19/07/2011

Türkiye'de Korporatizm Üzerine Notlar

Kapitalist sistemde sosyal sınıflar.
Büyük hali için üzerine tıklayınız
(Kaynak: Caste System)
Taha Parla'nın ilham verici kitabı (aslında doktora tezi) "Ziya Gökalp, Kemalizm ve Türkiye'de Korporatizm"i okuyorum bir süredir. Stefanos Yerasimos'un "Az Gelişmişlik Sürecinde Türkiye"sine biraz ara vermiştim. İyi de etmişim, zira iç içe giren bu iki okuma bugünkü Türkiye'nin durumuna başka bir açıdan bakabilmeyi sağlıyor.

Taha Parla kitabında Kemalizm'i ele alıyor ve bunu, Kemalist düşüncenin temelinde yer alan Ziya Gökalp'in fikirlerini ve teorisini inceleyerek yapıyor. Derin bir konu. Derin, çünkü Kemalizm, çok farklı cephelerden çekiştirile çekiştirile amorf bir hale getirildi. O derece ki, "ulusal sol" ya da "sosyal demokrat" cenahlar, özünde namevcut olan kesişim kümeleri yaratarak Kemalizm'i bir çeşit şemsiye haline getirdiler. Kemalizm, ilerici, bilimsel düşünceyi ve ılımlı bir devletçiliği savunan kültürel (ve yer yer naif) bir idealizm ülküsünden, katı devletçi ve daha katı milliyetçi bir nemruta dönüştürüldü. Ellerine kollarına sağlık.

14/07/2011

Çorum, Savunma Sanayiinde Kendine Yer Bulabilir mi?

Memleketim olan Çorum, 1990'lı yılların sonlarından bu yana sanayi kapasitesini hızla geliştirmekte. Makina, tekstil, kiremit - tuğla gibi sektörlerin öncülüğünde bölgesinde bir cazibe merkezi haline geldi. Bu gelişmelere paralel olarak, dönem dönem şehrin savunma sanayiinde daha etkin rol alması da tartışılagelmekte. Bu kapsamda en son şehrin günlük yerel gazetesi Çorum Haber'de 11 Temmuz tarihli "Çorum'un Hedefi Savunma Sanayii" başlıklı bir haber yayınlandı. Haber, Çorum sanayicilerinde yankı buldu, çeşitli yorumlar geldi. Ben de naçizane görüşlerimi kaleme alıp paylaştım, gazetenin 14 Temmuz tarihli sayısında yayınlandı.

Ulusal savunma sanayiinin gelişmesi için yan sanayi ve KOBİ'lerin esas itici güç olduğuna inanıyorum. Umarım konu, Çorum ve sanayisi gelişmiş diğer şehirlerde de bu boyutu ile ele alınır, gerek şehrin sanayicileri gerekse Ankara cephesinde farkındalık oluşturulur.

11/07/2011

Kısa Kısa...

ESSM (Evolved Sea Sparrow) deniz konuşlu hava savunma füzesi, AIM-120 AMRAAM orta menzilli havadan havaya füzelerini kullanan NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile Sytem) kara konuşlu hava savunma sistemi için öneriliyor.

İsrail, özel kuvvetlerinin ihtiyacını karşılamak ve hizmetteki Sikorsky CH-53 helikopterlerini değitirmek için Bell-Boeing MV-22 Osprey ile ilgileniyor. Bu kapsamda İsrailli heyetler ABD Deniz Piyadeleri'nin (USMC) MAW 2, VMMT-204 ve VMX-22 birliklerine, Mayıs - Haziran arası bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. İsrailli personel bu ziyaretler sırasında MV-22 ile çeşitli senaryolarda uçuş gerçekleştirdi, bakım, onarım ve işletmesi konularında bilgi topladı.

Fransa, geçtiğimiz ay başlarında SCALP seyir füzesinin deniz türevi olan SCALP Naval'in denizaltılardan fırlatılan modelini ilk kez denedi. Deniz altındaki bir test platformundan ateşlenen füzenin yeni nesil Barracuda sınıfı denizaltı ve FREMM sınıfı firkateynleri donatması planlanıyor. Söz konusu füzenin havadan fırlatılan türevinden Yunanistan'da da 34 adet bulunuyor.

MBDA firması, Hindistan'ın, Hindustan Aeronaucits Limited (HAL) ALH (Advanced Light Helicopter) ve yeni seçilecek taarruz helikopteri ihalesine teklif veren Kamov Ka-52 Hokum B ve Mil Mi-28 Havoc helikopterlerinde donatılmak üzere teklif ettiği PARS-3LR tanksavar füzesi ile kısa listeye kaldı. Hindistan eğer yeni taarruz helikopteri olarak Ka-52 veya Mi-28'i seçerse, firma entegrasyon konusunda Hindistan'a yardım edecek.

İsrailli Israel Aerospace Industries (IAI) firması, başta Embraer EMB-314 Super Tucano olmak üzere hafif taarruz uçaklarından kullanılmak üzere geliştirilmiş Medium-weight Laser Guided Bomb (MLGB) güdümlü bomba sistemini kamuoyuna tanıttı. Geçtiğimiz ay Paris Hava Gösterisi'nde sergilenen bomba yarı aktif lazer (Semi Active Laser; SAL) ve GPS güdüm - kontrol sistemini haiz; 1.70m uzunluk ve 115kg ağırlığa sahip. Harp başlığı 90kg olan MLGB'nin menzili GPS güdümü ile 20km, azami menzil ise 25km olarak verilmiş.

Pakistan, yeni F-16 Block 52+ savaş uçakları için ITT üretimi AN/ALQ-211(V)9 elektronik harp sistemini seçti. Söz konusu sistem, Türk Hava Kuvvetleri (THvKK) tarafından da Peace Onyx IV projesi kapsamında tedarik edilmekte olan 30 adet F-16 Block 50+ için seçilmişti. THvKK F-16 Block 50+'leri AN/ALQ-211(V)9'un dahili türevi ile donatılırken Pakistan F-16 Block 52+'leri bu sistemi harici pod ile kullanacak.

Çin, geçtiğimiz ay imzalanan $500 milyon tutarındaki bir sözleşme ile Rusya'dan 123 adet Salyut AL-31FN turbofan motor satın alıyor. AL-31FN, Çin'in J-11 (Su-27SK), Su-27 kopyası olan J-11B ve J-10 uçaklarında kullanılıyor. J-10 seri üretim ve J-20 geliştirme çalışmaları devam ederken ve özgün jet motorları olan WS-10 ve WS-13 henüz olgunlaşmamışken bu alımın yapılması, Çin'in jet motorları konusunda hedeflenen özyeterlilik seviyesine ulaşamamış olduğunun göstergesi olarak algılanabilir.

Filipinler Hava Kuvvetleri ay başında, ülkenin savunma bakanlığına İtalyan Aermacchi M-346 ya da Güney Koreli Korean Aerospace Industries T/A-50 Golden Eagle tipinde 6 adet ileri jet eğitim uçağı alım talebini iletti. Yaklaşık $150 - 200 milyon dolayında gerçekleşmesi hedeflenen alım, Filipinler'in uzun zamandır gerçekleştireceği en büyük ve kapsamlı savunma projesi olacak.

İsrail ve Suudi Arabistan, envanterlerindeki Patriot hava ve füze savunma sistemini, Patriot PAC III seviyesine modernize ediyor. İsrail, Rafael firmasının geliştirdiği "David's Sling" (Davud'un Ağı) entegre hava savunma şemsiyesi kapsamında bir çözüm için Raytheon firması ile birlikte çalışırken, Suudi Arabistan PAC III modernizasyonu işini aynı firmaya $1.7 milyar tutarındaki bir sözleşme ile verdi.

01/07/2011

Far East Military Aviation Monitor: June 2011






June 2011

NT$17 billion IDF upgrades to be unveiled soon: AIDC
Unkept Promises to Taiwan
Raytheon Completes First Radar Upgrade for Taiwan
Taiwan spends NT$17 billion to upgrade fighter jets
Taiwan to receive upgraded IDFs
RoKAF T-103 trainer crashed
PAF to receive P14 billion for modernization
Crash of Russian trainer jet kills its two pilots
Fighter pilots' Fiji mission
Remains Of Malaysian Pilot Flown Home From Medan
Singapore Denies RSAF Aircraft Violated Malaysian Airspace
ST Aerospace signs deals worth S$300m with Alenia Aermacchi
Singapore signs 20-year support deal for M-346 fleet
China's J-15 No Game Changer
Sea Trial Set for China's First Aircraft Carrier
Japan's Stealth Fighter Gambit
Taiwan's Ma looks for F-16 boost
Taiwan rejects further advanced radar system price hikes
Two killed in trainer crash in S. Korea: air force
SAF entered Malaysian airspace over 2000 times since 2008, says Mindef
China has air superiority
ASEAN air force leaders agree to boost regional security
Japan's Air Power Crunch
Photos of possible fifth-generation fighter appear on Chinese websites
Embraer Super Tucano Deal in Effect with Indonesian Air Force
Embraer finalises Super Tucano contract with TNI-AU
Indonesia has bought Brazilian Super Tucano trainer aircraft
South Korea, Indonesia in jet deal
S Korean Air Force unveils TA-50 combat trainer jet
South Korea unveils new trainer aircraft
'Today's Air Force' features a look around the service
Indonesia, Embraer sign Super Tucano contract
South Korea Receives the Tenth Slam Eagle
South Korea's Need For Fighters
PLAAF about to roll-out JH-7B stealth bomber
China upgrading air force rapidly, says IAF chief
Faking Chinese Stealth Fighters
More close ups of Chengdu J-20's recent test flights
Boeing delivers two F-15K aircraft to S Korea
Boeing Delivers 2 F-15K Slam Eagles to the Republic of Korea
T 50 Golden Eagle
PLAAF's aircraft crashed during the training in the Shandong province