28/01/2006

Ah Komşu Ah!.....

Yunan Deniz Kuvvetleri resmi web sitesi aracılığıyla dağıtılan bir fotograf.. Bir Türk firkateyninin periskop vasıtası ile çekilmiş görüntüsü.. "Avladık!" mesajı verilmek isteniyor belli ki.. Havada devamlı süregelen "dogfight"ların denizdeki versiyonu, bir bakıma...

Fotograf üzerindeki yazıya bakılacak olursa 04.01.1997 (yoksa 01.04 mu? Smile) tarihinde çekilmiş. O tarihte Yunan deniz kuvvetlerinde 2 adet Neptune I modernizasyonundan geçmiş, 1'i modernizasyonda, biri de modernize edilmemiş toplam 4 adet Glavkos sınıfı denizaltı ile 4 adet Poseidon sınıfı denizaltı vardı.


Fotograftaki geminin Barbaros sınıfı olması çok zor, zira bu sınıfın ilk gemisi olan F244 Barbaros 23.05.1997 tarihinde donanmaya katıldı. Dolayısıyla gemi kuvvetle muhtemel bir Yavuz sınıfı.

Yaptığım kabataslak hesaba göre fotograf yaklaşık 1,000 hatta belki 1,200m mesafeden çekilmiş (normal şartlar altında torpido atışı için uygun bir mesafe).

Yunan denizaltılarının o dönemdeki yegane silahı Alman yapımı AEG SST-4 Mod0 tel güdümlü torpidosu idi (yanılmıyorsam klasik torpidoları envanter dışına çıkarmışlardı). Olası bir çatışmada bir SST-4 fırlatsalardı gemimize ulaşır mıydı, ulaşsa patlar mıydı, tartışılır. Zira bu torpidolardan TDzKK envanterinde de mevcut ve "yedeğin yedeği" niteliğindeler. Yunan Deniz Kuvvetleri'nin henüz modern bir ağır torpidosu bulunmamakta. Tip 214 Papanikolis'lerde çok büyük ihtimalle DM2A4 kullanacaklar, ancak o konuda da halen yoğun tartışmalar var, galiba henüz kontrat bile imzalanmadı.

Glavkos ve Poseidon sınıfı denizaltılar Carl Zeiss BS 19 seyir ve AS C18 hücum periskobu kullanıyorlar. Fotograftaki retikıllara bakılırsa bu hücum periskobu ile çekilmiş. Ancak Neptune I modernizasyonu öncesi periskoplarda mesafe bulucu sistem ve GPS olmadığı için tam hassas mesafe tahmini yapmaları çok zordu (eski moda - WW2 yöntemleri ile hedef mesafesini hesaplamaları gerekiyor), eğer bu bir Neptune I öncesi denizaltı idiyse, "keşke ateş etselermiş" derim ben Very Happy

Fotograf bir tatbikatta çekilmiş olabilir, olmayabilir de. Gerçekten Yavuz sınıfı bir fırkateynimizi seyir esnasında yakalayıp yanına sokulmuş olabilirler. Dizel elektrik denizaltıların karakol görevleri vardır. Bu bölgeler içindeki her türlü su üstü ve su altı hareketini izlemekle yükümlüdürler, ki bunlara hasım devletin deniz tatbikatları da dahildir. Gemimizin yanına yaklaşıp periskopla fotografını çekmeleri bir şeyi göstermiyor, kanıtlamıyor. Yani İngilizce tabiri ile "big deal" değil. Kaldı ki kim bilir, belki o esnada bu Yunan denizaltısının arkasında bir adet xxxay denizaltısı sessiz devriye modunda onu takip ediyordu? Wink

Bu, oyunun kuralı, ya avlarsın, ya da avlanırsın. Ancak çirkin, mide bulandırıcı ve bir devlete yakışmayacak derecede aptalca olan şey şu ki, sırf ego tatmini, ve lümpen - faşizan dürtüleri gıdıklamak için bu gibi materyalin, devletin resmi kanalları vasıtasıyla kamuoyuna dağıtılması. Tabiri caizse "her işin bir raconu" var, ve bu tam anlamıyla "racona ters". Forumlarda ultra-faşist Yunanlı gençler ısrarla bu konudan kaçıp "bel altı" güreşirler, işlerine gelmez. Görmezden gelmek, merak etmemek, "ateş olsa cürümü kadar yer yakar" demek lazım.

İnternette, basında sağda solda Türk kaynaklı bu tür malzemeler pek dolaşmıyorsa bu askerlerimizin meseleyi bilmediğinden değil, "ayinesi iştir kişinin..." lafını düstur bellediklerinden, sadece bize özgü o vakur duruşu koruduklarındandır..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder