06/10/2012

Akçakale Müsademesi: 06.10.2012

Akçakale'ye düşen Suriye top mermilerinin ardından gelen Türk misillemesi ve ardından takip eden gerilim, sınır boyunca yayılmışa benziyor. Topçu müsademesinin odağında artık sadece Akçakale de yok. Son iki gündür Hatay'a düşen Suriye top mermilerinin ardından, bu bölgedeki Türk topçusundan misilleme ateşleri geliyor. Dün (5 Ekim) Yayladağı'na düşen merminin ardından bugün Hatay kırsalı yine Suriye top / havan mermilerine hedef oldu.

Anadolu Ajansı'nın geçtiği habere göre bugün sabah 0700 sularında Suriye tarafından ateşlenen bir top mermisi Hatay'a bağlı Güveççi köyü kırsalına düştü. Müteakiben 3'ncü Hudut Alayı'na bağlı Türk topçusu Suriye'ye misilleme ateşine başladı. Kırsala düşen mermiyi, köy yakınlarında bulunan bir gözetleme kulesinin 50m yakınına düşen bir başka mermi izledi. Ateş devam ederken bu kez, dün mermi düşen Aşağı Pullayazı köyü kırsalına 1500 sularında bir başka Suriye mermisi daha düştü.

Olayla ilgili Hatay Valiliği'nin yaptığı açıklama şu şekilde:
06 Ekim 2012 Cumartesi günü, saat 14.30 sularında Yayladağı 3’üncü Hudut Tabur Komutanlığı, 7’inci Hudut Bölük Komutanlığı, Belengöz Hudut Karakolu sorumluluk sahasında bulunan 367 No.’lu Hudut Taşı Mevki’ndeki boş araziye, Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarından atılan 1 adet top mermisi, sınırı yaklaşık 1200 metre geçerek Ülkemiz topraklarına düşmüştür.

Güveççi Hudut Karakolu’nda bulunan 81 mm.’lik havanile 2 atım yapılarak misliyle karşılık verilmiştir.

Top mermisinin düştüğü yer, en yakın yerleşim yeriolan Aşağıpulluyazı Köyü’ne yaklaşık 800 metre mesafede, Belengöz Hudut Karakoluna yaklaşık 1000 metre mesafededir.

Olayda herhangi bir can ve mal kaybı olmamıştır. Top mermisinin Suriye Arap Cumhuriyeti Güvenlik güçlerince, sınır hattının Suriye Arap Cumhuriyeti tarafındaki Suriyeli Muhalif gruba karşı atıldığı değerlendirilmektedir. Suriye Arap Cumhuriyeti Güvenlik güçleri ile Suriyeli Muhalif grup arasında çatışma halen devam etmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyulur.
Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TRT1 televizyonuna verdiği mülakatta, Akçakale'ye 12km mesafeden düşen top mermisinin 122mm'lik D-30 topuna ait olduğunu, bu topun sadece Suriye ordusunda bulunduğunu söyledi.

Davutoğlu'nun beyanında top mermisinin 12km mesafeden ateşlenmiş olduğu bilgisini vermesi dikkat çekici. Öte yandan bakanın atıfta bulunduğu D-30 (Sovyet ordu kodu 2A18), 122mm/38 kalibre bir çekili obüs. 1960'lı yıllarda hizmete giren bu obüsün namlu asamblesi aynı zamanda 2S1 Gvozdika kundağı motorlu obüste de kullanılmakta. Etkili menzili yaklaşık 15km, azami menzili 22km olan D-30'dan, Jane's veritabanına göre Suriye'ye 480 civarında teslim edildi. Suriye Kara Kuvvetleri, aynı namluyu kullanan 2S1 kundağı motorlu obüsünden de 400 civarında teslim aldı.

Karşılıklı ateşin Hatay'a da sıçramış olması, gerginliğin azalması yönündeki umutları da bombalıyor. Top mermileri ile oynanan bu pinpon maçının daha ne kadar süreceği meçhûl. Eğer Suriye tarafından Türk topraklarına daha fazla top ve/veya havan mermisi düşerse, Türkiye'nin yanıtının sadece topçu ateşi ile sınırlı kalmaması olası. Bu da müsademenin boyutunu aniden genişletebilir.

Hiç yorum yok: