09/12/2012

Dört Deniz Bülteni - Kasım 2012



Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz ve Gökdeniz havzasında savunma ve güvenlik gündemi
[PDF]





Azerbaycan

Azerbaycan Havayolları AZAL Brezilyalı uçak üreticisi EMBRAER ile USD180.8 milyon karşılığı 4 adet EMB-190 ve 2 adet EMB-170 yolcu jeti satışı için bir sözleşme imzaladı.


Bulgaristan

Jane's Defence Weekly'nin 1 Kasım tarihli haberine göre, Bulgar Savunma Bakanlığı Savunma Komitesi, 29 Ekim tarihli toplantısında yeni savaş uçağı alımı için USD400 milyonluk bir bütçe ayrılmasını karara bağladı.


Ermenistan

Türk hava sahasını kullanarak Suriye'ye giden Ermenistan Havayolları'na ait bir kargo uçağı 8 Kasım günü, Erzurum Havaalanı'na indirildi. Yaklaşık 4.5 saat süren aramanın ardından uçak yeniden havalandı.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Erivan merkezli Uluslararası İnsani Kalkınma Merkezi (International Center for Human Development - ICHD)  ile birlikte “Ermenistan ve Türkiye Arasındaki Hukuki Meselelerin Değerlendirilmesi (Review of Legal Issues between Armenia and Turkey)” isimli bir rapor hazırladı. [1]


Irak

Irak'ta peşmergelerin Irak Savunma Bakanlığı'na bağlanmak istemesi, Bölgesel Kürt Yönetimi ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki arasında gerilime yol açtı. Merkezi Irak hükümeti ile Bölgesel Kürt yönetimi arasındaki kriz, 2013 bütçesinde oluşturulan Peşmerge Bakanlığı bütçesinin çıkarılması ve peşmergenin Irak Savunma Bakanlığı’na bağlanmasının istenmesi ile başladı. Kürt sitelerinde yer alan haberlere göre, peşmergenin Irak Savunma Bakanlığı’na bağlanmasını isteyen Başbakan Nuri El Maliki , "Irak ordusunun Kerkük, Süleymaniye ve Zaho’ya girme hakkı vardır. Irak anayasasına göre Zaho’dan Basra’ya kadar Irak ordusu her yere gidebilir" dedi. Gerginlik sırasında, 20 Kasım günü Tikrit kentinde Kürt Peşmergeler ile hükümet güçleri arasında çıkan çatışmada 12 merkezî hükümet askeri öldü. [2]

Irak hükümetine ait El Sabah gazetesinin 10 Kasım günü, Irak meclis Savunma ve Güvenlik Komisyonu üyesi Hakim el Zamali'nin, Rusya 'dan USD4.2 milyarlık silah alımının iptal edildiğini duyurdu. Habere göre el Zamali, Başbakan Nuri el Maliki'nin Rusya ile daha gelişmiş silahların alımını görüşmek üzere yeni bir komisyon kurduğunu söyledi. Müteakiben Başbakanlık Sözcüsü Ali Musevi, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, Maliki'nin Rusya'dan dönüşünün ertesinde, yolsuzluk şüphesi ile alımı durdurduğunu söyledi. Ancak SAvunma Bakanı Safun el Dulaymi, satışta herhangi bir yolsuzluk olmadığını ve iptalin söz konusu olmadığını açıkladı. Dulaymi, ülkesine bir teklif iletildiğini ve bir ay içinde anlaşmaya varılacağını ancak halen bir gecikmenin söz konusu olduğunu kaydetti. Öte yandan Hükümet Sözcüsü Ali el Dabbak ise 12 kasım günü imzalanmış herhangi bir sözleşme olmadığını ve görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.[3]

Gerilen Türkiye - Irak ilişkileri, ekonomik ilişkilere de zarar vermeye başladı. 7 Kasım günü Irak hükümeti, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO), ülkenin güneyinde blok 9 olarak adlandırılan bölgede petrol arama kontratını feshetti.

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, İsrail'in Kuzey Irak'taki istihbarat faaliyetlerini son dönemlerde artırdığını öne sürdü. CNN Türk'ün 6 tarihli haberinde aktardığına göre, ajansın Irak'ta yayınlanan El Müstakbel El-Iraki gazetesine dayandırdığı haberde, Kuzey Iraklı hükümet yetkilileri, İsrail istihbarat servisi Mossad'ın son dönemlerde bölgeye adeta yığınak yaptığı bildirildi. Fransız gazetesi Le Figaro'nun da Mossad'ın Irak Kürdistanı'ndaki faaliyetlerini artırdığı yolundaki haberlerle son açıklamaların çakıştığını hatırlatan Fars Haber Ajansı, İsrailli istihbaratçıların Irak ve İran'ın haberleşme ve askeri faaliyetlerini yakın izlemeye aldığını öne sürdü. Ajans, İsrail'in bu ajanlar aracılığıyla İran'a yönelik terörist eylemleri yönlendirdiğini savundu.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Mesud Barzani, Suriye Kürtleri'ne hitaben, "Barışçıl mücadele en iyi yoldur, birbirinizle çatışmayın" dedi. Barzani, Kürtler'in birliğini korumanın en iyi yolu, siyasi parti ve tarafların imzaladığı Erbil Anlaşması'na bağlı kalmak ve anlaşmayı hayata geçirmek olduğunu belirtti.

Long War Journal sitesinin 6 Kasım tarihli haberine göre Irak'ta Taci kentinde El Kaide militanlarının gerçekleştirdiği intihar saldırısı sonucu 31 kişi öldü, 50 kişi yaralandı.

Irak hükümeti 15 Kasım günü, Hizbullah'ın önde gelen isimlerinden olan ve Aralık 2011'den bu yana hapiste olan Ali Musa Dakduk'u serbest bıraktı. 2007 yılında beş Amerikan askerinin öldürülmesinden sorumlu tutulan Dakduk, ABD tarafından ele geçirilip Irak hükümetine teslim edilmişti. Dakduk'un, Irak'ta Lübnan Hizbullahı'na benzer bir örgütlenmeyi kurmakla sorumlu olduğu iddia ediliyor.[4]


İran

RIA Novosti'nin 4 kasım tarihli haberine göre Devrim Muhafızları Kolordusu, Hürmüz Boğazı girişindeki Bandar Lengeh'te yeni bir deniz üssü kurdu. Kolordu'nun Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Ali Fedavi, üssün sorumluluk sahasının Keşm adasından Nazeat Adalar bölgesine ve batıda Kiş adasına uzandığını açıkladı.[5]

ABD Savunma Bakanlığı, Hürmüz Boğazı üzerinde uluslararası hava sahasında uçmakta olan General Atomics MQ-1 Predator tipi bir iHA'ya 1 Kasım günü, İran Hava Kuvvetleri'ne ait iki Su-25 (NATO kodu "Frogfoot") taarruz uçağı tarafından makinalı top ateşi açıldığını, uçağın hasar almadan üssüne döndüğünü açıkladı. [6]

CSIS (Center for Strategic and International Studies) düşünce kuruluşu, İran'ın askeri kapasitesi ve Basra Körfezi'ndeki güç dengesi üzerine iki bölümden oluşan bir araştırma raporu yayınladı.[7]

İran 12 Kasım günü, Velayat 4 adlı  geniş kapsamlı bir hava savunma tatbikatı başlattı. Ülkenin doğusunda 950,000 km2’lik bir alanı kapsayan tatbikata Devrim Muhafızları ve kara kuvvetleri unsurları katıldı. Tatbikatta ayrıca, HAWK sisteminin İran yapımı kopyası olan Mersad’ın kamyona monteli türevi olan Kadir; Crotale’nin Çin kopyası olan FM-80’in İran kopyası olan Ya Zehra 3 (YZ-3); Sayyad 40 muhabere kestirme (COMINT) ve Rased 32 kuleye monteli elektrooptik hedef tespit / teşhis sistemi sergilendi. Tatbikatla ilgili devlet televizyonlarında ayrıca Rus yapımı 1L119 Nebo-SVU VHF radarına ait görüntüler de gösterildi. Tatbikatta ayrıca S-200 (NATO kodu SA-5 “Gammon”) hava savunma füze sisteminin yerli imkânlarla modernize edilmiş bir türevi de denendi.

Fars haber ajansının 12 Kasım tarihli haberine göre İran, Tondar adlı hava yastıklı bir çıkarma gemisi geliştirdi. Savunma Bakanı Tümgeneral Ahmed Vahidi tarafından tanıtılan aracın, İran tarafından geliştirilen çeşitli tiplerdeki roket, top ve İHA sistemlerini taşıyabildiği bildirildi. Kamuoyuna dağıtılan görüntülerden Tondar’ın yeniden donatılmış ya da tersine mühendislikle üretilmiş Winchester SR.N6 tipi bir araç olduğu anlaşılıyor. İran, 1979 yılındaki İslam Devrimi öncesinde İngiltere’den 8 adet SR.N6 satın almıştı.

İran Deniz Kuvvetleri 28 Kasım günü yeni üretilen iki adet Gadir sınıfı mini denizaltıyı hizmete aldı.

İran Kara Kuvvetleri'ne ait Bell 214 tipi bir helikopter 14 Kasım günü, Mashad kenti yakınlarında bir trafik kazasında yaralanan 5 kişiyi hastaneye taşırken güç hatlarına takılıp düştü. Olayda helikopterin 4 mürettebatı ile 5 sivil öldü.


İsrail

Gazze Şeridi'nden düzenlenen roket saldırılarındaki artış sonrasında İsrail 14 - 21 Kasım tarihleri arasında, bölgeye yönelik "Pillar of Defense" (Savunma Sütunu) kod adlı bir hava harekâtı düzenledi. Harekat sırasında misilleme olarak Gazze Şeridi'nden fırlatılan roketlere karşı Iron Dome savunma sistemi yoğun olarak kullanıldı. [8] [9] [10] Harekât, İzzettin el Kassam Tugayları'nın lideri Ahmed Cabari'nin öldürülmesi ile sonuçlanan bir hava saldırısı ile başladı.[11] İsrail, harekâtın başladığını Twitter hesabından duyurdu. [12] Çatışmalar, Mısır’ın arabulucuğunu yaptığı bir ateşkes ile son buldu. [13]

Savunma Bakanı Ehud Barak 22 Kasım günü görevinden istifa etti. Barak ayrıca siyasi hayatını da sonlandırdığını açıkladı. [14]

Raytheon ile birlikte geliştirilen David's Sling (Davud'un Sapanı) füze savunma sistemi, ilk denemesini 20 Kasım günü gerçekleştirdi.

Yonhap haber ajansının 3 Kasım tarihli haberine göre İsrail, Güney Kore'den dört adet firkateyn alımı ile ilgileniyor. Ajansın Güney Kore Savunma Tedarik Program İdaresi'nden (Defense Acquisition Program Administration; DAPA) ismi açıklanmayan bir yetkiliye dayandırarak verdiği bilgilere göre, İsrail'den bir heyet, satışı gündemde olan Ulsan (FFX1) sınıfı gemileri yerinde incelemek için Aralık ayında Güney Kore'ye gidecek. Ayrıca bu kapsamda üretici firma Hyundai'den ve Güney Kore hükümetinden bir heyet geçtiğimiz aylarda Tel Aviv'e bir ziyaret gerçekleştirdi.

FlightGlobal sitesinin 6 Kasım tarihli haberine göre İsrail Hava Kuvvetleri'nden bir heyet, ülkenin F-35 siparişi ile ilgili olarak incelemelerde bulunmak üzere Lockheed Martin firmasının Forth Worth tesislerini ziyaret etti. Halen İsrail için üretilmekte olan 20 F-35A'ya, bu ülkenin geliştirdiği elektronik harp ve hedef tespit / teşhis sistemleri takılacak.

Jane's Defence Weekly'nin 19 Kasım tarihli haberine göre İsrail, hava kuvvetleri hizmetindeki F-15D Eagle ve F-15I Ra'am uçaklarının bir kısmını Elta üretimi EL/K-1891 uzun menzilli uydu muhabere sistemi (SATCOM) anteni ile donattı. Çift kişilik olan F-15D'lerin kokpitinin hemen arkasındaki, kubbe şeklindeki bir radom muhafazasının içindeki anten ile, görüş hattı dışında uzun menzilden iletişim kurulması mümkün. Bu tadilatın, İran'a yönelik uzun menzilli bir saldırıya yönelik yapılmış bir hazırlık olduğu yorumu yapılıyor.

FlightGlobal sitesinin 5 Kasım tarihli haberine göre Elbit, Hermes 900 İHA sisteminin satışı ile ilgili olarak üç ülke ile sözleşme görüşmelerine başlamış durumda. Sistem halen İsrail, Şili ve Kolombiya hava kuvvetleri tarafından kullanılmakta ve İsviçre tarafından da denenmekte.

Zaman gazetesinin 27 Ekim tarihli haberine göre Türkiye, teknik destek alamadığı Aerostar isimli İHA sistemini, Aeronautics firmasına iade etme kararı aldı. Türkiye İsrail'den, 2007 yılında USD30 milyon karşılığı 3 adet Aerostar sistemi satın almıştı.

Hürriyet Daily News'un 9 Kasım tarihli haberine göre Elta firması, Türkiye'nin Barış Kartalı projesinde askıya aldığı ESM sistemi teslimatlarına devam etme kararı aldı.

Elbit'in alt şirketi olan ElOp, Türk Hava Kuvvetleri için yürütülen TARP projesinde, İsrail - Türkiye ilişkilerinin gerilmesi nedeniyle ihracat izninin iptal edilmesi sonucu uğradığı USD74 milyon zararın tazmini için, İsrail hükümetine 8 Kasım günü dava açtı.

Rafael firması Kasım ayı başında, Iron Dome (Demir Kubbe) roket ve füze savunma sisteminin güncelleştirilmiş bir türevinin testlerini tamamladı.

Alenia Aermachhi ay başında, Northrop Grumman şirketi ile, İsrail Hava Kuvvetleri için üreteceği M346 jet eğitim uçaklarında kullanılacak LISA-200 yönelim - istikamet referans sistemi (Attitude Heading Reference System; AHRS) tedariği için bir sözleşme imzaladı

Elbit firması, Avustralya Kara Kuvvetleri hizmetindeki Tiger ARH taarruz helikopterlerinde kullanılacak savaşalanı yönetim sisteminin (Battlefield Management System; BMS) testlerini tamamladı. Firma, söz konusu sistemlerin 22 adet Tiger helikopterine takılması için Avustralya ile 2010 mart ayında USD356 milyonluk bir sözleşme imzalamıştı.

IAI (Israel Aerospace Industries)  firması 12 Kasım günü, İsrail'in uydu işletme firması olan Spacecom ile USD195 milyon tutarında bir sözleşme imzaladı. Sözleşme kapsamında IAI, AMOS 6 askeri ve sivil iletişim uydusunu üretecek. [15]

Elbit sınır boyunca düzenlenen keşif, gözetleme ve istihbarat toplama harekâtlarını idare eden personelin eğitiminde kullanılacak bir simülatör sistemini İsrail Savunma Bakanlığı'na teslim etti.


Kıbrıs

KıbrısPostası haber sitesinin 29 Kasım tarihli haberine göre Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) Komutanı Korgeneral Stilianos Nasis, kararlarını onaylamadıkları için kısa süre önce RMMO subaylarını gönderdiği bir yazıyla tehdit etti, RMMO Subaylar Birliği de hem Nasis’in imzasını taşıyan tehdit mektubunu hem de RMMO içerisindeki rahatsızlıkları basınla paylaştı. Fileleftheros Nasis’in emriyle subaylar hakkında yersiz suçlamalarla disiplin soruşturmaları başlatıldığı, deniz üssünde meydana gelen patlama sonrasında RMMO’daki Rum ve Yunan subaylar arasında hukuki statüleri açısından belirsizlikler ortaya çıktığı da dâhil 6 madde halinde topladığı şikayetlerine yer verdiği Subaylar Birliği’nin RMMO’yu, “kaynayan kazana” benzettiğini kaydetti.

Rum Fileleftheros gazetesinin haberine göre RMMO bünyesinde komando, deniz ve hava komutanlıkları birliklerinden müteşekkil Özel Harekât Komutanlığı kuruldu. Habere göre yeni kurulan birliğin personeli 6 aylık bir eğitimden geçirildi. Birliğin, Rum Savunma Bakanlığı tarafından ilan edilen 6 ana görevi ise "önleme faaliyeti, anında tepki, disiplinlerarası manevra, kararlı/etkin çatışma, kapsamlı koruma ve disiplinlerarası ordonata odaklanma olarak sıralandı.

RMMO Sualtı Taarruz Timi (SAT) üyesi bir subay ve bir astsubay, helikopterden atlama tatbikatı sırasında yaralandı. Politis gazetesinin haberine göre yaralanmalar, helikopterin atlama sırasında fazla yüksek uçması olarak belirtildi. Her iki askerin de durumunun ciddi olmadığı bildirildi.


Mısır


Devlet Başkanı Muhammed Mursi'nin yeni anayasa düzenlemeleri kapsamında kendisine olağanüstü yetkiler vermesini protesto eden göstericilerle, polis ve Mursi yanlıları arasında çıkan çatışmalarda çok sayıda gösterici gözaltına alındı. Protesto gösterileri Tahrir Meydanı merkez olmak üzere ülke çapına yayıldı.

Mısır'daki İslamcı grup el Selefiye el Cihadiye, Mısır ordusu savaşmazsa, Mısırlıları İsrail'e saldırmaya çağırdı.

Mısır Hava Kuvvetleri için sipariş verilen Airbus Military C295M uçaklarından 1193 kuyruk numaralı dördüncü ve son uçak, İspanya'daki San Pablo havaalanından 5 Kasım günü uçuş denemelerine başladı.

Mısır Hava Kuvvetleri'ne ait bir MiG-21 (NATO kodu "Fishbed") savaş uçağı, 21 Kasım günü Asvan kenti güneyinde düştü. Pilot hayatını kaybetti.


Rusya Federasyonu

Devlet Başkanı Vladimir Putin, Savunma Bakanı Vladimir Serdyukov'u görevden alarak yerine Sergey Şoygu’yu atadı. [16] [17] Bu atamadan kısa süre sonra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Nikolay Makarov istifa etti.

GLONASS küresel konumlama uydu sistemi projesinin başmühendisi Yuri Urliçiç, proje ile ilgili USD200 milyonluk bir yolsuzluğun ortaya çıkmasından kısa süre sonra, Savunma Bakan Yardımcısı Dimitri Rogozin tarafından azledildi.

AP'nin 8 Kasım tarihli haberine göre Rus Hükümeti, ABD'nin Füze Kalkanı (Ballistic Missile Defense; BMD) projesinde daha "esnek" bir tavır takınmasını bekliyor. Sistemin radar ve füze bataryalarının Avrupa'daki konuşlandırma planları üzerinde iki ülke arasında ciddi anlaşmazlıklar söz konusu.

Başbakan Dimitri Medvedev'in Vietnam ziyareti sırasında, Rus Deniz Kuvvetleri için bu ülkede bir donanma bakım - onarım üssünün kurulması konusu görüşüldü.

Kamov firması baş tasarımcısı Sergey Miheyev, Rus Deniz Kuvvetleri'nde hizmete girecek Mistral sınıfı çıkarma gemilerinde kullanılacak Ka-52K saldırı helikopterlerinin prototipinin Arsenyev'deki Progress Havacılık Tesisi'nde üretilmekte olduğunu; Juk-a sıralı dizinli radarı, katlanabilen rotorlar ve korozyona karşı korumalı gövdeye sahip bu helikopterin seri üretiminin önümüzdeki sene başlayacağını açıkladı.

Severnaya Tersanesi tarafından inşa edilen Proje 20380 sınıfı korvet Boykiy, seyir ve sistem testlerini tamamladı. Ancak geminin hizmete girişi, A-190 100mm baş topunda meydana gelen arıza nedeniyle süresiz ertelendi. Sınıfın ilk gemisi olan Stereguşçi Kasım 2007, ikinci gemi olan Soobrazitelni ise Temmuz 2011'de hizmete girmişti.

RIA Novosti'nin 3 Kasım tarihli haberine göre Pasifik Filosu'na bağlı Proje 1155A Udaloy sınıfı Marşal Şapoşnikov destroyeri ile Irkut yakıt tankeri ve Alatau okyanus römorkörü, Aden Körfezi'nde deniz korsanlığı ile mücadele görevi ile denize açıldı. Öte yandan Jane's Defence Weekly'nin 5 Kasım tarihli haberine göre Rus Deniz Kuvvetleri, deniz korsanlığı ile mücadele kapsamında Aden Körfezi'ne İlyuşin Il-38 deniz karakol uçaklarını göndermeye hazırlanıyor.

NewsMax haber sitesinin 6 Kasım tarihli haberine göre Proje 945A (NATO kodu "Sierra II") sınıfı bir Rus nükleer denizaltısı, Ekim ayında ABD'nin Doğu sahillerininin 200 mil açığında tespit edildi.

Yeni nesil Proje 885 Yasen sınıfı nükleer saldırı denizaltılarının ilki olan K329 Severodvinsk, yeni geliştirilen Kaliber seyir füzesi denemesi gerçekleştirdi.

NavalToday sitesinin 23 Kasım tarihli haberine göre, Proje 667BDRM Delfin (NATO kodu Delta IV) sınıfı balistik nükleer füze denizaltısı K51 Verhoturye, Zvezdoçka Gemi Tamir Merkezi'nde 2010 yılında başlayan bakım - onarım faaliyetlerinin tamamlanmasını müteakip, 22 Kasım günü seyir denemelerine başladı.

Rusya'nın Fransa Büyükelçisi Aleksandır Orlov, 23 Kasım günü yaptığı açıklamada, ülkesinin DCNS tarafından üretilen Mistral sınıfı çıkarma gemilerinde kullanılmak üzere Fransa'dan L-CAT süratli amfibi çıkarma araçları satın alacağını kaydetti.

Jane's Defence Weekly'nin 27 Kasım tarihli haberine göre Karadeniz Filosu'nun Novorossiysk Üssü inşasının 2013 yılı içinde tamamlanması öngörülüyor.

NavalToday sitesinin 23 Kasım tarihli haberine göre Severnaya Tersanesi, ikinci Proje 18280 sınıfı keşif ve istihbarat toplama gemisinin inşasına önümüzdeki sene başlayacak.

Rus Deniz Kuvvetleri Hazar Filotillası, hizmete yeni alınan Proje 21631 sınıfı Grad Sviyajsk ve Ugliç korvetlerinde görev yapmak üzere yeni personel alımına başladı.

Rus ve İtalyan Deniz Kuvvetleri, İyonya Denizi'nde IONIEX 2012 müşterek deniz tatbikatı icra ettiler. Tatbikata Rusya'dan Smetliviy destroyeri ve MB304 römorkörü ile İtalya'dan Zeffiro ve Aviere firkateynleri katıldı. Tatbikata katılan Smetliviy destroyeri arızalanarak Taranto limanına çekildi. Yakıt pompa sistemi kırılan gemi, tamiratın ardından 13 Kasım günü Taranto'dan ayrıldı. [18]

Russia & India Report sitesinin 15 Kasım tarihli haberine göre, Savunma Bakan Yardımcısı Dimitri Rogozin, Rusya'nın Hindistan'la üç adet ilave firkateyn tedariği konusunda görüşmeler yürüttüğünü açıkladı.

NavalToday sitesinin 8 Kasım tarihli haberine göre, Rusya Deniz Kuvvetleri Baltık Filosu Komutanı Amiral Viktor Kravçuk, makamında Almanya Kaliningrad Konsolosu Rolf Friedrich Krause'yi kabul etti. Toplantıda her iki ülke donanmaları arasındaki işbirliği imkânları konuşuldu.

Hükümet Askeri Sınai Komisyonu Başkan Yardımcısı Yuri Borisov, Pantsir alçak irtifa hava savunma sisteminin gemi konuşlu türevinin 3 yıldan önce hizmete girmeyeceğini açıkladı.

3 yıl önce hizmet dışı bırakılan Proje 1135M sınıfı Neukrotimy firkateyni, 3 Kasım günü Baltisyk'ta limanda demirli iken kendi kendine battı. Batışın sebebi olarak, teknenin muhtelif yerlerindeki, pas nedeniyle oluşan sızıntı açıklandı.

Hindistan, Rusya ile tanksavar füze tedariği için iki ayrı sözleşme imzaladı. RIA Novosti'nin 6 Kasım tarihli haberine göre T-90 ana muharebe tanklarında kullanılmak üzere 25,000 adet Invar füzesi ve ayrıca 10,000 adet Konkurs füzesi tedarik edilecek. Habere göre Invar füzelerinin ilk 10,000 adedi hazır alınırken, kalan 15,000 adedi yurtiçinde lisans altında üretilecek.

FlightGlobal sitesinin 2 Kasım tarihli haberine göre Kanadalı uçak üreticisi Bombardier, Rus yetkililerle lisans altında uçak üretimi konusunu görüşüyor. Görüşmelerin ana konusunun Bombardier Q400 turboprop uçağın Rusya'da üretimi olduğu ileri sürülüyor.

Suhoy firması, Endonezya'nın başkenti Jakarta kentinde 13 Kasım günü başlayan INDODEFENCE 2012 savunma fuarında Su-35 ve Su-30MK2 taktik savaş uçakları ile Sukhoi SuperJet 100 (SSJ-100) yolcu uçağını sergiledi.

Rusya'nın Sesi radyosunun 15 Kasım tarihli haberine göre, Rosoboronexport şirketi sözcüsü Sergey Kornev Bangladeş'in 12 adet Yak-130 ve Su-27 uçağı alımı için Rusya'dan hibe kredi alacağını açıkladı.

Rus Hava Kuvvetleri, yeni üretim ilk iki Suhoy Su-30SM taktik savaş uçağını 22 Kasım günü teslim aldı. Mart ayında Irkut şirketi ile imzalanan sözleşme uyarınca 2015 yılına kadar toplam 30 adet Su-30SM teslim edilecek.

Irkut şirketi, 20 Kasım günü üç adet Yakolev Yak-130 jet eğitim uçağını Borisoglebsk Hava Kuvvetleri Eğitim Merkezi'ne teslim etti. Bu teslimat ile birlikte Rus Hava Kuvvetleri'nde aktif görevdeki Yak-130 sayısı 19 oldu.

RIA Novosti'nin 14 Kasım tarihli haberine göre Hava Kuvvetleri Bombardıman Filosu komutanı Tümgeneral Anatoli Jiharev, yeni geliştirilecek olan ve PAK DA kod adlı bombardıman uçağının hipersonik hız kabiliyetine sahip olmayacağını açıkladı. Jiharev'in bu açıklaması, Savunma Bakan Yardımcısı Dimitri Rogozin'in daha önceki bir beyanatı ile çelişiyor, zira Rogozin en son Ağustos ayında, 2020'den itibaren hizmete girmesi öngörülen PAK DA'nın hipersonik kabiliyette olacağını açıklamıştı.

Öte yandan Suhoy Başkanı Mihail Pogosyan, Çin'deki Juhai Hava Gösterisi sırasında, firmasının keşif ve bombardıman görevli İHA sistemleri geliştireceğini açıkladı. Suhoy halihazırda ZOND isimli üç farklı İHA geliştirmiş bulunuyor. Bunlardan sıralı fazlı radar ve muhabere röle sistemleri ile donatılmış ZOND 1, 35m kanat açıklığına ve 13m uzunluğa sahip; 53,000ft irtifada 18 saat görev yapabiliyor. ZOND 1'in elektrooptik ve kızılaltı (IR) kameralar ve SLAR yan bakışlı sentetik açıklıklı radarla donatılmış ancak 24 saat görev yapabilen türevi ise ZOND 2 olarak sınıflandırılıyor. ZOND 3M ise ZOND 2'nin daha küçük bir türevi: 16m kanat açıklığına ve 9.5m uzunluğa sahip; 26,000ft irtifada 12 saat görev yapabiliyor.

Hürriyet gazetesinin 13 Kasım tarihli haberine göre Savunma Bakanı Sergey Şoygu, uçaklara konuşlanan süper güçlü lazer silah üretimi projesine geri dönüldüğünü açıkladı. İzvestiya gazetesinin haberinde, Sovyetler Birliği döneminde çizimleri tamamlanan “Sokol - Eşalon” (Şahin - Kademe) adındaki güçlü mobil lazer düzeneğinin üretiminin bir önceki Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov tarafından askıya alındığı hatırlatılarak, yeni bakan Şoygu’nun bu kararı iptal ettiği ve projeye bütçeden gerekli ödeneğin ayrılması emri verdiği belirtildi. Sistemin Antonov An-60 tipi nakliye uçağına monte edilmesi öngörülüyor.

FlightGlobal sitesinin 13 Kasım tarihli haberine göre Rusya, Çin ile yeni nesil Suhoy Su-35 taktik savaş uçaklarının satışı görüşmelerine yeniden başladı. Görüşmeler daha önce, Çin'in Rusya'dan aldığı uçakları izinsiz olarak tersine mühendislik ile kopyaladığının ortaya çıkması üzerine kesilmişti. [19] [20]

Zeenews haber sitesinin 11 Kasım tarihli haberine göre Hindistan, hava kuvvetleri hizmetindeki Suhoy Su-30MKI taktik savaş uçaklarının radar ve aviyonik modernizasyonu için Rusya ile görüşmeler yürütüyor. Görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde çalışmalara 2015 yılında başlanması öngörülüyor.

Rus Hava Kuvvetleri'ne ait Suhoy Su-24M (NATO kodu "Fencer D") tipi taktik bombardıman uçağı, 10 Kasım günü saat 0140 sularında Morozovsk 6,970'nci Hava Üssü'ne inişi sırasında kırıma uğradı. Pistin dışına çıkarak sürüklenen uçağın iki pilotu fırlatma koltuğu ile atladı.

Flight Global sitesinin 14 Kasım tarihli haberine göre Rus Deniz Kuvvetleri, Ekim ayında gerçekleşen kazanın ardından Beriyev Be-12 amfibik deniz karakol uçak filosunu hizmet dışına çekmeye hazırlanıyor.

Ruaviation sitesinin 9 Kasım tarihli haberine göre Rus Savunma Bakanlığı Çek Aircraft Industries firması ile dört adet L-410 uçağının tedariği için bir sözleşme imzaladı. Dört adet de opsiyonu içeren satış kapsamında teslimatlar 2013 yılında gerçekleşecek.


Suriye

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Ürdün ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında, Suriye'deki silahlı isyancıların elinde 50 adet Stinger omuzdan ateşlenen uçaksavar füzesi olduğunu iddia etti. Lavrov ayrıca, Suriye hükümetinin ülkesine, iç savaş sırasında kimyasal silah kullanılmayacağı garantisini verdiğini söyledi. Öte yandan Jane's Defence Weekly'nin 14 Kasım tarihli haberine göre ülkedeki silahlı gruplar, Igla S (NATO kodu SA-24 "Grinch") tipi omuzdan ateşlenen uçaksavar füzesi elde ettiler. Ensar el İslam grubu militanlarında görüntülenen Igla S, daha önce muhaliflerin ordu depolarından yağmaladıkları Strela 2 (NATO kodu SA-7 "Grail") ve Igla 1 (NATO kodu SA-16 "Gimlet") tipi füzelerden çok daha gelişmiş bir model.

CNNTürk'ün 29 Kasım tarihli haberine göre, Beşar Esad rejimine karşı mücadele eden Suriye Ulusal Koalisyonu dışındaki muhaliflerin şemsiye örgütü Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon Komitesi, Türkiye’yi topraklarından Suriye’ye Suudi militanlar sokmakla suçladı.

Suriye'de silahlı isyancılarda Rus yapımı OSV-96 anti materyal tüfeği görülmeye başlandı. [21]

Suriye Hava Kuvvetleri, isyancılarla mücadelede Su-24 (NATO kodu "Fencer") taktik bombardıman uçağını artan oranda kullanmaya başladı. Bugüne kadar ağırlıklı olarak L-39 Albatros ve MiG-23BN (NATO kodu "Flogger") yer saldırı uçakları kullanılmaktaydı. Alçak irtifa - düşük hız performansı yüksek olan bu uçakların yanına Su-24 gibi daha hızlı ve yüksek irtifada görev yapan bir uçağın kullanılmaya başlanması, muhaliflerin omuzdan atılan uçaksavar füzelerinin tehdidine bağlanabilir.[22] [23]

İsyancılar 27 Kasım günü Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait bir Mil Mi-8 genel maksat helikopterini, omuzdan fırlatılan uçaksavar füzesi ile düşürdü.

ABD Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanıp Başkan Obama'ya sunulan bir rapor, Suriye'nin elindeki kimyasal silah stoklarının ve üretim altyapısının ele geçirilip güvenliklerinin sağlanması için en az 75,000 askerlik bir güç gerektiğini kaydetti.[24]

BangkokPost gazetesinin, Japon basınına dayandırdığı 14 Kasım tarihli haberine göre Kuzey Kore, Mayıs ayında Suriye'ye balistik füze altsistem ve parçaları sevketti.

Kasım ayı boyunca Golan Tepeleri bölgesinde Suriye ve İsrail arasında üç kez karşılıklı topçu ateşi açıldı.

İsyancılar 19 Kasım günü, Suriye Kara Kuvvetleri'ne bağlı 46. Alay'ın El Atarib'de bulunan karargâhını ele geçirdi. Ayrıca bir başka isyancı grup ay sonunda Şam yakınlarındaki Marj el Sultan helikopter üssünü ele geçirdi. [25]

Jane's Defence Weekly'nin 9 Kasım tarihli haberine göre, Suriye'de silahlı isyancılar 2 Kasım günü, Idlib'e bağlı Salakin kasabası yakınlarındaki bir hava savunma üssünü ele geçirdiler. 6 hava savunma radarı (2 adet P-18 arama radarı, 2 adet P-19 arama radarı, bir adet PRV-11 irtifa tespit radarı, bir adet PRV-09 irtifa tespit radarı ile NRZ-12 IFF sistemi), 2 S-75 Dvina hava savunma füze bataryası ve 2 füze deposu bulunan üs, Hatay'dan Doğu Akdeniz'e doğru olan koridorun hava savunması için hayati önem taşımaktaydı.

Long War Journal sitesinin 10 Kasım tarihli haberine göre Ürdün sınırı yakınlarındaki Daraa kentinde düzenlenen koordine intihar saldırısında 20 Suriye askeri hayatını kaybetti. Habere göre bu, bir yıl içinde düzenlenen aynı tipteki 40'ncı saldırı.[26]

Air Forces Monthly sitesinin 6 Kasım tarihli haberine göre Suriyeli silahlı muhalifler 5 Kasım günü Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait bir MiG-23 (NATO kodu "Flogger") taktik savaş uçağını Deyr-ez Zor'da düşürdüklerini iddia ettiler.

Hizbullah örgütünün Suriye İç Savaşı'ndaki rolü ile ilgili olarak The Jamestown Foundation tarafından Nicholas A. Heras imzası ile bir değerlendirme yayınlandı.[27]


Ukrayna

Ukrayna askeri gemi inşa sanayiinin önde gelen isimlerinden ve Çernomorskiy Tersanesi eski Genel Müdürü Valeri Babiç, Ukrayna askeri gemi inşa sektörünün geleceğinin, Rusya ile işbirliğini geliştirmekte yattığını söyledi. Arms TASS haber ajansının haberine göre Babiç, Rusya'nın donanmasının modernizasyonu için gerekli teknik altyapıdan mahrum olduğunu, ülkesinin ise 7 büyük tersane ile bu ihtiyaca cevap verebileceğini kaydetti.

Ukraynalı gaz türbin ve turboşaft motor üreticisi Motor Siç firması Genel Müdür Yardımcısı Vladimir Semyonov, firmanın 6t sınıfında sıhhi nakliye / cankurtaran helikopteri üreteceğini açıkladı. Semyonov, projenin en geç 5 yıl içinde bitirileceğini söyledi.

Jane's Defence Weekly'nin 12 Kasım tarihli haberine göre Ukraynalı kamu iktisadi teşekkülü tank üreticisi Malişev iflasın eşiğine gelmiş durumda.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Yuri İlyin İvanoviç, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel'e 17 Kasım günü resmî bir ziyarette bulundu. İvanoviç ayrıca ADİK tersanesini de ziyaret ederek tersanenin LCT tank çıkarma aracı projesi ile ilgili bilgi aldı. [28]


Yunanistan

Ekathimerini gazetesinin 15 Kasım tarihli haberine göre eski Savunma Bakanı Yiannos Papantoniou hakkında, Boeing firmasından 2003 yılında 12 adet AH-64D Apache alımı ile ilgili iddialar nedeniyle bir soruşturma başlatıldı.

Jane's Defence Weekly'nin 12 Kasım tarihli haberine göre Yunan Hava Kuvvetleri, hizmetindeki Northrop Grumman A-7 ve McDonnell Douglas RF-4E uçaklarının hizmetten çekiliş takvimini belirledi. Buna göre 336'ncı Filo'nun 28 A-7E uçağı 2013 sonuna kadar hizmetten çekilecek: Bu uçakların yakın hava desteği görevi halihazırda, 330'ncu Filo'nun 28 adet F-16C Block 30 uçağı tarafından devralınmış durumda. Öte yandan geride kalacak olan 15 adet TA-7C eğitim uçağı bir süre daha hizmette kalarak ileri jet eğitimi ve yakın hava desteği tekamül eğitimi verecek. Ayrıca uçuş hattında kalan 348'nci Filo'ya ait 15 RF-4E'nin tamamı ise 2014 sonuna kadar emekliye ayrılmış olacak. Bu uçakların üstlendiği taktik keşif görevi, Goodrich DB-110 keşif podu ile donatılmış 335'nci Filo F-16'larına devredilecek. RF-4E'lerde kullanılan ASTAC ELINT / SIGINT podları ise ya 338 ve/veya 339'ncu Filo F-4E AUP'lara ya da 332'nci Filo Mirage 2000EGM'lere devredilecek.

Yunan savunma şirketi INTRACOM, Alman Diehl BGT firması ile, IRIS-T havadan havaya füzesi için elektronik parça üretimini kapsayan 2 yıllık ve EUR1.5 milyon tutarında bir sözleşme imzaladı.

Yunanistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığının davet tatbikatlarından olan AEGEAN SEAL-2012, 12 - 20 Kasım tarihleri arasında Güney Eğriboz Deniz Üssü açıklarında gerçekleştirildi. Tatbikata Türk Deniz Kuvvetleri'nden bir SAS Timi katıldı.


[2] Konu ile ilgili bir değerlendirme için bkz: "Irak’ta Ordu-Peşmerge Kapışması": http://www.orsam.org.tr/tr/yazigoster.aspx?ID=4045
[3] Bkz: "Iraq cancels $4.2bn Russian arms deal over 'corruption'": http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-20278774
[5] ABD ve müttefiklerinin Hürmüz Boğazı’ndaki donanma varlığı için bkz: http://en.rian.ru/images/17118/04/171180453.jpg
[6] Ayrıca bkz: "Havada Asimetrik Savaş: İnsanlı Uçaklar İnsansızlara Karşı": http://www.siyahgribeyaz.com/2012/11/havada-asimetrik-savas-insanl-ucaklar.html
[9] Bkz: "Rafael Works 24/7 To Meet Demand for Iron Dome Missiles": http://www.defensenews.com/article/20121118/DEFREG04/311180002
[10] "F-16s vs. M16s? Gaza Conflict Revives Old Debate": http://www.defensenews.com/article/20121119/DEFREG04/311190011
[11] Ayrıntılar ve saldırının video kaydı için bkz: http://www.longwarjournal.org/archives/2012/11/israel_kills_top_ham.php
[14] Bkz: "Israeli Defense Minister Retires in Pre-vote Shock": http://www.defensenews.com/article/20121126/DEFREG04/311260003
[16] Ayrıca bkz: "Kremlin Power Struggle Flares with Minister Ousting": http://en.rian.ru/analysis/20121106/177233437.html
[17] "Putin Fires Defense Minister in Corruption Scandal": http://www.defensenews.com/article/20121106/DEFREG01/311060004
[18] Bkz: "Smetlivy Left Italy after Repairs": http://turkishnavy.net/2012/11/22/smetlivy-left-italy-after-repairs/
[19] Bkz: "Su-35: does Russia need Chinese contract?": http://english.ruvr.ru/2012_11_21/Su-35-does-Russia-need-Chinese-contract/
[20] Bkz: "Is China Buying Russia’s Su-35 Fighter?": http://www.defensenews.com/article/20121125/DEFREG03/311250003
[21] Ayrıntılar için bkz: "Syrian Rebels Using OSV-96 Semi-Auto .50 Cal Rifle": http://www.thefirearmblog.com/blog/2012/11/27/syrian-rebels-using-osv-96-semi-auto-50-cal-rifle
[22]  Su-24’lerin muhalif unsurlara saldırırken çekilen videoları için bkz: http://luftwaffeas.blogspot.com/2012/11/syaaf-su-24mk-in-action.html
[24] Bkz: "Pentagon Says 75,000 Troops Might Be Needed to Seize Syria Chemical Arms": http://www.nytimes.com/2012/11/16/world/middleeast/pentagon-sees-seizing-syria-chemical-arms-as-vast-task.html?pagewanted=all&_r=0
[26] Bkz: "Suicide bombers kills 20 Syrian troops": http://www.longwarjournal.org/archives/2012/11/suicide_bombers_kill_9.php

2 yorum:

Adsız dedi ki...

4 deniz bültenini okuyunca kendimi 007 james bond gibi hissediyorum.
Sanki çok gizli bir görev öncesi istihbarat raporunu okuyo gibiyim.

Hopidik falcon

Alper dedi ki...

Özenle hazırlanmış, teşekkür ederiz