10/03/2010

Kolay Gelsin!

Bir kişinin emeğe ve emekçiye verdiği değerin en güzel göstergelerinden biridir "kolay gelsin" sözü.

"Emeğe ve emekçiye verilen değer" çok basmakalıp gibi, "her şeyin başı sağlık" gibi söylene söylene içi boşalmış, posası çıkmış bir şey, çakma solcular sağolsun.
Ama bu gerçekten önemli bir şey.

Söz gelimi alışveriş merkezinde yemeğinizi yediniz. Masalar arasında dolaşıp tepsileri toplayan o minyon tipli, ittiği servis arabası kendi boyunda kızı gördünüz. Sizin tepsinizi çöp poşetine sıyırdı, tepsiyi arabanın üstüne koydu. Bir başka posası çıkmış kelime olan empatiyi hissettiniz içinizde. Fazladan sempati bile olabilir hatta, daha da iyi olur hem. "kolay gelsin" dediniz, samimiyet ve içtenlikle.

Her birinin başlığı bir iki cümle tutan, ne anlattığı anlaşılamayan ve emperyalizm, oligarşi, emekçi ve benzeri kelimelerin rastgele kombinasyonlarından türetilmiş sözümona sol sözümsana tavşan boku kıvamında makaleler yazan, rakı masasında devrim yapıp şarap masasında yanındaki karı kıza sulanan solculardan daha gerçek bir solcusunuz. Solcu olmasanız bile. Sol nedir bilmeseniz bile.

Benim ciltlerce Marx, Engels bilmemne okumam mı gerekiyor arkadaşım? Satırlar tutan cümlelerle anlaşılmaz ve sırf bu yüzden önemliymiş gibi görünen ama aslında hiç bir şey anlatmayan cümleler mi kurmam gerekiyor ekonomiyi, toplumu, devleti anlamam için sol pencereden? Che'nin meşhur yarı kızgın yarı isyankar pozunu taşıyan rozeti şart mı veya 1 Mayıs'ta pankart mı taşımam gerekiyor? "Emek", "emekçi" kelimeleri solun babasının malı mıdır?

Bir gündelikçinin alın terine saygı duysam kızıl komünist mi olurum? Mesela geçen gün ofise temizliğe gelen hanım yanımdan geçerken ter kokusunu hissettim. Normalde çok rahatsız olduğum bir şeydir ama o kadının neden terlediğini düşününce...

Böyle güzel bir göstergedir "kolay gelsin" sözü... "Kolay gelmesini" dilersiniz karşınızdaki emekçiye; temizlikçi olsun, banka memuru, postacı ve sair "emek" harcayan kişiye (hayat kadınına "kolay gelsin" demek ilginç olabilir yalnız, bak şimdi aklıma geldi).

Keşke mümkün olsa da, ekranlarda, gazete ve dergilerde sol üzerine ahkâm kesen "aydın"ların gündelik hayatta çevrelerindeki çalışanlara tavırlarını gözleyebilsek.. Acaba kaçta kaçı o gerçek emekçilerle aralarında empati bağı kuruyor, acaba kaçı mesela "kolay gelsin"i içtenlikle söylüyor, o insanlarla arasında bir seviye, rakım farkı olmadığına içtenlikle inanıyor ve bunu hissettiriyor...

Böyle de zor bir şeydir "kolay gelsin"i içtenlikle, hakkını vere vere içini doldura doldura söyleyebilmek. söylemeden önce inanmanız gerekir çünkü...

ve gerçekten de her şeyin başı sağlıktır.

2 yorum:

Saturn 5 dedi ki...

"Kolay gelsin"e yakışan birde "Ellerine sağlık" vardır ki bu yazı için başka bir şey denemeye gerek yok.

Adsız dedi ki...

Hocam şu içdokuşlerden daha yok mu? :)

Yorum Gönder