03/10/2013

03.10.2013 SSM Basın Sohbeti

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından bugün düzenlenen basın sohbeti toplantısına, ulusal basın ile birlikte Siyah Gri Beyaz blogunun yazarı olarak ben de davet edildim.

Diğer devlet kurumlarında bir örneği oldu mu bilmiyorum ancak ilk kez bir internet blog sitesi, SSM nezdinde akredite olarak bu tür bir etkinliğe çağırılmış oldu.

Kurumsal iletişim açısından oldukça sevindirici olan bu gelişme, şahsım için de büyük bir gurur ve mutluluk kaynağı oldu.

Toplantıya ulusal çapta yayın yapan gazetelerin ve haber ajanslarının muhabirleri ile SSM yetkilileri katıldı.

26 Eylül Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısının ve bu toplantıda kararı alınan hava ve füze savunma sistemi projesinin hemen ertesine denk gelmesi nedeniyle, toplantının ana gündemi daha baştan belliydi.

Bayar'ın bu proje ve diğer konular ile ilgili yaptığı açıklamaların satırbaşları şu şekilde:

LORAMIDS

Hava savunması, bir katmanlar bütünü ve bu katmanlara yönelik olarak 10 yıldır yürütülen projeler silsilesi bulunuyor. Bu katmanların en altında namlulu uçaksavarlar ve omuzdan atılan füzeler (MANPADS) var.

Milli MANPDS projesine ROKETSAN öncülüğünde başlanmış durumda.

Milli alçak irtifa hava savunma füze sistemi (LALADMIS) projesinde ilk test atışı yarın (04.10.2013) Tuz Gölü'nde gerçekleştirilecek. Atışta füze uçuş karakteristikleri denenecek, güdümsüz bir test olacak.

2006 - 2007 arasında gerçekleştirilen fizibilite çalışmasına göre hava savunmasının çok alçak, alçak ve orta irtifa katmanlarında milli çözümlerin geliştirilebileceği, uzun menzil - yüksek irtifada ise yurtdışı çözümün doğru olacağı değerlendirildi.

Stratejik hava savunmasında iki temel yetenek bulunuyor:

1. Hava soluyan hedefler (uçaklar ve uçak gibi uçuş yapan seyir füzeleri)
2. Balistik füzeler

LORAMIDS projesinde tarif edilen kabiliyet, birinci kategoriye giriyor. Bu tip sistemler, uçaklar ve seyir füzeleri ile kısa menzil balistik füzeleri önleyebiliyor. Daha uzun menzilli balistik füzeleri vurmak için atmosfer dışında önleme yapmak gerekiyor, bu kabiliyete de dünyada sadece THAAD ve SM-3 füzeleri sahip.

Dolayısıyla LORAMIDS bir füze kalkanı projesi değil, uzun menzilli bir hava ve (seyir) füzesi önleme sistemi olarak kurgulanmış durumda.

LORAMIDS projesinde SSM'nin 3 ana kriteri bulunuyordu:

1. TSK'nın harekât ihtiyaçlarına yanıt verebilecek bir sistemin seçilmesi
2. Seçilecek sistemin, milli hava savunma ağına entegrasyonu (HERİKKS ve HvBS entegrasyon şartı ve biçimi, teknik şartnamede tanımlanmış durumda)
3. Yerli katkı ve milli sanayi katılımı.

Bu üç ana kriterle birlikte bir başka belirleyici etken de önerilen çözümün bütçesi idi.

LORAMIDS projesi, 100% kredi finansmanlı bir proje. Milli bütçeden finanse edilmiyor. Aday firmalar, kendi kredi çözümlerini de sunuyorlar. Sözleşme imzasından sonra bu süreç, Hazine Müsteşarlığı ile yürütülecek.

Projede değerlendirmelerden sonra 2012 yılında SSİK'ne sunulan rapordan sonra, 2013 Ocak ayındaki SSİK toplantısında, yerli katkı miktarının artırılması kararı veriliyor. Bu karardan sonra aday firmalarla, yerli sanayi katılımı konusunda müzakereler yürütülüyor.

Müzakereler sonucunda belirlenen ve 26 Eylül toplantısında onaylanan kısa liste şu şekilde:

1. CPMIEC (Çin)
2. EuroSAM konsorsiyumu
3. Lockheed Martin - Raytheon (ABD)

Rosoboroneksport liste dışı kalmış durumda.

Değerlendirme sürecinde tüm aday sistemlerle gerçek deneme atışları yapılıyor. Bu süreçte Çin bir adım öne geçmişe benziyor, zira diğer adaylarda planlı atış faaliyetlerine katılım gerçekleşmiş. Çin ise, Türk tarafının belirlediği senaryo ile bir deneme yapmış.

Proje kapsamında bir Entegrasyon Sunucusu (ES; Integration Server) geliştirilecek. Bayar bu sunucunun, hangi sistem seçilirse seçilsin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. ES, seçilen sistemin HERİKKS ve HvBS iletişimini sağlayacak. HERİKKS ve HvBS, NATO hava savunma ağı  ile de iletişim halinde olduğu için, sistemin NATO sistemlerine entegrasyonu sorunu beklenmiyor.

Çin'i ihale sürecinde öne çıkaran diğer etkenler:

1. Daha yüksek oranda yerli katkı payı
2. Daha kısa sürede teslimat (tüm teslimatların sözleşme imzası ve ilk avans ödemesini müteakip 4 yıl içinde tamamlanması öngörülmüş)
3. Daha düşük fiyat (Çin teklifi USD3.44 milyar. Diğer adaylar, SSM'nin belirlediği USD4 milyar bütçeyi aşmış)

Tedarik edilecek sistem sayısı 4. Her bir sistem 3 bataryadan oluşuyor. Her bir bataryada 6 fırlatıcı (lançer) bulunuyor. Sistemlerin ve kullanılacak füzelerin tamamı Türkiye'de üretilecek. Üretim kapsamında yerli yüklenicilere de üretim teknolojisi transferi gerçekleştirilecek.

BMC'nin 8x8 araç projesi LORAMIDS kapsamında başlatılmış. Ancak firmanın bugünkü durumu nedeniyle bir belirsizlik söz konusu. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, üretimin yakında tekrar başlayacağı bilgisini iletmiş.

Bayar, LORAMIDS'i bir ara çözüm olarak kurguladıklarını, bu projede kazanılacak tecrübe ve birikim ile uzun vadede milli uzun menzil hava savunma sistemi geliştirmeyi planladıklarını söyledi.

LORAMIDS'in milli stratejik hava savunma sisteminin bir parçası olarak, aynı görevdeki TF-2000'e entegrasyonu konusundaki soruma, milli hava savunma ağı kapsamında böyle bir ihtiyaç ve vizyonun bulunduğu, bunun önemli bir konu olduğu yanıtını aldım.

Bayar ayrıca sözleşme görüşmesinin fazla uzamasını beklemediğini, kısa süre içinde imza atılabileceğini ekledi.


MilGem

İhalenin tekrarlanması ve süreç ile ilgili olarak Bayar, 2007 yılında hazırlanmış olan sektörel strateji dokümanını anlattı. Bu doküman ile birlikte toplam 7 tersanenin belirlendiğini, bunlardan da savaş gemisi inşa etme potansiyeline sahip 2 tersanenin seçildiğini hatırlattı.

MilGem ihalesi ile ilgili Ocak ayındaki SSİK toplantısında alınan karara, söz konusu 7 tersaneden birinin itiraz ettiğini, bu itiraz sonrası gerçekleşen denetim sürecinin, "Mayıs sonundaki gelişmelerden" bağımsız olduğunu söyledi.

İhalenin yenilenmesinin ve yeniden karar verilmesinin yaklaşık bir yıl sürebileceğini, önümüzdeki sene yaz aylarında karar çıkabileceğini söyleyen Bayar, 3 ve 4'üncü gemiler için alt sistem ve aksam üreticileri ile sözleşme tadilatları yapılacağını ekledi.


Değerlendirme

2005 yılında yazmaya başladığımda Siyah Gri Beyaz benim için, kendi çapımda tuttuğum bir çeşit canlı not defteri idi. Bugün SSM gibi bir kurum tarafından takdir edilip böyle bir davet ile onurlandırılması, bana büyük bir mutluluk ve gurur verdi.

Mutluluğumun sebebi sadece kişisel olarak onurlandırılmış olmak değil, aynı zamanda vatandaş gazetecilik ve özgür araştırmacılığa verilen değere tanıklık etmiş olmamdır. SSM'nin bu konuda ne kadar açık ve liberal olduğunu görmekten ayrı bir memnuniyet duydum. Kamuoyunun doğru ve net bilgilendirilmesi, ulusal meselelerle ilgili kamuoyu ve tartışma ortamının yaratılması aslında doğrudan doğruya milli güvenlik sorunudur. Burada da özgür, bağımsız araştırmacılara büyük görev düşüyor. Devletin bu olgunun farkında olması son derece önemli. Umarım bu anlayış ve vizyon yaygınlaşır.

Murad Bayar, toplantının büyük kısmını kapsayan LORAMIDS projesi ile ilgili konuşurken hem teknik hem de idari konularda son derece donanımlı, ikna edici ve yetkin bir biçimde bilgi verdi. Projeyi, bu konulara aşina olmayan herhangi birine bile büyük resmi algılatabilecek kadar net, yalın ve açık bir şekilde izah etti.

İş nedeniyle sık sık gittiğim SSM binasına bugün farklı bir kimlikle girmek çok değişik bir tecrübeydi. Toplantı başında kendimi tanıtırken de tereddüt ettim zaten: "Ben Arda Mevlütoğlu.. Siyah Gri Beyaz'dan?"


13 yorum:

icoolmar dedi ki...

SSM müşteşarı Sayın Murat Bayar'ın donanımlı olduğu gibi, tüm haber yapıcıların ve gazetecilerin de konularına hakim ve donanımlı olmaları gerekiyor. Aynı zamanda büyük bir tevazuyla işlerine yaklaşmaları gerekir. Bence burada SSM müsteşerı Sayın Murat Bayar ve Siyah Gri Beyaz'dan Sayın Arda Mevlütoğlu aynı yerde duruyor.

Adsız dedi ki...

Bir okurunuz olarak ben de sevindim. Sizin yazılarınız da kitlelere hitap ettiği için davet edilmiş olmalısınız. Çok iyi olmuş. Ama keşke daha fazla soru sorsaydınız :)

Adsız dedi ki...

Füze sisteminin fiyatı 3.44 milyar usd mi 3.044 milyar usd mi ?

Arda Mevlutoglu dedi ki...

Müsteşar "üç nokta kırk dört" şeklinde telaffuz etti ve ben de bu şekilde not aldım. 3.044 milyar daha olası gibi geliyor. Yanlış telaffuz mu emin değilim. Eğer düzeltme gelirse not olarak ekleyecegim.

Adsız dedi ki...

Tebrik ederim Arda abi, başarılarının devamını dilerim.

Hakan T. dedi ki...

Öncelikle sizi ama sonra da SSM i tebrik ediyorum.
Sizi, pek çok gazetenin bir haberde uçak denilince aklına sadece F-16 gelen ve o haberi F-18 resmini ana sayfadan basarak sunan gazetecilerden çoooook daha araştırmacı ve bilinçli olduğunuz için.
SSM yi de sizin farkınıza vardığı için.

Adsız dedi ki...

Bence yazıyı okuyan yada yorum yapan herkesin aklında olan soru işareti şudur doğru tercihimi yaptık? Ve herkesin bildiği ama itiraf etmediği gerçeği ben söyleyeyim hayır her zamanki gibi yanlış tercihi yaptık. Nasılki Altay tankı alman tiger tankından hallice (evet leopar değil tiger)bir tank mehmetçik 1 piyade hücum tüfeği hk dan çalıntı iha hürkuş israilden copy paste ise daha kendileri tarafından bile test edilmemiş bir füze savunma sistemini sırf ucuz diye ithal etmek ancak şark kurnazlığıdır. Senin hava savunmasında bel bağladığın F 16 bile Q koduyla amerikada hedef uçağı olarak kullanılıyorsa ulusal savunma konusunda tekrar düşünmelisin arkadaş. Bu sistemin Türkiye ye ithali değil ihaleye girme süreci bile engellenmeliydi kanımca. Arda bey her zamanki gibi güzel bir çalışma ancak bu sözü söylemeyi vatanıma ve 76 milyona karşı bir borç biliyorum KRAL ÇIPLAK

Adsız dedi ki...

KRAL CIPLAK diyen arkadasa: Beni ve 76 milyonu bilgilendirdigin icin sana ne kadar minnettarim anlatamam. Bu derin analizlerinin devamini dilerim. Ha bir de, Q kodu aksam aksam ufkumu acti. "Arkadas" ben buradan HvKK'a mesaj yolluyorum: Bu F-16'lardan is cikmaz artik. Ikinci Korfez Savasinda en fazla sorti yapan ucak olabilir ama artik hedef ucak olarak kullaniliyormus. Siz yeni bir tane bulun kendinize. Ama yine yanlis tercih yaparsiniz. Yukaridaki uzmanimiz size yol gosterecek neyse ki.

Ha bu arada kutlarim Arda.

Adsız dedi ki...

Kral Çıplak diyen arkadaş nasıl bir uzmansınız bilmem ama inşallah yetkili bir makamda değilsinizdir. Çünkü yazdığın paragrafın tamamına katılmıyorum. Siz emin olun bu blogu takip eden çok kişide böyle sığ (anka heron'dan copy pate, Çin'inki denenmemiş diyorsunuz en doyurucu denemeyi onların yaptığı SSM'in toplantısında söylenmiş, yazıda var, ...) değerlendirmelere katılmıyordur. F16 30 yıldır hizmette ve zamanın en iyi örneklerindendi. Fakat kaynak kodları hala elimizde olmadığı için ne geliştirdiğimiz SOM füzesini takabiliyoruz nede (bildiğim kadarıyla) Mod5 IFF sistemini takabiliyoruz. Bu projede batıyı tercih ettiğimizi düşünün bir kere ABD-İSRAİL-AVRUPA'ya karşı kullanabilecekmisiniz? Mümkün değil. İşte F35 projesi yaklaşık 100 uçak 16-20 Milyar $ maliyeti öngörülüyor ama kaynak kod verilmiyor, kendi füzemi takamıyacağım. Batı bize teknoloji transferi yapmıyor. Bunu geçmişteki bir çok projede görebilirsiniz. Nitekim geçmişte füze teknolojisine sahip olma çalışmalarındada Batı vermediğinden, geliştirdiğimiz Kasırga roketi ve Yıldırım füzelerinde Çin'den teknoloji transferi yapıldı. Lütfen biraz objektif bakmaya çalışın. İyiki Batı seçilmedi, Çin tercih edildi. Aksi olsaydı çok üzülecektim. Ama Arda Bey'in sorduğu TF2000 de kullanılacak sisteminde aynısı olup olmayacağı konusu benimde kafamdaki soru işareti. İnşallah zamanlama olarak uyarda aynı sistemi uyarlarlar. Aksi taktirde Amerikan SM2 (Elimizdeki Gabya serisi Fırkateynlerdeki) füzeleri kullanılacak diye okumuştum, yazık olacak. M.Ö./Bursa

Adsız dedi ki...

Arda Bey Tebrikler.

Konuyla alakasız ancak Sayın Müsteşara, yakın zamanda SSM Uzman Yardımcılığı sınavı konusunu sorma fırsatınız olsaydı. Uzundur bekliyorum halen ses yok!

TRM & SVS'den bir dost :)

Selam dedi ki...

oncelikle tebrikler adınıza sevindim acaba TF-2000 projesi icin ne zaman start verilecek bi gelisme varmı?

murat inceer dedi ki...

Çok tebrik ederim Arda bey. Değer eninde sonunda anlaşılıyor bu dünyada. TF2000 konusunda bende umarım aynı sistemi yada ürettiğimiz yeni türevlerini kullanırız. Başarılar..

beton parke dedi ki...

etkileyici bir yazı oldu