14/02/2015

Palavra Dedektörü: Almanya'ya Denizaltı Satmışız!


Dün (13 Şubat) çeşitli gazete ve internet sitelerinde yer alan bir haber pek çok vatandaşı gururlandırdı. Nasıl gururlandırmasın ki?

Almanya'ya denizaltı satmışız!











Habertürk başta olmak üzere pek çok gazete ve internet haber sitesinin, Anadolu Ajansı'nı kaynak göstererek verdiği haber metni, başlıkla birlikte kafa karıştırıcı. Türkiye Almanya'ya bir şey satmış. Başlık, denizaltı satıldığı söylüyor ama yazıda Cerbe sınıfı denizaltı projesi için Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi (DBDS) isimli bir sistemin ihrac edildiği söyleniyor.

Kayıt düşmek için söz konusu haber metnini aşağıya alıntıladım.
Deniz Kuvvetleri'ne yönelik büyük projeleri hayata geçiren HAVELSAN, CERBE sınıfı denizaltı projesi için ürettiği, tüm hakları kendisine ait olan Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi'ni (DBDS) Almanya'ya ihraç etti.
HAVELSAN'dan yapılan açıklamaya göre, Yeni Tip Denizaltı Programı'nın HAVELSAN tarafından üstlenilen 3 proje paketinden biri olan DBDS'nin ilk ürünü, ATLAS Elektronik firmasına teslim edilmek üzere Bremen-Almanya'ya sevk edildi. Gelecek dönemde, DBDS ile diğer denizaltı sistemleri arasında ATLAS Elektronik şirketinin Bremen'deki tesislerinde sistem testleri gerçekleştirilecek. 
DBDS, HAVELSAN mühendislerinin özgün tasarım çalışmaları sonucu ürettiği ve 2012 yılında TESİD Yenilikçilik Yaratıcılık yarışmasında birinci olan, 2013 yılında ise patenti alınan Gemi Veri Dağıtım Sistemleri ürün ailesinin üçüncü üyesini oluşturuyor. Ayrıca DBDS, bir HAVELSAN markası olarak Türk Patent Enstitüsü'ne tescil ettirildi.
DBDS, tasarımdan tümleştirmeye kadar tamamen yerli olarak üretildi. Yazılımının tamamı HAVELSAN'ın tescilli ürünü olan DBDS'de yerli katkı oranı yüzde 70'i geçiyor. Denizaltı gemisindeki özel ortamda kullanılacağı için çok özel şartlarda üretim gerektiren sistem kabinetleri de yerli bir firmaya yaptırılarak yerel ekonomiye katkı sağlandı.

Bu haber, 12 Şubat günü Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından basın kuruluşlarına geçilen, "Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi (DBDS) Basın Bildirisi" konulu e-postanın ekindeki bildiriden faydalanılarak yazılmış. Ancak bu sırada bildirinin içeriği çarpıtılmış ve ya okuyucunun dikkatini çekmek ya da sadece aptallıktan dolayı başlığı "Almanya'ya Denizaltı İhracatı" şeklinde değiştirilmiş.

SSM'den gönderilen e-posta metni şöyle:
Değerli Basın Mensubu,
 Müsteşarlığımızca yürütülmekte olan Yeni Tip Denizaltı Tedarik Projesi kapsamında inşa edilecek denizaltılarda kullanılmak üzere, Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi(DBDS)’nin ilk teslimatı gerçekleştirilmiştir.
Basın bildirisi ekte yer almaktadır. 
İyi çalışmalar dileriz.

Gayet açık ve net, değil mi? SSM tarafından yürütülen bir proje var; bu projenin adı Yeni Tip Denizaltı Tedarik Projesi; bu proje kapsamında denizaltılar üretilecek ve bu denizaltılarda kullanılacak bir sistemin teslimatı yapılmış.

Ekteki basın bildirisinin de tam metnini aşağıya ekliyorum:

BASIN BİLDİRİSİ
Tarih : 12 Şubat 2015
Konu : Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi (DBDS)’nin İlk Teslimatı Gerçekleşti
Müsteşarlığımızca yürütülmekte olan Yeni Tip Denizaltı Tedarik Projesi kapsamında inşa edilecek denizaltılarda kullanılmak üzere, Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi Almanya’ya ihraç edildi.
Havelsan tarafından, Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi (DBDS)’nin ilk ürünü, ATLAS Elektronik firmasına teslim edilmek üzere Bremen-Almanya’ya sevk edildi. Önümüzdeki dönemde, DBDS ile diğer denizaltı sistemleri arasında ATLAS Elektronik şirketinin Bremen’deki tesislerinde sistem testleri gerçekleştirilecektir.
Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi Projesi, altısı denizaltılarda ve biri de Karaya Konuşlu Test Ortamı’nda olmak üzere toplam yedi set sistem üretimini kapsamaktadır. DBDS, tasarımdan tümleştirmeye kadar tamamen yerli olarak üretilmiş, yazılımının tamamı Havelsan’da geliştirilmiş olan DBDS’de yerli katkı oranı %70’i geçmektedir. Ayrıca, denizaltı gemisindeki özel ortamda kullanılacağı için çok özel şartlarda üretim gerektiren sistem kabinetleri de yerli altyüklenicilere yaptırılarak sektör derinliğinin arttırılmasına katkı sağlanmıştır.
Havadan bağımsız tahrik teknolojisi ile üretilmekte olan söz konusu denizaltı gemileri tamamlandığında Bilgi Dağıtım Sistemi haricinde, denizaltılar için kritik olan Savaş Yönetim ve Torpido Atış Kontrol Sistemleri’nde de Havelsan sistemleri kullanılması hedeflenmektedir.
Haber görsellerini http://we.tl/rb1QCSiyWX adresinden yükleyebilirsiniz.


Bildiri de gayet açık ve net. Bir Türk savunma sanayii şirketi, Almanya'ya sipariş verilen denizaltılarda (Tip 214 sınıfı) kullanılmak üzere bir sistem geliştirmiş ve bu sistemin ilk teslimatını yapmış. Dahası SSM, basın bildirisi ile birlikte sistemin görselini de paylaşmış ki, basın kamuoyunu bilgilendirirken doğru görseli kullansın.

Ancak bu satış, Habertürk ve sair ne haber Türk site ve gazetenin iddia ettiği gibi tam anlamıyla bir "ihracat" değil. Daha doğrusu bir "yeniden ithalat" (re-import); zira satılan sistem, Türkiye'nin ithal edeceği (Türkiye'de lisans altında üretilerek) denizaltılara takılacak.

Bu arada söz konusu denizaltılar, "Cerbe" değil, "Reis" sınıfı olarak adlandırılıyor. Ancak ne haber ne de Türk olan basının bu bilgiye sahip olmasını beklemek safdillik olur.

Öte yandan denizhaber.com sitesinin şu şaklabanlığına ise yapacak yorum bulamıyorum:
Denizaltı gemisindeki hususi ortamda kullanılacağı için çok hususi şartlarda üretim gerektiren sistem kabinetleri de yerli bir firmaya yaptırılarak mahalli ekonomiye katkı sağlandı.


Maşallah!

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Hocam gene yakalamışsın. Dün ben de okuyunca aynı şeyleri düşündüm. Bu gazete hep aynı şeyi yapıyor. Biz FX de üniversitelerle protokol imzaladık. Törene Basını da çağırdık. Sunumda hocaların adlarını projelerle birlikte söyledik. Bu gazete ertesi gün "habertürk FX in gizli beyin takımının isimlerine ulaştı" diye çıktı.

Adsız dedi ki...

Bunların hepsi boş; gurur duyalım ki Havelsan Almanya HDW lisansı altında da olsa Gölcük'te üretilen denizaltımıza kendi ürettiğimiz sistemi takıyor.Kötü senaryo olarak bu da olmayabilrdi ve tamamen Almanya'dan denizaltı da alabilirdik .Umarım Gölcük yeni denizaltımızı tamamen kendisi ve daha büyük oranda yerli katılımla üretir ki bunun sinyalleri mevcut...

Adsız dedi ki...

Gazetedeki yorumlara akınca bu işlerin ne kadar kolay ve kaygısızca yapıldığına şaşırmıyorum.