05/10/2012

Akçakale Müsademesi: 05.10.2012

5 Ekim günü Türkiye - Suriye krizinde nispeten sakin bir gün başladı. Türkiye tarafından herhangi bir topçu ateşi rapor edilmedi. Ancak akşam saatlerinde Suriye Ordusu'nun Lazkiye kenti sınırından attığı top mermisi, Hatay'ın Yayladağı ilçesi Aşağı Pullu Yazı Köyü kırsalına düştü. Merminin Türkiye topraklarına düşmesi üzerine, ilçedeki 3'üncü Hudut Tabur Komutanlığı'na ait obüsler, Suriye topraklarına top atışı yaptı. Top mermisinin kırsal alana düşmesi, can ve mal kaybını önledi.

Suriye'nin resmî kanaldaki sessizliğini, Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Beşşar Caferi bozdu.

BM Güvenlik Konseyi'ne Akçakale saldırısı ile ilgili Suriye'nin verdiği mektubun ayrıntılarını basına açıklayan Caferi, Türkiye'ye ve olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine en derin başsağlığı dileklerini ilettiklerini söyledi. Caferi, olayla ilgili soruşturma devam ettiği için mektupta bir özür ifadesinin bulunmadığını kaydetti. Elçi ayrıca Türkiye'nin bu sabahki misilleme saldırısında iki askeri görevlinin yaralandığını da söyledi.

Öte yandan NTV televizyonunun haberine göre, Suriye hükümeti, savaş uçakları ve helikopterlerine Türkiye sınırına 10km mesafeden fazla yaklaşmamaları talimatını verdi; topçu birlikleri de Türkiye sınırına çok yakın bölgelere atış yapmamaları yönünde uyarıldı. Haberde ayrıca Suriye Hava Kuvvetleri'ne bağlı bazı uçakların bu uyarıya rağmen Türkiye sınırına 5km kadar yaklaştığı ancak hemen geri döndükleri iddia edildi.

NTV'nin haberinin en dikkat çekici yanı, Türk topçusunun ateşinin sonuçları hakkında şimdiye kadarki en somut iki iddiadan birinin yer alması. Kanalın, "güvenilir kaynaklara" dayandırdığı bilgilere göre Türkiye'nin misillemesinde Suriye ordusuna ait üç tank, iki zırhlı araç ve bir top tahrip edildi; 10 Suriye askeri öldü.

Wall Street Journal gazetesi ise, Türkiye'nin bombardımanı sırasında saf değiştirdiği öne sürülen Suriyeli bir subaya dayandırdığı haberinde, 14 Suriyeli askerin öldüğünü, vurulan üsteki dört güvenlik aracı, bir zırhlı personel taşıyıcı araç ve ve bir tankın da tahrip olduğunu yazdı. Gazeteye konuşan subay, ikisi ağır olmak üzere 25 askerin de yaralandığını söyledi.

Air Combat Information Group (ACIG) bağımsız araştırma grubundan bir araştırmacı ise, iç savaş boyunca Suriye ordusunun kayıplarını, açık kaynaklara düşen haber, fotograf ve videoları esas alarak derledi. Buna göre 5 Mayıs - 30 Eylül tarihleri arasında Suriye Kara Kuvvetleri'n ait,

- 129 adet BMP (BMP-1 ve BMP-2) imha edildi, 46'sı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından ele geçirildi,
- 119 adet tank (T-54/54, T-62, T-72) imha edildi, 49'u ÖSO tarafından ele geçirildi,
- 3 adet ZSU-23-4 kundağı motorlu uçaksavar top aracı imha edildi, 6'sı ÖSO tarafından ele geçirildi
- 1 adet 2S1 Pantsir alçak irtifa / kısa menzil hava savunma sistemi imha edildi

Dolayısıyla Mayıs başından bu yana Suriye hükümet güçlerinin toplam zırhlı muharebe aracı kaybı: 353 olarak gerçekleşti.

Öte yandan kendini Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ismindeki olarak tanıtan ve Kadın Girişimciler Derneği toplantısında konuşan bir şahıs, Türkiye'nin savaş istemediğini ama Suriye'yi istese birkaç saatte yerle bir edebileceğini söyledi.

5 Ekim saat 1130 itibariyle iki ülke arasındaki gerginlik devam ediyor. Türkiye'nin misilleme atışları Suriye ordusunun sınıra yakın bölgelerdeki operasyonlarını sınırlayabilir ancak bu durumdan üçüncü tarafların, Türkiye'yi tahrik edici eylemler için faydalanmaları riski mevcut.


Hiç yorum yok: