09/01/2012

Hindistan Kiralık Rus Nükleer Denizaltısını Teslim Aldı

Hindistan'ın 10 yıllığına Rusya'dan kiraladığı Proje 971 "Akula II" sınıfı nükleer saldırı denizaltısı Nerpa, iki senelik gecikmenin ardından 29.12.2011 günü düzenlenen bir törenle resmen Hint Deniz Kuvvetleri'nde hizmete girdi.

Ancak Chakra II olarak adlandırılan bu bot, Hint Deniz Kuvvetleri'nde hizmete giren ilk nükleer denizaltı değil. Hindistan daha önce, Ocak 1988 - Ocak 1991 tarihleri arasında SSCB'den Proje 670A Skat Charlie I tipi K-43 denizaltısını kiralamıştı. Bu denizaltıya Hint DzK, Proje 06709 kodunu vermişti.

Chakra II'nin hizmete girişinin gecikmesinin nedeni, Hint personelin eğitimi sırasında meydana gelen bir kaza. 09.11.2008 tarihinde yangın söndürme sistemindeki bir arıza nedeniyle 20 denizci hayatını kaybetti. Yangın söndürme sistemindeki Freon gazının sızmasına neden olan arıza, 21 denizcinin de ağır yaralanmasına neden olmuştu. Zaten bütçe aşımına uğramış tadilat ve modernizasyon giderlerinin daha da artmasına neden olan bu olay, Hint Deniz Kuvvetleri'nin büyük önem verdiği nükleer denizaltı kabiliyetinin oluşturulması planlarına da sekte vurdu.

Hindistan, Hint Okyanusu'ndaki hakimiyetini güçlendirmek ve erimini artırmak için, Rusya'nın desteği ile kendi nükleer denizaltısını inşa etmekte. Advanced Technology Vessel (ATV) projesi altında inşa edilen ve Arihant adı verilen 120m uzunluğa ve yaklaşık 6,000t deplasmana sahip bu ilk Hint yapımı balistik füze denizaltısı, 26.07.2009 tarihinde denize indirilmişti. Seyir testlerine bu yılın sonunda başlanması planlanan Arihant, bir adet Bhabha Atomic Research Centre yapımı basınçlı su soğutmalı nükleer reaktörü ile tahrik ediliyor ve 12 adet K-15 750km menzilli Sagarika sualtından ateşlenen balistik nükleer füze taşıyabiliyor.

Eski Sovyet Proje 670A "Charlie I" tasarımı baz alınarak geliştirilmiş Arihant'ın personelinin eğitimi, Chakra II üzerinde verilecek. Chakra II ayrıca Hint Deniz Kuvvetleri için modern nükleer tahrikli denizaltıların bakım, onarım, işletme ve operasyonel taktikleri ile ilgili bir laboratuar vazifesi de görecek.

1 yorum:

ucg3437 dedi ki...

PAKİSTANLI KARDEŞLERİMİZ İÇİN KÖTÜ BİR GELİŞME.

Yorum Gönder