08/10/2012

Akçakale Müsademesi: 08.10.2012

8 Ekim günü Türk topraklarına bir başka Suriye mermisi daha düştü.

Hatay'ın Altınözü İlçesi'nin sınıra yakın bölgesine bir havan mermisi düştü. Olayda can ve mal kaybı yaşanmazken, hudut birlikleri tarafından misilleme ateşi açıldı.

Olayla ilgili Hatay Valiliği'nin yaptığı açıklama şu şekilde:
İlimiz Altınözü İlçesi Hacıpaşa Beldesi'nin 2 km güneyine 08.10.2012 tarihinde saat  15:05  sıralarında Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarından ateşlenen 1 havan topu mermisi düşmüştür. Düştüğü yer herhangi yerleşim yeri değildir. En yakın yerleşim yerine 2 km. mesafede ve Türkiye-Suriye sınırından 150 mt. içeridedir.

Hudut birliklerimiz tarafından anında misliyle karşılık verilmiştir.

Havan topu mermisinin Suriye Arap Cumhuriyeti Güvenlik güçlerince atıldığı değerlendirilmektedir. Olayda herhangi bir can ve mal kaybı olmamıştır.

Hudut birliklerimiz tarafından emniyet tedbirleri artırılarak gözetleme faaliyetlerine devam edilmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Öte yandan Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, bugüne kadar Hatay il sınırları içine Suriye'den toplam 6 merminin düştüğünü açıkladı.

Türk Kara Kuvvetleri bir yandan da sınırdaki birliklere takviye yapmaya devam ediyor. CNN Türk'ün haberine göre İskenderun 39'ncu Mekanize Piyade Tugayı'ndan bugün çıkış yapan araçlar, Hatay'ın Reyhanlı ilçesine gitti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, Suriye'de halen en kötü senaryonun yaşanmakta olduğunu ifade etti.

Bu arada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ile birlikte Adana'ya gitti. Burada 6. Kolordu Komutanlığı’nda brifing alan Özel ve Kıvrıkoğlu'na, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi de eşlik etti. Heyet daha sonra İskenderun'a geçti. NTVMSNBC'nin haberine göre, geceyi İskenderun'da geçirecek olan komutanlar, birkaç gün daha bölgede kalacak ve Hatay ve Şanlıurfa'da Suriye sınırı boyunca konuşlanan askeri birliklerde denetlemelerde bulunacaklar.

İngiliz Financial Times gazetesi, "Suriye'nin top atışları Erdoğan'ı çelişkiye düşürüyor" başlıklı haberinde, Türkiye ile Suriye'nin 5 gündür birbirlerine karşılıklı ateş açtığını ve bu durumun Ankara'yı açık bir savaşa girme noktasına çok yaklaştırdığını kaydetti. Ankara'nın geçtiğimiz hafta Meclis'ten geçirilen Suriye tezkeresinin caydırıcı rol oynayacağı konusunda ısrar ettiğini belirten gazete, bazı uzmanların "Suriye Türk toprağını bombalamaya devam ettikçe, Erdoğan'ın caydırıcıkla tırmandırma arasındaki çizgide yürümesi zor olabilir" şekilindeki yorumlarına dikkat çekti.

Suriye - Türkiye top atışması bir nevi mesaj alışverişine dönmüş durumda. Suriye, kendisi ile doğrudan / dolaylı, resmî / gayrıresmî neredeyse tüm iletişim kanallarını kesmiş, abartılı bir izolasyonist politika izleyen Türkiye ile top ve havan mermileri vasıtası ile iletişim kuruyor gibi. İki ülke arasında biriken enerji ve gerilimin boşalmasını sağlayacak, emniyet subabı görevi görecek ve gerilim kontrolsüz biçimde büyümesini önleyecek "yedek kanallar" mevcut değil gibi görünüyor. Bu abartılı dışlama ve tüm bağları koparmışlık hali, iki ülke arasındaki iletişimin niteliğinin değişmesine neden oldu.

Bu "iletişimin" daha ne kadar top mermileri ile sınırlı kalacağı meçhul.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Yurt gazetesinin görgü tanıkları ve TSK kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre düşen mermiler nato için üretilen 120 ae he-tnt tipi. Muhaliflerin bu mühümmata sahip olduklarına dair video youtube da var. Suriye Havan yazıp aratın çıkıyor. Bu mermileri ve havanları Türkiye den başka bu coğrafyada kullanan yok. Suriye ordusu da kullanmıyor. Yani onlara Türkiye vermiş olmalı. Bizim silahımızla bizi vuruyorlar gibi geliyor bana.