08/11/2010

Arap Yarımadası'nda Alışveriş Çılgınlığı Devam Ediyor

Suudi Arabistan'ın $60 milyarlık sipariş paketinden sonra bölgenin bir diğer yükselen gücü Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), pahada o kadar ağır olmasa da oldukça önemli bir silah alımına hazırlanıyor.

ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı DSCA kurumunun ABD Kongresi'ne ilettiği bilgi notuna göre BAE, elindeki 30 AH-64D Apache saldırı helikopterini, en son versiyon olan Block III seviyesine modernize edip, 30 adet de ilave AH-64D Block III Apache saldırı helikopteri alacak. İlgili alt sistem, yedek parça, eğitim ve diğer kalemlerle birlikte bu alımın toplam maliyeti USD 5,000,000,000 olarak bildirilmiş.

Bir diğer alım ise, MGM-140 ATACMS (Army Tactical Missile System; Ordu Taktik Füze Sistemi) taktik balistik füze sistem alımı. 100 adet ATAMCS'a ilaveten 60 adet düşük menzilli Low Cost Reduced-Range Practice Rockets (LCRRPR) eğitim roketleri de alınıyor. İlgili yedek parça, lojistik destek ve eğitim kalemleri ile birlikte bu alımın toplam maliyeti de USD 140,000,000 olarak belirlenmiş.

Arap ülkeleri çok ciddi bir silahlanma hamlesi içinde. Suudi Arabistan, BAE, Katar, Bahreyn ve Kuveyt bir nevi müşterek Arap ordusu kuruyor sanki. Handiyse biz İsrail'den beklerken asıl bu Arap ülkeleri saldıracak sanki İran'a... 

Hayra alamet değil bu aşırı silahlanma...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder