23/11/2010

Kore'de Çatışma (3. Yeonpyeong Muharebesi): 23.11.2010

Yeonpyeong'dan yükselen alevler
Yerel saatle 1434 (TSİ 0734) civarında, Kore Yarımadası'nın batısındaki küçük bir ada olan Yeonpyeong'da gerçekleşen patlamalar, gündemi birdenbire değiştirdi, dikkatleri Doğu Asya'nın düşman kardeşlerinin üzerine çevirdi.

Kuzey Kore topçu birlikleri, Sarı Deniz'de, Güney Kore'nin Incheon kentinin 80km batısında yer alan Yeonpyeong Adası'nı, 200'den fazla topçu mermisi ile bombardımana tuttu. Bölgeden gelen ilk haberlere göre en az iki ölü, 12'den fazla var. Güney Kore'nin bombardımana karşılık olarak K-9 kundağı motorlu obüslerle karşı ateş açtığı ve bölgeye F-16 savaş uçaklarını sevk ettiği şeklinde haberler mevcut.

1,300 nüfuslu adadaki sivil sakinler bulabildikleri teknelerle yakınlardaki diğer şehirlere sığınıyorlar. Adanın çeşitli bölgelerinden yoğun alev ve dumanlar yükselmekte.

Bu, Yeonpyeong'un sahne olduğu ilk çatışma değil. Bölge 1999, 2002 ve 2009 yıllarında yine ufak çaplı çatışmalara sahne olmuştu. 2002'deki 2. Yeonpyeong Çatışması'nda Kuzey Kore deniz kuvvetlerine ait bir torpidobot batmış, 13 denizci hayatını kaybetmişti.



Bu sorunun kaynağı, "Northern Limit Line", yani Türkçe Kuzey Sınır Hattı olarak adlandırılan çizgi. Kuzey ve Güney Kore arasındaki fiili deniz sınırını belirleyen bu hat, Birleşmiş Milletler tarafından tek taraflı olarak ilan edilmiş ve Kuzey Kore tarafından tanınmıyor. Bölgedeki balıkçı teknelerine refakat eden Kuzey Kore donanma gemileri ile Güney Kore gemileri arasında sık sık gerilim yaşanıyor.
Yeonpyeong Adası'nın bulunduğu bölgede en son, Mart ayında Güney Kore deniz kuvvetlerine ait Pohang sınıfı bir korvet olan Cheonan gemisi batmıştı. İnfilak ederek ikiye ayrılan gemiyle birlikte 46 denizci hayatını kaybetmişti. Yüzeye çıkartılan enkaz üzerinde yapılan uluslararası incelemeler sonucu, geminin bir torpido saldırısı sonucu isabet aldığı, torpidonun Kuzey Kore'nin kullandığı tipte olduğu rapor edilmişti.

Inchon Ada Grubu
Baengnyeong Adası açıklarında Cheonan korveti batmıştı
(Kaynak: Wikipedia)
Kuzey Kore'nin bu saldırısı Güney'i zor durumda bıraktı. Eskisi gibi iki ülkenin gemileri arasında bir çatışma olsaydı gerilim belki bu kadar yükselmezdi. Ancak bu sefer Kuzey, adadaki sivil yerleşim birimlerine yoğun bir topçu ateşi gerçekleştirmiş. Cheonan olayından dolayı zaten büyük bir gerginlik vardı. Güney Kore'nin karşı saldırısının boyutu, çatışmaların seyrini tayin edebilir.

Ancak şu bir gerçek ki, Kuzey Kore'nin elinde bulundurduğu nükleer silahlar Güney Kore ve ABD'nin seçeneklerini kısıtlıyor. Güney, şu durumda Kuzey'i tümden köşeye sıkıştıracak bir karşı hamle yapabilme imkânına sahip değil. Öte yandan çatışmaların genişlemesi ve savaşa dönüşmesi ihtimali, öyle sanıyorum ki, sınırlarına yığılacak milyonlarca aç mülteci sorunu ile baş başa kalmak istemeyen Çin'i kara kara düşündürüyordur.


Ben bu gerginliğin topyekün bir savaşa dönüşmesini pek olası görmüyorum. Ancak eğer Güney Kore mümkün olan en sert şekilde (ki bu konuda pek fazla hareket serbestisine dahip değiller) karşılık vermezse, ülkenin kamuoyu nezdinde hükümet ve ABD ile ilişkiler büyük yara alabilir.



Ayrıca bkz:
Koreas in border artillery clash
Two dead in North Korean attack on South Korean island

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder