24/01/2018

Zeytin Dalı Harekâtı - 23.01.2018

Fasılalarla devam eden topçu ateşi ile girilen harekâtın dördüncü gününde, Barşah Dağı'ndaki çatışmalar devam etti. Dağın çeşitli kesimlerinden ÖSO'nun geri çekildiğine dair haberler geldi. Obüs ve tank atışları gün boyunca devam etti; basında yer alan haberlere göre tanklar zırh delici mermilerle ÖSO mevzilerini hedeflediler.

Gün içinde önce Üsteğmen Oğuz Kaan Usta'nın, ardından da Uzman Çavuş Mehmet Muratdağı'nın şehadet haberleri geldi. Böylelikle harekâtta TSK'nın verdiği şehit sayısı üçe yükseldi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Zeytin Dalı Harekâtı hakkında yapılan oturum sonunda herhangi bir karar ya da talep metni yayımlanmadı.

Akşam saatlerinde Kilis şehir merkezindeki bir eve roket isabet etti. Ölen ya da yaralanan olmadı.

ABD Savunma Bakanlığı, Suriye’nin kuzeydoğusundaki PYD/YPG unsurlarının Afrin’e hareket etmesi durumunda ABD’nin desteğini kaybedeceğini açıkladı.

Akşam saatlerinde Genelkurmay Başkanlığı bir basın açıklaması yayımlayarak harekâtın başından bu yana en az 260 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Gece saatlerinde harekâtta T129 saldırı helikopterlerinin de görev aldığına dair bilgiler gelmeye başladı.


Değerlendirmeler

Harekâtın topyekûn bir kontrol ya da imha / süpürme değil, alan hakimiyeti ve kuşatma tarzı cereyan etmekte olduğuna dair görüşüm pekişiyor. Zırhlı birlikler ve tanklar mızrak başı olarak değil, ateş destek unsuru olarak içeri giriyorlar. Muhtemelen füzeler başta olmak üzere tanksavar tehdidine karşı temkinli bir ilerleme tercihi söz konusu.

Nitekim bugün basına yansıyan, tankların obüsler ile birlikte mevzileri ateş altına almasına dair haberler, zırhlı birliklerin öncü olarak değil, bir çeşit mobil direk ateş desteği vasıtası gibi kullanıldığını düşündürüyor.

Sonuç olarak Afrin'de ev ev, sokak sokak temizleme değil, bir kuşatma ve boğma harekâtının öngörüldüğüne inanıyorum. Zaten Zeytin Dalı, bir baskın şeklinde, sürpriz bir anda başlamadı. Bu da, özellikle Afrin'deki (kaldıysa) sivil nüfusa tahliye için fırsat yaratmış olsa gerek.

1 yorum:

Ender İskender dedi ki...

Tanklar ÖSO mevzilerini mi hedeflediler btö demek istediniz sanırım.