10/10/2009

İnsansız Hava Araçları: Nereden nereye?

Defpro'daki iki bölümlük "The Emergence of UCAV Systems" (İnsansız Muharip Hava Araçlarının Yükselişi" başlıklı makale, İnsansız Hava Aracı (İHA) ve İnsansız Muharip Hava Aracı (İMHA) sistemlerinin geleceği, teknolojiler ve projelerle ilgii güzel bir derleme sunmuş. Konuyu toparlamak ve genel bir fikir edinmek adına tavsiye ederim.

The Emergence of UCAV Systems (Part 1)

The Emergence of UCAV Systems (Part 2)

2 yorum:

miguel_lienzo dedi ki...

http://www.yenicaggazetesi.com.tr/a_haberdetay.php?hityaz=10366 bu yazıyı okuyunca ne alaka dedim kendi kendime. Forum'da okuduklarım ve kendi bildiklerim insansız hava aracı konusunda Rusya'nın pek bir başarısı olmadığıydı. Zaten Gürcü savaşında düşen bombardıman uçağı da bu eksiklikten düşmedi mi? Siz ne dersiniz?
Öte yandan yazıda bahsedilen konular bire bir doğru olmasa da ilerde Ergenekon davası ile ilgili bir çok ilginç şey öğreneceğimize eminim.
Siz FMS hakkında bilgilendirici yazılar yazdınız. Erhan Göksel'den, Sibel Edmonds'a(ermenilerle ilişkisinin farkındayım), Aytunç Altındal'dan Sabahattin Önkibar'a kadar değişik ve alakasız isimler askeri alışverişlerdeki danışmanlık, aracılık komisyonları hakkında çeşitli iddialarda bulunuyorlar. Tam askeri bir konu olmasa da Anap-DSP-MHP hükümeti zamanında çıkılan nükleer ihale ve sonrasında Ecevit'in ihaleyi iptali sonrası firmaların ödedikleri rüşvetleri geri istediklerine hatta Türkiye çok rezil olmasın diye örtülü ödenekten firmalara ödendiği de konuşulmuştu. Cost konusuna girmişsiniz mesela Lockheed-Martin'in Türkiye temsilcisi(birara Saadettin Saran'dı) bu işten ne kazanır. Ben bilmiyorum acaba bilen var mı?

Arda Mevlutoglu dedi ki...

Sabahattin Önkibar, Enver Ören'in 1 numarası olduğu zamanlarda bu kadar dezenformasyon, ajitasyon ve zırva yazmazdı. Ören'le yolları ayrıldıktan ve "milliyetçiliği" keşfettikten sonra bambaşka biri oldu. Bu yazı da, kendisinin bu ikinci çağındaki ajitatif, provokatif ve yalanlarla bezeli yorumculuk kariyerinin müstesna bir örneği.

Yorum Gönder