23/12/2014

Palavra Dedektörü: Uçaksavarı Kıtalararası Füzeye Dönüştürmek!


Siyah Gri Beyaz'da yazı frekansını artırmak için bir "hinlik" düşündüm: Basın takibi. Başta günlük basın olmak üzere, savunma ve güvenlik alanındaki haber ve makalelerdeki yanlış bilgi, propaganda ya da vahim hataları elimden geldiğince tespit edip ifşa etmeye çalışacağım. F-16 resmi yerine Mirage koymak gibi (malesef) vahim sınıfına sokamadığım hatalardan ziyade safsata, abartı ya da okuyucuya psikolojik harp niteliği taşıyan çöpleri hedefliyorum.

Türk basınının içinde bulunduğu lağım çukuru, bana bol malzeme vereceğe benziyor.

İlk örneğimiz, hükümet bültenlerinden Haber7.com sitesinden




Haber7.com sitesinin Ekonomi bölümünde 22.12.2014 tarihinde "Kıtalararası Yerli Füze İçin Kritik Pazarlık" başlıklı bir haber yayınlandı. "Uzun menzilli füze çalışmalarına hız veren Türkiye, hava savunma sistemi ile ilgili kararını kısa bir süre içinde vermeye hazırlanıyor." alt başlığı ile verilen haber, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülen Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi'ne ilişkin.

Haber metni yakından incelendiğinde bir parti propaganda bülteni şeklinde kurgulanmış olduğu görülüyor. Öne çıkarılan hususlar, yerli savunma sanayiinde yapılan atılım, bu atılımların yabancı ülkelerin baskı ve engellemelerine karşı başarılmış olduğu, Çin tercihinin bu baskılara karşı bir meydan okuma niteliği taşıdığı ve tüm engellemelere karşın projede imza aşamasına gelindiği şeklinde özetlenebilir.

Haberin, tabiri caizse iyice "uçtuğu" kısımlar ise, Çin'den transfer edilecek füze teknolojisinin, "milli kıtalararası füze üretiminde kilometre taşı olacağı" iddiası. Bu ve benzeri abartılı iddialar, adı açıklanmayan "askeri uzmanlara" dayandırılıyor.


Analiz

Haberin, siyasi bir propaganda malzemesi olarak kurgulandığı açık. Haberi yazanlar bunu yaparken kamuya yanlış, yanıltıcı ve yönlendirici bilgi vermekten de çekinmemiş. Haberi bir propaganda metnine dönüştüren bu parçaları şu şekilde özetleyebiliriz:

1. Batının her türlü engelleme girişimine rağmen uzun menzilli hava savunma füzesi ihalesinde 3.4 milyar dolarla en uygun teklifi veren Çin’li firmayla görüşmelerde sona gelindi

Bu cümlede "engelleme" ile kastedilenin ne olduğu çok açık değil. Eğer bu projenin hayata geçirilmesi Batı tarafından engelleniyor denilmek istendiyse, bu mantık dışı. Çünkü söz konusu ihalenin diğer adaylar Fransız - İtalyan konsorsiyumu ve ABD. Eğer Batı'nın, projenin Çin'e verilmesini engelleme çabalarından bahsediliyorsa, bu mantıklı olabilir. Ancak burada şöyle bir husus var: Bu denli büyük çaplı ve stratejik önemi yüksek bir ihalede hangi aday seçilirse seçilsin diğerleri şansını sonuna kadar zorlayacak ve imzanın atılmasını engellemeye çalışacaktır. Kaldı ki, ABD başta olmak üzere NATO'nun, Çin seçimine ilişkin teknolojik, askeri ve siyasi itirazları malum. Bu durumda, bu tarz engelleme ve kulis faaliyetlerini; Türkiye'nin ulusal savunmasını inşa etme çabalarını baltalama girişiminden ziyade, stratejik ve politik eksende değerlendirmek daha doğru olacaktır.

Ancak hakkını teslim etmek gerekir: Haber metninin belki de tek doğru bilgisi, söz konusu ihalenin uzun menzilli bir hava savunma sistemine ilişkin olduğu. Proje, Türkiye'nin kemikleşmiş hava savunma sistemi zafiyetinin uzun menzil / yüksek irtifa katmanını doldurmayı hedefliyor. Alçak ve orta irtifa katmanlarına yönelik ise milli projeler devam etmekte.

2. Teknoloji transferine sıcak bakan Çinli CPMIEC firmasının teklifi kabul görürse, ilk üretim sonrası savunma sanayimiz kıtalar arası milli füze üretme teknolojisine erişmiş olacak. 

Safsata. Öncelikle söz konusu ihale şartnamesi çok kapsamlı bir teknoloji transferi içermiyor; bu hususu 2013 yılında düzenlediği basın toplantısında bir önceki Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar da ifade etmişti.

Kıtalararası füze, menzili 5,500km'den fazla füzelere verilen sınıflandırmadır. Bu mesafelere ulaşacak füzelerin konvansiyonel, yani klasik tipte harp başlığı taşımaları bir anlam ifade etmez. Başka bir deyişle kıtalararası füzeler, yapıları gereği nükleer başlık taşıyan füzelerdir. Bu tip stratejik silahların üretim teknolojileri: 1. Paylaşılmaz, 2. Hava savunma füzesi projesi ile bu tipteki bir teknolojiye erişim sağlanmaz. 3. Türkiye'nin kıtalararası balistik füze üretme hedefinin olduğu meçhuldür.


3. ATAK helikopterleri, milli savaş gemisi MİLGEM, 4. jenerasyon Altay tankı, insansız hava araçları, milli piyade tüfeği ve daha pek çok gelişmiş silahla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin savunma ve saldırı kapasitesini artıran AK Parti Hükümeti, parasal karşılığı olmayan deneme yanılma yöntemleri ile ulaşılabilecek uzun menzilli füze teknolojisine erişim için ilk adımı atıyor.


Cümlenin ilk kısmı siyasi propaganda. Bahsedilen projelerden ATAK'ta 9 adet düşük kabiliyetli ön üretim modeli olan T129A yeni hizmete girdi; MilGem projesinde ilk iki prototip gemi hizmette, Altay tankının prototip testleri ve geliştirme çalışmaları devam ediyor, İHA projelerinde Anka henüz geliştirme aşamasında, Bayraktar taktik İHA'sı yeni hizmete girdi; milli piyade tüfeğinde ise kısıtlı ön seri üretim kafilesi teslim edildi. Ciddi bir atılım ya da kabiliyet kazanımından bahsedilebilir ancak bahsi geçen projeler henüz "savunma ve saldırı kapasitesini artıracak" boyuta erişmemiştir. Ancak bu kısım yine de hoş görülebilir propaganda maksatlı olduğu için.

Ancak ipler, "parasal karşılığı olmayan deneme yanılma yöntemleri" kısmında kopuyor. Tipik bir Türk gazeteci cehaleti vakası. Bilim ve teknoloji deneme - yanılma ile ilerler. Bahsi geçen projeler ve sayısız fazlası, hatalar, bu hatalardan çıkarılan dersler, denemeler ve yanılmalar ile hayata geçmiştir. Cümle ile okuyucuya "deneme yanılma yapsak çok para gidecek, sonuçsuz kalacak, Çin bize kıtalararası füze teknolojisi veriyor" mesajı iletilmiş. Son derece tehlikelidir. Halkı bilimden ve bilimsel düşünmeden soğutmak suçtur (daha doğrusu suç olmalıdır)


4. Savunma çevreleri bazı bürokratların Çinli firmadan vazgeçilmesi için kulis çalışması yaptığını ifade ediyor. 


Burada, Çin harici bir çözümün, örneğin son günlerde sıklıkla ifade edilmeye başlanan SAMP/T çözümünün seçilmesi durumunda, bunu belli odaklara ya da kulislere bağlama maksatlı bir ifade görülüyor. İlginç bir cümle. Siyasi otoritenin Çin çözümü üzerinde ısrar ettiği ve haberi bu doğrultuda yazdırmış olduğunu düşündürtüyor.


5. Ortak üretimin tamamlanmasından sonra katedilecek her aşamanın milli kıtalararası füze üretiminde kilometre taşı olacağını kaydeden askeri kaynaklar, yerli sanayinin bu sayede kaybettiği 50 yılı geri alabileceğine dikkat çekti. 

Milli kıtalararası füze kısmı zaten safsata. Ancak "kaybedilen 50 yıl"dan kasıt belirsiz. Türkiye'de 1960'lı yıllarda füze teknolojileri üzerine çalışma ya da altyapı vardı ve akamete uğradı da tekrar bu proje ile mi canlanacak? Neye göre 50 yıl? 50 önce ne vardı? Belirsiz.


6. NATO’nun füze kalkanı radarları Malatya Kürecik’te konuşlanmasına rağmen, muhtemel bir saldırıda fırlatılacak savunma füzeleri Türkiye’nin dışında bulunuyor.
Haberin bu kısmı trajikomik. Birkaç paragraf yukarıda Batı'nın projeye ve/veya Çin seçimine yönelik engelleme girişimlerinden bahsediliyor ancak burada NATO'nun radarının Kürecik'te bulunduğu ama füzesinin bulunmadığı aktarılıyor.


Sonuç olarak, Wikipedia'daki HQ-9 maddesinin özet (ve kötü) bir tercümesi ile biten yazı, satır arasında iliştirilmiş bir iki dikkat çekici alt metin dışında ucuz bir propaganda metni olarak arşivde yerini alıyor.





Ayrıca bkz:





32 yorum:

Adsız dedi ki...

Arda şu savunma konusunda AK Parti'nin açtığı çığır seni çıldırtıyor.Senin gibilere abd'den alınan hurdalarla gurur duymak yakışır israil'e fahiş fiyatla verilen ihaleler,modernizasyon projeleri yakışır.Sana anca eskiden olduğu gibi 'bizim' cobra helikopterleri,'savaşan şahinlerimiz F-16'lar demek yakışır'.Sen bi kere bunca emeğe ihanet ediyosun.Habercilerin bu konuda cahil olduğunu sen de biliyosun ama hemen hükümet aleyhine çevirmeye çalışıyosun.Adamlar 'Uzun Menzil' lafını görünce kıtalarası diye yapıştırmışlar.Ama sen merak etme.Ürünler zaten kendi propogandasını yapıyo.Sen de çatla!!!

Adsız dedi ki...

Bu haberler ne kadar yanlı ise önceki birçok yazılarınız ile birlikte bu yazınız misli ile yanlıdır.Siz hiç merak etmeyin ki akıl sahibi insanlar,bu tür konularda yeterli bilgiye sahip olmayan haber sitelerinin sırf tık almak için abarttığı bu tür haberleri okurken laf salatası yaptıklarından haberdarlar ancak konular hakkında detaylı bilgiye sahip olan sizin gibi insanların, bilinçli olarak olanıda küçültmek istemelerini ve böylece hep bardağın boş kısmını göstermek istediklerini de akıl sahibi insanlar olarak görebiliyoruz,merak etmeyiniz.

Adsız dedi ki...

Arda, bu konularda AK Parti'ye çakmaya çalışmakla sen kendini küçük düşürüyorsun.Kendine yazık ediyorsun.Sen AK Parti'ye çakmaya çalışarak aynen"2+2=-75" diyen matematik profesörüne benziyorsun. Bırak prof.'un üniversite öğrencisini,buna anaokulu-ilkokul öğrencisi bile güler.Hadi yavrum sen batı medyasına durmadan twit atarak yaranmaya çalışmaya devam et.Tabi Aydın DOĞAN medyasını da unutmamak lazım!Sen git Aydın DOĞAN'ın ülkemiz aleyhine yürüttüğü psikolojik harekata destek ol! Bir de onlara söyle ABD silahlarını çok şahane manşetlerle sunmaya da devam etsinler. Naş !

Adsız dedi ki...

Arda selamı çakmışsın yine DOĞAN MEDYASI'na.Senin Aydın DOĞAN'ın fahiş fiyatla abd'den,israil'den hazır alımı çok sever.Aranızda para biriktirin kendinize hazır alım yapın.Hele savunma sanayisini geride bırakacak bir başka hamle olan bakım onarım masraflarının ayyuka çıktığı hurda abd gemilerini de çok sever.BAĞIMLI olmamız onların çok hoşuna gider.Sen de bu tiplerle birlikte AK Parti'ye saldırmaya devam et! Şöyle büyük batı savunma medyasından bir köşe mi istiyorsun. Bak, Burak Bekdil abinle takıl biraz.

Adsız dedi ki...

Ak parti öncesi yapsaydiniz keske "yalan dedektörünüzü"
Savunma haberi gelmiyordu gerçi öncesi dimi, zira savunma projeleri yok denecek kadar azdi, az olanlarda israil modernizasyonu ABD hazir alimdi...
Baslangiç için bir muhalif medyanin haberini verseydiniz bi nebze iyi olurdu ama bir hükümet destekçisi ve neyin ne oldugunu anlayan biri olarak diyorumki bugüne kadarki en gereksiz paylasiminizi okudum

Adsız dedi ki...

Herkesin savunma sanayi haberi yapmayı beceremeyeceğini / yapmaması gerektiğini gösteren ve Herzamanki gibi zevkle okuduğum harika bir yazı olmuş. Böyle bir habercilik ortamında ve bilgi kirliliğinde bu yalan dedektörü daha çok çalışp gerçeklerden habersiz olanların canını daha çooook sıkacağa benzer. Eliniize sağlık

Adsız dedi ki...

Hep yakındığım bir konuya parmak basmışşsınız Arda Bey tebrik ederim.%10 yerli oranına bile ''milli'' sıfatını ekleyen propagandacı medyamız var! Bunların uydurma haberleri tam zaytung'luk! Son olarak ;Troller dolmuş yine!Çatla patla tarzı performanslarıyla yerlerdeler! Okusunlar biraz hakikatleri öğrenmek iyidir.

Adsız dedi ki...

merhaba,

Bence türkiyede 10 numara savunma sanayi konusunda yazılar yazan bir insansınız ve çok soğru bir mevzuya dikkat çekmişsiniz Savunma sanayini takip eden bir çok insan bu yalan ve şişirilmiş balon haberlerin farkında. Tıpkı özal zamanında F-16 ürettiğimiz gibi !!! Ak gençlik biraz kızmış sanırım Ç) allahdan paralelci filan dememişler

Adsız dedi ki...

arda neden Ak parti düşmanısın ? eğer o parti olmasaydı ne yazıp çizip para kazanacaktın merak ediyorum heralde sürekli abd den aldığımız hurda gemileri ve abd uçaklarından bahsedecektin buda çok tekrarlı sıkıcı yazı dizileri demekti tıpkı bu anti akp kokan yazın gibi. bence bindiğin dalı kesiyorsun.

Adsız dedi ki...

işte hep bunlar senin suçun arda ne karıştırıyorsun adam füze yapıyorum kahrolsun chp diyor 50 yılımızı hiç etti diyor bizim cahil trollerde atlıyor,50 önce kim vardı devletin başında son 60 yılı kim yönetiyor memleketi diye sormuyor.

Adsız dedi ki...

İlk yorumlara bakan ak propaganda timinin buraya uğramış olduğunu düşünür herhalde.İlk yorumlar kopyala-yapıştır kafanın tipik birer örneği :))
Sayın Mevlütoğlu; bu etiketleri boşverin bence, gayet güzel bir başlangıç yazısı, başarılar.

Adsız dedi ki...

Güzel bir yazı. Düşünmeye karşı çıkanların iddia ettiği gibi yanlı bir yazı olsa bile sırf görünenlerin olmadığı gibi olduğunu göstermeye çalıştığı ve düşünmeye sevk ettiği için okunması gerekli yazı ki bundan daha fazlası. Gazeteler meşru bilgi kaynağı değildir. Gazetelerde yazılanların kanıtlanma gibi bir çabası olmadığı için canınızın istediğinizi yazabilirsiniz çıkarlar doğrultusunda. Gazeteler eskiden yalanlarını satmak için promosyon ürünler verirdi, şimdi buna gerek kalmadığını fark etmiş olmalılar.

Adsız dedi ki...

Sn Arda Bey
Savunma sanayi konularındaki bilginizle doğru düzgün yorum yapıp yazabilen bir elin parmaklarını geçmeyecek kişilerden birisiniz. Lütfen doğru bildiğiniz yoldan şaşmayınız. Yazılarınızı ilgiyle takip etmekteyim.

Adsız dedi ki...

sanki milletin rızkını Allah değil de akp veriyor. ülkemizin ne büyük bir psikolojik saldırı altında olduğunun da kanıtı. kardeşim sen boş ver bu kara cahil sempatizan takımını. harika yazıların var zevkle takip ediyorum. ertesi gün ilk işim yeni yazın var mı diye kontrol etmek oluyor. keşke daha fazla yazın olsa. başarılarının devamını dilerim kal sağlıcakla...

Adsız dedi ki...

Hemen yine gerçekleri konuşmak yerine hemen troll bilmem ne diye zırlamaya başlayanları görüyoruz. Yok propoganda timi gelmiş falan zırvaları.Sizden ala troll mü var?Troll zırvalar aynı sizin gibi. Oturduğu yerden huysuz ihtiyarlar gibi kıskanç kezbanlar gibi çamur atan,çemkirip duran tipler sizlersiniz.Ulan bir yandan Göktür-2 fırlatılırken taş atarken diğer yandan ESA'nın göktaşına gönderdiği uzay aracı olayında ezik ve kişiliksiz bir şekilde hayranlık çığılıkları atanlar yine aynı tiplersiniz.Hani Rennan diye bi masa başı profu vardı ya!Adam masa başı uzay profu olmuş inmiş fakülte binası kapısında başörtülülerin fotosunu çekiyo fişliyo.Siz aynı bu adam tipindesiniz.Bu Arda.Aman Allah'ım.Yıllarca bu ülkedeki ekonomik kalkınma,sanayi üretimindeki artışlar ortada.Yok balon patladı patlayacak.Bırak sözde balonun şişmekten patlamasını dışardan ve içerden bu 'balonu' patlatmaya çalıştılar da yine patlamadı.Nası bi balonsa!Neyse,geçen bi düşüş yaşandı sanayi üretiminde bu Arda hemen koşa koşa gitti twit attı "(Oleeeyy) sanayi üretimi düştü" diye.Ulan bundan ala insan yanıltma mı olur?Hem de gerçeğin aksi istikamette.Savunma sanayinde bu kadar gelişmeler bari 1 kere çıkıp dedi mi AK Parti lehine bişe?Demez,zaten böyle bişe beklemiyoruz böyle bi tipten. Sanayi üretiminde o kadar yıl artışlar oluyo hiç sesi çıkmıyo ama düşüş haberini hemen pompalıyo.Yok efendim aklı sıra AK Parti'nin Ar-Ge performansıyla dalga geçmeye çalışıyo.Arkadaş bu hükümete kadar Ar-Ge'ye ayrılan payın geldiği nokta %0,5.12 yılda bu 2'ye katlanıyo.Şimdi Davutoğlu eylem planı açıklıyo ve en çok üstünde durduğu konu Ar&Ge,inovasyon.Ar-Ge'de ilk etapta hedef %2 diyo ve buna ulaşma yolunda eylem planı açıklıyo hala bu Arda denen vatandaştan ses çıkmıyo.Ulan AK Parti geldiğinde TSK ihtiyaçlarını karşılama oranı %24'tü şimdi %55-60 bandında.Kaldı ki artıştaki rakam nitelik olarak bakıldığında 60-24=36 değildir.Aynı deprem mantığında olduğu gibi.6,2'lik bir depremle 6,3'lük bir depremin arasındaki fark 0,1'lik bir deprem farkı değildir.Siz anca "ne a be de ne a be tam bayımsız tüykiye" diye slogan atarsınız.Bağımsızlık için atılacak adımlar ortaya canını koymaktır.Hemen alırlar aşşa,geçmişte de gördük.Yine deniyolar ama çok şükür başarılı olamıyolar.Allah korusun ce ha pe başa gelsin bak bu milli projeler nası budanıyo.AK Parti'yi yıkmak için açık desteğini aldığı düşmanlar malum.Sen öyle zırvalamayı bırak da savunma sanayi konusunda tek tek bi veri tabanı hazırla bakalım yıllara sari.Projeler,hangi yıl kaç proje,gerçekleşen,iptal olan,atıl bırakılan,yeniden gündeme alınan. Hangisi lisans altında,hangisi milli üretim,yüzdeler,ihaleler-ihale bedelleri hangi ülkeler-hangi yıllarda hangi kuruluşta ne kadar mühendis/teknisyen çalışıyor.ithalat-ihracat rakamları.hangi yıl kaç patent alındı.ar-ge'lere ayrılan paylar, hangi yıl kaç firması veya savunmada da faaliyet gösteren firmalar ve şirketlerindeki payları.beyin göçü istatistikleri.savunma sanayinde istihdam rakamları.İstediğin kadar veri koy.Ama çarpıtma çünkü bu konuda yüksek düzeyde eğilimli olduğun aşikar.Ha bi de yok efendim ce ha pe kaç yıldır yokmuşta bilmem ne.ce ha pe bu devlette ahtapot kollarından sadece biri.ce ha pe'nin darbeler ve darbe ihtimali sırasında nasıl da mutlu olduklarını,nasıl nemalandıklarını bilmeyen yok."asker göreve zart zurt."Biz devleti milletçe daha yeni yeni ele almaya başlıyoruz.Daha durun bakalım.

Bu arada şunu da söyleyeyim burdaki yorumlardan 3'ü benimdi bu da dördüncü.Yok tim gelmiş,yok trollmüş hikaye.Yorumlara bak.troll,tim ıvır zıvır.Bu zamana kadar sustum bişe demedim ama yeter arkadaş.

Hadi bakalım Arda efendi şu savunma sanayi veri tabanını hazırla bakalım.AK Parti dönemi falan yazmana gerek yok.Tarihleri yaz yeter. :)))

Ardacan,öyle bunca gerçekleşen olayı yazdığın 2 satırla çamur atarak ve itiraf etmediğin sayfalar dolusu savunma sanayi tablolarıyla gerçekleri gizli tutmaya çalışmak olmaz.Hadi bakalım kolay gele...

Adsız dedi ki...

o zaman 4. yorumuna cevap;
milgem projesinin iftiralarla anasını ağlatan siz değil miydiniz?
ak saraya giden parayla savunma sanayine ne kadar katkı sağlanırdı?
o parayla siparişini verdiğimiz lpd den kaç tane alınırdı?

Unknown dedi ki...

Merhaba Arda Bey;
Yazılarınızı ve yorumlarınızı beğenerek takip ediyorum.
Her ne kadar saygı duymak gerekse de ''Adsız'' olarak sizi eleştiren yorumları çıkış noktasını anlamakta zorlanıyorum.Gazeteciliğin sağlıklı yapılmasını istemek ,bilgilerin iyi etüd edilerek her kesimden insanımızın anlayacağı şekilde haber yapılmasını talep etmek neden yanlış olsun?
''Uzun Menzili''duyunca gazetecimiz ''Kıtalar Arası'' anlamış.Gazeteci isen , Yanlış Anlamayacaksın-doğru anlayıp ,doğru sunum yapacaksın.Hatan varsa da kabul edip düzelteceksin.İlke Bu olmalıdır.

Bunun dışında Savunma Sanayi altyapısında ve ürünlerde gözle görülür bir kıpırdanma söz konusu. Bundan mevcut hükümetin nemalanması gayet normal. Normal olmayan balon haberlerle ,halkımızda yaratılan beklentiler ... Aselsan bugün Radar işine soyunur ,yarın AESA radar yaptık haberi, Akkuyu'ya Nükleer Santral Yapılınca ,ertesi gün Nükleer Bomba yapıyoruz haberi vb.
Emeklemeden bir yere varamayız,Atacağımız ilk adımdada 100 metre Sprinter olamayız.
İhtiyacımız olan zaman ,çalışma ve birbirimize biraz saygı ve empati sanırım.

Herkese saygılar.

Adsız dedi ki...

Gerçekler acıtır!4 değil 444 yorum yazsa da, nafile.O acı dinmez .En iyisi o acı ile yaşamaya alışın...Sayfaları doldurmayı bırakın. Arda yine arşivlik çalışmış devamını bekliyoruz.

Adsız dedi ki...

111111111111111

4. yorumuna cevap verdim diye vatandaş. Ne cevabı?Adam cevap verdiğini sanıyo.Bir ton yazı yazdım başından beri.Hangisine ne cevabı?Dediklerime cevap vermeden aklı sıra mevzu açıyo.Benim dediklerime cevap vermen için senin uzun bi araştırmaya girmen lazım ve sayfalarca tablolarla belgelerle kaynaklarla cevap vermen lazım.Kıçı kırık 2 satır yazmış cevap diyo.İşte bu gerçekleri örtmek o kadar yazıyı 2 satır kıçı kırık soruya indirgemeye çalışmak.Gelmiş bi de MİLGEM'le ayar vermeye çalşıyo.Asıl bu savunma konusunda sana verebileceğim nice başlıktan biri de MİLGEM konusu.Çünkü hem bu projede puzzle'ın sadece bir parçası olan AK Parti'nin attığı adımlar hem de zaten puzzle'ın tamamı sana ve senin gibilere ayar hem de somut ayar.Öyle çamur atarak lekelenecek tipde de değil.Ortaya çıkışı 1993, kavramsal tasarım çalışmaları 1996'da başlıyor SSİK'da başlangıç kararı 2000'de alınıyor.Bu arada 2002'de AK Parti başa geliyor.Sonra 2004'te SSİK karar alıyor 8+4 sipariş veriliyor.Böylece MİLGEM proje ofisi kuruluyor.2005'te Heybeliada'nın ilk kaynağı atılıyor, 2008'de denize indiriliyor.2011'de Heybeliada hizmete giriyor 2013'te de Büyükada.Şu an 3-4 inşa ediliyor.Kalan8 gemi hakkında değişikliğe gidiliyor. Blok II, Blok III kararı alınıyor.Blok II'nin tasarımı yapılıyor 10 metre uzatılıyor VLS yerleştirme kararı alınıyor.Git bi de bak bakalım ATMACA anti-gemi ve aynı şekilde SSM'nin sayfasından alt sistemlere ilişkin projeler ne zaman başlatılıyor ve her gemide artan yerlilik nasıl gerçekleşiyor.

Ya arkadaş sen ne zırvalıyorsun ? abd'de 2013'te 2 gemi hibe edelim size diyor reddediyoruz.Ya arkadaş komik olma.Sen ne kadar komik duruma düştüğünü görmüyor musun? Ama senin derdin ne durumda düştüğün değil senin derdin AK Parti'ye çamur atmak.

Adsız dedi ki...

2222222222222222

Aha yine Saray muhabbeti.Siz Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı masallardaki veya Muhteşem Rezalet'te olduğu gibi yansıtma çabasındasınız.Öyle iftira bi tablo ortaya koymaya çalışıyosunuz ki sanki REİS 1.150 arasında o oda senin bu oda benim gezip tozacak.Ama siz de iyi biliyosunuz ki bu odalar devletin en yüksek makamının ofisleri olacak.Şimdiden REİS başladı Cumhurbaşkanlığı'na yeni Başkanlıklar açmaya.Yine çatlayacaksınız ama Savunma Başkanlığı da var.O binada REİS'in doğrudan kullanacağı 5-6 oda var.Salonlar(karşılama,resepsiyon,basın vs.) büyük ihtimal değildir.İstanbul Adalet SARAYI'na odalarına,içindeki diğer bölümlere vs. kimsenin bişe dediği yok.Niye kimse o yapı hakkında zırlamıyo?Dünya'da alanında en büyükleri arasında.Bunlar 1 tane de değil.Başta İstanbul olmak üzere her yere yapılıyor.Şu da var devletin bütün binaları çoktan yenilenmeye başladı bile.sayısız örneği var.A.GÜL'ün talimatıyla yapılan savunma reform raporunda işlendiği Pentagon tarzı bi yapı olacak inşallah çok sağlam bi bina da oraya yapacaz.

Kaç LPD eder diye çemkiriyosun ama ne LPD'nin ne de yürüyen herhangi bir projenin maddi sıkıntısı yok.Bak T/F-X de sırada.Siz LPD'yi hayal edemezdiniz ummazdınız şimdi gelmiş kaç LPD eder diyo.Sen tasalanma LPD'ye de para var çok şükür.Çok şükür 3-5 kuruş için fellik fellik dolaşıp el pençe durmuyoruz.Sen bi de şöyle bi hesap yap.AK Parti döneminde yapılan yollar,otoyollar,barajlar,hastaneler,okullar,köprüler,YHT'ler ve hatları,TOKİ konutları,savunma yatırımları,yaklaşık 30 yeni stadyum yapılıyor şu an eş zamanlı olarak,3.köprü,3. havalimanı,marmaray,avrasya tüneli,metro hatları,nükleer santraller,limanlar,havalimanları,üniversiteler vs. Ulan sadece konu olarak bile saymaya üşendim daha fazla saymak istemedim.Sen bunların ve saymadıklarımın hepsini bi topla sonra kaç saray kaç lpd konuşuruz.Bak sana da bi kopya vereyim.Saray'ın maliyeti Samsun-Sinop arası sahil yolu maliyeti kadar.

Birisi de çıkmış 'Hükümet Nemalanıyor' diyo.Haha.Arkadaş sen nemalanmak ne demek bilmiyosun anlaşılan.Savunma sanayi konusunda tam kararlı bir iradeyle hareket edip 'millileşme, tam bağımsız olma'yolunda kararları alan bunlar,buraya kaynakları yönlendirenler onlar,kendi milletine güvenip işi veren bunlar,geri vites yapmayan bunlar vs.Bunları yapan eden bunlar adam çıkmış nemalanıyor diyor.HAHAHA. Bir de bu tipler savunma sanayi konusunda AK Parti'ye çakıyor.

Nemalanmak nası olur biliyo musun? Kayda değer bir çaban sağladığın bir faydan olmaz ama bu işten kendine fayda sağlarsın.Bu nemalanmaktır.Nemalanan gayret gösterenleri takdir eder vs. veya en fazla susar.

Ama bunun daha ötesinde bir durum daha var.Nemalanırsın bi de üstüne kalkıp bu işte emeği gayreti olanlara çamur atarsın.Emekleri, işin hakkını göstermezsin gizlersin.Bildiğin gerçekleri anlatmaz,itiraf etmezsin.Ve bunları yaparsan bu işte gayreti olanlara hakkını vermemiş olursun dolayısıyla zarar vermiş olursun.Ve bunu bile bile kasten yaparsın.Ve tüm savunma sanayi başarısının paydaşlarının gayretleriyle bir yere gelen savunma sanayi, dünyada özellikle konuyla ilgili çevrelerde göze batınca sen de sanki bu çalışmalara topyekün destek vermiş, oldukça katkı sağlamış biri gibi çıkıp arada sırada orda burda yazın çıkar.Bunu da sevinçle twitter'da paylaşırsın."Ya, Türkiye olarak biz" ayakları yapar dış basına.Sanır ki bu kişi şahsından dolayı,uzmanlığından dolayı kale alınıyor.Halbuki o kimlikle orada yazının çıkmasının sebebi bu çamur atıp durduğun çevrenin belirli bir zamandan beri yaptığı katkılarıdı tartışılmaz çünkü bu apaçık gerçektir.Oturduğu yerde çemkirir durur.Yapılan onca emeği o ağzından çıkan 2 cümleyle piç etmeye çalışır.Tabi bunun için önceden bol bol belli twitter hesaplarını etiketlemek suretiyle ülkemizden haberler verip "Bakın ben burdayım".Yani böyle yolları izlemek lazım tabi.
Neyse.Benden bu kadar.Fazlasıyla yazdım zaten.Daha fazla muhattap olmaya gerek yok.

Adsız dedi ki...

"Büyük olmak için kimseye iltifat etmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın, ülke için gerçek amaç ne ise onu görecek ve o hedefe yürüyeceksin. Herkes senin aleyhinde bulunacaktır, herkes seni yolundan çevirmeye çalışacaktır. Fakat sen buna karşı direneceksin, önüne sonsuz engeller de yığacaklardır; kendini büyük değil küçük, zayıf, araçsız, hiç sayarak, kimseden yardım gelmeyeceğine inanarak bu engelleri aşacaksın. Bundan sonra da sana büyük derlerse bunu söyleyenlere güleceksin..."


Türk Savunma Sanayii ile ilgili okumak ve duymak isteyeceğim hiçbir şey iyimser olmasın. Olmasın ki öğrencilik hayatım bitme sürecine girmesin.Güzeli geçiştirsin ve deşifre etmesin.Yeterince "insider'san" biliyorsun zaten.Olmayanı, olamayacak olanı,bize uzak olanı, hayal olanı yaz ve vurgula...Yaz ki hayallere kapılmayalım.

Ellerine sağlık abi.

Adsız dedi ki...

şu benim tuttuğum parti yapamadı akp yaptı ezikliğini bırak be arda standart kemalist kafa senin 80 yıllık iktidarın ortaya hangisini koydu da şimdi ATAK'da UMTAŞ (bu da akp iktidarının eseridir)yok diye düşük kabiliyetli diyosun hayırdır sağamı dönemiyor heli? ankaya tasarım aşamasında diyosun uçtuğunu görüntü verdiğini görmedinmi? hemen predetöre rakipmi çıkartılcaktı? yani uzatmıcam yorum yazanlar yeterince eziklemiş seni o sana yeter böyle hırsla blog yazarsan uzun sürmez maceran

Adsız dedi ki...

"Arda bey projeler konusunda yapılan yanlış haberler konusunda hem fikiriz.Ama bu projelerin hafife alınmasını gerektirmez.Bence millet olarak,önce şu aşağılık kompleksi bırakmamız gerekir.Bu tıpkı öğretilmiş çaresizlik gibi birşey.Bir de artık o hükümet yaptı,bu hükümet yaptı tartışmasını bırakalım lütfen.Bu kısır döngüdür, kimseye fayda vermez.Üstelik ulusal çıkarlarımıza ve konu edilen savunma sanayisi'ne zarar verir.Nasıl bir coğrafyada yaşadığımız malûm.Ülkemiz kadar sınırlarında savaş olan çok az ülke var.Üstelik bizzat Ülkemizin,yakın savaş durumunda olduğu ülkeler kabul etmemiz gereken bir durum.Tüm bunları göz önünde bulundurursak Ulusal bir mutabakat sağlayarak,özellikle savunma sanayii konusunda partiler üstü bir zihniyet çerçevesinde düşünerek,hangi hükümet veya kim yaparsa yapsın desteklememiz lazım. Ben bu konularda çok fazla bilgi sahibi olmamakla birlikte özellikle savunma sanayii ile ilgili haber ve makaleleri zevkle takip ediyorum.Ancak tabiki basında çıkan yanlış ve hatalı bilgileri tekzip etmek gerekir.Ama yukarıda yazdığım gibi Ulusal çıkarlarımıza çerçevesinde.Saygılar."

Adsız dedi ki...

Medya'nın Savunma Sanayi konusundaki özensiz yayınlarını eleştiren, olaya farklı bakış açısı getirmeye çalışan her zamanki Arda M. kalitesinde güzel bir yazı olmuş...

Arda Mevlutoglu dedi ki...

Değerli yorumcular,

Palavra Dedektörü'nün amacı, basındaki yanlış bilgilendirici, yönlendirici ya da dezenformatif haberleri, bilgim ve dilim yettiğince tespit edip, düzeltmeye çalışmak.

Bunu yaparken, "Google News Alert" uygulamasını kullanıyorum. Belli anahtar kelimeleri içeren haber ve makalelerden, yaygın basında yer alanlar ve bunların içinden de en vahim olarak gördüklerimi seçiyorum.

Bunları yaparken herhangi bir siyasi ya da ticari kaygım bulunmuyor.

İlginiz ve yorumlarınız için teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Her gördüğü insansiz hava aracına heron diyen doğan medyasınai hiç elestirdiginizi görmedik arda bey !

Adsız dedi ki...

kurumsal şirketlerde veya kurumlarda bazı tipler vardır. kendilerini amirlerine olduğundan iyi gösterip kademe atlamak hevesindedirler. böylelerinin satış pazarlama yönü gelişmiştir. bu palavraların çıkış noktasının onlar olduğu kanaatindeyim. örnek olarak atak helikopterinin milli bir proje olduğu iddiasını Erdoğan'ın önüne bilgi olarak koyan emin olun böyle birisidir. cari siyaset anlayışımız kaim olduğu sürecede -isimlere takılmayın- o makamın sahibi alıp bunu meze yapar. 2x2=4. S&H'da, doğru olması beni fazlasıyla memnun edecek bir haber okudum, SOM'dan elde edilen tecrübe neticesinde Atmaca'nın ilk uçuş testlerinin 1 sene öne alınma ihtimalinden bahsediyordu. doğrudur anka 8-9 yıldır bitmedi, hürkuş ise 6-7 yılda anca uçmaya başladı. ama emeklemeden koşmanın olmayacağı aşikar iken önceki iktidarlarda da benzerlerini gördüğümüz böylesi zırvalar yüzünden bunca emeği ve gayreti yapıcı olmadığı izlenimi edindiğim bir tarzda eleştirmenizi yakıştıramadım. özet olarak kanaatimce kantarın topuzunu kaçırmışsınız. uygur

Adsız dedi ki...

SOM demiştim ya; bu örnekten hareketle ümid ederim diğer projelerde de şimdiye kadar elde edilen tecrübeler neticesinde daha hızlı mesafe katedilecektir. tasarım konusuna vakıf olanların da teslim edeceği üzere zaten işin normali de budur. F-35'i amerikan silahlı kuvvetleri kaç yıldır bekliyor değil mi? (lütfen, tabii ki ikisi bir değil ama unutmayın adamlar 111 yıldır uçak yapıyor, onların karşılaşacağı zorluklar tabii ki bizimle bir olmayacaktır) uygur

Adsız dedi ki...

bu da denk geldi. malezya tasarımı bir zırhlı araç! belki de sanayileşememiş ve muasır olamamış ülkelerde bu oluyordur. http://www.armyrecognition.com/december_2014_global_defense_security_news_uk/malaysian_army_has_taken_delivery_of_the_first_12_av8_8x8_infantry_fighting_vehicles_gempita_1012146.htm uygur

Adsız dedi ki...

siyasi otoritenin çin çözümünü tercih ettiğine dair ifade bana garip geldi. tam tersine ssm'nin teknoloji transferi konusundaki müphemlikler nedeniyle çinden gönlünün geçtiğini duymuştum. şimdide bunu buldum. http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/162643/Fuzede_yeni_rota.html
uygur

Adsız dedi ki...

askeri konulara meraklı olsamda nihayetinde dışarıdan bakan bir gözlemci olduğum için ulusal veya uluslarası savunma ile alakalı konular ve yazıları okurken, olayları izlerken 'kutunun içinde' ne olduğunu anlamaya çalışırım. bu ise bana satır aralarını okuyabilmeyi öğretti zannediyorum.
benim için bahse konu gazete haberi, ehil olmayan birisi tarafından acemice hazırlanmış bir haber ama diğer taraftan ulaşma imkanımın olmadığı bir yetkilinin beyanlarını içermesi nedeniyle kıymet ifade eden bir metin. bu şekilde yaklaşınca bu haber benim nezdimde -diğer bir çok benzeri gibi- 'safsata ve propaganda'dan ziyade içinden işime yarayanı alıp yaramayanı eleyip atacağım bir bilgi yumağı halini alıyor. her ne kadar bu eleme işi de subjektif olsa da insan, 'yiğidi öldürse de hakkını verecek2 adalet duygusuna sahip olduğu müddetçe mutassıbane yorumlardan uzak kalabiliyor.
benim bu haber hakkındaki değerlendirmem şudur;
malum uzun menzilli hava savunma füzeleri ve -ilk neslini hariç tutmak kaydıyla- icbm'ler katı yakıtlı roket teknolojisini kullanmaktadırlar. Murat Bayar'ın ihaleyi Çin firmasının kazandığının açıklandığı SSİK ertesi, oluşan soru işaretlerini gidermek maksadıyla yaptığı basını bilgilendirme toplantısında sarfettiği sistemin füze bileşeninin büyük oranda Türkiye'de yapılacağı ve buradan devşirilecek birikimin UFS projesine aktarılacağı bilgilerini de alt alta koyunca resim biraz netleşiyor. UFS'nin 700km irtifaya 1.5t'luk faydalı yükü taşıması öngörüldüğüne ve gerek ABD'nin gerekse Rusların eski icbm'lerden bozma uydu fırlatıcılarının 3 aşağı 5 yukarı benzer kabiliyette olduğunu düşünürsek, UFS'nin gerçeklenmesi durumunda icbm yapabilecek kabiliyete kavuşmuş oluruz. Bu durumda gerek uzay yarışı gerekse askeri yetenekler olarak belki '50 yıl' gerisinde kaldığımız batılılara ciddi şekilde yaklaşmış oluruz. Diğer taraftan T-LoRADMiS ihalesinden edinilecek birikimle 'deneme yanılmayla' uzun bir süreç sonunda elde edeceğimiz mesafeyi daha kısa sürede kat etmemiz mümkün olacaktır.
Burada asıl mesele tabii ki Çin'den devşirilecek bilgilerin miktarı ve dolayısıyla bize ne kadar mesafe katettireceği. 3-5 yıl mı, 10-20 yıl mı? belki de Sn. Bayar iyimser davranıyordu, bilemiyorum.
Diğer yandan UFS'nin isterleri hazırlanırken örnek alındığını zannettiğim Vega roketini üreten italyanlar veya bir uzmanın deyimiyle 'nükleer güç olmanın bir vida adımı kadar uzağında'ki japonlar bu yeteneklere sahip olmalarına rağmen nükleer güç olmayı tercih etmemiş, batı kulubü içerisinde, ABD'nin nükleer şemsiyesi altında kalmayı tercih etmişlerdir. yani bu kabiliyete sahip olunması durumunda bunu nükleer silahın izleyeceği ya da izlemesi gerektiği gibi bir mantığık söz konusu değil. (bu son kısmı fazladan bir yorum olarak yazdım)
Muhtemelen, muhabirin muhatap olduğu yetkili bunları kastetti. Ama Hz. Mevlana'nın dediği gibi 'muhatabınıza anlatabilecekleriniz karşınızdakinin anlama kabiliyetiyle sınırlı' olduğundan ortaya böyle evlere şenlik bir manzara çıktı.
uygur

ALFACINO dedi ki...



Uygur kardeşime katılıyorum.

Erdoğan'ın hükümet ettiği süre zarfında savunma sanayiine yaptığı olumlu katkılar yadsınamaz. Ama bu bizi körü körüne yapılan herşeyi atılan her adımı savunmaya itmemeli.
Bunu yapmak kendimize ve memlekete yapılacak en kötü şeylerden biridir.
Arda Bey'in yorumlarını eleştirenlerin kaçının mevzubahis savunma sistemiyle ilgili bir gramlık bilgisi var acaba.

Bin bileni bir sözle ikna edersiniz ama bir cahile bin söz kifayet etmez.
Bu işler twitter'da AKP'ya da Erdoğan'ı eleştirenleri hakaret yağmuruna tutmakla olmaz. Önce öğrenin. Eleştiriye tahammülü de öğrenin.
Arda kardeşimizin sizin herhangi birinizden bu memleketi daha az sevdiğini düşünmüyorum.
Önemli olan farklı fikirlere rağmen bu memleket için birlikte hareket edebilmek.
Amigolukla bu gemi yürümez.
Daha atılacak çok adım var. Gelişmeler yadsınamaz ama kendimizi dev aynasında da görmemeliyiz.
Gönülden Erdoğan'ı sever ve desteklerim ama benim içgüdüsel kanaatim bu ihaleyi Çin'e vermenin stratejik bir hata olduğudur ve düşünceme göre politikacılar uzmanlarca devasa bir yanılgıyla karar vermeye itildi.
Bu acize sorarsanız Türkiye füze savunma sistemi ile paralel hatta daha hızlı bir şekilde aynı tehdide sahip olmak için de çalışmalıdır ki düşmana karşı caydırıcı olabilsin.

Allaha emanet,