02/09/2016

Fırat Kalkanı Harekâtı - 01.09.2016


TSK'nın Cerablus çevresindeki IŞİD unsurlarına karşı mücadele veren ÖSO birliklerine topçu desteği devam etti.

ÖSO'nun ilerlemesi, Cerablus'un batısı istikametinde devam etti.

TSK gün içinde yaptığı açıklama ile harekâtın bugüne kadarki bilançosunu paylaştı.

TSK'nın açıklamasında, saat 1000 - 1128 arasında Külliye ve Zavgar bölgelerinde tespit edilen 15 hedefe Fırtına obüsleri ile 99 atım yapıldı. Ayrıca Hava Kuvvetleri'nin de Cerablus'ta dört hedefi vurduğu bildirildi.

Açıklamaya göre Fırat Kalkanı Harekâtı'nın başlangıcı olan 24 Ağustos'tan bugüne kadar 262 ayrı hedefe 1,128 obüs atışı gerçekleştirildi. Ayrıca 38 hedefe de 47 yakın hava desteği (close air support) sağlandı. Öte yandan ele geçirilen bölgede toplam 213 EYP (el yapımı patlayıcı; IED) tespit edilerek imha edildi.

ÖSO birlikleri, Cerablus'un batısındaki Zavgar, Tel Ağbar, Şaine, Külliye ve Es Sabuniye köylerini ele geçirdi.





İran Meclis Başkanı danışmanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Türk basınına verdiği demeçte, Fırat Kalkanı operasyonunu olumlu bir adım olarak değerlendirdiklerini belirterek, Suriye yönetimi ile koordine olunmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Öte yandan SDG içindeki Arap gruplar ve PYD arasında ayrışmaların başladığına ilişkin haberler gelmeye başladı. Araplardan oluşan Liva Tahrir grubu ile PYD arasında bir gerilimden bahsediliyor.


Değerlendirmeler
PYD içindeki olası bir Arap - Kürt / PYD ayrışması, Suriye'nin kuzeyindeki çatışmaların seyrini önemli ölçüde değiştirebilir. Olası bir ayrılık ve Araplar'ın Türkiye destekli ÖSO yanında saf tutması, PYD'nin ilerlemek bir yana, şimdiye kadar elde etmiş olduğu kazanımları korumasını da güçleştirecektir.

TSK'nın, bölgedeki ÖSO birliklerine yoğun topçu desteği sağladığı görülüyor. Yapılan açıklamadaki veriler esas alınırsa, harekâtın bugüne kadarki dokuz gününde,

Günde ortalama 125 top mermisi
Hedef başına ortalama yaklaşık 4 mermi kullanıldığı anlaşılıyor.

TSK envanterinde herhangi bir güdümlü top ya da havan mermisi bulunmuyor. Tüm topçu mühimmatı klasik tipte. Ancak dost ve düşman unsurların birbirlerine bu kadar yakın oldukları, çoğunlukla şehir ortamında cereyan eden muharebelerde, topçunun eğitimi ve atış isabeti ne kadar iyi olursa olsun ilk atışta tam isabet kabiliyeti büyük önem taşımaktadır.

Bu tür harekâtlarda, Afganistan ve Irak'ta da görüldüğü gibi, güdümlü topçu mühimmatı, çok hızlı ve etkin ateş desteğini yüksek isabetle sağlayabilmektedir. Taarruz helikopteri, savaş uçağı, silahlı İHA gibi unsurların, yakın hava desteği için bölgeye ulaşması ve ateş desteği sağlaması için gerekecek süre göz önüne alınacak olursa,  güdümlü topçu, havan ve çok namlulu roketatar sistemlerinin değeri ön plana çıkmaktadır. Kaldı ki anılan hava araçlarının etkinlik ve hatta uçabilirliği, hava şartlarından olumsuz olarak etkilenebilmektedir. Esas olan, tüm bu hava araçları ve topçu birliklerini eşgüdümlü olarak, birbirlerini tamamlayıcı bir perspektifle kullanabilme kabiliyetini edinme olmalıdır.

30 yıldır hem dağlık sarp arazide hem de meskûn mahalde teröristle mücadele eden TSK'nın bu tür bir kabiliyete hala sahip olmamasını akıl ve mantıkla izah etmek son derece zordur.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Affınıza sığınarak ve şahsınızı tenzih ederek belirtmek isterim ki, ülkemizde vuku bulan hangi olay akıl ve mantık ile izah edilebilinmektedir. Dünya alemin geri kalan kısmınıda bundan muaf tutmak için büyük çaba sarf etmek gerekir.

Sertan dedi ki...

Değerkendirme bölümündeki silah kısmına aynen katılıyorum..

Fırtına Obusleri yukarı fırtıba obusleri aşşağı... tamam iyi güzelde bunun gibi bir birini destekleyen silahımızın olması gerkir... işte ABD nin adamların her türlü operasyon için icat yapmaları boşa değil.. ben arkadaşımla yıllarıdr zaman zaman konuşuruz bunları

Excalibur (GPS Güdümlü Top Mermisi) gibi bir icadımız olsa şu an ne kadar harika olurdu...

savunma teknolojisi demek = politik güç

Arda bey ve Mete Yarar sizler yüzünden Twitter açacagım az kaldı :)

ALFACINO dedi ki...



Merhaba,

Umarım kısa sürede bu tip mühimmat üretebilme kabiliyetine de ulaşırız.
Kanaatimce devletteki son silkinme savunma sanayiinin gelişme hızına az yada çok fayda sağlayacaktır.

Bu arada Excalibur'un birim maliyetinin 68.000USD olduğunu da hatırlatmak isterim.Elimizde olsaydı bu tür hedeflere atar mıydık bilmiyorum?

İyi günler dilerim,

Özgün.

Adsız dedi ki...

excalibur'dan ziyade israillilerin 'top gear' çözümü daha makul diye düşünüyorum. roketsan'ın trg-300 ve trg-122 güdümlü topçu roketi uygulamalarından sonra 'akılsız mühimmata akıllı tapa' uyarlaması fazla zaman almaz zannedersem.
bu arada operasyonla ilgili gelişmeleri haftalık olarak yayınlarsınız diye tahmin ve temenni ediyordum ama...
uygur