03/07/2012

Dört Deniz Bülteni - Haziran 2012



Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz ve Gökdeniz havzasında savunma ve güvenlik gündemi
[PDF]

Arnavutluk

Avrupa Birliği (AB) ve Arnavutluk, 5 Haziran günü bir güvenlik işbirliği anlaşması imzaladı. İmzalanan anlaşmaya göre Arnavutluk, AB'nin düzenlediği askeri ve insanî yardım harekâtlarına katılımcı statüsünde iştirak edebilecek. Arnavutluk halihazırda EUFOR bünyesindeki Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Bosna Hersek görevlerine katılım sağlamış bulunuyor.


Azerbaycan

Haber27 sitesinin 20 Haziran tarihli haberine göre Azerbaycan ile Türkmenistan arasında Hazar Denizi'ndeki petrol yataklarının paylaşımı konusunda bir kriz yaşanıyor. Habere göre, Türkmenistan bandıralı bir araştırma gemisinin Hazar Denizi'nin Kepez petrol yatağı bölgesinde araştırma yapması üzerine Azerbaycan güvenlik güçlerinin gemiye müdahale ettiği açıklandı. Gelişme üzere Türkmenistan'ın Bakü Büyükelçisi Toylu Kömekov'u Dışişleri Bakanlığına çağırarak nota veren Bakü yönetimi, Türkmen tarafını hukuk dışı aramada bulunmakla suçlarken, kendi kaynaklarını korumak için her türlü girişimde bulunacaklarını kaydetti. Bakü yönetimine sert cevap veren Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı ise, sismik araştırma yapan Türkmenistan bandıralı gemiye Azerbaycan sahil güvenlik güçlerinin müdahale ettiğini, bunun tekrarı durumunda ise gerekli karşılığı vereceklerini duyurdu.[1]


Bulgaristan

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, ülkesinin EUR75 milyon tutarında 500 adet zırhlı personel taşıyıcı aracı Irak'a sattığını açıkladı. Filibe kentinde düzenlenen HEMUS 2012 savunma sergisinin açılış konuşmasında Borisov, Bulgar savunma sanayinin son dönemde başarılı bir performans gösterdiğini ve Irak'a, TEREM silah fabrikasında üretilen 500 zırhlı askeri araç satıldığını söyledi. Borisov ayrıca Cezayir ile EUR36 milyon değerinde bir silah ihracat anlaşmasının imza aşamasına geldiğini belirtti.

Bulgaristan'ın Stralca bölgesindeki askeri mühimmat deposunda 5 Haziran günü meydana gelen patlamada 7 kişi yaralandı eve 1.5 büyüklüğünde bir sarsıntı meydana geldi. İmha edilmek üzere bir araya getirilen tonlarca top mermisinin bulunduğu depoda, ardı ardına gerçekleşen patlamalar sonucu, yakınlardaki Lozenetz köyünün 570 sakini evlerini terk ettiği kaydedildi. Depoyu işleten Baretta Trading Şirketi Sahibi Desislav Delev, depoda herhangi bir kimyasal madde olmadığını sadece konvansiyonel patlayıcıların saklandığını belirtti.

Sea Breeze 2012 tatbikatı, Bulgaristan'ın ev sahipliğinde 22 Haziran günü başladı. 1 Temmuz'a kadar Batı Karadeniz'de icra edilecek tatbikata, Bulgar, Türk, Yunan ve ABD Deniz Kuvvetleri unsurlarının yanısıra NATO'nun SNMG2 görev gücüne bağlı savaş gemileri katılacak.


Ermenistan

Azerbaycan - Ermenistan sınır hattında 4 - 5 Haziran'da gerçekleşen çatışmalarda üç Ermeni, beş de Azeri askeri öldü. Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Ermeni askerlerinin Gazah bölgesindeki Aşağı Eskipara köyüne saldırdıkları ve çıkan çatışmada Azerbaycan ordusunun dört askerinin şehit olduğu, iki askerin de yaralandığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, bir askerin ise Gazah bölgesinin tepelerindeki Ermeni mevkilerinden açılan ateş sonucu şehit olduğu kaydedildi. Ermeni Savunma Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, 15 - 20 Azeri askerinin Tavuş bölgesinden sınırı geçmeye çalışırken önlendiğini ve "etkisiz hale getirildiğini" iddia etti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 26 Haziran'da İstanbul'da gerçekleştirilecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün toplantısına Ermenistan'ın da devlet başkanı düzeyinde davet edildiğini açıkladı.


Gürcistan

Trend.az haber sitesinin 4 Haziran tarihli haberine göre Gürcistan Savunma Bakanı Baço Ahalaya, ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlığı yetkilileri ile biraraya gelerek iki ülke arasındaki işbirliği konularını görüştü.

Reuters Haber Ajansı'nın 6 Haziran tarihli haberine göre Rusya ABD'yi, Gürcistan'ı 2008 Savaşı'nın intikamını almak için cesaretlendirmekle suçladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşçeviç'in yaptığı açıklamada, ABD'nin Gürcistan'ın NATO adaylığı sürecine desteği ve aynı zamanda büyük çaplı silah satışının, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'yi 5 gün süren savaşa giden yolda cesaretlendirdiği kaydedildi.

SpaceNews sitesinin 25 Haziran tarihli haberine göre Gürcistan güvenlik birimleri, muhalif gruplara ait olduğu belirtilen uydu iletişim antenleri ele geçirdi. Anten sistemlerinin milyarder bir işadamı ve hükümet muhalifi bir grubun lideri olan Bidzina İvanişvili'ye ait bir uydu televizyon şirketi olan Global Contact Consulting'te ele geçirilmesinden sonra söz konusu şahsa ilişkin bir soruşturma başlatıldı.


Irak

CNN Türk'ün 17 Haziran tarihli haberine göre Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Kürt lider Mesut Barzani, eski Başbakan İyad Allavi, Meclis Başkanı Useme Nüceyfi ve Sadr Grubunun temsilcisi Mustafa Yakubi'ye birer mektup göndererek Maliki'den güven oyunun çekilmesine yönelik girişimlerin devam etmesi halinde Irak Anayasası gereği görevinden istifa edeceğini söyledi.[2]

CNN Türk'ün 11 Haziran tarihli haberine göre, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) sözcüsü Azad Cündiyani, Talabani'nin PKK'yı ateşkes ilan etmesi için ikna etmeye çalıştığını iddia etti. Cündiyani, KYB'nin resmi sitesinde yayımlanan açıklamasında, "Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, ateşkes ilan etmesi konusunda ikna etmek amacıyla PKK ile görüşüyor. Türk ordusuyla, PKK arasında çıkan çatışmalardaki kan duruncaya kadar Talabani'nin girişimleri devam edecek. Bu çabanın neticeleri yakın bir zamanda ortaya çıkacaktır. Talabani iki taraf arasında bir köprü vazifesi görüyor. Kendisi, barışçıl çözümlerin iki tarafı birbirine yakınlaştıracağına inanıyor" dedi. Şiddet ve savaşın iki taraf arasındaki anlaşmazlıkları daha da kötü bir hale getireceğini kaydeden Cündiyani, açıklamasında, "Türk ordusuyla, PKK arasındaki çatışmalar, Kuzey Irak ve Irak'ın genelini doğrudan ya da dolaylı olarak etkiliyor. Bu yüzden Talabani, bölgede şiddetin sona ermesi ve barışçıl çözümlerin kökleşmesi için çaba harcıyor" ifadesini kullandı.

Irak, Bulgaristan'a EUR76 milyon tutarında 500 adet MT-LB zırhlı personel taşıyıcı araç siparişi verdi. Teslimatlar, Bulgar ordu depolarına kaldırılmış nispeten iyi durumda olan araçların TEREM tesislerinde iyileştirmeye tabi tutulmalarının ardından yıl içinde başlayacak.

Irak’ta yayın yapan Nehreyn haber sitesi, “güvenilir kaynaklara” dayandırdığı haberinde, Kürdistan Bölgesel yönetiminin Irak merkezi hükümetinin bilgisi dışında Amerika’dan AH-64 Apache helikopterleri satın aldığını ve şu anda bu helikopterleri teslim almaya hazırlandığını bildirdi. Nehreyn’e açıklama yapan kaynaklar, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud, Barzani’nin Amerika’ya yaptığı son ziyarette Washington’u Nuri el-Maliki hükümetine F-16 savaş uçakları satmaktan vazgeçirmeye çalıştığını ve Kürdistan Bölgesi için 24 adet AH-64 helikopteri satın aldığını söyledi.


İran

İspanyol ABC gazetesinin 22 Haziran tarihli haberine göre İran, Venezüella'dan bir Boeing 707 içinde demonte olarak gönderilen bir F-16A üzerinde tersine mühendislik çalışmaları yürütüyor. Haberde iddia edildiğine göre uçak, Mehrabad Üssü'ne 2006 yılında getirildi ve İran'ın hava savunma sistemlerinin test ve kalibrasyonunda kullanılıyor.

RIA Novosti haber ajansının 20 Haziran tarihli haberine göre İran Deniz Kuvvetleri İkinci Komutanı Amiral Abbas Zamini, ülkesinin 10 adet yeni "firkateyn" ve "destroyer" inşa edeceğini açıkladı. İran'ın Press TV adlı haber kanalına konuşan Zamini, inşa edilecek gemilerin Mowj ve Sina sınıfı "destroyerler" ile güdümlü füzeli firkateynlerden oluştuğunu söyledi.

Rusya'nın Sesi Radyosu'nun 5 Haziran tarihli haberine göre, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukio Amano uydulardan alınan fotoğraflarda, İran’ın Perçin tesisindeki binaları ortadan kaldırıp toprakları taşıyarak nükleer programına dair nükleer delileri temizlemeye çalıştığının görüldüğünü açıkladı.

İran devlet televizyonunun haberine göre, Devrim Muhafızları Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, İsrail'in kendileriyle boy ölçüşemeyeceğini belirterek, ''Siyonist rejim, İran'a saldıracak güçte olsaydı bir an bile durmazdı'' dedi. İsrail ile Hizbullah arasındaki ''33 Gün'' savaşını hatırlatan Tuğgeneral Hacızade, ''Onlar, Lübnan'daki Hizbullah gibi küçük bir gruba karşı mağlup oldular. Nasıl olur da İran'a saldırabilirler?'' ifadelerini kullandı ve olası bir saldırı durumunda İsrail'i yeryüzünden sileceklerini iddia etti.

İran Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Amiral Abbas Zemini, Fars Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, nükleer enerjiyle çalışan denizaltı tasarlamak için çalışmalara başladıklarını iddia etti. Zemini, “Nükleer denizaltı tahrik sistemleri tasarlamak ve inşa etmek için ilk adımlar atıldı. Bütün ülkelerin barışçıl nükleer teknoloji kullanmaya hakkı var. Deniz araçlarındaki sevk gücü sistemleri de bu kapsamda” diye konuştu.

İran devlet televizyonuna konuşan Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı General Huseyin Salami, ülkesinin balistik füzeleriyle, hareket eden tüm hedefleri yüzde 100 başarıyla vurma yeteneğinin olduğunu söyledi. Salami, “bir zamanlar, füze sanayinde öncü olan ABD ve Rusya’nın böyle bir kabiliyete sahip olmalarından kuşku duyuyorum ancak ülkemize gelince tüm hareketli hedefleri yüzde 100 başarı ile vurabilme yeteneğine ulaşmaya başardığımızı çok kesin bir dille açıklayabilirim” diye konuştu.


İsrail

İsrail Başbakan Yardımcısı Şaul Mofaz, Washington Institute adlı düşünce kuruluşunda verdiği konferansta, Türkiye'nin artık bölgesinde bir süper güç haline geldiğini belirterek, "Türkiye ile geçmişte olduğu gibi stratejik ilişkilerimiz olmalı. Artık geçmişi geride bırakıp geleceğe bakmalıyız" dedi. Mofaz ayrıca Türkiye ile ilişkilerin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Türkiye ile geçmişte olduğu gibi stratejik ilişkilerimiz olmalı. İsrail Genelkurmay Başkanı'yken en iyi dostum Türk Genelkurmay Başkanı'ydı. Bunu (ilişkilerimizdeki sorunları) çözmeliyiz. Biz derken, iki taraftan da liderleri kastediyorum. Bir araya gelmeli, konuşmalı, geçmişi geride bırakmalı ve geleceğe bakmalıyız. Bunun önümüzdeki aylarda gerçekleşeceğine inanıyorum. Ne zaman ve nasıl olacağını söyleyemem ama hem İsrail'in hem de Türkiye'nin stratejik hedefleri için bu gerekli." şeklinde konuştu.

CNN Türk'ün 6 Haziran tarihli haberine göre, İsrail Genelkurmay Başkanı Benny Gantz, İsrail Parlamentosu Knesset'te yaptığı konuşmada, "Askerlerim, İran nükleer reaktörlerini vurabilecek güçte. İran nükleer reaktörlerini vurmaya hazırız" dedi. Muhtemel bir saldırıya askerlerin hazır olduğunu belirten Gantz, "Biz İran'ı vurmaya hazırız fakat İran'ın nükleer programlarından vazgeçmesini sağlayabilecek tek şey yine İran halkıdır" ifadesini kullandı.

Jane's Defence Weekly'nin 28 Haziran tarihli haberine göre İsrail, Mısır sınırı boyunca gözetleme radarları yerleştirme kararı aldı. Kararda, Sina Yarımadası'ndan İsrail topraklarına düzenlenen roket saldırılarında son dönemde artış gözlenmesi etkili oldu. Haberin yorumunda, yerleştirilecek radar sisteminin büyük olasılıkla EL/M-2084 olduğu kaydedildi.

Jane's Defence Weekly'nin 28 Haziran tarihli haberine göre İsrail Deniz Kuvvetleri, tedarik etmeyi planladığı yeni nesil korvetlerine kısa ve uzun menzilli kara saldırı füzeleri takmak istiyor. İhtiyaç kapsamında değerlendirilmekte olan sistemler arasında 160mm AccuLAR 40km menzilli GPS güdümlü roket ile 250km menzilli LORA füze sistemi bulunuyor. İsrail Deniz Kuvvetleri, filosunu yenilemek için en az dört adet yeni nesil korvet tedariği planlıyor.

ASDNews sitesinin 6 Haziran tarihli haberine göre Elbit, zırhlı araçların tanksavar füzelere karşı özsavunma sistemlerinde kullanılmak üzere VWS isimli yeni bir radar sistemi geliştirdi. Tanksavar roket ve güdümlü füzelerine karşı 360derece kapsama alanında erken uyarı kabiliyeti sağlayan radar, araca doğru fırlatılan roket ya da füzenin yönü, mesafesi, sürati ve muhtemel isabet noktasını hesaplayıp mürettebatı uyarıyor ve aktif / pasif savunma sistemlerini otomatik olarak devreye sokabiliyor.

FlightGlobal.com'un 1 Haziran tarihli haberine göre, İsrail Hava Kuvvetleri F-16 tam görev simülatörleri ile kurduğu MTC (Mission Training Center; görev eğitim merkezi) simülatör eğitim merkezine, F-15 simülatörlerini de dahil ediyor. USD30 milyon tutarındaki sözleşme ile Lockheed Martin firması, MTC'de kullanılmak üzere F-15 tam görev simülatörleri teslim edecek. MTC İsrail ile tüm Ortadoğu'nun 0.60m çözünürlükteki arazi verisi üzerinde 8 adet F-16 tam görev simülatörünün sanal görev eğitimi yapmasına olanak sağlayan bir altyapıya sahip olacak şekilde kuruluyor.

Elbit Systems ve CAE firmaları, Kanada Kara Kuvvetleri'nin Integrated Soldier System (ISS; Tümleşik Asker Sistemi) projesi için güçbirliğine gitme kararı aldılar. Kanada KK'nin tek er modernizasyon projesi olan ISS kapsamında Elbit Systems'in Dominator C sistemi bazlı bir çözüm önerilecek.

Elbit Systems Güney Kore Hava Kuvvetleri C-130H Hercules nakliye uçaklarının modernizasyonu için USD62 milyon tutarında bir sözleşme imzaladı. Sözleşme kapsamında Güney Kore Hava Kuvvetleri'ne ait 12 adet C-130H uçağının kokpit aviyonik sistemleri sayısal kokpite uyumlu hale getirilecek ve uçuş kontrol sistemleri yenilenecek. Dört yıl sürecek projede Korean Aerospace Industries firması da alt yüklenici olarak görev alacak.

İsrail'in, Gazze Şeridi'nden düzenlendiğini iddia ettiği roket saldırılarına karşılık olarak 23 - 24 Haziran'da gerçekleştirdiği hava saldırısında iki Filistinli öldü, 30'u da yaralandı.

CNN Türk'ün 13 Haziran tarihli haberine göre, İsrail Devlet Denetleme Kurulu'nun 9 Türk'ün öldürüldüğü 2010 yılındaki Mavi Marmara operasyonuyla ilgili hazırladığı raporda, karar sürecinde hatalar olduğunu belirtilerek, hükümete ağır eleştiriler yöneltildi. Raporda, filonun gelişi öncesinde, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki karar verme sürecinin koordine edilmediği ve belgelenmediği belirtiliyor. Ayrıca Netanyahu'nun, tüm siyasi unsurları kapsayan bir yaklaşım benimsemek yerine, Savunma Bakanı Ehud Barak ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile ayrı ayrı görüştüğü ve konuyu kurmaylarıyla ancak 26 Mayıs 2010'da yaptığı görüşmede gündeme getirdiği kaydedilerek İsrail savunma birliklerinin, yolcuların şiddete başvurması halinde nasıl bir karşılık verileceğine dair eylem planı hazırlamadığı belirtildi.

Rafael firması, Paris'te düzenlenen Eurosatory 2012 sergisinde Spike güdümlü tanksavar füze ailesinin en yeni üyesi olan kısa menzilli Spike SR türevini tanıttı. Zırhlı araçlar ve mevzilere karşı kullanılan Spike SR, MICLU (Miniature Control Launch Unit; Minyatür Fırlatma Kontrol Birimi) sistemi ile birlikte toplam 4kg ağırlığa sahip. 0.80m uzunluğa sahip olan füzenin soğutmasız ısıl ve renkli CMOS algılayıcı sistemi bulunuyor ve azami menzili yaklaşık 1.5km.

İsrail Hava Kuvvetleri web sitesinde 17 Haziran günü yayınlanan bir habere göre, İsrail Iron Dome (Demir Kubbe) isimli füze ve roket savunma sisteminden halihazırda dört bataryayı hizmete almış durumda ve ilave iki bataryanın da yakında hizmete girmesi planlanıyor. Öte yandan Iron Dome Block2 adı verilen iyileştirme paketinin geliştirme çalışmalarının da 2013 ortasında tamamlanması ve Block3 iyileştirme paketinin komuta kontrol kabiliyetlerini içermesi öngörülüyor.

Elbit Systems'a ait Cyclone firması, ABD'li uçak üreticisi Boeing'den USD80 milyon tutarında iş aldı. Toplam 7 yıl süreceği açıklanan iş paketi, Boeing üretimi uçaklar için yapısal parçaların imalini kapsıyor.


Kıbrıs

Kıbrıs Rum yönetimi Savunma Bakanlığı, Güney Kıbrıs ile İsrail arasında 9 Ocak günü imzalanan ve teçhizat ve teknoloji takası ve satışıyla askeri ve savunma konularındaki gizli bilgilerin teatisini de kapsayan askeri ve savunma programlarında işbirliği anlaşmasını, 29 Haziran günü Rum meclisinin onayına sundu. Rum Kesimi'nde yayınlanan Fileleftheros gazetesinin haberine göre, anlaşmanın içeriğinde, askeri veya savunma konularında işbirliği ve gizli bilgilerin teatisi, savunma ve askeri konularda teçhizat ve teknoloji satışı ve teatisi, gizli bilgilere erişimde güvenlik denetimi ve ortak gizli çalışmaların yapıldığı binalara yerinde ziyaret hususları bulunuyor.

Kıbrıs Postası gazetesinin 2 Haziran tarihli haberine göre Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) yönetimi, seferberlik konusunda yeniden yapılanmaya gidecek. Rum kesiminde yayın yapan Politis gazetesine dayandırılan habere göre seferberlik sistemi ile ilgili bir çok değişikliğin gerçekleştirilmesi söz konusu. Değişikliklerin amacının, seferberliği RMMO’nun iyi eğitilmiş bir birimi haline getirmek olduğunu yazan gazete, elindeki bilgilere dayanarak, yapılan son yoklamalarda, RMMO birlik komutanlarının seferileri yapılması muhtemelen değişikliklerle ilgili olarak bilgilendirdiğini belirtti.

RMMO'nun planlı seferberlik tatbikatı "Dimitra 2012", 24 Haziran günü tamamlandı. Politis gazetesinin haberine göre, 21 Haziran günü başlayan ve Güney Kıbrıs genelinde icra edilen tatbikata RMMO’nun bütün birimleri iştirak etti. Gazete, tatbikatta, RMMO seferilerinin ve milislerinin toplu halde birliklerine katılımları sisteminin sorunsuz işlediğini, çok sayıdaki seferi aracın da askeri birliklere tesliminin gerçekleştirildiğini yazdı.

Kıbrıs Postası gazetesinin haberine göre Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) silah ve mühimmat depolarında köklü değişikliklere gidiyor. RMMO’nun Güney Kıbrıs genelindeki birliklerinde yeni depolar inşa ediliyor. Gazetenin, Rum kesiminde yayın yapan Fileleftheros'a dayandırdığı haberine göre, RMMO’nun Güney Kıbrıs genelindeki bütün birliklerinde yeni depolar inşa edilmesine aşamalar halinde başlamasına ve tamiri mümkün olan depolarda da bu çalışmaların yapılmasına karar verilmiş durumda.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun Özel Temsilcisi Kudret Özersay, yaklaşık 2 yıldır sürdürdüğü 'Özel Temsilcilik' görevinden istifa etti. Özersay, istifa mektubunu Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na sundu.

Kıbrıs Postası'nın 19 Haziran tarihli haberine göre, Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, merkezi Limasol’da bulunan BM’nin Lübnan’daki Barış Gücü’ndeki (IFOR) Alman kontenjanını denetledi. Maiziere, bu kapsamda birkaç saatlik ziyarette bulunduğu Güney Kıbrıs’a gidişinde RMMO’nun Baf’taki “Andreas Papandreu Hava Üssü”nü kullandı.


Lübnan

Lübnan'da UNIFIL kapsamında görev yapan Türk askerinin görev süresinin, 5 Eylül 2012 tarihinden itibaren bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. TBMM'den, Lübnan'a asker gönderilmesine ilişkin ilk karar, 5 Eylül 2006 tarihinde çıkmıştı.


Mısır

Mısır'da 16 - 17 Haziran tarihlerinde düzenlenen genel seçimlerde Muhammed Mursi birinci gelerek ülkenin yeni devlet başkanı oldu. Mursi, Mısır tarihinde özgür bir seçimle işbaşına gelen ilk sivil devlet adamı.[3]

Mısır, Sina Yarımadası'ndan İsrail'e yönelik saldırıların artması üzerine bölgeye özel harekât birlikleri konuşlandırdı. Mısır El Yavm gazetesinin haberine göre Birim 999 ve Birim 777 adlı birlikler, Sina'nın kuzeydoğusundaki sınır hattına yerleştirildiler.


Romanya

Romanya Savunma Bakanı Kornel Dobritoiu, Jane's Defence Weekly yayınına verdiği mülakatında, ülkesinin MiG-21'leri yenilemek için F-16 alımını öncelik listesinin en tepesine koyduğunu kaydetti. Bakan, beşinci nesil savaş uçağı tedariği konusundaki kararlılıklarını ve bu tedariğe kadar geçecek süre zarfındaki ihtiyacı karşılamak üzere ikinci el F-16 alım tekliflerinin ayrıntılarını görüşmek için Portekiz ve Hollanda'ya ekipler gönderileceğini ifade etti. Bakan ayrıca, gündemdeki projeler arasında kıyı muharebe gemilerinin tedariği, Tip 22 sınıfı firkateynlerin iletişim sistemlerinin yenilenmesi, 8x8 zırhlı muharebe araçları ile alçak irtifa - kısa menzil hava savunma füzelerinin tedariğinin bulunduğunu belirtti. Bakan, Romanya'nın Afganistan'daki ISAF görevine 1,800 personel ile katılım sağladığını ve askerlerin 2013'ten itibaren kademeli olarak ülkeye döneceğini ekledi. Dobritoiu, ülkesi tarafından kurulan NATO İnsan İstihbaratı (HUMINT) Mükemmeliyet Merkezi ile birlikte HUMINT alanındaki kabiliyetlerini büyük ölçüde geliştirdiğini ve Balkanlar, Irak ve Afganistan'daki müttefik harekâtlarında bu kabiliyetin kendini kanıtladığını da vurguladı.


Rusya Federasyonu

RIA Novosti haber ajansının 15 Haziran tarihli haberine göre, Roslyakova'da dokda iken geçirdiği yangın sonucu hasar gören Delta IV sınıfı balistik füze taşıyan nükleer denizaltı K-84 Ekaterinburg'daki tamirat çalışmaları Haziran sonunda başlayacak.

Rus Contsern Sozvezdie Public Joint Venture firması, zırhlı araçlar için geliştirdiği yeni nesil komuta kontrol ve iletişim sistemini tanıttı. BTR-82A 8x8 zırhlı personel taşıyıcı araca monteli olarak Kazakistan'da düzenlenen KADEX savunma sergisinde gösterilen ve PTK (Programno-Tekhnicseskiy Kompleks) adı verilen sistem, aracın diğer dost birliklerle iletişimi, hedef ve pozisyon bilgisinin paylaşımı, düşman unsurların konum ve hareket bilgilerinin analizi ve paylaşımı gibi işlevleri yerine getiriyor. Sistemde R-168-25UE2 çift band VHF frekans atlamalı telsiz, R-168-0,1U(M)E VHF kriptolu müfreze telsizi ve R-168 MRAE UHF telsiz ile TS Strong@Master 7020T sertkasa dizüstü bilgisayar, AVSKU-E dahili iletişim sistemi, Azimut seyrüsefer sistemi bulunuyor.

27'nci Muhafız Füze Ordusu Komutanı Orgeneral Sergei Siver, Rossiya 24 televizyon kanalına 7 Haziran tarihinde verdiği röportajında, ordusuna bağlı altıncı füze alayının Topol M kıtalararası balistik menzilli füzeler (Intercontinental Ballistic Missile; ICBM) ile yenilenmesinin tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi.

Defense-Update.com sitesinin 3 Haziran tarihli haberine göre Rusya'nın gündeminde, İsrail'den USD50 milyon karşılığı yeni insansız hava aracı (İHA) sistemi alımı bulunuyor. Habere göre Rusya, İsrailli Aeronautics firması ile 24 adet Orbiter mini İHA alımı ile ilgileniyor. Rusya'nın ayrıca USD300 - 400 milyon tutarındaki bir paket dahilinde Heron I İHA sistemi ile de ilgilendiği iddia ediliyor.

Rus Rosoboronexport ve Fransız Thales şirketleri Paris'te düzenlenen Eurosatory 2012 sergisinde bir işbirliği sözleşmesi imzaladılar. 11 Haziran günü imzalanan sözleşme ile Rosoboronexport, Thales Catherine XP termal kamera sistemlerinin üretim lisansına sahip oldu. Şirketin Volgoda tesislerinde üretilecek olan Catherine XP, Rus zırhlı araçlarında kullanılacak. Rusya 2007 yılında verdiği sipariş ile teslim aldığı 100 adet Catherine FC tipi termal kamerayı halihazırda kara kuvvetleri hizmetindeki T-90 ana muharebe tanklarında kullanmakta.

Rusya'nın en yeni balistik füze taşıyan nükleer denizaltısı olan Yuri Dolgoruki, Severodvinsk'teki üssünden 7 Haziran günü ayrılarak seyir denemelerine başladı. Proje 955 Borey sınıfının ilk botu olan Yuri Dolgoruki, Kuzey Filosu'nda hizmete girecek. Sınıfın ikinci denizaltısı olan Aleksandr Nevski'nin ise sene sonuna doğru denemelere başlayarak Ekim ayında iki adet Bulava balistik füze deneme atışı gerçekleştirmesi planlanıyor.

Jane's Defence Industry'nin 12 Haziran tarihli haberine göre ABD, Rosoboronexport şirketi ile, Afganistan'daki ABD birliklerinin cephane ihtiyacı için görüşmeler yürütüyor. Şirketin açıklamasına göre ABD'li Alliant TechSystems (ATK), Chemring Ordnance and Military Products, General Dynamics Ordnance and Tactical Systems, Bulova Technologies Group ve Arma Global Corporation şirketleri, Afganistan'da ISAF bünyesinde görev yapan ABD unsurlarının ihtiyacı olan "standart dışı" mühimmat ve silah alımı için teklif talebinde bulundular.

Rus Ural Automotive Works firması, Paris'te düzenlenen Eurosatory 2012 sergisinde Ural-ZA isimli mayına karşı korumalı tekerlekli araç (MRAP) modelini tanıttı. Denemelerin tamamlanmasının ardından ön seri üretimine başlanan Ural-ZA, 6x6 bir araç. Çelik döküm mürettebat bölümüne sahip olan aracın toplam ağırlığı 24t ve 12 tam donanımlı piyade taşıyabiliyor. 450bg gücünde bir motor ile donatılmış aracın azami yol sürati 105km/saat.

Rus Savunma Bakanlığı, 8 Haziran günü internet üzerinden düzenlenen bir açık ihale ile Deniz Kuvvetleri ihtiyacı için üç adet kutup tipi destek gemisi üretim sözleşmesini Severnaya Verft tersanesine verdi. Tersane, Arc4 tipi destek gemilerinin inşasına yıl sonunda başlayacak ve ilk gemiyi 2013 Kasım ayında teslim edecek. Firma halihazırda altı adet Proje 22350 tipi firkateyn, altı adet Proje 20380/20385 tipi korvet ile bir adet Proje 18280 tipi istihbarat gemisi üretimi projelerini yürütüyor.

RIA Novosti'nin haberine göre Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, ülkesinin PAK-DA adı verilen yeni nesil stratejik bombardıman uçağı projesine devam edeceğini açıkladı. Açıklama, Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin'in bu tür bir uçak geliştirmenin gerekli olup olmadığının sorgulanması gerektiğine ilişkin eleştirilerini dile getirmesinin ertesi haftasına rastladı. Rus hükümetinin önceki açıklamalarına göre PAK-DA bombardıman uçağının, hizmetteki Tupolev Tu-160, Tu-22M3 ve Tu-95 uçaklarının yerini almak üzere 2030'dan önce hizmete girmeye başlaması öngörülüyor.

RIA Novosti haber ajansının 11 Haziran'da bildirdiğine göre Rus Silahlı Kuvvetleri'nin Doğu Askeri Bölgesi, Nahodka yakınlarına bir adet S-400 Triumf (NATO kod adı SA-21 "Growler") alayı konuşlandırmaya hazırlanıyor. Standart bir S-400 alayı, her biri dörder sistemle donatılmış iki taburdan oluşmakta. Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Dimitri Zenin 20 Haziran günü yaptığı açıklamada, üçüncü bir S-400 hava savunma alayının Moskova yakınlarındaki Zvenigorod'a konuşlandırılacağını kaydetti. Moskova çevresinde halihazırda iki adet S-400 alayı daha bulunuyor. Rusya bir S-400 alayını da Kaliningrad’da konuşlandıracak.

Rusya'nın Sesi Radyosu'nun 5 Haziran tarihli haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Özbekistan ziyareti sırasında, Rus şirketlerinin, Özbek doğalgazı ile çıkabileceği piyasalar konusunda anlaşmaya varıldıktan sonra Özbek piyasasında yer alabileceğini açıkladı.

Rus Hava Kuvvetleri'ne ait Suhoy Su-27 Flanker tipi bir savaş uçağı, eğitim uçuşu sırasında Karelya bölgesindeki Besovets Hava Üssü yakınlarında düştü. Uçağın iki pilotu da fırlatma koltuğunu kullanarak salimen kurtuldu.


Suriye

Türk Hava Kuvvetleri’ne ait bir RF-4ETM tipi keşif uçağı, 22 Haziran günü Suriye’nin Um El Toyour kasabası açıklarında düşürüldü. Türkiye uçağın Suriye hava sahasının 1 mil açıklarında, uluslararası hava sahasında vurulduğunu, Suriye ise uçağın hava sahasını ihlal ederek alçaktan ve yüksek süratte uçarken vurulduğunu iddia etti. Kayıp mürettebatı bulmak için başlatılan arama kurtarma çalışmaları sonuç vermezken olay neticesinde iki ülke arasındaki ilişkiler büyük ölçüde gerildi; sınır boyunca Türk Silahlı Kuvvetleri’nin alarm seviyesi yükseltildi.[4]

Rusya Deniz Kuvvetleri tarafından Interfax ajansına 17 Haziran günü yapılan açıklamada, Karadeniz Filosu'na bağlı “Nikolay Filçenkov” ile “Tsezar Kunikov” çıkarma gemilerinin Suriye’ye hareket etmek üzere sefere hazırlandığı bildirildi. “Plan dışı sefer” adı verilen Tartus çıkarmasına katılacak iki savaş gemisinin Sivastopol limanından ayrılış tarihi ve saati ise belirtilmedi. Suriye’deki Rus deniz üssü Tartus’a plan dışı seferin nedeni olarak ise üssün olası saldırılardan korunması ve gerektiğinde Suriye’de bulunan Rus vatandaşlarının ülkeden güvenli bir bir şekilde çıkartılması gösterildi. Rusya Hava Kuvvetleri Komutanlığı ise Suriye’ye gidecek savaş gemilerine havadan destek verileceğini açıkladı.[5]

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Birleşmiş Milletler kapsamında Suriye'de siyasi geçiş sürecini yönetecek bir konferansın toplanmasını kabul ederse, özel afla ceza almaktan kurtulabilir. Hatta, Esad'ın konferansa katılması durumunda güvenliği de garanti edilebilecek. Habere göre, bu önerinin uygulamaya konulması için ABD Dışişleri Bakanı Hıllary Clinton'un, BM ve ARAP Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ı, Suriye Temas Grubu planından vazgeçirmesi gerekiyor. Bunun yerine Clinton, Annan'ı Suriye'de iktidar devri için Yemen modelini gözeten bu konferansın düzenlenmesi için iknaya çalışacak.

HAMAS'ın önde gelen isimlerinden Kemal Hüsni Ganace, 27 Haziran gecesi kimliği bilinmeyen kişilerce Suriye'nin başkenti Şam'daki evinde öldürüldü. AP Haber Ajansı'na konuşan HAMAS yetkilileri ise Ganace'nin bedninde işkence izleri olduğunu söyledi. Öte yandan konu ile ilgili İsrail ordu radyosunda konuşan Savunma Bakanı Ehud Barak, "o bir aziz değildi ve ben bu  konu hakkında yorum yapmak istemiyorum" dedi.

İngiliz The Guardian gazetesi, Türkiye'nin, Suriyeli muhaliflere silah sevkıyatının koordine edilmesi için İstanbul'da bir komuta merkezi kurulmasına izin verdiğini öne sürdü. Guardian, ismi açıklanmayan üç Arap ülkesindeki kaynaklara dayandırdığı haberinde, söz konusu merkezde çoğu Suriye vatandaşı 22 kişinin görev yapacağını bildirdi. Gazete, bir muhabirinin bu ay içinde Türkiye sınırında silah transferine şahit olduğunu da iddia etti. Muhabirin iddiasına göre, kıyafetlerinden Arap olduğu tahmin edilen beş kişi, Türkiye sınırındaki Suriye köyü Altima'daki bir polis karakoluna gelerek, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinden gelen yaklaşık 50 koli tüfek ve mühimmatın yanı sıra tıbbi malzeme alarak ayrıldı.

TRT Türk'ün 18 Haziran tarihli haberine göre, Kıbrıs Rum Kesimi'ne resmi ziyarette bulunan Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El-Arabi, Suriye'deki BM gözlemci heyetinin yetkisinin, çatışmaları durduramadığı için değiştirilmesi gerektiğini de söyledi. Suriye'ye konuşlandırılacak bir gücün çatışmalara girmek değil, barışı korumakla görevlendirilmesi gerektiğini belirten El-Arabi, Rusya ve ABD'den de Suriye'deki şiddeti sona erdirecek yollar konusunda ortak zemin bulmasını talep etti.

El Arabiya'nın 10 Haziran tarihli haberine göre Cezayir, Suudi Arabistan ve Pakistan kökenli "düzinelerce mücahit" Türkiye sınırı üzerinden Özgür Suriye Ordusu'na katılmak için Suriye'ye sızdı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Brookings Institute adlı düşünce kuruluşunda 12 Haziran günü yaptığı konuşmada, Rusya'yı Suriye'ye saldırı helikopterleri sağlamakla suçladı. Bakan Rusya'nın sattığını iddia ettiği helikopterlerin tip ve sayısı ile ilgili ayrıntı vermedi. Suriye Hava Kuvvetleri hizmetinde yaklaşık 35 adet Mi-35 Hind saldırı ve bir kısmı roket ve makinalı tüfeklerle donatılmış 100 civarında Mi-8 / Mi-17 Hip genel maksat helikopteri bulunuyor.[6]

Rus Vedomosti gazetesinin haberine göre S-300 hava savunma füzelerinin üreticisi Rus Almaz Antey şirketi, Suriye'nin bu sistemler için verdiği siparişin sevkiyatını durdurdu. Habere göre şirketin kararında "yukarıdan gelen bir emir" etkili oldu. Haberde, Suriye ile yapılan USD105 milyon tutarındaki sözleşmeye göre, Rusya S-300 füzelerinin sevkiyatını Şam'a 2012 ve 2013 yıllarında gerçekleştirecekti.

Sabah gazetesinin 29 Haziran tarihli haberine göre, Milli İstihbarat Teşkilatı, Suriye askerlerinin yaklaşık üçte birinin ordudan kaçıp kısmen Türkiye’de bulunan isyancı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafına geçtiğini rapor etti. Milli Güvenlik Kurulu toplantısı için hazırlanan raporda, 300 bin askerlik Suriye ordusunun yaklaşık 100 bin askerinin ÖSO’nun yanında yer aldığı belirtildi. Habere göre rapor, Suriye topraklarının 60% kadarının muhalefetin kontrolü altında bulunduğunu kaydediyor.

Suriye'de yönetime karşı ayaklanan isyancılar, hükümet birliklerine karşı giderek artan oranda el yapımı patlayıcı ve  tuzak sistemleri kullanıyorlar. Bu doğrultuda, uzaktan kumandalı patlayıcı sistemlerin kullanılmaya başlandığı görüldü. İsyancılar tarafından internete yüklenen bir fotografta, bir çocuk arabası şasisi üzerine monte edilmiş ve elektrik motoru ile donatılmış bir uzaktan kumandalı patlayıcı sistem görülüyor.

Suriye'nin başkenti Şam'daki Adalet Sarayı'na 29 Haziran günü bombalı saldırı düzenlendi. Devlet televizyonu, saldırının Merce bölgesindeki Meraed Adalet Sarayı'na düzenlendiğini duyurdu. Ölen veya yaralanan olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

Jane's International Defence Review'in 26 Haziran tarihli haberine göre Suriye, karadan karaya füze programında Kuzey Kore'den büyük ölçüde yardım alıyor. Haberin adı açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı iddialarına göre Kuzey Koreli Tangun Trading Corporation firmasından uzman mühendisler, Suriye'nin Bilimsel Çalışmalar ve Araştırma Merkezi kurumunun yürüttüğü "Proje 99" adlı projeye destek vermek üzere Hama yakınlarındaki Cebel Taksis'deki tesislerde bulunuyorlar. Haber, söz konusu tesiste Scud D tipi uzun menzilli karadan karaya roket sisteminin ve manevra yapma kabiliyetine sahip başlık (Manoeuvring Re-entry Vehicle; MaRV) biriminin geliştirildiğini kaydediyor.


Ukrayna

Kyiv Post sitesinin 8 Haziran tarihli haberine göre Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç 8 Haziran günü, Ağustos 2010'dan bu yana görevde olan Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Serhiy Onisçenko'yu azlederek yerine Yuri Baydak'ı atadı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Ukrayna ve Tayland, BTR-3E1 8x8 zırhlı personel taşıyıcı aracın ortak üretimi konusunda görüşüyor. Paris'te düzenlenen Tayland Ukrayna'ya 2008 yılında 220 adet BTR-3E1 zırhlı personel taşıyıcı araç ile 2011 yılında 49 adet T-84 Oplot ana muharebe tankı siparişi vermişti. Ukrayna bu ülkeye ayrıca BTR-4 zırhlı personel taşıyıcı, Skif tanksavar güdümlü füze sistemi ve Giurza devriye botu teklif ediyor.


Yunanistan

Yunanista’da 17 Haziran tarihinde ikinci kez yapılan genel seçimlerden koalisyon hükümeti çıktı. Sandıktan Yunanistan'ın Euro bölgesinde kalmasını savunan merkez sağdaki muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi birinci çıktı. İkinci sırayı kurtarma planına tepkisini sert şekilde dile getiren radikal sol koalisyon Syriza, üçüncü sırayı da seçmenin krizden dolayı cezalandırdığı Sosyalist PASOK aldı. Hükümeti kurma görevi alan Antonis Samaras, PASOK ve demokratik sol DIMAR partisi ile birlikte koalisyon hükümeti kurdu.[7]  [8]

Yunanistan'da 17 Haziran seçimlerinden sonra kurulan Yeni Demokrasi, PASOK ve DIMAR koalisyon hükümetinin Savunma Bakanı olarak Panos Panagiotopoulos atandı. Panagiotopoulos'un yardımcıları olarak ise Kara Kuvvetleri Başmüfettişi Panagiotis Karambelas ve Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Amiral Demetrios Elefsiniotis atandılar.

Yunanistan'da, yeni kurulan hükümetin maliye bakanlığı görevine getirilen ancak rahatsızlığı nedeniyle yemin edemeyen Vasilis Rapanos, istifa etti.


[1] Hazar Havzası’ndaki güç çatışmaları ile ilgili bir değerlendirme yazısı için bkz: “Bölge Siyasetine Yön Veren Coğrafya: Hazar Havzası”: http://politikaakademisi.org/?p=1164
[2] Irak’taki siyasi krize ilişkin bir analiz için bkz: “Irak’ta İmza Krizi ve Maliki’nin Durumu”: http://www.orsam.org.tr/tr/yazigoster.aspx?ID=3546
[3] Mısır seçimleri ile ilgili bir analiz için bkz: “Kahire'de Isınan Siyasi Atmosfer ve Seçim Denklemleri”: http://www.orsam.org.tr/tr/yazigoster.aspx?ID=3553
[4] Konu ile ilgili değerlendirme için bkz: “Doğu Akdeniz'de Yeni Kriz: Suriye Türk Jetini Düşürdü”: http://www.siyahgribeyaz.com/2012/06/dogu-akdenizde-yeni-kriz-suriye-turk.html
[5] Rusya’nın Suriye’ye müdahale olasılığını değerlendiren bir makale için bkz: “Rus Ordusu, Suriye’ye Müdahale Yapmaya mı Hazırlanıyor?”: http://www.orsam.org.tr/tr/yazigoster.aspx?ID=3558

[7] Seçim ve sonuçları ile ilgili ayrıntılı bilgi için bkz: http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_legislative_election,_May_2012
[8] Yunanistan seçimleri ile ilgili bir değerlendirme için bkz: "Yunanistan’ın Seçimi: Dengesizlik Dengesi": http://www.usak.org.tr/haber.asp?id=1689

Hiç yorum yok: