05/01/2015

Dört Deniz Bülteni - Aralık 2014



Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz ve Gökdeniz havzasında savunma ve güvenlik gündemi
[PDF]


Azerbaycan

Savunma Sanayii Bakanı Yaver Cemalov 17 Aralık günü yaptığı açıklamada, Azerbaycan'ın 2014 savunma sanayii ihracatının USD100 milyon olarak gerçekleştiğini bildirdi. 2012 ihracatı USD23 milyon, 2013 ihracatı ise USD123 milyon idi.

Azerbaycan sahil güvenlik teşkilatı, İsrail lisansı ile Turkan'da inşa edilen Shaldag Mk5 tipi hücumbotlardan, Spike ER güdümlü füzeleri ile deneme atışları gerçekleştirdi.[1]


Bulgaristan

25 Kasım günü Bulgar güvenlik güçleri, Asenovgrad, Hasköy, Pazarcık, Filibe ve Paşmaklı kentlerindeki ev ve camilere eşzamanlı olarak düzenledikleri operasyonlarda 40 imamı gözaltına aldı; bilgisayar ve evraklarına el koydu. IŞİD'e karşı düzenlendiği açıklanan operasyonlarda gözaltına alınanların çoğu serbest bırakıldı ancak Ahmed Musa isimli Roman imam tutuklandı.

Bulgar Kara Kuvvetleri, ABD'li UAV Solutions şirketi üretimi dört adet Phoenix 30 dörtrotorlu (quad rotor) İHA sistemi teslim aldı.[2]


Ermenistan

BilgeSAM Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından, Elnur İsmayılov imzası ile "Ermenistan'daki Rus Askeri Üsleri: Bölgesel Güvenliğe Tehdit" başlıklı bir makale yayınlandı. [3]


Irak

Irak'ta merkezî hükümet ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY), 3 Aralık günü petrol gelirlerinin paylaşımı ve bütçe tahsisi konularında bir anlaşmaya vardı. Buna göre KBY, Irak Devlet Petrol Pazarlama Organizasyonu (SOMO) üzerinden uluslararası piyasalara sunulacak günlük 500,000 varil ham petrol ihracatı karşılığında merkezî hükümet bütçesinden yıllık %17 pay alacak. Ayrıca merkezî hükümet, Peşmerge'nin donatımı için USD1 milyarlık bir ödenek sağlayacak.

Irak Başbakanı Haydar el Abadi, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ile Bağdat'da 9 Aralık günü yaptığı görüşmede, ABD'nin IŞİD'e karşı düzenlediği hava saldırılarını yoğunlaştırması ve Irak güvenlik güçlerine yaptığı silah yardımını artırması talebini iletti.[4]

ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Dairesi'nden (DSCA) 19 Aralık günü ABD Kongresi'ne iletilen iki ayrı bilgi notunda, USD579 milyon tavan bedelle 1,000 adet M1151A zırhlandırılmış HMMWV taktik tekerlekli araç, 1,000 adet 12.7mm M2 makinalı tüfek ve 1,000 adet 40mm Mk19 otomatik bombaatar ile USD2.4 milyar tavan bedelle 175 adet M1A1 Abrams ana muharebe tankı, ilgili cihaz ve alt sistem ile 55,000 adet 120mm tank mühimmatı satışı ile ilgili bilgi iletildi.[5] [6] [7]

Irak'ın hava kuvvetleri için ABD'ye sipariş verdiği 36 adet F-16IQ savaş uçağının, ülkedeki çatışmalar ve güvenlik riski nedeniyle Arizona eyaletindeki Tucson Havaalanında, Iraklı pilotların eğitimi için konuşlandırılacağı bildirildi.Bu kapsamda 1601 ve 1602 kuyruk numaralı ilk iki F-16IQ, 16 Aralık günü Tucson'a indi.[8]

ABD öncülüğündeki koalisyonun Irak ve Suriye’deki IŞİD hedeflerine karşı düzenledikleri hava saldırıları Aralık ayında da devam etti.[9]

IŞİD'e karşı yürütülen hava saldırılarına İran da, F-4E Phantom II uçakları ile destek verdi.[10] El Cezire televizyonu, Irak'ın doğusundaki IŞİD mevzilerine saldıran İran F-4E'lerini görüntüledi.[11] ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, İran uçaklarının Irak'ta IŞİD hedeflerini vurduğunu teyit etti.[12][13] ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Albay Steven Warren, İran uçaklarının Diyala'nın doğusundaki hedefleri vurduğunu açıkladı.[14] Ancak Irak Savunma Bakanlığı 6 Aralık günü yayınladığı bir basın açıklamasında İran Hava Kuvvetleri'nin IŞİD'e karşı düzenlenen hava harekâtına katıldığı haberlerini yalanladı.

Koalisyon güçleri tarafından 26 - 28 Kasım arasında, Kerkük'te beş hava saldırısında beş sığınak, bir mevzi, dört araç ve bir buldozer; Musul'da iki hava saldırısında beş araç, bir ağır silah mevzii ve iki silahlı grup; Ramadi'de bir hava saldırısında bir silahlı grup; Rütbe'de bir hava saldırısında yedi araç; Felluce'de bir hava saldırısında bir silahlı grup; El Kaym'da iki hava saldırısında bir mevzi ve bir zırhlı araç ve Beyci'deki bir hava saldırısında bir silahlı grup, bir araç ve bir bina vuruldu.

28 Kasım - 1 Aralık arasında Musul yakınlarında altı silahlı grup, iki mevzi, üç zırhlı muharebe aracı, 7 araç, iki kamyon ve buldozer ile iki ağır makinalı tüfek, bir uçaksavar ve bir havan vuruldu. Sincar'da ise iki bina imha edildi. Ayrıca Tel Afer'de beş hava saldırısında 19 araç, iki sığınak, bir tesis ve bir silahlı grup; Hit yakınlarında üç hava saldırısında bir kontrol noktası, bir sığınak ile bir ekskavatör; Tel Talab'da iki hava saldırısında üç mevzi ve bir silahlı grup; Tikrit'te iki hava saldırısında üç araç ve iki silahlı grup; Kerkük'te bir hava saldırısında bir araç ve Ramadi'debir hava saldırısında bir araç ile büyük bir silahlı grup vuruldu.

1 - 3 Aralık arasında Musul civarındaki hedeflere düzenlenen dört hava saldırısında beş sığınak, iki bina, bir araç, bir mevzi ile iki ağır silah; Sincar'da bir hava saldırısında dört bina ve iki römorkör; Hit'te bir saldırıda bir araç, El Kaym'da bir saldırıda dört araç; Felluce'de bir hava saldırısında 12 araç, iki silah üretim atölyesi ve bir silahlı grup; Ramadi'de iki hava saldırısında dört araç; Tel Afer'de bir hava saldırısında bir ekskavatör ve bir silahlı grup vuruldu.

1 Aralık günü İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne (RAF) ait bir Tornado GR.4, Tel Afer'de IŞİD'e ait zırhlı araçlara Brimstone füzeleri ile saldırdı. Tikrit yakınlarında ise iki Tornado GR.4, Irak güvenlik güçleri ile çatışan IŞİD silahlılarını yine Brimstone füzeleri ile vurdu. Aynı gün, RAF'a ait bir MQ-9 Reaper İHA, üç IŞİD mevziini Hellfire füzeleri ile vurdu.

2 Aralık gecesi RAF'a ait Tornado GR.4'ler, Felluce yakınlarındaki bir IŞİD konvoyunu Paveway IV güdümlü bombaları ile vurdu. Saldırıdan kurtulan bir araç, müteakiben bir Brimstone füzesi ile imha edildi.

5 - 8 Aralık arasında Kerkük yakınlarında altı hava saldırısında toplam üç ekslavatör, bir sığınak, iki cephane deposu; Beyci yakınlarında dört saldırıda dört zırhlı personel taşıyıcı, bir kontrol noktası ve iki erzak deposu; Sincar yakınlarında dört saldırıda altı bina, yedi erzak deposu, iki mevzi, bir ekskavatör ve bir sığınak; Musul'da dört saldırıda bir ekskavatör, bir araç, bir ağır silah mevzii ile iki silahlı; El Kaym'da iki zırhlı araç ve bir gözetleme mevzii; Tel Afer'de üç saldırıda yedi zırhlı araç, bir buldozer ve bir ekskavatör; Ramadi'de ise üç saldırıda bir bina, bir kamyon ve iki silahlı grup vuruldu.

5 Aralık günü RAF'a ait Tornado GR.4'ler Irak'ın batısındaki Reva'da bir IŞİD mevziini bombaladı. 6 Aralık sabahı ise Tornado GR.4'ler aynı alandaki bir zırhlı personel taşıyıcı aracı Brimstone füzeleri ile imha etti. 7 Aralık günü silahlı keşif görevindeki iki Tornado GR.4, IŞİD silahlıları tarafından pusuya düşürülen Irak güvenlik güçlerine Brimstone füzeleri ile yakın hava desteği sağladı. 8 Aralık sabahı ise ülkenin kuzeybatısında devriye uçuşundaki Tornado'lar iki IŞİD zırhlı personel taşıyıcı aracını Brimstone füzeleri ile vurdular.

Chammal Harekâtı ile IŞİD'e karşı düzenlenen hava saldırılarına katkıda bulunan Fransız Hava Kuvvetleri'ne ait Mirage 2000D'ler, ilk görevlerine çıktılar. Ürdün'deki adı açıklanmayan bir üste konuşlanan BA133 Filosu'na ait altı Mirage 2000D'den ikisi, 6 Aralık günü Irak üzerinde silahlı keşif görevi icra etti.

8 - 10 Aralık arasında, Sincar'da dört hava saldırısında dört bina, üç erzak deposu, iki mevzi ve bir gözetleme kulesi; El Kaym'da üç saldırıda bir erzak deposu, beş zırhlı personel taşıyıcı ve iki sığınak; Ramadi'de iki saldırıda bir zırhlı araç ve bir ağır silah mevzii; Musul'da iki saldırıda iki bina, bir sığınak ve bir silahlı grup; Samara'da bir saldırıda iki araç ve bir silahlı grup; Kerkük'te bir saldırıda bir silahlı grup vuruldu.

9 Aralık günü RAF Tornado GR.4'leri Sincar Dağı yakınlarındaki bir IŞİD mevziini bombaladı. Aynı gün bir RAF Reaper İHA'sı, adı açıklanmayan bir bölgede bir IŞİD zırhlı personel taşıyıcı aracını Hellfire füzesi ile vurdu. Ertesi gün RAF Tornado GR.4'leri Reva'daki IŞİD erzak depolarını Paveway IV güdümlü bombaları ile tahrip ettiler.

10 - 12 Aralık arasında Sincar'da dört hava saldırısında iki zırhlı araç, iki erzak deposu ile bir kontrol noktası; Ramadi'de dört saldırıda bir ekskavatör, beş araç, bir bina ile üç silahlı grup; Rütbe'de iki buldozer ve bir erzak deposu; Musul'da üç saldırıda bir sığınak, bir buldozer ve bir ekskavatör; El Kaym'da üç saldırıda dört araç, iki bina, bir erzak deposu, bir gözetleme kulesi ile bir sığınak; Samara'da bir saldırıda büyük bir silahlı grup; Reva'da ise bir mevzi vuruldu.

Irak Kara Havacılık Birlikleri'ne ait Airbus Helicopters EC635T2+ tipi bir silahlı hafif keşif helikopteri, 12 Aralık günü Mutassim kenti yakınlarında IŞİD militanları tarafından bir uçaksavar füze ile vurularak düşürüldü. Olayda helikopterin iki pilotu da hayatlarını kaybetti.[15]

13 - 15 Aralık arasında gerçekleştirilen hava saldırılarında Musul'da bir mevzi, üç silahlı grup ve bir ağır makinalı tüfek mevzii; Sincar'da iki mevzi; Hit'te bir araç, bir römorkör ve bir ekskavatör; El Kaym'da bir ekskavatör; Ramadi'de iki araç; Samara'da bir silahlı grup ve Kerkük'te bir araç, bir sığınak ve bir grup militan vuruldu.

15 - 17 Aralık arasında düzenlenen koalisyon bombardımanlarında Musul'da iki ağır makinalı tüfek ve bir havan mevzii, üç bina, bir buldozer, bir sığınak ve iki silahlı grup; Tel Afer'de bir bina ve örgüt kontrolündeki üç köprü; Sincar'da iki araç, iki gözetleme kulesi ve dört erzak deposu; Hit'te bir taktik tekerlekli araç ile bir ekskavatör; Reva'da bir bina ve bir erzak deposu; Erbil'de bir araç ve silahlı bir grup ve Ramadi'de bir bina vuruldu.

22 Aralık günü düzenlenen hava saldırılarında Sincar'da üç taktik tekerlekli araç, üç kamyon, beş bina ve üç silahlı grup; El Esad yakınlarında bir taktik araç ve iki silahlı grup; Tel Afer'de bir kontrol noktası; Ramadi'de iki araç, bir bina ve silahlı bir grup; Felluce'de iki bina ve bir silah atölyesi vuruldu.

İran destekli Muhtar Ordusu'nun lideri ve Irak Hizbullahı'nın Genel Sekreteri Vasık el Batat, 21 Aralık günü Diyala'da havan toplu bir saldırıda öldürüldü.[16] 27 Aralık günü ise, İran'ın Kudüs Gücü komutanlarından Tuğgeneral Hamid Takavi, Samara'da keskin nişancı ateşi ile vurularak öldürüldü.[17]


İran

İran'ın Fars Haber Ajansı 8 Aralık günü, Meksika'nın İran yapımı İHA sistemlerine ilgi duyduğunu iddia etti. Ancak Jane's Defence Weekly'nin 12 Aralık tarihli haberine göre, Meksikalı yetkililer ajansın haberini yalanladılar. Öte yandan Devrim Muhafızları Birliği Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, ülkesinin 3,000km menzilli İHA sistemleri geliştirip üretebilecek seviyeye ulaştığını iddia etti.[18]

Jane's Defence Weekly'de 4 Aralık tarihinde yayınlanan bir analizde, İran Deniz Kuvvetleri'nin (İDzK), Devrim Muhafızları Birliği Deniz Kuvvetleri'ninkine benzer bir modernizasyon politikası izleyerek küçük ebat ve tonajdaki gemilerini gemisavar füzeleri ile donatmaya başladığı bildirildi. Analizde bu tercihin, İDzK'nın bütçeden daha fazla pay almaya başlamış olduğu ya da firkateyn ve hücumbot inşa programlarının sekteye uğraması sonucu oluşan zafiyeti örtme çabası olarak yorumlanabileceği belirtildi. Gemisavar füzeleri ile donatılan ve 1 Aralık günü Bandar Abbas'ta kamuoyuna sergilenen gemiler şunlar: Hendican sınıfı tenderler Sirik ve Kalat, Kayvan sınıfı karakol botu Tiran ve Mahan ile Pervin sınıfı karakol botları Pervin ve Behram.[19]

ABD'li siber güvenlik şirketi Cylance, İranlı bilgisayar korsanlarının, "Satır Harekâtı" (Operation Cleaver) kod adını verdikleri ve 2 yıl süren kapsamlı bir siber saldırı kapsamında çeşitli havayolu, savunma ve enerji şirketlerine ve hatta ABD Deniz Piyadeleri Birliği'nin yerel ağına sızmayı başardıklarını açıkladı.[20]

İran Hava Kuvvetleri'nin, elindeki Mirage F1 tipi savaş uçaklarına yerli üretim seyir füzeleri entegre ettiği bildirildi. Halen 12 adedinin uçabilir durumda olduğu belirtilen söz konusu uçaklar, 1991 Körfez Savaşı sırasında imha edilmekten kurtulmak için Iraklı pilotlar tarafından İran'a uçurulmuş, akabinde İran - Irak Savaşı'nın tazminatı olarak bu ülke tarafından kendilerine el konulmuştu.[21]


İsrail

Orgeneral Gadi Eisenkott, 29 Kasım günü Başbakan Benyamin Netanyahu tarafından İsrail Savunma Kuvvetleri komutanlığına atandı. Eisenkott, 2006 Lübnan Savaşı sırasında İsrail harekâtını sevk ve idare etmiş, ardından da Lübnan ve Suriye sınırlarından sorumlu Kuzey Komutanlığı'na getirilmişti.[22]

İsrail Hava Kuvvetleri, 7 Aralık günü Dimas ve Şam Uluslararası Havalimanı çevresindeki hedefleri bombaladı. Suriye İnsan Hakları Gözlem Merkezi, Dimas çevresinde 10 adet patlama sesi duyulduğunu, havalimanı içindeki bir deponun da ayrıca vurulduğunu açıkladı.[23] Saldırı sırasında ateşlenen Popeye güdümlü füzelerinden birinin, Suriye'ye ait Pantsir S1 alçak irtifa hava savunma sistemi tarafından vurulduğu iddia edildi.[24] Saldırının ardından Birleşmiş Milletler'e başvuran Suriye yönetimi, İsrail'e yönelik ambargo uygulanmasını talep etti.[25]

Başbakan Benyamin Netanyahu 25 Aralık günü hükümetinin, deniz kuvvetlerinin ihtiyacı olan dört adet yeni nesil firkateynin alımı konusunda Almanya ile anlaşmaya vardığını açıkladı. Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS) şirketine bağlı Blohm & Voss tasarımı olan MEKO A100 tasarımı gemiler için iki yıldır görüşmeler yürütülmekteydi.[26] [27]

İsrail Hükümeti 30 Kasım tarihli toplantısında, İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon ve ABD'li mevkidaşı Chuck Hagel tarafından 21 Ekim günü imzalanan 14 adet Lokcheed Martin F-35A Lightning II savaş uçağının alımını içeren anlaşmayı onayladı. Anlaşma ayrıca 2017 yılına kadar işletilmek üzere 17 adet opsiyonu da içeriyor. 14 adet uçaktan ilkinin 2019 yılında hizmete girmesi öngörülüyor. 14 uçaktan 13'ü muharip görevlerde kullanılacak, bir adedi ise İsrail yapımı elektronik harp ve iletişim sistemlerinin test ve geliştirilmesinde kullanılacak.

Jane's Defence Weekly'nin 8 Aralık tarihli haberine göre İsrail, deneme maksatlı olarak David's Sling (Davud'un Sapanı) hava ve füze savunma sistemini hizmete almaya hazırlanıyor. Sistem, Rafael şirketi tarafından ADB'li Raytheon desteği ile geliştiriliyor. Öte yandan İsrail Savunma Bakanlığı, Arrow III füze savunma sistemi için 16 Aralık günü planlanan deneme atışının, koşulların uygun olmaması nedeniyle iptal edildiğini açıkladı.[28]

Güney Kore savunma tedarik programları yönetimi dairesi DAPA 17 Aralık günü, Israel Aerospace Industries (IAI) üretimi Heron 1'in kolordu seviyesi İHA sistemi ihtiyacı için seçildiğini açıkladı.[29]

İsrail ordusu, piyadeler tarafından kullanılabilecek "kişisel İHA" sistemleri için teklife çağrı dosyası hazırlıyor. "Sayısal Ordu" programı kapsamında tedarik edilecek sistemin 1 - 1.5kg ağırlığında olması ve 15 dakika havada kalabilmesi isteniyor.[30]

Elbit şirketinden 23 Aralık günü yapılan açıklama ile, Brezilya Deniz Kuvvetleri'nin ABD Deniz Kuvvetleri stoklarından aldığı dört adet Grumman C-1A Trader uçak gemisi konuşlu nakliye uçaklarının KC-2 Turbo Trader nakliye ve tanker modeline dönüştürülmesi işinin alındığı duyuruldu. USD106 milyonluk sözleşme kapsamında uçaklar tamamen tekrar uçuşa hazır hale getirilecek, motorları yenilenecek, yeni nesil modern aviyonik gösterge ve muhabere sistemleri takılacak ve havada yakıt ikmâl kabiliyeti kazandırılacak.

İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait Lockheed Martin C-130H Karfnaf nakliye uçakları, Elbit şirketi üretimi Globus görev planlama sistemleri ile donatılıyor.[31]

ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait USS DDG75 Donald Cook destroyeri, 7 Aralık günü Hayfa limanını ziyaret etti.[32]



Kıbrıs

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Ankara’ya “Kıbrıslı Rumların doğalğaz arama hakkına saygı gösterin ve bölgede gerilimi tırmandırmayın” çağrısı yaptı. Jerusalem Post’un haberine göre Lieberman, her ülkenin komşularının egemenlik haklarına saygı göstermesi gerektiğini belirterek, Türkiye’nin zaten çatışmalarla gergin olan bir bölgede sürtüşme çıkarmasının “tamamen gereksiz” olduğunu söyledi. Kıbrıs Rum kesiminden mevkidaşı Ioannis Kasulides’le görüşen İsrail Dışişleri Bakanı, “Biz Kıbrıs’ın bütünlüğüne saygı duyuyoruz. Kendi ekonomik bölgenizde gaz ve petrol arama haklarına sahip olduğunuzdan eminiz” dedi.[33]

Rum Meclisi'nde 4 Aralık günü görüşmeleri tamamlanan savunma bakanlığı bütçesi 2014 ile aynı kalarak EUR318 milyon olarak belirlendi.[34] 2015 bütçesinde RMMO için 6 yeni ve modern patlayıcı ve mühimmatı deposu inşası da öngörülüyor.[35]

Rum basını tarafından, Rum yönetiminin daha önce açıklandığı gibi 2 değil, 3 adet açık deniz karakol gemisi satın alacağı; Fransa, Yunanistan ve İsrail’in Güney’e bu gemilerden satmaya talip olduğu bildirildi.[36]

Rum Politis gazetesi, Güney Kıbrıs’ın, arama-kurtarma operasyonu olasılığına yanıt vermesi ve hava gözetimi konusunda ciddi sorunlar yaşayacağını zira RMMO ve polisin elinde sadece iki helikopterin bulunduğunu yazdı. Gazete, elde kalan iki helikopterin tüm gereksinimlere yanıt vermesi gerektiğine de dikkati çekti. Habere göre polise ait iki Agusta Westland ve iki Bell-412 helikopteri, RMMO’ya ait ise bir  Agusta – Westland helikopteri bakım-tamir için  yurt dışında bulunmakta.[37]

Kıbrıs Rum Bilim ve Teknik Odası (ETEK), Rum Telekomünikasyon Dairesi (Cyta / ATİK) ve Rum Elektrik Kurumu’nun (AİK) özelleştirilmesinden doğacak tehlikelere işaret ederek, bu kurumların Türklerin eline geçebileceği ve çeşitli sebeplerden dolayı ulusal güvenliğin olumsuz etkilenebileceği uyarısında bulundu.[38]

Rum Bakanlar Kurulu, babaları yabancı uyruklu kişilerin RMMO’da tam dönem askerlik hizmeti yapmasını öngören yasa değişikliğini kabul etti.  Babaları yabancı uyruklu olan ancak anneleri Rum olduğu için vatandaşlık hakkı alan, Ağustos 1960 - 11 Temmuz 1999 döneminde doğanlar daha önce kısa dönem yapıyordu. Bu değişiklikle artık onlar da, anneleri yabancı olan ancak babaları Rum olduğu için vatandaş olan kişiler gibi tam dönem askerlik yapacak.[39]


Lübnan

Jane's Defence Weekly'nin 2 Aralık tarihli haberine göre Lübnan'ın 130km uzunluğundaki Suriye sınırı boyunca inşa ettiği 12 adet müstahkem karakol tamamlanmak üzere. 2011 yılında başlatılan ve giderleri İngiliz hükümeti tarafından karşılanan proje kapsamında inşa edilen karakolların her biri bir sınır alayına ev sahipliği yapıyor. İngiliz hükümeti ayrıca sınır birliklerinin donatımı için Lübnan ordusuna 166 adet Land Rover taktik tekerlekli araç, 1,500 adet piyade çelik yelek seti, muhabere sistemleri ve sabit ve seyyar gözetleme istasyonları hibe etti.


Mısır

Mısır'ın devrik Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, 29 Kasım günü yapılan duruşmada hakkındaki tüm suçlamalardan beraat etti. Mübarek, Tahrir Meydanı gösterileri sırasında 846 göstericinin katli ve çeşitli yolsuzluk iddiaları ile yargılanıyordu.

Kendisini Katibat'ül Ribat'ül Cihadiye olarak tanıtan bir grup 15 Aralık günü yayınladığı kuruluş beyannamesinde Ensar Beyt'ül Makdis örgütünden ayrıldığını duyurdu.

17 Aralık günü yerel saatle 1900 sularında, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Hava Kuvvetleri ile birlikte yapılan bir hava tatbikatı sırasında Mısır Hava Kuvvetleri'ne ait tipi açıklanmayan bir uçak düştü. Olayda iki BAE'li, iki de Mısırlı subay hayatını kaybetti.

Mısır Kara Kuvvetleri için ABD'ye sipariş verilen ancak Temmuz 2013 darbesi nedeniyle teslimatı ABD hükümeti tarafından geciktirilen 10 adet AH-64 Apache saldırı helikopteri, Kasım ayı sonunda teslim edildi.

Mustafa Ahmed Evvad adlı 35 yaşındaki Suudi asıllı Amerikalı bir mühendis, kendisini Mısırlı bir istihbarat subayı olarak tanıtan FBI ajanına, USS Gerald Ford nükleer uçak gemisinin teknik bilgilerini ve gemisavar füzelere karşı zayıf noktalarını içeren belgeleri çalıp teslim etmeye çalışırken suçüstü yakalandı.[40] [41]


Romanya

Romanya Maliye Bakanı Ioana Petrescu, ülkesinin 2015 savunma bütçesini artırmak için IMF ve Avrupa Birliği'nden izin isteyeceğini açıkladı. Başbakan Victor Ponta da, 2017 yılı itibariyle savunma bütçesinin GSYH'nin %1.5'undan %2'sine çıkmış olması gerektiğini söyledi.

Airbus Helicopters'in Romanya iştiraki olan Eurocopter Romania şirketi, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait Puma HC.1 tipi genel maksat helikopterin HC.2 seviyesine iyileştirilmesi işini tamamladı. 9 Aralık günü şirketin Braşov'daki tesislerinde düzenlenen törenle resmen kapanan proje kapsamında toplam 24 Puma HC.1'den 20 adedi Romanya'da 23 aylık bir sürede modernize edildi.


Rusya Federasyonu

Küresel piyasalarda ciddi düşüşler yaşayan petrol fiyatlarının Rus ekonomisine verdiği zararın, savunma bütçesini de olumsuz etkileyeceği yönünde değerlendirmeler yapılıyor.[42]

Devlet Başkanı Vladimir Putin 26 Aralık günü Rusya Federasyonu'nun yeni askeri doktrinini onayladı. Yeni doktrin belgesinde en büyük dış tehditler olarak sırasıyla NATO, bölgesel istikrarsızlıklar (Ukrayna, Suriye, Libya gibi), ABD'nin stratejik balistik füze savunma sistemi ve Prompt Global Strike konsepti sıralanıyor.[43] [44]

Jane's Defence Weekly'nin 2 Aralık tarihli haberine göre Kuzey Filosu Komutanı Oramiral Vladimir Korolev, Kutup Müşterek Stratejik Komutanlığı'nın 1 Aralık itibariyle faaliyetlerine başladığını açıkladı. Kuzey Filosu'nu tamamiyle bünyesine katan ve karargâhı Severomorsk'ta bulunan komutanlık, Batı, Merkez ve Güney Askeri Bölge Komutanlık'larından birlik ve unsurlar alacak. Komutanlık, silsilede diğer tüm askeri bölge komutanlıkları ile eşdeğer nitelikte olacak.

Proje 955 Borey sınıfı Aleksandır Nevski nükleer denizaltısı Barents Denizi'nde 28 Kasım günü Bulava balistik füze deneme atışı gerçekleştirdi. Aynı füze için 29 Ekim günü de bir deneme atışı yapılmıştı.[45] [46] [47] Öte yandan Proje 955 sınıfının üçüncü denizaltısı K551 Vladimir Monomah, 19 Aralık günü resmen hizmete girdi.[48] Sınıfın altıncı denizaltısı Generalissimo Suvorov ise 26 Aralık günü Sevmaş Tersanesi’nde düzenlenen törenle kızağa kondu.[49]

Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus Hava Kuvvetleri'nin 2014 yılı içinde 140 jet uçağı ve 135 helikopteri; Stratejik Nükleer Kuvvetler'in ise 22 adedi denizaltıdan fırlatılan tipte olmak üzere 38 adet yeni kıtalararası balistik füze teslim aldığını açıkladı.[50]

Devlet Başkanlığı Dış Siyaset Danışmanı Yuri Uşakov Rusya'nın, Mistral sınıfı Vladivostok çıkarma gemisini, tamamlandığı halde Ukrayna krizi nedeniyle teslim etmeyen Fransa'ya, ya teslimatı yapması ya da sözleşme bedelini iadesi etmesi çağrısında bulunduğunu açıkladı.[51] [52] Öte yandan Fransız DCNS şirketinden 17 Aralık günü yapılan açıklamada, eğitim için Fransa'da bulunan 400 Rus denizcinin ülkelerine döndüğü bildirildi. [53]

Japonya ile Rusya arasında Pasifik üzerinde artan gerilimi düşürme maksatlı olarak Kasım ayında başlatılan mekik diplomasisinin bir parçası olarak Japon Hava Özsavunma Kuvvetleri'nden bir heyet 15 Aralık günü Rus Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nı ziyaret etti.

Rus Hava Kuvvetleri, Aralık ayı başında Baltık Denizi üzerindeki uçuşlarını artırdı. Rusya anakarası ile Kaliningrad arasında paketler halinde gerçekleştirilen uçuşlara, Tupolev Tu-95, Tu-22M3 ve Su-34 bombardıman; Su-27 ve MiG-31 taktik savaş ile Su-24 taktik keşif uçakları katıldı.[54] [55] [56]

Itar TASS haber ajansı, Rus Hava Kuvvetleri'nin halen dört uçağın bulunduğu olduğu Belarus'taki Baranoviçi Hava Üssü'ne 8 Su-27 (NATO kodu "Flanker") jetini daha konuşlandıracağını duyurdu.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Viktor Çirkov, donanmanın "15'den fazla" Proje 22350 Admiral Gorşkov ve geliştirilmiş türevi Proje 22350M sınıfı firkateyni hizmete alacağını açıkladı. Çirkov, söz konusu gemilerin Atlas Okyanusu, Akdeniz ve Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki deniz görev güçlerinin belkemiğini teşkil edeceğini belirtti.[57]

Karadeniz Filosu, ilhak edilen Kırım'daki üs ve altyapıların 2015 yılı içinde yenilenerek eğitim imkânlarının geliştirileceğini duyurdu.[58]

Proje 23131 sınıfı iki adet kuruyük gemisi, Kerç'teki Zaliv Tersanesi'nde 26 Aralık günü kızağa kondu.[59]

Jane's Navy International'ın 17 Aralık tarihli haberine göre, Rubin Tasarım Bürosu Genel Müdür Yardımcısı Andrey Baranov, Proje 677 Lada dizel elektrik tahrikli denizaltı projesinin devam ettiğini; projenin ilk üç denizaltısının AIP havadan bağımsız tahrik sistemine sahip olmayacağını ancak müteakip botların bu sistemle donatılacağını açıkladı. Baranov, Lada sınıfı için Güneydoğu Asya'nın en cazip ihraç pazarı olduğunu ekledi.

Jane's Missiles & Rockets'in 8 Aralık tarihli haberine göre Stratejik Roket Kuvvetleri Komutanlığı, ABD'nin Prompt Global Strike projesine yanıt olarak yeni nesil demiryolu konuşlu kıtalararası füze fırlatma sistemini hizmete alma konusunda nihai kararını henüz verebilmiş değil. [60]

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'a Iskander taktik balistik füzeleri konuşlandırdığını iddia etti.[61]

Savunma Bakanlığı, Rus Hava Kuvvetleri'nin modernizasyon programı dahilinde 2015 yılı içinde 150'den fazla uçak ve helikopterin hizmete alınacağını açıkladı. Tedari edilen uçak ve helikopterler arasında Suhoy Su-34 taktik bombardıman uçakları, Su-30SM ve Su-35S taktik savaş uçakları, Kamov Ka-52, Mi-35M ve Mi-28N saldırı, Ka-226 ve Mil Mi-8AMTŞ genel maksat helikopterleri, Yakovlev Yak-130 jet eğitim uçakları ile İlyuşin Il-76MD-90 nakliye uçakları bulunuyor.[62]

Aviastar SP şirketi, Rus Hava Kuvvetleri'ne ait altı adet Antonov An-124-100 (NATO kodu "Condor") stratejik nakliye uçağının modernizasyonunu tamamladı. Şirketin genel müdürü Sergey Dementyev, 2016 yılına kadar beş adet daha An-124'ün modernize edileceğini açıkladı.[63] Öte yandan Jane's Defence Weekly'nin 11 Aralık tarihli haberine göre Rus Hava Kuvvetleri'ndeki İlyuşin Il-76MD nakliye uçaklarının Il-76MDM seviyesine yükseltilmelerine başlandı. Proje kapsamında uçakların motor ve aviyonik sistemleri yenileniyor. Habere göre ilk uçak üzerindeki işlemler 18 ay sürecek. 2020 yılına kadar 41 uçağın yenilenmesi öngörülüyor.

Air Forces Daily'nin 7 Aralık tarihli haberine göre, 78651 seri numaralı İlyuşin Il-76MD-90A nakliye uçağı, A-100 havadan erken ihbar ve kontrol uçağı prototipine dönüştürülmek üzere Kasım ayı sonunda Beriyev şirketine teslim edildi.

Jane's Defence Weekly'nin 18 Aralık tarihli haberine göre, UAC şirketi Genel Müdür Yardımcısı Vladislav Gonçarenko 2020 itibariyle Rus Hava Kuvvetleri'ne 55 adet Suhoy PAK FA T-50 savaş uçağının teslim edilmiş olunacağını açıkladı. Gonçarenko, ilk teslimatların 2016 yılında yapılacağını ekledi.

Air Forces Daily'nin 7 Aralık tarihli haberine göre, modernizasyonu tamamlanan sekiz MiG-31 (NATO kodu "Foxhound") av - önleme uçağı, 2 Aralık Hotilovo'daki 7,000'nci Hava Üssü'ne teslim edildi. İlk iki uçak 07.11.2013, ikinci iki uçaklık paket ise 11.11.2014 tarihlerinde teslim edilmişti.

Doğu Askeri Bölge Komutanlığı bünyesindeki Ugolni Hava Üssü'nde Orlan 10 İHA sistemleri ile teçhiz edilen yeni bir İHA birliği kuruldu.[64]

RAC MiG şirketine ait MiG-29KUB 204 gövde numaralı prototip uçağı, 4 Aralık günü yerel saatle 1156'da Jukovski'deki Gromov Uçuş Test Enstitüsü'ne iniş için yaklaşırken düştü. Uçaktaki iki pilot yaralı olarak kurtuldu. Pilotlardan 36 yaşındaki Sergey Rıybnikov, kaldırıldığı hastanede ertesi gün hayatını kaybetti.

Rus Kara Kuvvetleri'nden 23 Aralık günü yapılan bir açıklamada, yeni nesil piyade tüfeği olarak Kalaşnikov tasarımı AK-12 ve A545 modellerinin ikisinin de ön testleri geçtiği ve saha testleri için birliklere teslim edileceği duyuruldu.[65]

Rusya Hassas Mühendislik Merkezî Enstitüsü'nün hava indirme birlikleri için Zauralets D adlı yeni nesil bir kundağı motorlu obüs geliştirdiği bildirildi. Sistemin ilk teslimatlarının 2016 yılında yapılması öngörülüyor.[66]

Jane's Missiles & Rockets'in 5 Aralık tarihli haberine göre, NPO Splav şirketi Baş Tasarım Mühendisi Nikolay Makaroyvets, 122mm ve 300mm güdümsü ve 220mm Smerç U güdümlü topçu roketlerini ateşleyebilen Tornado çok namlulu roketatar sisteminin kabul denemelerinin tamamlandığını açıkladı.

Jane's Defence Weekly'nin 11 Aralık tarihli haberine göre United Aircraft Corporation şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mihail Pogosyan, Başbakan Dimitri Medvedev'e istifasını sundu.

Hindistan'ın Rusya'dan satın aldığı Vikramaditya uçak gemisinin satış sonrası garanti döneminde teknik destek ve bakım hizmetleri vermek üzere bir Rus teknisyen ekibinin gemide kalıcı olarak konuşlandırılacağı bildirildi.[67]

Hint Deniz Kuvvetleri Rusya'dan ikinci bir Proje 971A Nerpa (NATO kodu "Akula II") sınıfı nükleer denizaltı kiralamaya hazırlanıyor. Aynı sınıftan K152 Nerpa denizaltısı Hindistan'a 2009 - 2019 yılları arasında kullanılmak üzere kiralanmıştı. Personel eğitimleri devam ederken 09.11.2008 tarihinde yangın söndürme sistemindeki bir arıza nedeniyle 20 denizci hayatını kaybetmiş, tamiratın tamamlanmasından sonra 29.12.2011 tarihinde Hint Deniz Kuvvetleri'ne Chakra adı ile devredilmişti.[68]

Jane's Defence Weekly'nin 2 Aralık tarihli haberine göre Pakistan Savunma Bakanı Muhammed  Asif, imzalanan savunma işbirliği anlaşması kapsamında Rusya'nın ülkesine Klimov RD-93 tipi jet motorlarını satacağını açıkladı. Söz konusu motorlar Çin - Pakistan ortak üretimi JF-17 savaş uçaklarında kullanılıyor.

Jane's Defence Weekly'nin 11 Aralık tarihli haberine göre Rusya, Özbekistan'ın bu ülkeye USD1 milyarlık borcunu, yeni askeri araç - gereç alımını kolaylaştırmak için sildi.

Endonezya Savunma Bakanlığı'ndan 8 Aralık günü yayınlanan bir basın bildirisinde, Rosoboroneksport şirketi ile teknoloji transferi konusunda anlaşmaya varıldığı duyuruldu.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 3 Aralık günü Sudan'a yaptığı ziyaret sırasında Rusya'nın Sudan ile askeri ilişkilerini geliştireceğini açıkladı.[69]


Suriye

26 - 28 Kasım arası Suriye'deki IŞİD hedeflerine koalisyon güçleri tarafından iki hava saldırısı düzenlendi. Saldırılarda, Kobani yakınlarındaki bir IŞİD mevzisi ve toplanma merkezi ile Halep yakınlarındaki bir silahlı grup vuruldu.

28 Kasım - 1 Aralık arasında müttefik hava kuvvetleri 17 hava saldırısında Kobani yakınlarında toplam iki bina, üç tank, üç mevzi, bir zırhlı personel taşıyıcı, üç araç ve iki toplanma merkezi ile yedi silahlı grubu vurdu. Rakka yakınlarında ise dokuz hava saldırısında bir elektronik harp mevzisi, bir karargâh, bir bina, bir elektronik karıştırıcı sistem, bir tank ve 14 aracı vurdu. Halep'te ise Horasan Grubu'na bağlı bir grup vuruldu.

1 - 3 Aralık arasında Kobani civarındaki hedeflere düzenlenen 14 ayrı hava saldırısında bir araç, 17 mevzi ve bir toplanma noktası vuruldu.

5 - 8 Aralık arasında Kobani çevresinde 14 hava saldırısında toplam altı mevzi, üç bina, iki toplanma alanı, iki tank, bir motorsiklet, bir havan ve sekiz silahlı grup vuruldu. Rakka yakınlarında ise bir elektronik harp merkezi tahrip edildi.

10 - 12 Aralık arasında Kobani'de beş hava saldırısında altı mevzi ile Halep'te bir hava saldırısında beş bina vuruldu.

13 - 15 Aralık arasında Kobani civarındaki IŞİD hedeflerine düzenlenen sekiz hava saldırısında dokuz mevzi, iki bina ve iki toplanma alanı ile Ebu Kemal yakınlarında bir araç vuruldu.

15 - 17 Aralık arasında gerçekleştirilen müttefik bombardımanlarında Kobani'de bir bina, üç kamp alanı, iki mevzi, bir sığınak, bir havan mevzii ile iki silahlı grup vuruldu.

22 Aralık günü Kobani'de altı saldırıda on mevzi ve bir silahlı grup; Halep yakınlarında üç saldırıda bir topçu mevzii ile 10 bina; El Haseke'de iki saldırıda bir taktik tekerlekli araç, iki kamyon, bir bina ile iki erzak deposu ve Rakka yakınlarında bir saldırıda bir kontrol noktası vuruldu.

Ürdün Hava Kuvvetleri'ne ait bir F-16AM savaş uçağı, 24 Aralık günü IŞİD kontrolündeki Rakka kenti yakınlarında düştü. Uçağın pilotu örgüt tarafından ele geçirildi.[70] [71]


Ukrayna

Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Petro Sahaydaçni Harp Akademisi'nde düzenlenen yenilenmesi tamamlanan ve yeni üretilen araç ve gerecin teslim töreninde yaptığı konuşmada, 2015 savunma bütçesinin Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla'nın %5'ine (UAH milyar) yükseltileceğini açıkladı. Törende teslimi yapılan sistemler arasında T-64BV ana muharebe tankları, 2S7 Peony 203mm kundağı motorlu obüsler, KrAZ Spartan mayına karşı korumalı tekerlekli araçlar, Mi-8 ve Mi-2 genel maksat helikopterleri bulunuyor.[72]

Jane's Defence Industry'nin 5 Aralık tarihli haberine göre Ukroboronprom şirketi, Karaçi'de düzenlenen IDEAS 2014 fuarı sırasında Pakistan ile askeri - teknik işbirliği anlaşması imzaladı.


Yunanistan

11 Aralık günü Yunan meclisinde, İngiliz BAE Systems şirketinin EUR9.1 milyonluk offset yükümlülüğü ile Roussen projesi kapsamında inşaları yarım kalan son 3 hücumbotun tamamlanması ve Combattante III sınıfı P22 Ypoploiarchos Mikonios hücumbotunun tamirini öngören bir kanun değişikliği onaylandı. Söz konusu değişiklikle; Elefsis Tersaneleri, BAE Systems'in yükümlülüğünden kaynaklanan EUR9.1 milyonluk offset programıyla 6 ve 7 nolu hücumbotların inşasının bitirilmesini üstleniyor. BAE Systems, söz konusu hücumbot inşası programının pürüzsüz bir şekilde devam etmesi için gerekli ön koşul olan EUR85 milyon değerindeki silah ve donanımı paketini, Yunan Deniz Kuvvetleri'ne devrediyor. Ayrıca Yunan Savunma Bakanlığı, malzeme tedariği ve geminin faal duruma getirilmesi için denemeler ve gerekli çalışmaların tamamlanması için Roussen sınıfının üretimi tamamlanan ancak donatımı bitmemiş 5 numaralı botu P71 Nikolaos Ritsos hücumbotunu teslim alıyor. P22 Ypoploiarchos Mikonios hücumbotu ise, Yunan Savunma Bakanlığı'nın seçeceği başka bir yüklenici firma tarafından onarım işlerinin tamamlanması için doğrudan Elefsis Tersanelerinden alınıyor.[73]

Yunanistan, ABD Kara Kuvvetleri'nden 10 adet ikinci el CH-47D Chinook nakliye helikopteri alıyor. USD150 milyon tavan bedelli muhtemel satışa ilişkin DSCA tarafından ABD Kongresi'ne 11 Aralık günü bir bilgi notu iletildi.[74] Yunan Kara Havacılık Komutanlığı envanterinde halen CH-47D seviyesine yükseltilmiş 9 adet CH-47C ve 6 adet CH-47SD ağır nakliye helikopteri bulunuyor.

Jane's Defence Weekly'nin 11 Aralık tarihli haberine göre Yunan Kara Kuvvetleri, envanterindeki BMP-1P zırhlı muharebe araçlarına, 308'nci Ordu Deposu tarafından monte edilen ZU-23-2 23mm uçaksavar toplarının atış denemelerine Sakız Adası'nda başladı. Söz konusu uçaksavar ayrıca M113 zırhlı personel taşıyıcıda da denendi.

Yunan Hava Kuvvetleri'ne bağlı 343'ncü Filo'ya ait bir F-16D, 4 Aralık günü yerel saatle 1342'de Bugadoz (Gavdos) Adası'nın 26km kuzeyinde denize çakıldı. Fırlatma koltuğu ile uçaktan atlayan iki pilot da, 1434'de Yunan Hava Kuvvetleri'ne ait bir AB205 helikopteri ile kurtarıldı.

Jane's Defence Weekly'nin 9 Aralık tarihli haberine göre Yunan Deniz Kuvvetleri, Okyalos Projesi kapsamında yurtiçinde üretilen yüksek süratli özel kuvvet intikâl botlarının denemelerine başladı. 14m uzunluğa ve pruvasında uzaktan kumandalı bir silah istasyonuna sahip botların Yunan sualtı taarruz komutanlığı olan DYK'da hizmete girmesi planlanıyor.


[4] "Iraqi PM Appeals To US For More Air Raids, Weapons": http://www.defensenews.com/article/20141209/DEFREG04/312090036
[7] "US Grants $3B Sale Of Tanks, Armored Vehicles To Iraq; Will Send 1,300 Troops To Assist Iraqi Forces": http://www.ibtimes.com/us-grants-3b-sale-tanks-armored-vehicles-iraq-will-send-1300-troops-assist-iraqi-1763904
[9] Saldırıların 8 Ağustos – 31 Aralık arasındaki özeti için bkz: http://www.nytimes.com/interactive/2014/12/31/world/middleeast/isis-airstrikes-map.html?smid=tw-nytimes&_r=0
[11] "Breaking: Iranian F-4 Phantoms Wade Into The Anti-ISIS Fight Over Iraq": http://foxtrotalpha.jalopnik.com/breaking-iranian-f-4-phantoms-wade-into-the-anti-isis-1665411308
[12] "The US IS Now In An 'Awkward' Position Over Syria And Iraq": http://www.businessinsider.com/us-sharing-skies-with-syria-and-iran-2014-12
[13] "Iranian Airstrikes In Iraq Suggest Warming Relations With US, Maybe Even Coordination": http://www.ibtimes.com/iranian-airstrikes-iraq-suggest-warming-relations-us-maybe-even-coordination-1732866
[14] "US, Iranian Forces Operate In Separate Areas In Iraq, Officials Say": http://www.defensenews.com/article/20141203/DEFREG04 /312030048
[16] "Leader of Iranian-backed militia killed in eastern Iraq": http://www.longwarjournal.org/archives/2014/12/leader_of_iran-suppo.php
[17] "Islamic State kils Qods Force general in central Iraq": http://www.longwarjournal.org/archives/2014/12/islamic_state_kills.php
[18] "Iran drones range upgraded to 3,000km: General": http://www.presstv.ir/detail/2014/11/29/388039/iran-drones-range-hits-3000km/
[19] Ayrıca bkz: "New Warships, Frigates Join Iran Navy’s Fleet": http://www.tasnimnews.com/English/Home/Single/575128
[20] "Report: Iran Hackers Infiltrated Airlines, Energy, Defense Firms": http://www.defensenews.com/article/20141202/DEFREG04/312020030
[21] "Iran equips Mirage fighters with homemade missile system": http://en.trend.az/iran/society/2339910.html
[22] "Israel Names Infantryman as New IDF Chief": http://www.defensenews.com/article/20141129/DEFREG04/311290018
[24] "Why Israel is bombing Syria and getting away with it": http://spioenkop.blogspot.com.tr/2014/12/why-israel-is-bombing-syria-and-is.html
[27] "Israeli Navy to Receive New Warships from Germany": http://www.breakingisraelnews.com/26129/israeli-navy-receive-new-warships-germany/
[28] "'No Test' Declared for Arrow-3 Interceptor": http://archive.defensenews.com/article/20141217/DEFREG04/312170026
[32] "Haifa, Israel Welcomes USS Donald Cook": http://navaltoday.com/2014/12/09/haifa-israel-welcomes-uss-donald-cook/
[33] "İsrail'den Rumların doğalgaz aramasına destek geldi": http://www.denizhaber.com.tr/israilden-rumlarin-dogalgaz-aramasina-destek-geldi-haber-58605.htm
[34] "Rum Savunma Bakanlığı bütçesi geçen yılla aynı": http://www.gundemkibris.com/rum-savunma-bakanligi-butcesi-gecen-yilla-ayni-99698h.htm
[36] "Silahlanmaya bu yıl 70, gelecek yıl 60 ve bir sonraki yıl 71 milyon Euro": http://www.gundemkibris.com/silahlanmaya-bu-yil-70-gelecek-yil-60-ve-bir-sonraki-yil-71-milyon-euro-99014h.htm
[38] "Güney'de "Ulusal Güvenlik tehlikede" uyarısı": http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/58/news/149194/PageName/GUNEY_KIBRIS
[39] "RMMO’da görev süresi ile ilgili ırk ayrımı kaldırıldı": http://www.gundemkibris.com/rmmoda-gorev-suresi-ile-ilgili-irk-ayrimi-kaldirildi-100296h.htm
[40] "FBI charges Saudi-born naval engineer over plans to sink aircraft carrier": http://www.washingtontimes.com/news/2014/dec/6/fbi-charges-saudi-born-naval-engineer-over-plans-s/
[41] "Saudi-born US naval engineer allegedly gave undercover agent info on how to sink carrier": http://www.foxnews.com/us/2014/12/06/saudi-born-us-naval-engineer-allegedly-gave-undercover-agent-info-on-how-to/
[42] "Russia's Financial Woes Could Impact Defense Spending": http://archive.defensenews.com/article/20141218/DEFREG03/312180038
[43] "Russia's New Military Doctrine: Should the West Be Worried?": http://nationalinterest.org/feature/russias-new-military-doctrine-should-the-west-be-worried-11944
[45] "A missile testing blitz revamps Russian ICBM modernization": http://defense-update.com/20141129_russian_icbm_blitz.html
[46] Atışın video kaydı için bkz: https://www.youtube.com/watch?v=C4uFgvxC37Q
[48] "Russia Accepts Third Borei-class Boomer": http://news.usni.org/2014/12/11/russia-accepts-third-borei-class-boomer
[49] "Russia's Sevmash Shipyard Laid Down Sixth Borey Class SSBN "Generalissimus Suvorov"": http://www.navyrecognition.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2292
[50] "Russian military received 38 intercontinental missiles in 2014 — defense minister": http://itar-tass.com/en/russia/768184
[51] "Russia to France: Give Us the Mistrals or a Refund": http://news.usni.org/2014/12/08/russia-france-give-us-mistrals-refund
[52] "Russia says would accept money or warships to solve Mistral dispute": http://news.yahoo.com/russia-says-accept-money-warships-solve-mistral-dispute-105647019.html
[53] "Shipbuilder: Russian Mistral Sailors To Leave France": http://www.defensenews.com/article/20141217/DEFREG01/312170032
[54] "Russia Increases Air Activity over Baltic Sea": http://navaltoday.com/2014/12/10/russia-increases-air-activity-over-baltic-sea/
[55] "NATO Intercepts Russian Bombers Over Baltic Sea": http://www.defensenews.com/article/20141209/DEFREG01/312090038
[56] "Dutch F-16 took an interesting video of armed Russian Su-34 attack planes intercepted over the Baltics": http://theaviationist.com/2014/12/10/su-34-video-rnlaf/
[57] "Russian Navy to receive new modification of Project 22350 frigates — chief commander": http://itar-tass.com/en/russia/766670
[58] "Russia's Black Sea Fleet to Develop Bases in Crimea in 2015": http://sputniknews.com/military/20141201/1015342492.html
[60] Ayrıca bkz: "Russia's Terrifying 'Nuke Trains' Will Be Roving The Rails By 2018": http://foxtrotalpha.jalopnik.com/russias-terrifying-nuke-trains-will-be-roving-the-rails-1675562485
[61] "Russia Deploys Tactical Ballistic Missile System, Pounding Ukraine 33 Times In 24 Hours": http://au.ibtimes.com/articles/575188/20141208/russia-ukraine-ballistic-missiles-vladimir-putin.htm
[62] "Russian Air Force To Acquire New Aircraft, Helos, Bolster Arctic Presence": http://www.defensenews.com/article/20141202/DEFREG/312020032
[63] "Russia completes initial An-124 upgrade programme": http://www.janes.com/article/46548/russia-completes-initial-an-124-upgrade-programme
[65] "BREAKING: Russian Army Accepts Both AK-12 And AEK-971": http://www.thefirearmblog.com/blog/2014/12/23/breaking-russian-army-accepts-ak-12-aek-971
[67] "Russian specialists to service India’s Vikramaditya carrier on permanent basis": http://in.rbth.com/news/2014/12/09/russian_specialists_to_service_indias_vikramaditya_carrier_on_permanent__40237.html
[68] "India to Lease a Second Nuclear Submarine From Russia": http://www.ndtv.com/article/india/india-to-lease-a-second-nuclear-submarine-from-russia-635608
[69] "Foreign Minister: Russia To Boost Military Ties With Sudan": http://www.defensenews.com/article/20141203/DEFREG04/312030047
[70] "Arab aircraft reportedly shot down over Syria by Islamic State": http://www.flightglobal.com/news/articles/arab-aircraft-reportedly-shot-down-over-syria-by-islamic-407448/
[71] "ISIS Captures Jordanian F-16 Pilot Downed Over Raqqa, Syria": http://foxtrotalpha.jalopnik.com/isis-captures-jordanian-f-16-pilot-downed-over-raqqa-s-1674839024
[73] "Συνεχίζεται η κατασκευή πυραυλακάτων από τα ναυπηγεία Ελευσίνας": http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=113407744

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Prompt Global Strike ile ilgili paylaşım yapabilir misiniz?

Arda Mevlutoglu dedi ki...

Merhaba,

Zaman için söz vermeyim ancak bu konuda bir yazı yazmayı planlıyorum.

İlginiz için teşekkür ederim.

Unknown dedi ki...

Ben teşekkür ederim ilgiyle takipteyim

Yorum Gönder