02/09/2012

Dört Deniz Bülteni - Ağustos 2012



Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz ve Gökdeniz havzasında savunma ve güvenlik gündemi
[PDF]

Azerbaycan

Ağustos ayının son haftasında Azerbaycan'ın Endonezya Büyükelçisi Tamerlan Garayev Endonezya Savunma Bakan yardımcısı Eris Herryanto'yu, Sırbistan Büyükelçisi Eldar Hasanov ise Sırp Savunma Bakanı Aleksandr Vucic'i ziyaret ederek, iki ülke arasındaki savunma ve askeri işbirliğinin geliştirilmesi konularını görüştü.

Interfax haber ajansının 14 Ağustos tarihli haberine göre, Azeri Savunma Bakanı Safar Abiyev, Ermenistan'ın devam eden işgalinin iki ülke arasında bir savaşın çıkışını yaklaştırdığını söyledi.


Ermenistan

Trend.az haber sitesinin 13 Ağustos tarihli haberine göre, Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Dairesi Başkanı Orgeneral Sergey Gmiza'nın, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'e, Ermenistan'a silah satışına dair yazdığı mektup basına sızdı. Ukrayna'nın ana silah ihracat kurumu olan Ukrspetsexport ile DG Arms Corporation arasında imzalanan sözleşmenin ayrıntılarını içeren ve Ermenistan'a, AB ve Bağımsız Devletler Topluluğu'nda konuşlu paravan şirketler üzerinden silah satışının yapılmasını tavsiye eden mektup ayrıca, söz konusu ülkeye, yedek parçaları ile birlikte 12 adet Smerç çok namlulu roket sistemi ile 50 adet Igla alçak irtifa hava savunma füzesi satışının da nasıl gerçekleştirileceğini tarif ediyor. Gmiza mektubunda ayrıca, Ukrayna'nın Azerbaycan ile olan askeri işbirliğinin zarar görmemesi için bahsi geçen satış işlemlerinin resmî makamlarca inkâr edilmesini ve Ermeni tarafının da bu maskelemeye yardımcı olmak için kamuoyu önünde Ukrayna'nın güvenilmez bir partner olarak suçlanması için teşvik edilmesini tavsiye etmiş.


Gürcistan

Gürcistan'ın Rusya'nın Dağıstan Özerk Cumhuriyeti sınırı yakınlarındaki Lapankuri köyünden bir grup sivili rehin alan silahlı militanlarına Gürcü güvenlik güçleri arasında 29 Ağustos günü çıkan çatışmada 11 militan öldürüldü, 3 Gürcü güvenlik görevlisi hayatını kaybederken 5'i de yaralandı. Gürcü hükümet yetkilileri olaydan Rusya'yı sorumlu tuttu.


Irak

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 1 – 2 Ağustos günleri arasında Irak’a resmî bir ziyaret gerçekleştirdi. Davutoğlu Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi lideri Mesut Barzani ile görüştü; Kerkük’e gitti. Davutoğlu’nun ziyareti, Irak merkezî hükümetinin sert tepkisine neden oldu.[1]

Jane's Defence Weekly'nin 24 Ağustos tarihli haberine göre Irak ve ABD hükümetleri, Lockheed Martin F-16IQ savaş uçaklarının teslimi konusunda anlaşmazlık içindeler. ABD hükümetinden 22 Ağustos günü yapılan bir açıklamaya göre, Irak'ın sipariş verdiği 36 F-16IQ uçağının teslimatı Eylül 2014'te başlayacak. Ancak Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin 23 Ağustos günü yaptığı açıklamaya göre, Irak uçakların teslimatının Mart 2013'te başlamasını bekliyor.

ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı Savunma ve Güvenlik İşbirliği Dairesi (Defense Security Cooperation Agency DSCA), Irak'a hava trafik kontrol ve iniş destek sistemi satışı ile ilgili olarak ABD Kongresi'ne bir bilgi notu iletti. 15 Ağustos günü yayınlanan bilgi notuna göre, yedek parça ve eğitim kalemleri ile birlikte toplam USD60 milyon tutarındaki satış kapsamında ASR-11 radar, Autotrac II simülator, aletli iniş sistemi (ILS) ve havaalanı ışıklandırma sistemi bulunuyor. Sistemler, Irak Hava Kuvvetleri'nin Tikrit Hava Üssü'ne kurulacak.

Irak’ın ABD’den aldığı M-1A1 Abrams ana muharebe tanklarının teslimatı tamamlandı. Toplam 140 adet M-1A1 tankı Irak Kara Kuvvetleri’nde hizmete girdi.

AFP'nin 23 Ağustos tarihli haberine göre Iraklı yetkililer, Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçaklarının sınırdaki muhaliflerce tutulan Albu Kamal kasabasını bombalarken Irak hava sahasını ihlal ettiğini açıkladılar.


İran

Uluslararası Politika Akademisi'nin Star gazetesine dayandırdığı 2 Ağustos tarihli haberine göre İran, Suriye'ye aktif askeri desteğe başladı. Türk istihbarat kaynaklarına dayandırılan habere göre, İran, Halep havaalanı ve Lübnan üzerinden Esad rejimine destek amacı ile 4,000 kişilik askeri bir güç sevketti. Haberde ayrıca İran'la birlikte Lübnan Hizbullah'ının da Halep'e destek gönderdiği iddiasına yer verildi. Bu gelişmeden bir süre önce İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Mesud Cezayiri, ülkesinin Suriye’ye desteğinin askeri boyuta dönüşebileceğini söylemişti.[2]

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Firuzabadi, İran Devrim Muhafızları resmi internet sitesinde Suriye’de akan kandan Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ı sorumlu tutarak, “Bu ülkeler bu yaklaşıma devam ederlerse Suriye’den sonra sıranın Türkiye ve kendilerine geleceğini bilmeliler.” şeklinde konuştu. Firuzabadi'nin sözleri Türkiye'nin sert tepkisine neden oldu.[3]

Milliyet gazetesinin 9 Ağustos tarihli haberine göre, Velayet Destekçileri Cephesi adlı muhafazakâr bir siyasi oluşumun iftar yemeğinde konuşan İran eski Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Türk devlet adamlarının başta Suriye olmak üzere bölgedeki ülkelere karşı düşmanca politika yürüttüklerini iddia ederek bu politika nedeni ile son 10 yıl içinde elde ettikleri getirileri bir gecede heba ettiklerini ileri sürdü. Mutteki, Türkiye’yi “Suriye’ye karşı Amerikan planlarını uygulayan taşeron ülkeye dönüşmekle” suçladı.

İran 21 Ağustos günü, savunma sanayi günü etkinlikleri kapsamında, "Armita" adı verilen bir deney uçağını tanıttı. Eski bir Tupolev Tu-154M yolcu uçağının dikey kuyruğuna, bir Northrop RF-5A uçağının ön gövdesinin monte edildiği ve Iranian Aircraft Manufacturing Industry (IAMI) tarafından "aviyonik sistemler, fırlatma koltuğu ve oksijen sistemlerinin testi" için kullanıldığı açıklanan Armita'nın henüz uçup uçmadığına ilişkin bir bilgi verilmedi. Öte yandan sanayi gününde sergilenen diğer sistemler arasında "Araz" adlı, 3.4t ağırlığa ve 133bg güçlü motora sahip bir taktik araç, askeri gemiler için "Bunyan 4" adlı, 5,000bg gücünde ve 18t ağırlığında 16 silindirli bir dizel motor sistemi ve Şahid UHF / VHF dinleme ve kestirme sistemi bulunuyor.

TRT Türk'ün 4 Ağustos tarihli haberine göre, İran Fatih 110 adlı 300km menzilli bir füzenin denemesini gerçekleştirdi. Habere göre İran Savunma Bakanı Ahmed Vahidi, füzenin denemesinin başarıyla gerçekleştirildiğini ve füze teknolojisinin savunma amaçlı olduğunu söyledi.

İran Devrim Muhafızları’na ait Mi-17 tipi bir genel maksat helikopteri, PKK’nın İran kolu olan PJAK örgütüne karşı düzenlenen bir harekât sırasında Sardaşt kasabası yakınlarında düştü. Olayda 4 personel hayatını kaybetti.

The Daily Telegraph gazetesinin haberine göre İran Haberleşme Bakanı Rıza Tagipur, Tahran Amir Kabir Üniversitesi'nde 5 Ağustos günü düzenlenen bir konferansta, internetin İran'a düşman ülkeler tarafından kontrol edildiğini, milli bir iletişim ve istihbarat ağının kurulmasının, ülkenin düşman devletlerin saldırılarına kapalı ve güvenli olmasını sağlayacağını söyledi. Bakan ayrıca, ulusal bir intranet sistemine 18 ay içinde geçileceğini kaydetti.

Çin savunma forum sitelerini kaynak gösteren The Aviationist adlı internet sitesinin iddiasına göre, bir grup Çinli uzman, Aralık ayında düşürülerek İran tarafından el koyulan RQ-170 insansız hava aracını (İHA) incelemek için bu ülkeye gitmiş olabilir.[4]


İsrail

CNN Türk'ün 6 Ağustos tarihli haberine göre İsrail, Yunanistan ile ilişkilerini önemli ölçüde geliştiriyor. Bu kapsamda ilk kez bir İsrail Devlet Başkanı Yunanistan'a resmî ziyaret gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Şimon Peres, 6 Ağustos günü Atina'da Yunan Cumhurbaşkanı Karolos Populyas, Başbakan Andonis Samaras ve Yunan Silahlı Kuvvetleri komutanları tarafından karşılandı. İkili görüşme sırasında Papulyas'ın Peres'e, "Burada olmanız iyi ilişkilerimizin ve iki halkın tarihlerine yakışır şekilde işbirliği yapma arzusunun kanıtıdır" dedi. Peres ise, "Ortak tarihimiz ve felsefi, coğrafi yakınlığımız var. Şimdi işin siyasi tarafını düzelteceğiz" diye konuştu. Peres ayrıca anamuhalefet lideri Aliksis Çipras ve PASOK lideri Evangelos Venizelos ile de görüştü.

İsrail’de Yurt Cephesi Bakanlığı’na İç Güvenlik Bakanı Avi Dichter getirildi. Görevi Dichter’e devreden eski Bakan Matan Vilnai, makamında verdiği son mülakatında, İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine karşı düzenleyeceği bir saldırıdan sonra 30 günlük bir savaşa hazır olduğunu söyledi.

AIN Online sitesinin 17 Ağustos tarihli haberine göre Elbit firmasına Hermes 450 ve Hermes 900 tipi İHA siparişi veren ve daha önce adı açıklanmayan Latin Amerika ülkesinin, Kolombiya olduğu ortaya çıktı. Firma Hermes 450 tipi İHA'yı daha önce Brezilya ve Meksika'ya da satmıştı.

Elbit Systems firması, 14 Ağustos'ta açıkladığı bilanço ile rekor oranda kâr beyan etti. Buna göre firmanın elindeki toplam sipariş miktarı USD5.47 milyar, geliri ise USD676 milyon olarak gerçekleşti. Öte yandan DefenseNews haber sitesinin haberine göre firmanın icra kurulu başkanı Joseph Ackerman emekliliğini talep etti. Ackerman’ın yerine bu göreve Bezhalel Machlis getirildi.

İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait bir Lockheed Martin F-16I Soufa savaş uçağı, 27 Temmuz günü bir Boeing 707 tanker uçağından yakıt ikmali yaparken, ikmal borusunun kırılması sonucu hafif hasar aldı. Her iki uçak da üslerine acil iniş gerçekleştirdi. Bu olaydan kısa süre sonra, Hava Kuvvetleri'nden bir yetkili, Haziran ayı içinde de benzer bir olayın yaşanmış olduğunu açıkladı.

IsraelDefense haber sitesinin 10 Ağustos tarihli haberine göre Güney Kore, Kuzey Kore'nin topçu tehdidine karşı İsrail'den Iron Dome (Demir Kubbe) füze savunma sistemi tedariği ile ilgileniyor.[5]


Kıbrıs

Kıbrıs Postası'nın Rum Filelefteros gazetesine dayandırdığı 25 Ağustos tarihli haberine göre, Rum Savunma Bakanlığı ile üretici firma arasındaki anlaşmazlık nedeniyle Rum Milli Muhafız Ordusu’na (RMMO) ait tanklar için temin edilecek olan elektrooptik sistemlerin tedariği konusu sonuçlanamadı. Habere göre ihalesine 2008 yılında çıkılan sistemler için önce Fransız bir firmaya başvuruldu. Bu satışın gerçekleşmemesinin ardından, Belçika'da konuşlu başka bir firma ile temas kuruldu ancak sözleşmenin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen teslimatlar henüz başlamadı.

Cihan Haber Ajansı'nın 19 Ağustos tarihli haberine göre Rum basını, Türk savaş uçaklarının 17 Ağustos akşamı Baf hava üssüne yakın mesafede uçtuğunu ve RMMO’ya ait iki hava savunma birliğinin alarma geçtiğini yazdı. Biri keşif, diğeri savaş uçağı olan iki Türk uçağının radar sistemleriyle izlendiğini iddia eden Rum gazeteleri, Türk savaş uçaklarının Andreas Papandreu Hava Üssü’nün sekiz deniz mili uzağında uçmalarının ve bölgeden ayrılmalarının ardından RMMO’da verilen alarmın da aynı gece kaldırıldığını ekledi.


Lübnan

Lübnan'ın Trablusşam kentinde 20 Ağustos günü havai fişeklerle oynayan çocukların üzerine açılan ateş sonucu, kentin Bab'ül Tabbani bölgesindeki Sünni ve Cebel Muhsin bölgesindeki Alevi gruplar arasında silahlı çatışma çıktı. Olayların büyümesi üzerine Lübnan Kara Kuvvetleri'ne bağlı 12'nci Mekanize Tugay, Deniz Komando Alayı, 1'nci ve 4'ncü Müdahale Alayları bölgeye sevkedildi. Ancak bazı askerlerin çatışmalar esnasında yaralanması üzerine ordu birlikleri ertesi gün kademeli olarak geri çekildi.


Mısır

Mısır'da seçimle göreve gelen Cumhurbaşkanı Mursi 12 Ağustos günü, Savunma Bakanı Mareşal Hüseyin Tantavi, Genelkurmay Başkanı Sami Anan ve Askeri İstihbarat Başkanı Abdül Fettah el Sissi’yi görevden aldı. Mursi ayrıca orduya olağanüstü yetkiler veren anayasanın ilgili maddesini de yürürlükten kaldırdı.[6]

5 Ağustos günü kimliği belirsiz bir grup  silahlı militan, Mısır’ın Sina Yarımadası’nın kuzeyindeki Refah sınır kontrol noktasına bir saldırı düzenledi. Kontrol noktasındaki 17 Mısır güvenlik görevlisinin öldürüldüğü baskın sonrasında iki adet Fahd tipi zırhlı personel taşıyıcı aracı kaçıran militanlar, İsrail sınırına doğru harekete geçti. Araçlardan biri yolda infilâk ederken, sınırı geçmeyi başarıp İsrail kontrol noktasına yönelen ikinci araç, İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait helikopterlerce vurularak imha edildi.[7]

Sınırdaki kontrol noktasına yapılan saldırıdan sonra Mısır ordusu, Sina Yarımadası’na, “Kartal Harekâtı” kapsamında AH-64 Apache saldırı helikopterleri, M-60 ana muharebe tankları ve zırhlı personel taşıyıcılar eşliğinde birlikler sevketti. Söz konusu sevkiyat, Mısır hükümetinin bölgedeki yerel gruplarlarla anlaşmaya varması üzerine durduruldu ve birlikler geri çekildi.

İsrail'in Sesi Radyosu'nun haberine göre, Mısır Sina Yarımadası'na hava savunma füzeleri sevketti.


Romanya

Romen Savunma Bakanı Korneliu Dobritoiu'nun 22 Ağustos'ta yaptığı açıklamaya göre, Romanya, hava kuvvetlerinin acil ihtiyacı olan savaş uçağı tedariği çalışmaları kapsamında, Portekiz ile bu ülkeden ikinci el F-16 alımı için görüşmelere başlamış durumda. Portekiz Hava Kuvvetleri hizmetinden çıkarılacak 9 adet Lockheed Martin F-16A/B tipi uçağı kapsayan alım için Romen Hava Kuvvetleri'nden teknik bir ekip, uçakları yerinde incelemek için Portekiz'e gitti. Romanya daha önce F-16 alımı için ABD ve Hollanda ile de görüşmüştü. Ayrıca İtalya ikinci el Eurofighter, İsveç ise Gripen kiralama tekliflerini sunmuştu.

Romen Hava Kuvvetleri'ne ait IAR-99 Soim tipi bir eğitim jeti, 23 Ağustos günü Craiova Hava Üssü'nden kalkışından kısa süre sonra düştü. Kazada pilot hayatını kaybederken eğitmen fırlatma koltuğu ile atlayarak kurtuldu.

AirForcesDaily havacılık sitesinin 6 Ağustos tarihli haberine göre ABD Hava Ulusal Muhafızları (Air National Guard) 187'nci Avcı Kolu'nun 100. Avcı Filosu'na mensup 8 adet Lockheed Martin F-16C/D uçağı, ABD - Romanya müşterek "Dacian Viper 2012" tatbikatı için ay başında Azor Adaları üzerinden Campia Turzii üssüne intikâl etti. 6 - 16 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen tatbikata ABD'den 8 F-16C/D, 4 Boeing KC-135R ile Romanya Hava Kuvvetleri'nden 6 MiG-21 LanceR ve bir adet IAR-330L Puma katıldı.


Rusya Federasyonu

Rus Deniz Kuvvetleri Kuzey Filosu'na ait üç çıkarma gemisinin, Boğazlar'dan geçişine ilişkin bilgi notu Ağustos başında Rusya tarafından Türkiye'ye iletildi. Bilgi notunda, 11 - 12 Ağustos günleri arasında geçiş yapacak gemilerin isimleri Aleksandr Otrakovski, Georgi Pobedonosets ve Kondopoga olarak verildi. Öte yandan Özgür Suriye Ordusu sözcüsü Ebu Ubeyde, Rusya’nın bu gemilerle hükümet güçlerine silah, mühimmat ve araç sevkıyatı gerçekleştirdiğini öne sürdü. Rus Deniz Kuvvetleri’nden 17 Ağustos günü yapılan bir açıklamada ise, Akdeniz’deki görev gücü ile buluşup müşterek harekât icra eden çıkarma gemilerinin müteakiben eğitim ve bir dizi tatbikat için Atlantik’e hareket edeceği duyuruldu.

Rusya'nın Sesi Radyosu'nun 9 Ağustos tarihli haberine göre, Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'ya bir ziyaret gerçekleştiren Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Güney Osetya Cumhurbaşkanı Leonid Tibilova ile görüşmesinde, “Şu an için en önemlisi normal hayata dönmektir. Son yıllarda Güney Osetya’ya bazı para fonları geldi, çalışmalara başlandı. Ama yeteri kadar çok şey yapılmadı. Bugün bizim en önemli ortak vazifemiz, hayatın canlanması ve vatandaşlara yönelik sivil binaların meydana getirilmesine yardımcı olmaktır.” dedi.

RIA Novosti'nin 17 Ağustos tarihli haberine göre, Karadeniz Filosu'nun modernizasyonu kapsamında Rus Deniz Kuvvetleri, Admiralty Tersanesi'nde yeni bir denizaltının inşasına başlayacak. Kilo sınıfı baz alınarak geliştirilen Varşavyanka sınıfının üçüncü botu olan Stari Oskol isimli denizaltının 2016 yılında hizmete girmesi planlanıyor.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkanı Nikolay Partushev, ülkesinin deniz kuvvetleri ve sahil güvenlik güçleri için Kuzey Denizi'nin Atlantik ve Pasifik Okyanuslarını birleştiren hattı boyunca yeni deniz üsleri inşa edeceğini açıkladı.[8]

ABD'li Washington Free Beacon sitesi tarafından, Rus Deniz Kuvvetleri'ne ait Proje 971 Şçuka - B (NATO kod adı "Akula") sınıfı bir nükleer saldırı denizaltısının, Haziran ve Temmuz ayları boyunca Meksika Körfezi'nde, ABD deniz ve hava unsurlarına yakalanmadan seyrettiği iddia edildi. İddia, ABD Savunma Bakanlığı tarafından yalanlanırken, konu ile ilgili Rus Savunma Bakanlığı'ndan herhangi bir açıklama yapılmadı.

RIA Novosti haber ajansının 2 Ağustos tarihli haberine göre Rus Hava Kuvvetleri sözcüsü Albay Vladimir Drik, 2020 yılına kadar toplam 400 adet modernize edilmiş Mi-8 genel maksat helikopterinin hizmete gireceğini söyledi. Drik, yıl sonuna kadar söz konusu helikopterlerden 50 adedinin hizmete girmiş olacağını kaydetti.

Amerikan, Rus ve Norveç donanmaları, Kuzey Denizi'nde müşterek bir deniz tatbikatı icra ettiler. Tatbikata ABD Deniz Kuvvetleri'nden DDG99 Farragut ile Rus Deniz Kuvvetleri'nden Admiral Çabanenko destroyerleri ile Norveç Deniz Kuvvetleri'nden Nordkapp karakol gemisi katıldı. 22 - 25 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen tatbikatta suüstü hedeflere karşı gerçek mermilerle atış ve hava savunma eğitimleri icra edildi.

Russian Helicopters firması yönetim kurulu, Temmuz sonunda yaptığı toplantı ile başkanlık görevine Oboronprom Genel Müdürü Andrey Reus'u getirdi. 2010'dan bu yana Russian Helicopters yönetim kurulu üyesi olan Reus, 2011'den beri Oboronprom'un başındaydı.

Tacikistan'da temaslarda bulunan Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Anatoliy Antonov, ülkedeki 3 günlük programı sırasında Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Başbakan Akil Akilov, Dışişleri Bakanı Hamrahan Zarifi ve Savunma Bakanı Şerali Hayrullayev ile görüşmelerde bulunarak, üs kullanımı ile ilgili ayrıntıları görüştü. CNN Türk'ün 10 Ağustos tarihli haberine göre, Rusya ile Tacikistan, askeri üs kullanımı konusunda anlaşmaya vardı. Buna göre Rusya'nın, Tacikistan'daki askeri üssünün kullanımı 49 yıla uzatılacak.

Öte yandan Rusya'nın Kırgızistan'daki üslerin kullanımı konusunda ise 17 Ağustos tarihinde yeni bir protokol imzalandı. Bu protokol ile başta Kant Hava Üssü ve Issık Kul'daki torpido araştırma tesisi olmak üzere toplam 5 tesis, 2017 - 2032 arasındaki 15 yıllık süre için Rusya'ya, yıllık USD6,4 milyona kiralanacak. Bu üs için Rusya Kırgızistan'a Mart ayında USD15.5 milyon ödemiş, Bişkek'in Moskova'ya olan USD189 milyonluk borcunu da silmişti.

Rusya'da Asker Anneleri Komiteleri Birliği'nin yayınladığı bir rapora göre, her yıl silah altına alınan gençlerin yaklaşık üçte biri, sağlık sorunları nedeniyle ordudan çıkarılıyor. Rapor, bu durumun nedeni olarak askeri doktorların, sağlık sorunları olan gençlere askerden muaf raporu hazırlamak için rüşvet talep etmesini, rüşvet almadıkça bu raporu vermemesini göstermiş. Rüşvet veremeyen ya da vermeyi reddeden ailelerin oğulları, göreve uygun olmasalar bile bu raporu alamadıkları için acemi eğitimine alınıyor ve durumunun anlaşılmasından sonra teskere ile ordudan çıkartılıyor. Rapor, bu sorunun Rus Silahlı Kuvvetleri'ne her yıl yaklaşık USD46 milyona mâl olduğunu belirtiyor.

Rus Silahlı Kuvvetleri 15 Ağustos günü Doğu bölgesindeki Nahodka kenti yakınlarına bir S-400 (NATO kod adı SA-21 "Growler") hava savunma alayı konuşlandırdığını açıkladı. Açıklamaya göre 2020 itibariyle sınır ve sahil bölgeleri boyunca toplam 20 S-400 alayının konuşlandırılmış olması planlanıyor. Bİr S-400 alayında her biri sekiz adet dört tüplü fırlatıcı sisteme sahip ikişer tabur bulunuyor.

Rus Hava Kuvvetleri için geliştirilen Suhoy T-50 PAK FA savaş uçağının üçüncü prototipi, Jukovkski Üssü'ndeki Gromov Uçuş Araştırma Enstitüsü (LII) tarafından gerçekleştirilen uçuş denemelerine başladı. Üç numaralı prototip ile ilk kez, Tihomirov Bilimsel Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen N050 aktif elektronik tarama dizinli radar (AESA) denenmeye başlandı. N050 radarının 2.5m2 boyutundaki bir hedefi 350 - 400km mesafeden algılayabildiği ve aynı anda 32 hedefe birden angaje olabildiği kaydediliyor. N050 radarının geliştirilmesi tamamlanana kadar ilk PAK FA modellerinin, halen Su-35 Flanker uçağında kullanılan Irbis E radarının bir türevi ile donatılması öngörülüyor. Öte yandan RIA Novosti’nin 21 Ağustos tarihli haberine göre iki numaralı prototip uçak, Il-78 Midas tanker uçağı ile birlikte havada yakıt ikmali denemelerini tamamladı.

Rus Hava Kuvvetleri ile ABD Kuzey Amerika Hava ve Uzay Savunma Komutanlığı (North American Aerospace Defense Command; NORAD) 27 - 29 Ağustos tarihleri arasında "Vigilant Eagle" adlı, bilgisayar tabanlı bir harp oyunu icra ettiler. Alaska'dan kalkış yapan bir uçağın Rus hava sahasına ve ardından Rusya'dan kalkan bir uçağın ABD hava sahasına girişleri sırasında teröristlerce kaçırılmaları senaryolarının uygulandığı harp oyununda, her iki kuvvetin iletişim, koordinasyon ve ortak harekât icra etme usülleri denendi.[9]

Defense Update sitesinin 10 Ağustos tarihli haberine göre Rusya Savunma Bakanı Birinci Yardımcısı Aleksandr Suhorukov, prototipinin testlerine 2013 yılında başlanacağı yeni ana muharebe tankının 2015'ten itibaren hizmete girmeye başlayacağını açıkladı. "Armata" adlı tasarım üzerinden geliştirilecek ve bazı kaynaklarda T-99 olarak geçen tanktan 2020 itibariyle 2,300 adet hizmete girmiş olması planlanıyor.

Yeni nesil Proje 885 Yasen sınıfı nükleer saldırı denizaltılarının, "Kalibr" adlı yeni geliştirilen bir seyir füzesi ile donatılacağı açıklandı. Füzenin menzili, sesüstü hız rejimi ile 375km, sesaltı hız rejimi ile 2,500km olarak belirtiliyor. Ancak öte yandan Interfax haber ajansının 13 Ağustos tarihli haberine göre sınıfın ilk denizaltısı olan Severodvinsk’in hizmete giriş tarihi en erken 2013’e ötelenmiş durumda.[10]

Proje 667BDRM Delfin (NATO kod adı "Delta IV") sınıfı balistik füzeli nükleer denizaltı K407 Novomoskovsk, bakım ve onarımının tamamlanmasının ardından Kuzey Filosu'nda yeniden hizmete girdi. Denizaltının 2022'ye kadar görev yapması planlanıyor. Novomoskovsk, 2011 yılında yeniden hizmete giren Verhoturye'nin ardından aynı işlemi gören ikinci Delfin sınıfı denizaltı.

RIA Novosti'nin 14 Ağustos tarihli haberine göre, Rusya, Vietnam için inşa ettiği 6 adet Kilo sınıfı dizel elektrik denizaltının ilkini tamamladı. Denizaltının ay Eylül ayı başında denize indirilmesi bekleniyor. 2009 Aralık ayında verilen USD2 milyarlık sipariş uyarınca teslimatların 2016'da tamamlanması bekleniyor.

Karadeniz Filosu hizmetindeki tek denizaltı olan Proje 877 Paltus (NATO kod adı "Kilo") sınıfı Alrosa denizaltısı, 2011 yılından bu yana Krondştat'ta süren bakım ve tamiratının tamamlanmasının ardından Sivastopol'daki üssüne dönüş yaptı.[11]

Hint Savunma Bakanlığı'nca 28 Ağustos günü yapılan bir açıklamaya göre Rusya ve Hindistan, Smerç 300mm çok namlulu roket sistemi ortak üretimi için bir ortak girişim şirketi kurulması hususunda göüş birliğine vardı. Rus Rosoboronexport ve Hint Ordnance Factory Board (OFB) ortaklığında kurulacak şirket, Smerç'in her iki ülke ordusu için üretimini gerçekleştirecek.

Gündem Rusya haber sitesinin 7 Ağustos tarihli haberine göre Rusya, fırlatma aşamasında yaşanan bir aksaklıktan dolayı iki uyduyu kaybetti. Proton M tipi roketle taşınan ancak yörüngeye girme işlemi başarısız olan Rus Express MD2 ve Endonezya Telkom 3 uydularının 6 ila 8 hafta arasında yeryüzüne düşmeleri bekleniyor.

Çin, Rusya’ya 55 adet Mi-171E  genel maksat helikopteri siparişi verdi. USD600 – 700 milyon dolaylarındaki sözleşme Temmuz ayı sonunda imzalandı.


Suriye

Suriye Devlet Televiyonu 6 Ağustos günü, Suriye Başbakanı Riyad Hicab'ın görevinden alındığını duyurdu. Hicab'ın da muhaliflerin safına geçtiği iddia edildi. Muhalif Şam Haber Ağı (SNN) ise, Başbakan Riyad Hicab'ın kendi isteği ile görevinden ayrılarak muhaliflerin safına geçtiğini ve Suriye'den kaçarak Ürdün'e gittiğini öne sürdü. Hicab'ın yerine bu göreve Başbakan Birinci Yardımcı Amir Galvancı geçici olarak atandı.[12]

Suriye’deki kriz, bölge ile yoğun ticaret hacmi olan Türkiye’nin güney illerindeki ekonomiyi olumsuz etkiliyor.[13]

Klein Online haber sitesinde 31 Temmuz günü yayınlanan bir makalede, ABD birliklerinin Türkiye'nin Suriye sınırında konuşlandığı iddia edildi. Sitenin, adı açıklanmayan bir Suriye hükümet yetkilisine dayandırdığı habere göre, Rus istihbaratı, ABD askerlerinin Türkiye - Suriye sınırındaki hareketliliğini tespit etti.

Rusya, Tartus’taki askeri üssü tahliye ediyor.[14]

Suriye’deki iç savaşın büyümesi üzerine, ülkedeki Türkmen nüfus da silahlı gruplar kurmaya başladı. Hürriyet Daily News gazetesinin 4 Ağustos tarihli haberine göre Türkmenler, kurdukları iki birliğe “Fatih Sultan Mehmet” ve “Sultan Abdülhamit” adını verdiler. Birliklerin komutanı Ali Beşir, özellikle Türkiye’den silah ve mühimmat desteğine ihtiyaçlarını olduğunu söyledi.

Suriye’deki Kürt nüfusun büyük bir kısmını temsil eden Kürt Ulusal Konseyi başkanı Abdül Hakim Başar, Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel’e verdiği ve 3 Ağustos günü yayınlanan mülakatında, uzun vadede Suriye Kürtleri için en uygun seçeneğin Türkiye’ye bağlı konfederal bir yapı olduğunu söyledi.[15]

Vatan gazetesinin 5 Ağustos tarihli haberine göre Suriyeli Kozmonot General Muhammed Ahmed Faris, 4 Ağustos günü ülkesinden kaçarak Türkiye’ye katıldı. Muhaliflere desteğin açıklayan Faris, 1987 yılında Sovyet Soyuz aracı ile uzaya çıkmıştı.

6 Austos günü Suriye devlet televizyonunun 3. katında patlama meydana geldi. Olayda 3 kişi yaralandı.

Muhalif güçler, 27 Ağustos günü Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait bir Mi-8 genel maksat helikopterini, ZU-23 tipi 23mm uçaksavar topu ile vurarak düşürdü. Ayrıca Ahrar el Şam adlı militan grup, 29 Ağustos günü İdlib'deki Taftanaz Hava Üssü'ne düzenlenen saldırıda 10 adet helikopterin imha edildiğini iddia etti.

Suriye hükümet güçlerinin 9 - 10 Ağustos'ta Halep'e gerçekleştirdiği yoğun saldırı ve özellikle Selahaddin bölgesindeki yoğun çatışmalarında ardından, muhalif kuvvetler Halep'in bazı kesimlerinden geri çekildi.


Ukrayna

Jane's Defence Weekly'nin 29 Ağustos tarihli haberine göre, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 25 Ağustos tarihli görüşmesi, iki ülke arasındaki savunma alanındaki işbirliği için yeni bir dönüm noktası teşkil ediyor. Söz konusu işbirliğinin en önemli kalemlerinin başında Antonov An-70 nakliye uçağının ortak üretimi geliyor. Bir diğer önemli konu ise, Kırım’daki NITKA deniz hava eğitim üssünün kullanım koşul ve ayrıntıları. Nitekim RIA Novosti'nin 20 Ağustos tarihli haberine göre, Rusya ve Ukrayna, Kırım'daki deniz havacılık üs ve tesislerinin, Rus Deniz Kuvvetleri'nde görev yapacak jet pilotlarının eğitimi için kullanılması ile ilgili bir anlaşmaya varılmış durumda.[16]


Yunanistan

Dünya gazetesinin 11 Ağustos tarihli haberine göre, İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres'in Atina ziyareti sırasında iki ülke arasında geniş kapsamlı askeri ve savunma sanayii işbirliğinin temelleri atıldı. Bu kapsamda, İsrail Savunma Bakanlığı Savunma İhracat ve İşbirliği Ajansı (SIBAT) Başkanı Shmaya Avieli'nin ay sonunda Yunanistan'ı ziyaret edeceği, bu çerçevede iki ülkenin ortak savunma sistemleri üretimi olasılığının ele alınacağı bildirildi. Habere göre, Avieli'nin, 2011 yılında bir gazeteye verdiği mülakatta, İsrail'in, küresel ekonomik kriz nedeniyle potansiyel kayıplarını telafi çabası içinde, yeni gelişmekte olan pazarlar ve ortak girişim imkanları aradığını belirttiğini hatırlatan kaynaklar, İsrail tarafının mühimmat ve zırhlı araçların ortak üretimi için Yunanistan Savunma Sistemleri (EAS) Yunanistan Havacılık Sanayi'nin (EAB) yeteneklerine ilgisini belirttiğini kaydetti. Yunan Savunma Bakanlığı yetkilileri, İsrail tarafının donanma gemileri yapımına da ilgi duyduğunu belirtti.

Yunanistan tasarruf tedbirleri uyarınca VIP filosunda düzenlemelere gidiyor. Bu kapsamda 145209 ve 145484 seri numaralı iki Embraer ERJ-135'ten biri satılacak, diğeri ise pilotaj eğitimi ve sıhhi nakil için Yunan HvK'na devredilecek. Filodaki 678 seri numaralı Gulfstream V ise, nakliye görevlerinde kullanılacak. Halihazırda tüm VIP uçakları, Elefsis Üssü'nde konuşlu 112'nci Muharip Kol'a bağlı 352'nci VIP Nakliye Filosu tarafından işletilmekte.

Yunanistan, devlete bağlı Hellenic Defence Systems (EAS) savunma şirketinin özelleştirilmesi için Eylül ayında üçüncü bir girişim başlatacak. AB ekonomik kurtarma planı kapsamında özelleştirilmesi planlanan EAS için Kasım 2011 ve ve Haziran 2012'de iki girişim yapılmış ancak çabalar sonuçsuz kalmıştı.


[1] Davutoğlu’nun ziyareti ile ilgili bir değerlendirme için bkz: “Davutoğlu’nun Ziyareti ve Kerkük’ün Kalkınma İhtiyacı”: http://www.usakgundem.com/haber/75439/-haber-analiz-davuto%C4%9Flu%E2%80%99nun-ziyareti-ve-kerk%C3%BCk%E2%80%99%C3%BCn-kalk%C4%B1nma-%C4%B0htiyac%C4%B1.html
[2] İran’ın bölge politikası ile ilgili olarak bkz: “Bir Bölgesel Güç Olarak İran’ın Ortadoğu Politikası”: http://www.orsam.org.tr/tr/yazigoster.aspx?ID=3846
[3] İki ülke arasındaki diplomatik gerginliğin seyri için bkz: “Bir Tahran Eksikti”: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/21177620.asp
[5] Ayrıntılar için bkz: “S Korea Eyes Iron Dome Defense System”: http://www.israeldefense.com/?CategoryID=483&ArticleID=1550
[6] Mısır’daki geçiş süreci ile ilgili bir değerlendirme için bkz: “Mısır’daki Geçiş Sürecinin Aktörler Üzerinden Değerlendirilmesi”: http://www.orsam.org.tr/tr/yazigoster.aspx?ID=3848
[7] Aracın vuruluş anının video kaydı için bkz: http://www.youtube.com/watch?v=IflyRNBNfL8
[8] Haberin ayrıntıları için bkz: “Russia to build new naval bases in the Arctic”: http://rt.com/politics/arctic-ship-marine-base-969/
[9] Tatbikat ile ilgili NORAD basın açıklaması için bkz: http://www.norad.mil/News/2012/083012.html
[10] Ayrıntılar için bkz: “New Yasen Class Submarine Faces Further Delays”: http://indrus.in/articles/2012/08/13/new_yasen-class_submarine_faces_further_delays_16995.html
[11] Ayrıntılar için bkz: “Russian Submarine Alrosa, Is Returning Home”: http://turkishnavy.net/2012/08/25/russian-submarine-alrosa-is-returning-home/
[12] Krizin aktörleri ile ilgili bir değerlendirme için bkz: “Suriye Krizinin Dinamikleri ve Aktörlerin Değerlendirilmesi”: http://www.orsam.org.tr/tr/yazigoster.aspx?ID=3845
[13] Suriye krizinin Türk ekonomisine etkilerini inceleyen bir araştırma raporu için bkz: http://www.tepav.org.tr/upload/files/1345630741-9.Suriye_Krizi_Turkiye_Ekonomisini_Nasil_Etkiler.pdf
[14] Ayrıntılar için bkz: “Rusya Tartus üssünü tahliye ediyor”: http://www.denizhaber.com/HABER/30045/1/rusya-tartus-ussu.html
[15] Mülakatın tam metni için bkz: “KUK Başkanı: Bu en doğru seçenek”: http://www.hurriyet.com.tr/planet/21136098.asp
[16] An-70 projesi ile ilgili ayrıntılar için bkz: “Ukraine Cooperates with Russia on $4 Billion AN-70 Project”:  http://www.defpro.com/news/details/38448/

1 yorum:

tunc dedi ki...

Mükemmel bir çalışma yaptığınız belirtmek istiyorum. Bültenin takipçisi olarak, teşekkürler.