22/11/2011

Uçak - Silah Entegrasyonu için WiFi

DefPro sitesinde "Raytheon Develops Wireless Integration For Combat-Proven Enhanced Paveway" (Raytheon, Savaşta Kanıtlanmış Geliştirilmiş Paveway için Kablosuz Entegrasyon Geliştirdi) başlığı ile yayınlanan habere göre Raytheon firması, Paveway hassas güdümlü bombalar için kablosuz bir arayüz sistemi geliştirmiş.

WiPak adı verilen sistem ile, tüm hedef ve güdüm bilgileri uçak kokpitinden pilondaki bombaya WiFi bağlantı ile aktarılıyor. Bu sayede uçağın bombayı taşıyabilmesi için normalde gerekli olan kablolama ve yapısal tadilata da ihtiyaç duyulmuyor.

WiPak'ın geliştirilmesi sırasında sivil / tüketici elektronik teknolojilerinden faydalanılmış. İHA'lar, hafif eğitim uçakları vb gibi platformların hassas güdümlü silahlarla donatılabilmeleri ve hatta ileride farklı tip silah ve sensör sistemlerinin uçaklara entegrasyon ve sertifikasyon maliyetlerini düşürücü faydası olabilir.

Nitekim WiPak'ın ilk kullanıldığı platform, Embraer üretimi Super Tucano turboprop eğitim ve hafif taarruz uçağı olmuş. Firmanın açıklamasına göre WiPak'ın Super Tucano'ya entegrasyonu ve denemeleri tamamlanmış durumda.

Düşük maliyetli hafif taarruz uçağı piyasasında oldukça iyi bir satış grafiği tutturan Super Tucano halen ABD Hava Kuvvetleri'nin Light Air Support (LAS) ihalesinde en kuvvetli aday konumunda. 15 adet uçağın tedariğinin amaçlandığı LAS ihalesi ile ABD, Afganistan ve Irak gibi ülkelerin hava kuvvetleri personelinin eğitimi ve yakın hava desteği taktiklerinin geliştirilmesi için 15 adet uçak satın alacak. Kısa süre önce ABD Hava Kuvvetleri, en kuvvetli rakip konumundaki Hawker Beechcraft T-6 Texan II'nin saldırı türevi AT-6'yı ihale dışı bırakmıştı.

3 yorum:

Mehmet "4v14t10n" Sami dedi ki...

Yaklaşık 1 hafta önce C4I-technology sitesinde yer almıştı ( http://c4i-technology-news.blogspot.com/2011/11/raytheons-wipak.html )haber Raytheon açıklamayı yaptıktan sonra.

Eğer, anlatıldığı kadar var İSE, havadan karaya silah sistemleri için uçaklarda harcanan; uzun entegrasyon ve modifikasyon süreçlerinin sonu olur.(diğer firmalarında taklit edileceği düşünülürse)

Hiçbir wiring gereksinimi olmadan böyle hazır paket "fast-food" tarzında
alınabilirse sistemler yetenek kazanımı olarak
tanımlanan süreçler gerçekten değişir...

Ancak bana göre teknolojinin söylenen seviyede mi, yoksa hisselerin yukarı yönlü hareketi amaçlanarak yapılmış bir açıklama mı emin olmak çok zor.

Adsız dedi ki...

Bundan önceki bombalar kablolu muydu sanki?

Adsız dedi ki...

Havadaki her tür RF sinyali bir şekilde elektronik karıştırmaya maruz kalabilir. Bu riski nasıl ortadan kaldırdılar acaba? Ya da gerçekleşme olasılığı çok mu küçük?