1 almakla Sincan'daki kandaşlarını sattı mı şimdi? Çin hem füze satıp hem "bak Kürtler'i desteklerim haa!" deyince ne demek istiyor? Jeostratejik dangalaklıkta çığırlar açan sözde milliyetçi özde zilliyetçilerimiz, kof, şovenist, mastürbatif söylemlerini legalize etmek için yücelttikleri Çin'in, Kürt kozunu oynamasını nasıl karşılıyor acaba? "Çin gelecek ABD'nin tozunu atacak" hevesleriyle, sırf "düşmanımın düşmanı dostumdur" şiarından hareket edip hiç bir yere varamayan, kafaları sadece ikili sistemde, sıfır ve birlerle işlem yapan milliyetçilikten geçinen, milliyetçiyim diye geçinenlerimiz bu boruyu nasıl, nereye monte edecek? "Sıfır" ve "bir"lerin yanında bu "iki" nasıl duracak?



Çin, Kürtlere destekle tehdit etti mi?
Kuzey Irak’taki petrol ile çok yakından ilgilenen ve Kürt yönetimiyle temasa geçen Çin, Türkiye'yi sürgün Uygurlara zorluk çıkarmaması halinde Kürtlere destekle tehdit etti.
28 Eylül 2006 09:05

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Kuzey Irak’taki petrol üretimi ile çok yakından ilgilendiği belirtilirken Çin hükümetinin, Türkiye’yi dolaylı yoldan sürgündeki Uygurlara zorluk çıkarmaması halinde Kürtlere destek vermekle tehdit ettiği de öne sürüldü.

ABD’nin önde gelen muhafazakar düşünce kuruluşlarından The Heritage Foundation tarafından yayınlanan, Çin’in Ortadoğu çıkarlarına ilişkin bir değerlendirmede Çin’in bölge konusunda olumlu emellerinin olmadığını öne sürerek şu iddiaya yer verildi: Question Exclamation

“Çin Halk Cumhuriyeti’nin terörü destekleyen devletler ile Hamas ve Hizbullah gibi terör örgütleri ile duygudaşlığı ve Türkiye’ye baskı amacıyla Kürt politikasını manipülasyonu, Beijing’in bölgeye ilişkin niyetlerinin iyi olmadığını gösteren birkaç uyarıcı işaretlerdir.”

Değerlendirmede Çin’in başta Kuzey Irak olmak üzere, Irak’ın petrol üretimiyle çok yakından ilgilendiği belirtilirken Çinlilerin “Irak’ın petrol rezervlerinin yüzde 40’ını oluşturduğu tahmin edilen, Kürtlerin zengin petrol alanlarına erişimi sağlamak için fırsat kolladığı savunuldu.

Çin ile Kürt bölgesel hükümet arasındaki üst düzey ziyaretlerine dikkat çekilen yazıda “Çinliler de, Kürtler olan ilişkilerini kullanarak Çin’in Sincan bölgesinden Türkçe konuşan Uygur mültecilerine desteği vermemesi için Türkiye’ye baskı yaptığı” iddiasına yer verildi.

Değerlendirmede Türkiye’nin sadece “Silahlı Kürt ayrılıkçı hareketlerinin değil, aynı zamanda “sürgündeki Uygur ayrılıkçı militanları ve mülteci örgütlerinin oluşturdukları yükünü omuzlanmaya” mecbur kaldığı belirtildikten sonra şöyle devam edildi.

“Çin hükümetinin, dolaylı yolda Türkiye’yi, Ankara’nın sürgündeki Uygurlar için yaşamı zorlaştırmaması halinde Kürtleri desteklemekle tehdit ettiği öne sürülüyor.”

ANKA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder