01/10/2012

Dört Deniz Bülteni - Eylül 2012



Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz ve Gökdeniz havzasında savunma ve güvenlik gündemi
[PDF]


Azerbaycan

Sabah gazetesinin 28 Eylül tarihli haberine göre Azerbaycan Milli Meclis Güvenlik ve Savunma Komitesi üyesi Zahid Oruç, Türkiye ve Azerbaycan'ın müşterek askeri bir güç oluşturmayı amaçlandığını söyledi. Oruç, konuyla ilgili teklifin bu hafta başında yapılan komitenin toplantısında gündeme getirildiğini, teklifin komitenin diğer üyelerince de destek gördüğünü belirtti. Kurulacak askeri birliğin bölük, alay ve tabur formatında olmasının beklendiği kaydedildi. Askeri birliğin her türlü savaş ve terörle mücadele konusunda özel eğitileceği bildirildi. Azerbaycan basınına göre komite üyeleri, iki ülke arasında ortak askeri birliğin oluşturulması için ek yeni kanun düzenlemesine gerek olmadığını, bu konunun iki ülke arasında var olan 'Stratejik İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Anlaşması' kapsamında hayata geçirilebileceğini ifade etti.

Reuters'in haberine göre Azerbaycan ile Hazar Denizi'ndeki kaynakların paylaşımı konusunda anlaşmazlığı bulunan Türkmenistan, 5 Eylül günü geniş kapsamlı bir donanma tatbikatı düzenledi.

2004 yılında Macaristan'daki bir NATO kursu sırasında oda arkadalı Ermeni subayı öldüren Ramil Sefarov, Macaristan tarafından cezasının geri kalanını ülkesinde çekmesi için Azerbaycan'a iade edildi. Sefarov, dönüşünün ertesinde affedildi ve sekiz yıllık birikmiş maaşı kendisine ödendi. İade kararının ardından Ermenistan, Macaristan ile diplomatik ilişkilerini kesti.

APA.az haber sitesinin 24 Eylül tarihli haberine göre Azerbaycan, 2012 yılında imzalanan anlaşma kapsamında Otokar firmasına ilave Cobra zırhlı personel taşıyıcı araç siparişi verdi.

Anadolu Ajansı'nın 14 Eylül tarihli haberine göre, Azerbaycan Savunma Sanayi Bakanı Yaver Camalov, 2013 yılında Türkiye ile ortaklaşa havan topu üreteceklerini bildirdi.

İspanyol Indra şirketinden 30 Ağustos günü yapılan açıklamaya göre şirket, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye hava trafik yönetim sistemi kuracak.


Bulgaristan

Bulgar Novinite haber sitesinin haberine göre, Bulgaristan ve Romanya savunma bakanları 4 Eylül günü, NATO hava sahası kollama programı kapsamında bir işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşma, her iki ülkenin birbirinin hava sahasının ve hava trafiğinin güvenliğinin korunması ve kollanması maksadıyla yürütülecek görevlerin çerçevesini çiziyor. Bu kapsamda her iki ülke birbirinden gerektiğinde hava savunması için savaş uçağı talep edebilecek. Bulgaristan 2010 sonunda Yunanistan ile de benzer bir anlaşmyı imzalamıştı.


Ermenistan

BBC'nin 4 Eylül tarihli haberine göre Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, gerekirse, Azerbaycan ile savaşmaya hazır olduklarını söyledi. Sarkisyan'ın açıklaması, Macaristan'daki bir NATO kursu sırasında oda arkadaşı Ermeni subayı öldüren Azeri subayın Azerbaycan'a iade edilmesinin ertesine rastladı.


Gürcistan

Gürcistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya lideri Leonid Tibilov 18 Eylül günü yaptığı açıklamada, Gürcistan'ın yeni bir savaşa hazırlandığını iddia etti.

Estonya ve Gürcistan, 26 Eylül günü bir savunma işbirliği anlaşması imzaladı.

Türk ve Gürcü Sahil Güvenlik teşkilatları, 13 Eylül günü Batum açıklarında bir tatbikat icra ettiler. Gürcü Sınır Polisi'nden yapılan açıklamaya göre tatbikatta arama, kurtarma ve gemi müdahale eğitimleri gerçekleştirildi. Tatbikata Türk Sahil Güvenlik teşkilatından TCSG-71 botu ile Gürcistan'dan General Mazniaşvili ve Iberia botları katıldı.


Irak

Irak haber ajansı Shafaq News, 25 Eylül günü, bu yılın ekim ayında planlanan Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin Moskova ziyareti kapsamında toplam USD4.3 milyarlık Rus silahlarının satın alımı ile ilgili anlaşmanın imzalanabileceğini bildirdi. Ajansın verilerine göre Irak, Rusya’dan “Su” ve “MiG” serisi uçakları, Mi-28 helikopteri modifikasyonları ve diğer askeri donanımları satın alabilir. Alımı söz konusu sistemler arasında 30 adet Mi-28NE tipi saldırı helikopteri, 42 adet Pantsir S1E uçaksavar sistemi ile MiG-29M/M2 çsavaş uçapı bulunuyor.

Irak Bakanlar Kurulu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Kerkük ziyaretiyle ilgili oluşturulan komisyon raporunu görüşerek Türkiye'nin Musul Konsolosu'nun değiştirilmesi önerisini kabul etti. Bu karara ilişkin açıklamayı yapan Başbakan Nuri El Maliki'nin basın danışmanı Ali Musevi, kararın gereçkesini, Türk konsolosun Dışişleri Bakanlığı'nı haberdar etmeden yabancı bir heyeti karşılayarak diplomatik teamülleri görmezden gelmesini gösterdi.

Irak Hava Kuvvetleri pilotları, 2014 Eylül'ünde hizmete girecek olan F-16IQ savaş uçaklarının eğitimine, Arizona Hava Ulusal Muhafızları'nın Tucson'da konuşlu 162'nci Avcı Kolu komutanlığında başladı.

Irak Hava Kuvvetleri için sipariş verilen 6 Lockheed Martin C-130J-30 Super Hercules nakliye uçağının ilki, Eylül başında ilk uçuşunu tamamladı. İlk uçağın yıl sonunda teslim edilmesi öngörülüyor.


İran

New York Times gazetesinin haberine göre, ABD Başkanı Barack Obama, İsrail saldırısını önlemek ve Tahran’ı müzakereleri ciddiye almaya ikna etmek amacıyla bir plan hazırladı. Habere göre, Basra Körfezi'nde 25’ten fazla ülkenin katılımıyla tarihin en büyük askeri tatbikatlarından birisini gerçekleştirecek olan Obama yönetimi aynı zamanda İran’a yönelik siber saldırıları da artıracak ve bir yandan da Kasım ayındaki seçimler öncesinde İran’a karşı İsrail’i tatmin edecek sertlikte mesajlar vermeye çalışacak.

Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah, 3 Eylül günü yaptığı açıklamada, İsrail'in İran'ı vurması halinde, saldırıya katılmasa bile, Ortadoğu'daki ABD üslerini vuracaklarını söyledi.

CIA eski başkanı Michael Hayden, Haaretz gazetesine verdiği mülakatında, İran'ın 2013-2014 yıllarından önce nükleer silah üretemeyeceğini, İsrail'in askeri kapasitesinin sınırlı olduğunu ve vurulması muhtemel hedeflerin tümünün henüz bilinmediğini söyleyerek, İran'a saldırı konusunda sadece Amerikan Hava Kuvvetleri'nin bunu başarabilecek gücü olduğunu vurguladı.[1]

İran Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hasan Feyruzabadi, ILNA Haber Ajansı'na verdiği mülakatta, Suriye'Ye karı halen yürütülmekte olan savaşın diğer hedefinin aynı zamanda İran olduğunu söyledi.

İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı General Emir Ali Hacızade, ülkesine İsrail'in olası bir saldırısı durumunda bölgedeki ABD üslerini vuracaklarını söyledi. İsrail'in İran'a saldırısının ABD desteği olmadan mümkün olmayacağını söyleyen Hacızade, bu durumda bölgedeki ABD üslerinin meşru birer hedef haline geleceğini vurguladı.

İran basınının bildirdiğine göre, İran Deniz Kuvvetleri'ne ait Tarık adlı Kilo sınıfı dizel elektrik denizaltı ile Sahand adlı firkateyn, dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in emri ile Basra Körfezi'ne doğru açıldı.

Associated Press haber ajansının 22 Eylül tarihli haberine göre İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Tümamiral Habibullah Seyyari, ülkesinin açık denizlerde ve okyanusta görev yapabilecek bir donanma kurma niyetinde olduğunu, halen Kuzey Kutbu bölgesinde görev yapabildiklerini ve yakın vadede Güney Kutbu civarında bayrak göstereceklerini söyledi.

İran, İran - Irak Savaşı anısına her yıl Tahran'da düzenlenen Yad-i Yaran Sergisi'nde karadan karaya balistik ve hava savunma füzelerini sergiledi. Sergilenen füzeler arasında 2,000km menzilli sıvı yakıtlı Kadr F balistik füzesi dikkati çekti.

AFP haber ajansının 25 Eylül tarihli haberine göre İran, Ra'ad hava savunma sisteminin bir parçası olan Taer 2 orta menzil uçaksavar füzelerinin denemelerini gerçekleştirdi. Fars Haber Ajansı, füzelerin Rus yapımı Buk uçaksavar füzeleri baz alınarak geliştirildiğini ancak bunlardan daha ileri seviyede olduğunu bildirdi.

İran Kara Kuvvetleri Komutanı’nın da katıldığı 29 Eylül günü düzenlenen bir törende, yeni üretilen “Şaher” keskin nişancı tüfeği ve Neyneva hafif zırhlı aracı kamuoyuna tanıtıldı. Şaher anti materyal tüfeği, 12.7mm çapında mermi atıyor ve 4,500m menzile sahip. Neyneva aracının ise karayolunda 5t, arazide 2.5t yük taşıyabildiği bilgisi verildi.

İran devlet televizyonu, yeni geliştirildiği iddia edilen Şahid 129 adlı bir İHA'nın görüntülerini yayınladı. 24 saat havada kalma kabiliyetine sahip olduğu belirtilen uçağın menzili 2,000km olarak belirtildi. İlgili video görüntüleri yakından incelenirse, aracın, İngiltere tarafından Afganistan'da yoğun olarak kullanılan İsrail yapımı Hermes 450'ye büyük ölçüde benzediği görülüyor.[2]

Eylül ayı başında Iğdır'da düzenlenen operasyon ile, İran istihbarat servisine Türkiye'nin bölgedeki askeri birlikleri, PKK ile mücadeledeki durum ve kamu kurumları ile ilgilii bilgi satan şahıslar gözaltına alındı. Şahısların İran istihbarat mensupları ile konuşmalarının video kayıtları yayınlandı.[3]

İran Hava Kuvvetleri Hatem-ül Enbiya Hava Savunma Üssü Komutanı Tuğgeneral Farzad İsmaili'nin 3 Eylül günü verdiği mülakatta verdiği bilgilere göre, İran S-200 (NATO kod adı SA-5 "Gammon") hava savunma füze sistemini, iki yeni tip füze ilave ederek modernize etmeyi planlıyor. İsmaili ayrıca İran'ın Bevar 373 adlı, Rus yapımı S-300 (NATO kod adı SA-10 "Grumble") uzun menzilli hava ve füze savunma sisteminden faha gelişmiş bir sistem üzerinde çalıştığını da belirtti.

Press TV kanalına konuşan İran Savunma Bakan Yardımcısı Muhammed İslami, ülkesinde üretilen insansız hava araçlarına (İHA) füze takma çalışmalarına devam ettiklerini ve ayrıca ele geçirilen Amerikan RQ-170 İHA'sından önemli teknolojiler edindiklerini söyledi.


İsrail

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 27 Eylül günü yaptığı konuşmasında, uluslararası kamuoyunu İran'ın nükleer programına karşı kesin ve net kırmızı çizgiler belirlemeye çağırdı. Netanyahu, böylesi bir tepkinin, yaptırım ve ambargoların İran'ı nükleer silah programından vazgeçirmelerine yetecek zamanı kazandıracağını söyledi.

19 Eylül günü Sina Yarımadası'ndaki İsrail - Mısır sınırın Har Harif bölgesindeki İsrail kontrol noktasına, kimliği belirsiz silahlı militanlarca bir saldırı düzenlendi. Çıkan çatışmada İsrail Kara Kuvvetleri'nden bir yüzbaşı hayatını kaybetti, bir asker yaralandı.

Öte yandan İsrail Radyosu'na açıklama yapan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liebermann, ülkesinin 1979 Camp David Barış Anlaşması'na sadık kalacağını, anlaşmanın değiştirilmesi taraftarı olmadığını söyledi.

CNN Türk'ün 20 Eylül tarihli haberine göre İsrail ordusu, Suriye sınırındaki Golan Tepeleri'nde önceden duyurulmamış ve son derece geniş kapsamlı bir tatbikat başlattı. Hava Kuvvetleri ile topçu birliklerinin katıldığı tatbikatta yer alan asker sayısı onbinlerle ifade ediliyor.[4]

İsrail Hava Kuvvetleri, 6 Eylül günü Gazze Şeridi'ne bir hava harekâtı düzenleyerek, roket saldırısı hazırlığındaki Hamas militanlarını vurduğunu açıkladı.

Israel Aircraft Industries (IAI), Panther adlı tilt-rotor teknolojisine sahip gemi konuşlu bir İHA sistemini kamuoyuna tanıttı. Üç adet sessiz elektrik motoru ile donatılmış olan Panther'in azami kalkış ağırlığı 65kg ve 6 saat havada kalabiliyor.

İsrail Hava Kuvvetleri, Ocak ayındaki kırım ardından durdurduğu Heron TP Eitan İHA uçuşlarını Eylül ayı başında tekrar başlattı.[5]

FlightGlobal'ın 24 Eylül tarihli haberine göre, İsrail Hava Kuvvetleri gürültü seviyesini düşürmek ve performansı artırmak için envanterindeki Hermes 450 taktik İHA sistemlerinin motorlarını yeniliyor. Habere göre uçaklara yeni nesil 70bg gücünde R902 Wankel motorları takılıyor.

İsrail Hava Kuvvetleri için sipariş edilen 20 Beechcraft T-6A Efroni turboprop eğitim uçağından, teslimat öncesi kırım geçiren uçak yerine üretilen 498 seri numaralı T-6A, Eylül ayında Kansas Wichita'daki üretim merkezinden Glasgow, Caen, Nice, Brindisi ve Souda Körfezi rotasını izleyerek Hatzerim Hava Üssü'ne ulaştı.

Elbit şirketi, Kolombiya ile bu ülkenin Hava Kuvvetleri pilotlarının eğitiminde kullanılacak yeni bir simülatör eğitim merkezi kurulması için USD18.5 milyonluk bir sözleşme imzaladı.

Elbit, Güney Kore ile AN/PRC-648 personel arama kurtarma konum belirleme sistemi (SAR personal locator beacon; SPLB) satışına ilişkin bir sözleşme imzaladı. Hyundai tarafından monte edilecek sistemler Güney Kore Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilecek.

Jane's Defence Weekly'nin 28 Eylül tarihli haberine göre, İsrail Silahlı Kuvvetleri mermi ya da şarapnel isabeti ile patlamayan yeni tip bir el bombasını kullanıma aldı. Habere göre "26 Numaralı El Bombası" adı verilen mühimmat, 2010 yılında Gazze Şeridi'nde gerçekleşen bir olay sonrası geliştirildi. Olayda, Filistinliler tarafından açılan ateş sonucu üzerindeki el bombasının isabet alıp infilak etmesi sonucu bir subay ile yanında bulunan bir asker hayatını kaybetmişlerdi. El bombasının maliyetinin, klasik el bombalarına göre 5 - 10% daha yüksek olduğu, ayrıca bir eğitim gerektirmediği kaydediliyor.


Kıbrıs

Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) Komutanlığı, 2013 Temmuz ayında uygulamaya konacak yeni bir seferberlik sistemi hazırladı. Yeni sisteme göre seferilerin hizmet süresi ardışık iki 24 saati kapsayacak ve katıldıkları birliğin personelinden sayılacak. Bu çerçevede muvazzaf askerler gibi nöbet tutacak ve diğer görevleri yapacak. Seferiler geçmişte uygulandığı gibi, ateşkes hattı üzerindeki mevzilerde nöbet tutacak, buna paralel olarak eğitimlere de katılacak.

Rum Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Rum Savunma Bakanlığı, savunma bütçesinin yeniden düzenlenmesini istedi. Bu kapsamda topçu eğitim simülatörü alımı için yaklaşık USD90,000 ek ödenek talep edildi.


Mısır

Mısır'da, Devlet Başkanı Muhammed Mursi`nin Ağustos ayında göreve getirdiği Savunma Bakanı Orgeneral Abdulfettah el Sisi`nin emriyle, general rütbesindeki 70 ismin emekliye sevk edildiği açıklandı. Emekliliklerin gerekçesi, Mısır basını tarafından rutin olarak duyuruldu.

20 Eylül günü, İsrail'in güneyinde bulunan Mitzpe Ramon kasabasının 20 kilometre güneybatısında, ağır silahlarla donatılmış bir grup, Mısır tarafından İsrail'e geçmeye çalışırken, sınır devriyelerinin ateş açması sonucu çatışma yaşandı. Çatışmada silahlı 3 kişi öldürüldü.

Mısır, Almanya ile iki adet Tip 209 dizel elektrik denizaltı alımı ile ilgili görüşmeler yürütüyor. Satışa İsrail tepki gösterirken Mısır hükümet yetkilileri konunun İsrail'i ilgilendirmediğini söylediler.

Jane's Missiles and Rockets'in 19 Eylül tarihli haberine göre, ABD Donanma Hava Sistemleri Komutanlığı, (The US Naval Air Systems Command; NAVAIR) Mısır için tedarik edilecek Skyguard / Sparrow hava savunma sistemi yedek parçaları için Raytheon ile sözleşme görüşmelerine başladı. Mısır'ın 1981 yılında hizmete aldığı ve Amoun olarak adlandırılan 18 adet bataryada kullanılacak sistemlerin teslimatına, sözleşme imzasından 48 ay sonra başlanması planlanıyor.


Romanya

Savunma Bakanı Cornel Dobritoiu'nun 15 Eylül günü yaptığı açıklamaya göre Romanya, Afganistan'daki birliklerini 2013'ten itibaren çekmeye başlayacak. Romanya'nın ISAF bünyesinde Zabul eyaletinde görev yapan 1,876 askeri bulunuyor.

BalkanSight haber sitesinin 28 Eylül tarihli haberine göre, Romanya, ikinci el F-16 alımı konusunda Portekiz ile anlaştı. Romen Savunma Yüksek Konseyi (CSAT) tarafından da 27 Eylül günü onaylanan anlaşma uyarınca Romanya Portekiz'e 12 adet F-16 için toplam USD600 milyon ödeyecek. Ödemeleri 5 yıl içinde taksitler halinde yapılacak uçaklar, pilot eğitimlerinin tamamlanmasını müteakip 2016 yılında teslim edilecekler.

Bosphorus Naval News sitesinin haberine göre Romen Deniz Kuvvetleri'ne ait F221 Regele Ferdinand firkateyni, AB deniz korsanlığı ile mücadele görev gücü Atalanta'ya katılmak üzere hareket ederek 14 Eylül günü Boğazlar'dan geçiş yaptı. Gemi geçtiğimiz yıl da NATO kapsamında yürütülen Akdeniz'deki Active Endeavour ve Libya'daki Unified Protector harekâtlarına katılmıştı.


Rusya Federasyonu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 20 Eylül günü, Kırgızistan ile imzalanan askeri işbirliği anlaşmasını onayladı. Anlaşma Rusya'ya 2032 yılına kadar Kırgızistan'daki askeri üsler için kullanım hakkı veriyor. Rusya bu hakkın sağlanması karşılığında Kırgızistan'ın USD500 milyonluk borcunu sildi.

Öte yandan Kırgızistan Savunma Bakanlığı'ndan 12 Eylül günü yapılan açıklamaya göre Rusya, Kırgızistan, Tacikistan ve Kazakistan, 5 - 16 Ekim tarihleri arasında Çistoye Nevo 2012 (Açık Gökler 2012) adlı bir hava savunma tatbikatı icra edecek. Tatbikata Rus Hava Kuvvetleri, Kırgızistan'daki Kant Hava Üssü'nde konuşlu MiG-31 av - önleme ve A-50 (NATO kod adı "Mainstay") havadan erken ihbar ve kontrol uçakları ile katılacak.

TRT Türk'ün 5 Eylül tarihli haberine göre Çeçenistan - İnguşetya arasında sınır sorunu tırmanıyor. Çeçenistan Başkanı Ramazan Kadirov, İnguşetya'nın Sunjen bölgesi ile Malgobek bölgesinin bir kısmının Çeçenistan'a ait olduğuna dair elinde kanıtlar olduğunu belirterek, bu bölgelerin Çeçenistan'a iadesini isteyebileceklerini söyledi. İnguşetya Başkanı Yunusbek Yevkurov ise iki cumhuriyet arasında sınırların değiştirilmesi yönünde atılacak adımların, bölgede yeni çatışmalara yol açabileceğini açıkladı.

Vladimir Putin 24 Eylül günü, savunma sanayiinin yeniden yapılandırılması için hükümetin yeni bir plan hazırlamasını istedi. Putin, yeni planda çalışanların sosyal haklarının gözetilmesi gerektiğini söyledi.

RIA Novosti'nin 17 Eylül tarihli haberine göre, Güney Afrika'nın Pretoria şehrindeki Africa Aerospace and Defense 2012 sergisine katılan Rus Rosoboronexport şirketi yetkilileri, Güney Afrikalı muhatapları ile radar ve roket motoru alanlarında işbirliği görüşmeleri yürüttüler. Öte yandan Güney Afrikalı Denel şirketi, Russian Helicopters ile 19 Eylül günü imzaladığı işbirliği anlaşması ile, Sahra-altı Afrika’da Rus yapımı helikopterlerin ana tamir ve bakım merkezi olma hakkını elde etti.

FlightGlobal sitesinin 21 Eylül tarihli haberine göre Beriyev ve İtalyan Selex Galileo şirketleri arasında imzalanan işbirliği anlaşması uyarınca, Be-200 amfibi uçak, ihrac pazarına Selex Galileo üretimi radar ve görev sistemleri ile donatılmış olarak pazarlanacak.

İzvestiya gazetesinin 26 Eylül tarihli haberine göre Rus Hava Kuvvetleri 2013 yılında Raduga üretimi yeni nesil H-101 seyir füzesinin hizmete alacak. Deneme aşamasında olan füzenin, 10m hassasiyetle 10,000km menzilden hedefini vurabildiği ve halen kullanımda olan eski nesil, 25 - 30m hassasiyete sahip H-555 füzesinin yerini alacağı belirtiliyor. 400kg harp başlığı taşıyacak ve nükleer başlık taşıyabilen H-102 türevi de geliştirilen H-101, Tupolev Tu-95MS ve Tu-160 uçakları tarafından taşınacak. Gazetenin haberine göre Tu-22M3 bombardıman uçakları H-101 ile donatılmayıp H-555 ile göreve devam edecekler.

Rus Savunma Bakanlığı'ndan 12 Eylül günü yapılan açıklamaya göre Rusya, Kuzey Denizi üzerindeki bombardıman uçağı devriyelerine tekrar başladı. Açıklamaya göre iki adet Tupolev Tu-95MS (NATO kod adı "Bear H") ağır bombardıman uçağı 11 - 12 Eylül arasında, Barents, Kuzey ve Norveç Denizleri üzerinde devriye uçuşu gerçekleştirdi. Toplam 17 saat süren görev sırasında uçaklar aletli uçuş ve havada yakıt ikmâl eğitimi yapıp MiG-31 av  önleme uçakları ile tatbikat icra ettiler. Uçaklar Danimarka, Norveç ve İngiliz Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları takip ettiler.

Öte yandan İzvestiya gazetesinin 25 Eylül tarihli haberine göre, Rus Hava Kuvvetleri, MiG-31 (NATO kod adı "Foxhound") uzun menzilli av - önleme uçaklarını, 2012 sonuna kadar Kuzey Kutbu'na yakın Novaya Zemliya adasındaki Rogaçyovo Üssü'ne konuşlandıracak. Rusya halen toplam 240 adet MiG-31'den 60 adedinin atış kontrol ve radar sistemlerini modernize ediyor. MiG-31BM olarak adlandırılan uçaklar aynı anda azami 320km mesafeden 10 hedefi takip edip 280km menzilden altısına saldırabiliyor.

Rus Hava Kuvvetleri için üretilen yeni nesil Su-30 türevi olan Su-30SM, ilk uçuşunu 21 Eylül günü Irkutsk Uçak Fabrikası'ndaki pistten havalanarak gerçekleştirdi. Rus Hava Kuvvetleri, bu sene Mart ayında imzalanan sözleşme uyarınca 2015'e kadar 30 adet Su-30SM teslim alacak.

6 Eylül günü Rus Hava Kuvvetleri'ne ait bir MiG-29 savaş uçağı, Sibirya’daki Domna 412’nci Hava Üssü'nden kalkışından kısa süre sonra Çita bölgesi yakınlarında düştü. Uçağın pilotu hayatını kaybetti. Rus Hava Kuvvetleri olaydan sonra MiG-29'ların uçuşunu durdurdu.

Rus Hava Kuvvetleri'ne ait bir Mi-35 saldırı helikopteri, Dağıstan'da düştü. Olayda helikopterdeki 4 personel hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerden biri, Rus Savunma Bakanlığı Basın Şube Müdürü Albay Kolaşenkov idi.

Rus askeri savcılığı, internette yayınlanan ve Volgograd - Don Kalaçı arasındaki otoyolda çok düşük irtifada yüksek süratle uçan Su-24 (NATO kod adı "Fencer") taktik bombardıman uçağı ile ilgili soruşturma başlattı.[6]

FlightGlobal'ın 20 Eylül tarihli haberine göre ise, Rus Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov, toplam 5 adet AS355'in helikopterin deneme maksatlı olarak nakliye ve eğitim görevleri için 2011 yılında satın alındığını teyit etti.[7]

Russian Helicopters şirketi, Ramenskoye Tasarım Şirketi (RTŞ) ile uzun vadeli stratejik bir işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında RTŞ, 2013 - 2020 arasında Ka-52 Alligator saldırı helikopterinin ve onun deniz türevi olan Ka-52K'nın aviyonik sistemlerini üretecek. İşbirliği ayrıca Ka-27, Ka-27PS ve Ka-29 helikopterlerinin pilotaj ve seyrüsefer sistemlerinin modernizasyonunu da kapsıyor.

Russian Helicopters ayrıca 13 Eylül günü Kanadalı CAE firması ile modelleme, simülasyon ve eğitim teknolojileri alanında bir mutabakat muhtırası imzaladı. Muhtıra kapsamında iki şirket, Rusya ve çevre ülkeler için helikopter uçuş simülatörü, pilot eğitim programı ve eğitim merkezi projeleri için işbirliği imkânlarını araştıracak.

Vladimir Putin'in 26 Eylül'de yaptığı bir açıklamaya göre Rusya, Kazakistan'ın Pavlodar şehrinde Kamov Ka-226T hafif genel maksat helikopterinin üretimi için bir tesis kurmayı düşünüyor. Bu kapsamda Russian Helicopters şirketinin, Kazak Kazakhstan Engineering şirketi ile işbirliği kurması bekleniyor. Kazakhstan Engineering halihazırda, 2009 yılında imzalanan bir işbirliği anlaşması uyarınca Mi-8 ve Mi-17 genel maksat helikopterlerinin Orta Asya bölgesindeki ana tamir ve onarım üssü olarak hizmet veriyor.

RIA Novosti'nin haberine göre Belarus, Rusya ile yeni savaş uçaklarının satışı konusunda görüşmeler yürütüyor.

Savunma Bakan Yardımcısı Dimitri Rogozin'in 19 Eylül günü verdiği bilgiye göre, Rusya'da füe ve roket teknolojileri alanında faaliyet gösteren NPO Maşinostroyeniye ve Taktik Füze Şirketi firmalarının birleştirilerek bir "süper holding" kurulması gündemde.

RIA Novosti'nin 4 Eylül tarihli haberine göre, Rus Uzay Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Oleg Ostapenko, Ağustos ayındaki başarısız fırlatmanın ardından, Rusya 2012 içindeki uydu fırlatma operasyonlarını teknik soruşturma sonuçlanana kadar askıya aldı.

Rus Savunma Bakanlığı'ndan 20 Eylül günü yapılan bir açıklama ile, Rus Stratejik Füze Kuvvetleri'ne bağlı Teikovo Füze Tümeni'nin Topol M ve Yars kıtalararası balistik füzeler (Intercontinental Ballistic Missile; ICBM) ile donatılması sürecinin tamamlandığı duyuruldu. Açıklamada tümenin iki alayının Topol M, iki alayının ise Yars sistemlerini kullandığı; Novosibirsk ve Kozelsk tümenlerinin Yarsk füzeleri ile donatılmalarına devam edildiği belirtildi.

Rus Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov 21 Eylül günü, otomatik fırlatma sistemi yazılımındaki sorunlar nedeniyle Bulava denizaltı konuşlu balistik füzesinin planlı atış denemesinin iptal edildiğini söyledi. Bakan, Borey sınıfı ikinci denizaltı olan Aleksandr Nevski'den ilk Bulava deneme atışının sene sonuna kadar gerçekleştirilmesini hedeflediklerini ekledi.

Öte yandan RIA Novosti'nin 3 Eylül tarihli haberine göre, Stratejik Füze Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Segey Karakayev, R-36M2 Voyevoda (NATO kod adı SS-18 "Satan") ICBM'lerinin yerine yeni nesil sıvı yakıtlı bir füze geliştirme programının devam ettiğini açıkladı. Komutanın açıklamasına göre geliştirme çalışmasının 2018 yılında tamamlanması öngörülüyor. Makayev Devlet Füze Merkezi ve NPO Mash işbirliği ile geliştirilen ve Krasnoyarsk Makina Üretim Tesisleri'nde üretilecek yeni füzenin Topol M'in yaklaşık dört katı bir harp başlığı taşıma kabiliyetine sahip olması ve 10 adede kadar sahte başlık taşıyabilmesi planlanıyor.

ABD'nin Moskova Büyükelçiliği'nden 14 Eylül günü yapılan açıklamaya göre Rusya, ABD ile imzalanan Karşılıklı Kuvvet İndirimi kapsamında 78 adet R-39 (NATO kod adı SS-N-20 "Sturgeon") balistik füzenin imhasını tamamladı. Denizaltıdan fırlatılan uzun menzilli nükleer başlıklı bir füze olan R-39, Proje 941 Akula (NATO kod adı "Typhoon") balistik füzeli denizaltıların ana silahı idi.

Gelencik'teki Gidroaviasalon 2012 sergisinde 7 Eylül günü basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Taktik Füze Şirketi Genel Müdürü Boris Obsonov, H-31 (NATO kod adı AS-17 "Kripton") radarsavar füzesinin yeni nesil güncelleştirilmiş türevi olan H-31PD'nin seri üretimine başlandığını açıkladı. Obsonov ayrıca H-31AD uzun menzilli gemisavar füzesinin aktif güdümlü türevi olan H-31PM'nin de seri üretime hazır olduğunu belirtti.

Rusya'nın Karadeniz Filosu'ndaki tek denizaltısı olan Proje 877 Paltus (NATO kod adı "Kilo") B871 Alrosa, Kronştat'ta Temmuz 2011'de başlayan bakım ve onarım faaliyetlerinin tamamlanmasını müteakip 19 Eylül günü İstanbul Boğazı'ndan geçiş yaparak Sivastopol'a gitti.[8]

Cezayir, Rusya ile iki ilave Proje 636M tipi dizel elektrik denizaltı alımı konusunda görüşmeler yürütüyor.

Virahaber sitesinin 4 Eylül tarihli haberine göre Birleşik Gemi Yapım Şirketi (United Shipbuilding Corporation; USC) Savunma Tedariki Bölüm Başkanı Anatoliy Şlemov, Rusya’nın, özel görevleri yerine getirmesi için pilotsuz denizaltıları tasarımını gerçekleştirdiğini açıkladı. Şlemov bu kapsamda 1980'lerin sonunda Deniz Kuvvetleri'nin sabotaj görevlerinde kullanılmak üzere geliştirilen Piranya tipi insanlı mini denizaltı alımından vazgeçtiğini hatırlattı.

Öte yandan Şlemov, Proje 1144.2 (NATO kod adı "Kirov") sınıfı nükleer tahrikli kruvazörlerden Admiral Nahimov'un tamirat ve modernizasyonu için yaklaşık USD1.6 milyar gerektiğini, sınıfın diğer iki gemisi olan Admiral Lazarev ve Admiral Uşakov'un ise tamir edilemez durumda olduklarını ve söküeceklerini söyledi. Rus Deniz Kuvvetleri'nde hizmete giren dört Kirov kruvazöründen halen aktif durumda yalnızca Petır Velikiy bulunuyor.

Bu arada İzvestiya gazetesinin 20 Eylül tarihli haberine göre Kuzey Filosu'na bağlı Petır Velikiy kruvazörü, Kutup bölgesinde hava ve füze savunma tatbikatı gerçekleştirdi. Geminin silah sistemleri arasında 48 adet S-300F ve 46 adet S-300FM Fort M (NATO kod adı SA-N-20 "Gargoyle") uzun menzil ve 128 adet 3K95 Kinjal kısa menzil hava savunma füze sistemi ile altı adet Kaştan özsavunma sistemi bulunuyor.

Hindistan’ın Rusya’ya siparişini verdiği Vikramaditya uçak gemisinin teslimatı, makina dairesindeki teknik sorunlar nedeniyle 5 ay ertelendi. Admiral Gorşkov helikopter gemisinin tadilatı ile klasik uçak gemisi formuna dönüştürülen gemideki sorunlar için Rusya, Çinli alt yüklenici firmaları suçladı.

Tasarım sorunları nedeniyle inşaları durdurulan Proje 677 Lada sınıfı dizel elektrik denizaltıların tahrik sistemlerinde değişikliğe gidiliyor. RIA Novosti'nin haberine göre Admiralteyskiye Verfi Tersanesi Genel Müdürü Aleksandr Buzakov, inşa halindeki Sivastopol denizaltısına havadan bağımsız tahrik sistemi, Kronştat denizaltısına ise lityum iyon batarya takılmasının söz konusu olduğunu açıkladı. Öte yandan sınıfın ilk botu St Petersburg seyir denemelerine devam ediyor ve yıl sonuna kadar Kuzey Filosu'na katılması bekleniyor.

NavalToday haber sitesinin 26 Eylül tarihli haberine göre, Admiralteyskiye Verfi Tersanesi, Proje 21300 sınıfı kurtarma gemisi İgor Beluosov'u Ekim ayında denize indirecek. 2014 yılında hizmete girmesi planlanan gemi 5,000t deplasmana sahip ve batan denizaltıların mürettebatlarının kurtarılması ve derin deniz araştırma görevlerinde kullanılacak.

Almaz Tersanesi, Rus istihbarat servisi FSB'ye bağlı Sahil Güvenlik birimi için inşa ettiği Proje 22460 Izumrud sınıfı karakol botlarının dördüncüsünü 25 Eylül günü kızağa koydu. Toplam 25 adet üretilecek botlar 650t deplasmana sahip; 30 gün görev yapma ve 30 deniz mili azami sürate erişme kabiliyeti bulunuyor. Botların ana silahı 6 namlulu 30mm AK-630 otomatik top ve iki adet 12.7mm Kord makinalı tüfek. Botların kıç tarafında ayrıca Kamov Ka-226 helikopter iniş kalkışına uygun bir pist de bulunuyor.

Rus Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Viktor Çirkov, 25 - 29 Eylül tarihleri arasında İtalya'yı ziyaret etti. İtalyan Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve Deniz Kuvvetleri Komutanı'nı ziyaret eden Çirkov'un gündeminde, Kasım ayında yapılması planlanan Rus - İtalyan müşterek tatbikatı IONIEX 2012 bulunuyor.

Rosoboronexport şirketi Başkan Yardımcısı Aleksandr Miheyev, 22 Eylül günü RIA Novosti'ye yaptığı açıklamada Uganda'nın ikinci paket 6 adet Suhoy Su-30MK2 savaş uçağı alımı ile ilgilendiğini, Gana ile 6 adet Mi-17 genel maksat helikopteri sözleşmesi imzalandığını ve Su-30'un diğer Afrika ülkelerine satışının da gündemde olduğunu söyledi.


Suriye

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, New York'ta Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi ile düzenlediği basın toplantısında, hükümetinin Suriyeli muhaliflere USD45 milyon tutarında donanım ve erzak yardımı yaptığını açıkladı. Clinton, yardımın USD15 milyonluk kısmının silah içermeyen donanım olacağını ve ağırlıklı olarak iletişim cihazları içereceğini, USD30 milyonluk kesiminin ise, çatışmalarda zarar görenler için insani yardımı kapsadığını söyledi.

Birleşmiş Milletler 67. Genel Kurulu toplantıları için New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine düşen havan mermisi nedeniyle Türkiye'nin Suriye’ye nota verdiğini açıkladı.

Reuters haber ajansının Batı kaynaklı bir istihbarat raporuna dayandırdığı haberinde, İran'ın Irak hava sahasını kullanarak sivil uçaklarla Suriye'ye askeri personel gönderdiği ve büyük miktarda silah sevkiyatı yaptığı iddia edildi. Tahran'ın Suriye'de 18 aydır süren çatışmalarda hemen hemen her gün Şam'a silah yardımında bulunduğu ileri sürüldü. Rapora göre, ABD, İran'ın müttefiki olan Esad'a silah taşıdığından şüphelenilen İran uçaklarının Irak hava sahasından geçişleri için Bağdat'dan bilgi istediği de belirtildi.

Ortadoğu uzmanı Rick Francona'nın Middle East Perspectives adlı blogunda vurguladığı üzere, Suriye Hava Kuvvetleri, silahlı muhaliflere saldırı için Çek Cumhuriyeti Aero yapımı L-39ZA Albatros jet eğitim / taarruz uçağını yoğun biçimde kullanıyor. Francona Su-22, Su-24 ya da MiG-27 gibi daha büyük jet uçakları yerine L-39 tercihinin sebebi olarak, uçağın düşük hızlarda makûl miktarda silah taşıyabilmesi ve bu sayede daha büyük uçakların görevlerde yıpranmasının önlenmesini göstermiş.[9]

TRT Türk'ün 27 Eylül tarihli haberine göre daha önce Suriye ordusundan firar edip Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) katılmış olan 3 subay, 2 kıdemli subay ve 6 sivil Suriyeli, ÖSO'dan ayrılarak tekrar Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a destek verme kararı aldı. Saf değiştiren ekibin lideri Yarbay Halid Abdurrahman el Zamel, Ulusal Uzlaşma Bakanlığı ile işbirliği yapmaya karar verdiklerini bildirdi. ÖSO ise, "Zamel'in muhaliflerin içine sokulmuş ajanlardan biri olduğu" ya da "Taraf değiştirmeye zorlandığı" gibi iddialarda bulundu.


Ukrayna

Ukrayna Savunma Bakanı Dmitro Salamatin, Ukrayna Ulusal Savunma Üniversitesi'nde yaptığı konuşmasında, Belçika ve Hollanda gibi ülkelerin savaş uçaklarının 1990'dan önce üretilmiş olmasına rağmen hala modern sayıldıklarını, benzer şekilde iyi dengelenmiş ve ekonomik bir yaklaşımla modern ve etkili bir silahlı kuvvetler kurmaları gerektiğini söyledi.

Yeni geliştirilen Antonov An-70 nakliye uçağı, ilk uçuşunu 27 Eylül günü gerçekleştirdi. Geliştirme ve test aşaması gecikmeler yaşayan An-70, yaklaşık 47t yük taşıma kapasitesine sahip.

Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne ait, "04" kuyruk numaralı bir Aero L-39C Albatros jet eğitim uçağı, 22 Eylül günü Harkov'daki 203'ncü Havacılık Eğitim Tugayı'na ait pistten havalandıktan kısa süre sonra düştü. Olayda öğrenci pilot hayatını kaybetti. Ukrayna Hava Kuvvetleri, olaydan sonra teknik soruşturma sonuçlanana kadar L-39'ların uçuşunu askıya aldı.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri'ne ait Proje 774 sınıfı (NATO kod adı "Polnocny") U401 Kirovograd çıkarma gemisi, yıl sonuna kadar devam edecek bakım ve onarım işlemleri için ay sonunda Mikolayiv'deki Karadeniz Gemi İnşa Tersanesi'ne çekildi. U512 Pereyaslav'ın aynı tersanedeki bakım çalışmaları ise tamamlanmak üzere.


Yunanistan

Haaretz gazetesinin 12 Eylül tarihli haberine göre İsrail Savunma Bakanlığı, deniz kuvvetlerinin eğitiminde kullanılmak üzere Yunanistan'dan bir adanın satın alınması ya da kiralanması projesini değerlendirdi, ancak ekonomik açıdan maliyetinin yüksek olacağı değerlendirmesi üzerine vazgeçti.

Yunan savunma haber siteleri, Ege Denizi’nde Didim ile Lipsos adası arasında bulunan Bulamaç (Farmakonisi) adası açıklarında Türk ve Yunan Sahil Güvenlik tekneleri, 26 Eylül saat 03:00 sularında çarpıştı. Haberlere göre, Bulamaç’ın doğusunda seyreden ve AB’nin "FRONTEX” müşterek sınır güvenlik görev gücüne bağlı Sloven bandıralı tekneye, Türk Sahil Güvenlik botu tarafından karasuları ihlalinde bulunuldu. Sloven mürettebatın Yunan makamlarını haberdar etmeleri üzerine bir Yunan Sahil Güvenlik teknesi bölgeye geldi. Yunan botu ile Türk botunun karşılıklı manevraları sırasında çarpışma meydana geldi. Konuyla ilgili her iki taraftan da resmî bir açıklama yapılmadı.

Yunan Hava Kuvvetleri'nden 19 Eylül günü yapılan bir açıklama ile, hizmette kalan tüm Vought A-7E / TA-7C Corsair tkatik bombardıman ve McDonnell Douglas RF-4E Phantom II tkatik keşif uçaklarının 2013 sonu itibariyle emekliye ayrılacağı duyuruldu. Yunan Hava Kuvvetleri envanterinde halen 336'ncı Filo bünyesinde 26 adet A-7E ve 15 adet TA-7C ile 348'nci Filo bünyesinde 18 adet RF-4E bulunuyor. Thales üretimi ASTAC keşif - istihbarat sistemi ile donatılmış olan RF-4E'ler bu görevi peyderpey Goodrich DB-110 foto keşif podları ile donatılan F-16'lara devretmekteler.

Yunanistan'da kamu çalışanlarının maaşlarında yapılan kesintileri protesto için düzenlenen gösterilere, Yunanistan Silahlı Kuvvetler Mensupları Destek ve İşbirliği Derneği de katıldı. Meydana aileleri ile gelen üniformalı askerler, eski parlamento binasının bulunduğu Kolokotroni Meydanı'ndan Sintagma Meydanı'ndaki Maliye Bakanlığı önüne kadar yürüdü.


[1] İsrail ve ABD’nin İran’a olası saldırı seçenekleri ile ilgili bir rapor için bkz: https://csis.org/files/publication/120906_Iran_US_Preventive_Strikes.pdf
[2] Uçağın video görüntüleri için bkz: http://www.youtube.com/watch?v=2aco5qorX5A&feature=player_embedded
[3] Konu ile ilgili bir makale için bkz: “İran ile Sınır Güvenliği ve İstihbarat”: http://www.ankarastrateji.org/haber/iran-ile-sinir-guvenligi-ve-istihbarat-210/
[7] Konu ile ilgili haber için bkz: “Rus Ordusu'na Fransız Helikopteri”: http://www.siyahgribeyaz.com/2012/09/rus-ordusuna-fransz-helikopteri.html
[9] Söz konusu yazı için bkz: “Syrian air force attacks - effective use of the aircraft”: http://francona.blogspot.be/2012/08/syrian-air-force-attacks-effective-use.html

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Sayın Arda Mevlütoğlu; Dört deniz bültenini ilgiyle takip ediyorum, bültenlerde dikkatimi çeken bir şey var: Rusya fazlasıyla silahlanıyor gibi, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Arda Mevlutoglu dedi ki...

Merhaba,

İlginiz için çok teşekkür ederim.

Evet kesinlikle Rusya'nın hem ordusunu hem de savunmsa sanayiini modernize etmek için çok yoğun biçimde çalışmalar yürütmesine tanık oluyoruz. Öte yandan Rusya bu konuda basını da çok iyi kullanıyor. En ufak ya da önemsiz bir olay bile başta RIA Novosti haber ajansı üzerinden dünyaya abartılı bir biçimde servis ediliyor. Bunu, Dört Deniz'i hazırlarken daha iyi gözlemleme fırsatı buldum.

Rusya'nın şu anki kapasitesi Batılı ülkelerin teknolojik anlamda gerisinde olabilir, ancak ayrılan bütçe ve modernizasyon planları göz önüne alındığında, önümüzdeki 10 - 15 yıl içinde Rus silahlı kuvvetlerinin (ağır ağır da olsa) küllerinden yeniden doğuşuna tanık olabiliriz. Bu süreçte özellikle Pasifik ve Kutup bölgelerine dikkat etmek gerekir.

Selamlar,

Adsız dedi ki...

Arda Mevlütoğlu;
İlginiz ve cevabınız için çok teşekkür ederim, büyük ayı eski görkemine kavuşabilecek mi bekleyip göreceğiz?Umarım yine sizin bloğunuzdan öğreniriz haberleri. Sizin gibi ideolojiden sıyrılıp yazan/yazabilen çok az, değerlisiniz bizim için.Tekrar tekrar teşekkürler, elinize emeğinize sağlık.