01/06/2012

Dört Deniz Bülteni - Mayıs 2012



Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz ve Gökdeniz havzasında savunma ve güvenlik gündemi
[PDF]

Azerbaycan

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 57. Eurovision Şarkı Yarışması'na yönelik, başkentin çeşitli bölgelerinde ve yarışmanın yapıldığı Crystall Hall'da çeşitli terör eylemleri yapmayı planlayan örgütün çökertildiği iddia edildi. Azerbaycan Ulusal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Dağıstan'da silahlı eğitim almış kişilerin önderliğinde eylem yapma hazırlığında olan 40 örgüt üyesinin yakalandığı ve güvenlik güçlerine silahlı direniş gösteren birkaç teröristin etkisiz hale getirildiği ileri sürüldü.

Hürriyet gazetesinin 25 Mayıs tarihli haberine göre Azerbaycan, Rusya’nın NATO’ya “İran izlenecekse oradan izlensin” dediği Gabala Radar İstasyonu’nun yıllık kirasını 40 kat artırdı. Rus ordusunun üst düzey isimlerinden Korgerenal Nikolay Rodinov, İnterfax ajansına yaptığı açıklamada Azerbaycan’ın yıllık 7 milyon dolar olan kira bedelini 300 milyon dolara çıkardığını ve bunun “kabul edilemez” olduğunu söyledi. Korgeneral Rodinov, Sovyetler Birliği döneminde inşa edilen erken uyarı radar istasyonunun Rusya’nın hava savunma sisteminin önemli bir parçası olduğunu ancak Azerbaycan’ın kararında ısrarcı olması halinde aralık ayından sonra üssün boşaltılacağını kaydetti.

Timeturk haber sitesinin 4 Mayıs tarihli haberine göre Azerbaycan Devlet Başkanlığı Birimi Dış Politika Bölümü Başkanı Nevruz Memmedov, Ermenistan ile savaş ve Karabağ'ın geri kazanılması sürecinde yeterli destek almaması durumunda dış politika önceliklerinin değişeceğini ifade etti. Ülkesinin diğer ittifak üyesi ülkelerden üyelik teklifi aldığını belirten Memmedov, önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde bu konunun tekrar gündeme taşınabileceğinin altını çizdi. Azerbaycan'ın batı ülkeleri ile kader birliğine rıza gösteren tek Müslüman laik ülke olduğunu iddia eden Memmodov, NATO'nun Afganistan merkezlerine taşınan yüklerin yüzde 35'nin ülkesinin üzerinden götürüldüğüne dair hatırlatmada bulundu. Memmedov ayrıca, İsrail ile yapılan 1,6 milyar dolar değerindeki silah anlaşmasının da gizli tutulması gerektiğini ancak Tel-Aviv yönetiminin gizlilik anlaşmasını ihlal ettiğini iddia etti.

Ukrayna’nın askeri sitesi mil.in.ua’da yer alan habere göre Doneçk savunma fabrikası “Topaz” ile Azerbaycan arasında silah satışına dair anlaşma imzalandı. İddialara göre anlaşma kapsamında, Kolçuga ELINT / SIGINT sisteminin tedariği bulunuyor.[1]

Cihan Haber Ajansı'nın 2 Mayıs tarihli haberine göre, Azarbaycan Savunma Bakanlığı, halihazırda 29 ülke ile askeri amaçlı çeşitli anlaşmaların mevcut bulunduğunu, önümüzdeki dönemde 27 ülke ile daha askeri anlaşmaların imzalanacağını bildirdi.


Bulgaristan

FOCUS Haber Ajansı'nın 10 Mayıs tarihli haberine göre Makedonya Savunma Bakanı Fatmir Bisami, 10 Mayıs günü Bulgaristan'a resmî bir ziyaret gerçekleştirdi. Beraberindeki üst rütbeli heyet ile birlikte, Bulgar mevkidaşı Anyu Angelov ile görüşen Makedon Bakan'ın gündeminde, Bulgaristan ile ikili askeri ilişkilerin geliştirilmesi bulunuyordu.

Bulgaristan'da 22 Mayıs günü 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü başkent Sofya'nın 30 kilometre doğusundaki Pernik şehri yakınlarında olan depremde maddi hasar meydana geldi.


Ermenistan

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Aşot Hovakimyan ile ABD'nin Erivan Büyükelçisi John Heffern, iki ülke arasında "Sınır Güvenliği ve Kitlesel İmha Silahlarının Yayılmasının Önlenmesi" konusunda işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşma, yasa dışı ve kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi, bu alanda görev yapan ABD'li teknik uzmanların Ermenistan'da görev alarak eleman yetiştirmesini öngörüyor.

Ermeni News.am haber ajansının 1 Mayıs tarihli haberine göre, Ermenistan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan ordusuna ait unsurların sınır ihlali gerçekleştirdiği ve ihlalden önce bölgede İHA uçuşlarının gerçekleştiğini iddia etti. Ermeni Savunma Bakanlığı, 2012 başından bu yana Azerbaycan'ın yaklaşık 4,600 kere ateşkes ihlali gerçekleştirdiğini ve askeri mevzilerden yerleşim alanlarına ateş açıldığını iddia ediyor.

Ermeni haber ajansı News.am'nin 9 Mayıs tarihli haberine göre, Dağlık Karabağ Cumhuriyetinin başkenti Stepanakert’te, Şuşi’nin Kurtuluşu ve DKC Savunma Ordusunun Tesisinin 20. Yıldönümleri yanısıra Büyük Anayurt Savaşı Zaferinin 67. Yıldönümü vesilesiyle askeri tören alayı düzenlendi. Geçit töreninde, Ermeni üretimi insansız hava araçları (İHA) sergilendi. Söz konusu İHA'lar, ilk kez 21 Eylül 2011 tarihinde gerçekleştirilen Ermenistan Cumhuriyet Bayramı'nda, Erivan’daki askeri geçit töreninde sergilenmişti.


Gürcistan

Tiflis'te 26 Mayıs günü düzenlenen yerel endüstri gününde, Alman Heckler & Koch HK416 tüfeğinden türetilen ve G-5 adı verilen bir piyade tüfeği sergilendi. 5.56mm x 45 mühimmat kullanan G-5'in 500 - 600m etkili menzile ve 700 - 950 mermi/dakika atış süratine sahip olduğu bilgisi verildi. Tüfeğin üretimine Heckler & Koch lisansı ile Gürcistan Askeri Bilimsel Teknik Merkezi'nde devam edilmekte.


Irak

Irak'ta, Bölgesel Kürt Yönetimi ile merkezî hükümet arasındaki kriz, Mayıs ayında tırmanışa geçti. Doğan Haber Ajansı'nın 16 Mayıs tarihli haberine göre, Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Irak Başbakanı Nuri Maliki'nin içindeki saklı kini açıkça ortaya koyduğunu, Irak'ın bütünlüğüne sahip çıkıyormuş gibi konuşurken herkesi suçlayan ifadeler kullandığı, bu durumda ellerinde bulunan kendisi ile ilgili belgeleri açıklamak zorunda kalacaklarını söyledi. Irak Başbakanı Nuri El Maliki ise, NRT kanalında, "Sanki Kürdistan Irak'a değil, Irak Kürdistan'a bağlı" derken Bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani'yi kast ederek "O adam" dedi. Başbakan Maliki, Kuzey Irak'taki Kürt bölgesini koruyan Peşmergeler için ayrılan bütçenin bölgeye ayrılan yüzde 17'lik dilimin içinde olduğunu, bunlar için ayrı para istenmesinin anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Başbakan Maliki, Irak hükümeti kurulurken Barzani'ye Irak Kürdistan Demokrat Partisi ile Kürdistan Yurtsever Birliği'ne Muhalif Değişim Grubu'na (Goran) bakanlık verilmesi için yaptığı teklif üzerine çok sert karşılık gördüğünü söyledi. Başbakan, Kerkük'ün Irak'ın bir parçası olduğunu anlatırken, "Hiç kimse Kerkük; Kürtler'in, Araplar'ın veya Türkmenlerin'dir diyemez" dedi.

Ayrıca Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Iraklı siyasi taraflar arasındaki ilişkilerdeki gerginliğin tehlikeli boyutlara ulaştığını ve bu tehlikenin gittikçe artmaya başladığını bildirdi. Talabani, Irak İslam Yüksek Konseyi eski Başkanı Muhammed Bakır El Hekim'in ölümünün 9. yıl dönümü münasebetiyle Bağdat'ta düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, ülkedeki siyasi taraflar ve hükümet ortakları arasındaki ilişkilerde gerginliğin tehlikeli seviyeye ulaştığını ve bu tehlikenin gittikçe arttığını, bu durumun ülke ekonomisini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile Türkiye arasında imzalanan akaryakıt anlaşmasına sert tepki gösterdi. Hükümet, Barzani yönetimine, "Türkiye ile yapılan akaryakıt anlaşmalarında Bağdat yönetiminin onayını almanız şart" uyarısı yaptı. Öte yandan Maliki'nin danışmanı Ali El Musavi, Bölgesel Kürt Yönetimi'nin tek taraflı anlaşmalar imzalamaya hakkı olmadığını ve ihracatın devlete ait boru hatlarından yapılması gerektiğini söyledi.

Habertürk gazetesinin 23 Mayıs tarihli haberine göre, ABD, Irak'a 12 adet Scan Eagle tipi İHA sistemi satmaya hazırlanıyor. Sistemler Irak’ın güneyindeki petrol yükleme tesislerinin izlenmesi amacıyla kullanılacak. Scan Eagle'ların Irak Deniz Kuvvetleri tarafından denizde kullanılması için de eğitim sağlanacak. Sistemlerin teslimatının sene sonunda tamamlanması bekleniyor.

Intelligence Online sitesinin 664 sayılı bülteninde yer alan "Brzani and Erdogan v Maliki" başlıklı habere göre, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Peşmerge güçleri, Nisan - Mayıs ayı boyunca PKK'nın Kuzey Irak'taki yapılnamasına yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. Saldırıların, Nisan ayında gerçekleşen Kerkük - Yumurtalık petrol boru hattına düzenlenen bombalamalara karşılık niteliği taşıdığı yorumu yapılan haberde, Peşmerge güçlerinin saldırılarının, itirafçı olarak saf değiştiren Aziz Veysi adlı eski PKK militanının sevk ve idaresi sayesinde son derece etkili olduğu ifade edildi.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Başbakanı Neçirvan Barzani, Ankara'ya resmî bir ziyarette bulundu. Barzani ziyaretinde, Türkiye ile yakınlaşmanın önemine vurgu yaptı, "Bağdat'taki bazı yetkililerden farklı olarak, biz enerjiyi karşı güç ve intikam aracı olarak görmüyoruz. Kaynaklarımız bize göre tüm Irak'a fayda sağlamalı" şeklinde konuştu.


İran

CNN Türk'ün 29 Mayıs tarihli haberine göre, merkezi Rusya'da bulunan bir internet güvenlik şirketi, İran ve bazı Ortadoğu ülkelerine virüs saldırısı yapıldığını bildirdi. İran'ın nükleer programını nükleer tehdit olarak gören İsrail Başbakan Yardımcısı Moshe Yaalon'un virüsün İsrail'den gelmiş olabileceğine dair açıklamaları, spekülasyonlara neden oldu. Yaalon, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, "İran'ı her kim ciddi tehdit olarak görüyorsa, bu durumu önlemek için bunun gibi birçok önlem alabilir. İsrail, yüksek teknoloji ile donanmış, her türlü fırsattan faydalanabilecek donanıma sahip bir ülkedir ve bundan gurur duyuyoruz" dedi. Artivirüs programı yazılımı üreten bir şirketin verdiği bilgiye göre, "yeni keşfedilen zararlı programların karmaşıklığı ve işlevselliği, bugüne kadar bilinen tüm diğer siber tehditlerden daha fazla."[2]

BBC'nin 16 Mayıs tarihli haberine göre İran ile Bahreyn arasındaki gerginlik, İran'ın ülkedeki muhalifleri Bahreyn ile Suudi Arabistan'ın birleşmesi teklifini protesto etmeye davet etmesinin ardından şiddetlendi. Bahreyn Dışişleri Bakanlığı ise İran'ın başkent Manama'daki temsilcisini çağırarak protesto etti. Bakanlık, İran'ın teklifini ''Bahreyn'in egemenlik haklarına yapılmış bir saldırı'' olarak tanımladı. Öte yandan İran resmi haber ajansı IRNA'ya konuşan İran Parlamento sözcüsü Ali Larijani, ''Bahreyn bir ülke ile birleşecekse bu İran olmalı, Suudi Arabistan değil'' dedi. İran'da devlet destekli propaganda gösterileri düzenleyen İslami Propagasyon Koordinasyon Konseyi halkı Cuma namazının ardından Bahreyn ile Suudi Arabistan'ın birleşmesi ile ilgili teklifi protesto etmeye çağırdı.

İran'ın Fars Haber Ajansı'nın 8 Mayıs tarihli haberine göre, Rusya İran'ın S-300 hava savunma sistemi için ödemiş olduğu parayı iade etti. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mehman Parast'a dayandırılan habere göre iptal edilen sözleşmeye ilişkin yapılmış olunan anapara ve faiz ödemeleri, sözleşme hükümleri doğrultusunda İran'a iade edildi. S-300 uzun menzilli hava savunma sisteminin satışı, İran'a Birleşmiş Milletler ambargosu kararının çıkartılmasının ardından Rusya tarafından tek taraflı olarak Haziran 2010'da iptal edilmişti.

İran Press TV'nin 29 Mayıs tarihli haberine göre İran Deniz Kuvvetleri, hizmetindeki Proje 877EKM Kilo sınıfı üç denizaltıdan birini, kendi imkânları ile kapsamlı bir modernizasyona tabi tutarak tekrar hizmete soktu. Modernizasyonun 3.5 sene sürdüğü belirtilirken kapsamı hakkında ayrıntı verilmedi.

İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Ali Fedavi, İran'ın dünyadaki seyir halinde güdümlü füze ateşleyebilen yüksek süratli hücumbot üretme kabiliyetine sahip tek ülke olduğunu iddia etti. Mehr Haber Ajansı'nın haberine göre, Tahran'ın Şerif Üniversitesi'nde 13 Mayıs günü düzenlenen Ulusal Süratli Bot Konferansı'nın açılışında konuşan Fedavi, ülkesinin 20,000'den fazla yüksek süratli bota sahip olduğunu, bu botların füze fırlatma kabiliyetinin İran ile ABD arasındaki bir çatışmada belirleyici rol oynayacağını ifade etti.

Fars Haber Ajansı'nın 16 Mayıs tarihli haberine göre, İran'da Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Sekreteri Muhsin Rızai, ülkesinin sahip olduğu füzelerin menzilinin iki ya da üç bin kilometreden fazla olduğunun ilan edilmesi halinde, bundan kuşku duyulmaması gerektiğini söyledi. Rızai, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde verdiği konferansta, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleriyle Almanya'dan oluşan "5 artı 1" ülkeleriyle yakında yapacakları müzakerelere ilişkin ise "5 artı 1 ile müzakere, gücümüzü gösteriyor. Bir tarafta tüm dünya diğer tarafta da biz oturuyoruz" dedi. İran'ın savunma sanayindeki gelişmesine de değinen Rızai, "İran'ın sahip olduğu füzelerin menzilinin 2 ya da 3 bin kilometreyi aştığı ilan edilirse, bundan kuşku duymamalıyız" diye konuştu.

İran Kara Kuvvetleri ve Devrim Muhafızları'na bağlı birlikler 14 - 16 Mayıs tarihleri arasında, "Cafer Tayyar" adlı geniş ölçekli bir tatbikat düzenlediler. Horasan şehri yakınlarında düzenlenen tatbikatta, nükleer tesislere karşı muhtemel saldırıların önlenmesi ve savuşturulmasına ilişkin taktik ve tekniklerin denendiği duyuruldu.

Fars Haber Ajansı'na konuşan İran Kara Kuvvetleri 2. Komutanı Tuğgeneral Kiumars Heydari, ülkesinin, AH-1 Cobra helikopterlerinin yerli bir türevinin üretimine başladığını ve yakında kamuoyuna göstereceğini söyledi. Heydari, helikoperin tasarım ve üretim süreçlerinin tamamlandığını, kabiliyet bazında AH-64 Apache'den daha iyi olduğunu söyledi. İran daha önce, Panha 2091, Şabaviz 209-1, Tufan ve HESA P4 adları ile modernize edilmiş Cobra helikopterlerini kamuoyuna göstermişti.

ABD'li Washington Post gazetesi, Hizbullah ya da İran merkezli bir örgütün, Türkiye de dahil 7 ülkede yabancı diplomatlara yönelik saldırı planları yaptığını yazdı.  Haberde, 2011 kasımında Azerbaycan'ın Amerikan Büyükelçiliği çalışanlarına yönelik bir suikast planı ve o planın nasıl ortaya çıkarıldığı detaylı olarak anlatılıyor. Makaleye göre plan, Balagardash Daşdev isimli bir Azerbaycan vatandaşına gönderilen elektronik mesajların ele geçirilmesiyle ortaya çıktı.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Feridun Abbasi Devani, elektrik üretimi için yapılacak yeni santralin 1000 megavat üretim gücünde olacağını açıkladı. Yeni santralin ülkenin güneyindeki Buşehr kentinde, var olan tek nükleer santralin yanında, inşa edileceğini belirten İranlı yetkili, İran’ın santral yapımında yeterli birikime sahip olmadığından yabancı ülkelerin yardımına ihtiyaç duyduklarını kaydetti.


İsrail

İsrail’e ait bir uçağın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hava sahasını işgal etmesi iki ülke arasında bir kez daha gerginliğe neden oldu. Olaya tepki gösteren Ankara, hava ihlaliyle ilgili İsrail ’den izahat istedi. Genelkurmay Başkanlığı, 16 Mayıs günü yaptığı açıklamada, 14 Mayıs günü İsrail ’e ait bir uçağın 11.05 -12.49 saatleri arasında KKTC hava sahasını 5 kez ihlal ettiğini duyurdu. Açıklamaya göre hava kontrol merkezi ihlalleri tespit edip, Savaş Komuta Merkezi’ne bildirdi. Savaş Komuta Merkezi, bu gelişme üzerine “hakiki alarm” vererek İncirlik’te konuşlanan Türk Hava Kuvvetleri’ne ait iki F-16'ya derhal havalanmaları emrini verdi. Türk uçakları, çift koldan İsrail uçağına doğru yönelip, KKTC hava sahasından çıkardı.

Öte yandan Rum Mahi gazetesi, Kuzey Kıbrıs hava sahasının 14 Mayıs'ta bir adet F-15 tipi İsrail uçağı tarafından ihlal edildiğinin açıklanmasına karşın, Yunan kaynakları tarafından ihlal sırasında iki savaş uçağı olduğunun bildirildiğini yazdı. Gazete, uçakların tiplerinin de İsrail yapımı Python mermileriyle donatılmış F-16 Sufa olduğuna dikkati çekti. Gazete, Yunan Milli Savunma Bakanlığı'nın elindeki bilgilerin, "Türk F-16'ları ile İsrail savaş uçakları arasında bir elektronik savaş yaşandığı, ardından her iki tarafın da bölgeden uzaklaştığı" bilgilerini doğruladığını aktardı.

İsrail'de yayın yapan Channel 10 televizyonu, Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın Tel Aviv ile 2008’deki Dökme Kurşun operasyonundan beri bozuk olan ve Mavi Marmara katliamı ile dibe vuran ilişkileri yeniden canlandırmak üzere İsrail Başbakanı Netanyahu'ya özel temsilci gönderdiğini öne sürdü. Kanalın iddiasına göre, Başbakan Erdoğan’ın temsilcisi, ikili ilişkileri normalleştirmek üzere Mayıs ayı boyunca İsrail’de görüşmelerde bulundu.

Vatan gazetesinin Anadolu Ajansı'na dayandırdığı 11 Mayıs tarihli haberine göre, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İsrail'in Chicago'da gerçekleştirlecek NATO zirvesine davet edilmesinin "Türkiye tarafından engellendiği" yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Rasmussen, "Kimse İsrail'in zirveye davetini bloke etmedi, çünkü böyle bir konu gündeme gelmedi" ifadesini kullandı. Genel Sekreter, onurlandırılmak için NATO zirvesine devlet ve hükümet başkanları seviyesinde davet edilen 13 ortak ülke arasında Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Fas'ın, Asya ve Pasifik bölgesinden Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın, Avrupa'dan İsveç, Finlandiya, İsviçre ve Avusturya ile Gürcistan'ın bulunduğunu dile getirdi.

Jane's Defence Weekly'nin 17 Mayıs tarihli haberine göre İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait Heron TP Eitan tipi yüksek irtifa - uzun menzilli İHA sistemlerinin uçuş yasağı halen devam ediyor. 29 Ocak'ta uçuş denemeleri sırasında gerçekleşen bir kırım sonucu tüm Eitan'lar uçuş hattından çekilmiş, kapsamlı bir inceleme başlatılmıştı. Uçağın üreticisi IAI tarafından başlatılan teknik soruşturma henüz sonuçlanmış değil.

İsrail, Elbit yapımı Skylark 1 tipi elden fırlatılan mini İHA sistemlerinin uçuşunu, hava yastıklı güvenli iniş sistemlerindeki bir arıza nedeniyle Mayıs ayı sonu itibariyle durdurdu.

İsrailli Aeronautics firması, Finlandiya'dan USD31,000,000 bedelli bir Orbiter İHA sistemi siparişi aldı. 30 - 45 adet Orbiter'ı kapsayan sipariş kapsamında yedek parça, lojistik destek, eğitim ve aynı zamanda söz konusu sistemler için bakım merkezi kurulması yer alıyor.

BloombergHT'nin 17 Mayıs tarihli haberine göre, ABD'nin İsrail Büyükelçisi Dan Shapiro, ABD'nin, askeri bir nükleer güç haline dönüşmesini önlemek için gerekirse Tahran'a saldırma planlarının hazır olduğunu söyledi. Büyükelçi, İsrail Barosu Birliği'ne yaptığı konuşmada, ABD'nin, diplomatik ve ekonomik yaptırımların, İran'ı tartışmalı nükleer programından vazgeçmeye zorlamasını umduğunu belirterek, ülkesinin, askeri güce başvurmayı tercih etmediğini kaydetti. Shapiro, öte yandan ''bunun, askeri güç kullanma seçeneğinin sadece uygulanabilir değil, aynı zamanda hazır olduğunu, hazır olmasını temin etmek için gerekli planlamanın yapıldığını'' söyledi.


Kıbrıs

Sabah Gazetesi'nden Ceyda Karaarslan'ın 11 Mayıs tarihli haberine göre, Türk Milli Güvenlik Kurulu, Doğu Akdeniz'e yönelik bir dizi eylem planını uygulamaya sokma kararı aldı. Buna göre, Ceyhan merkezli "Akdeniz Kalkanı" daha etkin hale getirilecek. Bu çerçevede Akdeniz'deki bazı deniz üslerinde genişleme ve modernizasyon çalışmaları yapılacak. Ayrıca TSK'nın önemli projelerinden olan ve Ege Denizi'nde uygulanan Uzun Ufuk Projesi'nin Doğu Akdeniz'e kadar genişlemesine yönelik çalışmalara hız verilmesi benimsendi. İlaveten, Türkiye ile KKTC arasındaki bölgede derin deniz petrol ve doğalgaz araması anlaşmalarının imzalanması ve Rumların hak iddia ettiği parsellerde Türkiye'nin sismik arama yaparak boy göstermesi kararlaştırıldı. Akdeniz Kalkanı harekâtının da Doğu Akdeniz'i de aşacak bir şekilde genişletilmesine karar verildi. Akdeniz Kalkanı'nda görev yapan firkateyn sayısı 2'den 4'e, hücumbot sayısı 3'den 5'e ve sahil güvenlik gemisi sayısı da 1'den 3'e çıkarıldı. Akdeniz Kalkanı'na Hava Kuvvetleri Komutanlığı unsurları da destek verecek.[3]

Rum Simerini gazetesi, Kıbrıs'ta hem Yunan hem Rum çift uyruklu olan kişilerin, ilgili yasa gereği askere çağrılması konusunun Rum Meclisi Eğitim Komitesi toplantısında ele alındığını yazdı. Gazete, çift uyruklu Yunan gençlerin, Yunanistan’daki yüksek öğrenim sınavlarına katılmaya hazırlanırken, RMMO’da askerliğe çağrıldıkları şeklinde şikayetlerde bulunduklarını belirtti.

Kıbrıs Postası'nın 13 Mayıs tarihli haberine göre Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) mensubu ve ELAM (Ulusal Halk Cephesi) yetkilisi olan bir kişinin, ELAM yetkili ve üyelerine yasadışı silah kullanma eğitimi verdiği ortaya çıktı. Habere göre, Rum Haravgi gazetesinin, “Silah Kullanımında Yasadışı Olarak ELAM’cıları Eğitiyordu... Ordu Yetkilisi Tutuklandı ve RMMO Başkomutanlığınca Sorgulanıyor” başlıklarıyla manşetten verdiği haberinde, ordu yetkilisinin, sistemli olarak yasadışı bir şekilde ELAM yetkili ve üyelerine silah kullanımı konusunda eğitim verdiğinin ortaya çıkmasının şok ve endişelere sebep olduğunu yazdı. ELAM’cıların, bu yetkiliyle birlikte, ellerinde gerekli belgeleri olmadan, atış alanına gittiğini kaydeden gazete, ELAM’cı olduğu görülen yetkilinin, atış alanında, ELAM’cıyı eğitirken suçüstü yakalandığını belirtti. RMMO Başkomutanlığının (YEEF) talimatı üzerine yetkilinin,  Cuma akşam saatlerinde Lefkoşa Rum kesiminde bir kışlada tutuklandığını ve sorgulandığını, YEEF’in olayla ilgili soruşturmasının devam ettiğini yazan gazete, elde ettiği bilgilere göre tankçı teğmeni derecesine sahip olan bahse konu yetkilinin, kalın bir suç dosyasının olduğunu; görülmesi için mahkemede askıda olan çeşitli suçlardan dolayı Polis tarafından tekrar tekrar tutuklandığını aktardı. Haberde ayrıca bu gelişme üzerine, ELAM’ın Güney Kıbrıs’taki faaliyetinin, faşist ve yasadışı hareketleri benimseyen ya da onlara karşı cephe açmak istemeyen bazı kişilerin iddia ettiğinin aksine o kadar da tehlikesiz olmadığına dikkat çekildi. Gazete Yunanistan’daki Altın Şafak’ın yükselişinin, yasadışı ve gizli bir şekilde silah kullanma eğitimi verilen bu tür örgütlerin “sökülmesinin” gerekliliğini zorunlu olarak gündeme getirdiğine de işaret etti.

Rum Alithia gazetesinin haberine göre, bir grup Libyalı asker, bir dizi seminere katılmak ve RMMO’dan temel eğitim almak için Güney Kıbrıs’a gidecek. Libyalı askerlerin Güney Kıbrıs ziyaretinin, Libya devletinin 2011 yılında yaşanan iç savaşın ardından yeniden yapılanması hedefine sahip bir AB programı çerçevesinde olduğunu yazan gazete, silahlı kuvvetlerin bu çerçevede yeniden yapılanmasının belirleyici öneme sahip olduğunu kaydetti. Haberde, Avrupalı devletlerin her birinin bu eğitimin bir parçasını üstlendiği ve çok az sayıda Libyalı askerin Rum tarafında eğitim göreceği ifade edildi.

Kathimerini gazetesinin “İsrail İle Savunma Dogması Yok... İşbirliği Stratejik” başlığı ile aktardığı habere göre, Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, Güney Kıbrıs ile İsrail arasında bir savunma ittifakı düzenlenmesine ilişkin bir çabanın olmadığını belirtti. Habere göre Markulli, İsrail’in stratejik derinliği için batıya baktığından bahsederken, Güney Kıbrıs ile İsrail arasında savunma ittifakın hazırlanması yönünde çabaların yürütülmekte olduğunu ima etmek istemediğini vurguladı. Markulli devamında, “Gerçekte olan şey, İsrail’de, dost ülkelere yönelik tek kesin geçidin batıda bulunduğuna dair artan bir hissin olmasıdır, diğer bir deyişle (Güney) Kıbrıs üzerinden geri kalan Avrupa’ya doğru ve bu nedenle bu geçidin açık kalması gerekecektir” dedi.

Öte yandan NTVMSNBC'nin 21 Mayıs tarihli haberine göre, GKRY Sözcü Vekili Hsitos Hristofidis, İsrail ile Kıbrıs Rum kesimi arasında Rum savunma bakanının İsrail'i ziyareti sırasında imzalanan savunma işbirliği anlaşmasının dışında, "daha öte bir askeri işbirliği konusunda ileri hiç bir görüşme olmadığını" savundu. Hristofidis, İsrail'in, Kıbrıs Rum kesimi ile İsrail arasında döşenecek petrol boru hattı ile Rum tarafına inşa edilecek doğalgaz terminalinin güvenliğini sağlamak amacıyla Rum tarafına 20 bin komando yerleştirmek istediği iddiasını reddetti. Hristofidis "İsrail'le işbirliği konusunda var olan; Savunma Bakanı'nın İsrail ziyareti sırasında imzaladığı anlaşmadır. Bunun ötesinde bu nitelikte, yani daha ileri askeri işbirliği konusunda ileri hiç bir görüşme olmadı" dedi.

BRT'nin 10 Mayıs tarihli haberine göre Güney Kıbrıs’ta Mari Deniz Üssü patlamasına ilişkin dava kapsmında, GKRY eski Dışişleri Bakanı Kiprianu, eski Savunma Bakanı Papakostas ile eski Rum Milli Muhafız Ordusu Komutanı Çalikidis’in de aralarında bulunduğu 6 kişi sanık durumunda. Larnaka Mahkemesi, patlamayla ilgili davanın sanıklarından eski Rum Milli Muhafız Ordusu Komutanı hakkında Avrupa tutuklama emri çıkardı. Habere göre Rum basını, Avrupa tutukluluk emri talebinin Hukuk Dairesi tarafında yapıldığını ve bunun Yunanistan’da da uygulanması amacıyla, Rum Adalet Bakanlığı’nın gerekli prosedürü işlettiğini yazdı. Ancak eski komutanın GKRY yerine Yunanistan’da yargılanmak istediği kaydediliyor.


Lübnan

TRT Türk'ün 14 Mayıs tarihli haberine göre Lübnan'ın başkenti Beyrut’ta yaşanan güvenlik güçleriyle silahlı kişiler arasında 13 Mayıs gece yarısı silahlı çatışma çıktı. Bir apartman dairesinde saklanarak güvenlik güçleriyle çatışan 2 silahlı kişi öldürüldü, 2 kişi gözaltına alındı, 4 asker yaralandı. Beyrut'ta Mayıs ayının ilk haftasında da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yandaşı ve karşıtı Sünniler arasında çatışma çıkmış, 2 kişi ölmüştü. Takip eden günlerde ise, Trablus kentinde Sünnilerle Aleviler arasında yaşanan çatışmalarda da 10 kişi hayatını kaybetmişti. Lübnan'daki Esad yandaşlarıyla Esad karşıtları arasındaki çatışmaların ülkeyi yeni bir iç savaşa sürüklemesinden endişe duyuluyor.[4]


Mısır

El Arabiya gazetesinin haberine göre, yönetimdeki Yüksek Askeri Konsey'den yapılan açıklamada, olağanüstü halin 31 Mayıs itibari ile sona erdiği, ancak ordunun "anayasa deklarasyonu ve yasalar çerçevesinde ülkenin korunması yönündeki ulusal ve tarihi sorumluluğunu" sürdüreceği belirtildi. Mısır Parlamentosu, olağanüstü hali son olarak Mayıs 2010'da 2 yıllığına uzatmış ancak terör ve uyuşturucu suçlarıyla ilgili uygulamalara kısıtlama getirmişti.

Romanya

Jane's Defence Weekly'nin 30 Mayıs tarihli haberine göre, Romen Savunma Bakanı Cornel Dobritoiu, 29 Mayıs günü yaptığı açıklamada, ülkesinin Hollanda ve Portekiz'in ikinci el F-16 satış tekliflerini değerlendirdiğini belirtti. Bakan, Savunma Bakanlığı'ndan uzman bir heyetin her iki ülkeye giderek uçakların durumunu değerlendireceğini ve yapılacak teknik değerlendirme sonucu satın alım için maddi olanakların araştırılacağını ifade etti. Romanya'nın halihazırda hava kuvvetleri hizmetinde bulunan modernize edilmiş MiG-21 LanceR savaş uçakları, hizmet ömürlerinin sonuna gelmiş bulunuyor. ABD'ye ilaveten bu son tekliflerle birlikte seçenek sayısı üçe çıkmış görünüyor.


Rusya Federasyonu

Jane'd Defence Industry'nin 9 Mayıs tarihli haberine göre, göreve gelmesinden kısa süre sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin stratejik savunma ve dış politika alanlarındaki hareket tarzını şekillendirecek 11 farklı başkanlık emri yayınladı. Söz konusu belgeler kapsamında, Rusya, silahlı kuvvetlerinin 70% kadarlık bölümünü 2020 itibariyle yenilemeyi ve değiştirmeyi hedefliyor. Stratejik nükleer güçler, hava ve uzay savunma sistemleri, C3I altyapısı ve elektronik harp  kabiliyetine özel önem atfedilen siyasa kapsamında Rus Deniz Kuvvetleri'ne de Uzakdoğu ve Kutup bölgelerinde varlık göstermesi direktifi verilmiş durumda.

Eski Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, görevindeki son haftasında Rus Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesinde önemli değişiklikler yaptı. Buna göre Baltık Filosu Komutanı Koramiral Viktor Çirkov, Oramiral Vladimir Viysotski yerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na, Orgeneral Viktor Bondarev ise, Orgeneral Aleksandr Zelin yerine Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı. Zelin'in yeni görev yeri ise Savunma Bakan Yardımcılığı oldu. Ayrıca Orgeneral Vladimir Çirkin Karak Kuvvetleri Komutanlığı'na ve Orgeneral Aleksandr Postnikov-Streltsov da Genelkurmay 2. Başkanlığı'na getirildi.

Rusya, 23 Mayıs günü adı açıklanmayan bir stratejik balistik füze sisteminin denemesini gerçekleştirdi. Arhangelsk'teki Plesetsk Üssün'den ateşlenen füzenin R-36M (NATO kod adı SS-18 Satan) füzesinin bir türevi olabileceği değerlendirmeleri yapılıyor.

Habertürk gazetesinin 14 Mayıs tarihli haberine göre Rusya'nın Sverdlovsk bölgesindeki savunma sanayisinde çalışan önemli bir görevlinin, Bulava stratejik nükleer füzeleriyle ilgili sırları yabancı istihbarata sızdırdığı iddia edildi. Olayla ilgili olarak gözaltına alınan ve ismi açıklanmayan yetkilinin, Yekaterinburg Bölge Mahkemesi'ne çıkartılacağı belirtiliyor. İnterfaks ajansına bilgi veren güvenlik kaynakları, "Mahkeme duruşması belli nedenlere göre kapalı şekilde gerçekleştirilecek. Konu burada devlet sırrı içeren stratejik sistem alanlarındaki bilgilerle ilgili" dedi. Savcıların, casus olduğu iddia edilen zanlı hakkında yeterli kanıtları topladığını da anlatan kaynak, "Kendisi stratejik füze sistemlerinin hazırlanmasıyla ilgili faaliyet gösteren bilimsel üretim merkezinde çalışıyor" bilgisini verdi.

Izvestiya gazetesinin 5 Mayıs tarihli haberine göre yeni geliştirilen Tornado G tipi çok namlulu roket sistemi (ÇNRS) denemeleri ay sonu itibariyle tamamlanmış olacak. Astahan'daki Kapustin Yar'daki atış denemeleri devam eden Tornado G'nin 2020 itibariyle Grad 122mm, Uragan 220mm ve Smerç 300mm ÇNRS'lerin yerini alması planlanıyor. BAZ-6950 4x4 taktik tekerlekli araç üzerine monteli lançerden klasik, güdümlü ve kargo roket mühimmatı ateşlenebiliyor. Öte yandan atış denemelerinin tamamlanması beklenmeden ilk 20 adet sistem, Rusya'nın Güney Askeri Komutanlığı hizmetine girmiş durumda.

Rus Deniz Kuvvetleri'ne ait Smetlivi destroyeri, Doğu Akdeniz'deki görevini tamamlamasının ardından, İstanbul Boğazı'ndan 30 Mayıs günü geçiş yaparak üssüne döndü.[5]

Rus RIA Novosti haber ajansının 12 Mayıs tarihli haberine göre Rusya, İtalyan Oto Melara yapımı Centauro tekerlekli zırhlı muharebe aracını bir dizi teste tabi tutuyor. Firma tarafından yapılan açıklamaya göre Centauro'nun 105mm ve 125mm toplarla donatılmış iki türevi, Moskova yakınlarındaki bir tatbikat merkezine sevkedilmiş durumda ve bunları 120mm ve 30mm toplu iki araç daha takip edecek. Denemelerin sonuçlarına göre, Rusya tarafından yıl sonunda ortak üretime ilişkin kararın açıklanması bekleniyor. Eğer bu yönde bir karar çıkarsa Kamaz şirketinin Rusya'da lisans altında üretimi üstlenebileceği tahmin ediliyor.

Rusya'nın stratejik füze sistemlerinin geliştiricisi NPO Mashinostroyeniye'nin genel müdürü Andrey Goryayev, yeni nesil kıtalararası balistik füze sistemi olan R-36M2 füzesinin (NATO kod adı SS-18 Satan) 2022'den önce hizmete girmesinin olası görünmediğini söyledi. Moskova'da 8 Mayıs günü bir röportajda konuşan Goryayev, yeni füzenin hizmete giriş tarihinin, tasarım ve üretim süreçlerinde kullanılacak teknoloji, alet ve ekipmanların tedariğine bağlı olduğunu ifade etti.

Avrasya Haber sitesinin 20 Mayıs tarihli haberine göre, Rusya, İstanbul'da düzenlenen ve Türk Hükümeti'nin desteğiyle gerçekleşen sempozyumlarda Rusya karşıtı mesajların vrilmesi nedeniyle, Türiye'ye protesto notasını iletti. Habere göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İstanbul'da 13 Mayıs tarihinde düzenlenen Uluslararası Kafkasya Sempozyumu'nun sonuç bildirgesinde "Rusya ve onun yandaşlarına karşı mücadelenin desteklenmesi ve Doku Umarov liderliğindeki buunan ve Rusya'ya karşı cihad yürüten mücahitlerin desteklenmesi" çağrısında bulunulduğu belirtildi ve Türkiye'de devlet organlarının açıktan destek verdikleri böyle bir etkinliğin düzenlenmesinin Rusya'da rahatsızlık yarattığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca, 12 Mayıs'ta İstanbul'da düzenlenen bir diğer sempozyumda "Çerkez Soykırımı"nı anma etkinlikleri düzenlenmesi kararı alındığı hatırlatıldı ve konuyla ilgili duyulan rahatsızlıkların, Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'ne iletildiği dile getirildi.

Hindistan'ın Hindustan Aeronautics Limited (HAL) ve Rus United Aircraft Corporation (UAC) firmalar 29 Mayıs günü, ortak nakliye uçağı geliştirme anlaşması imzaladı. Multirole Transport Aircraft (MTA) adı verilen proje ile iki ülkenin ve ihraç piyasasının ihtiyacı için çift motorlu, 15 - 20t yük taşıma kapasitesine ve azami 65t kalkış ağırlığına sahip 2,700km menzilli bir nakliye uçağı geliştirilecek. MTA uçağından Rus Hava Kuvvetleri için 100, Hint Hava Kuvvetleri için ise 60 adet üretilmesi planlanıyor.

Rusya'nın eski Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, görevi halefi Vladimir Putin'e devretmeden kısa süre önce, ülkesinin Libya'ya uyguladığı silah ambargosunu kaldıran kararnameyi imzaladı. 6 Mayıs günü imzalanarak yürürlüğe giren karara göre Rus firmaları Libya'ya savunma ürünlerini tekrar ihrac edebilecek. Rusya'nın Libya ile imzaladığı ve İç Savaş ve NATO müdahalesinden hemen önce imzalanmış çok sayıda savunma anlaşması bulunuyordu. Anlaşmaların toplam bedelinin yaklaşık USD4 milyar olduğu tahmin ediliyor.

Severnaya Tersanesi, Proje 20380 Stereguşçi sınıfı korvetlerin dördüncüsü olan Stoykiy'i 30 Mayıs günü denize indirdi. Geminin Kasım 2013'te Baltık Filosu'nda hizmete girmesi planlanıyor. Projenin ilk gemisi olan Stereguşçi Ekim 2008'de Baltık Filosu'nda hizmete girmişti.

Yantar Tersanesi, Proje 11711E sınıfı tank çıkarma gemisi (LST) projesinin ilk gemisi Vitse Admiral Ivan Gren'i 18 Mayıs günü denize indirdi. Hizmetteki Proje 1171 Alligator sınıfı LST'lerin yerini alacak gemilerin ilki olan Ivan Gren, 23.12.2004 tarihinde kızağa konmuştu. Proje 11711E sınıfında toplam 6 geminin inşa edilmesi planlanıyor. Gemilerin toplam uzunluğu 128m, eni 16.5m. Azami sürati 18 deniz mili olan LST'ler, 13 adet tank, 36 adet zırhlı muharebe aracı ya da 300 deniz piyadesi taşıyabiliyor.

Army-Technology.com sitesinin 14 Mayıs tarihli haberine göre İtalyan IVECO firması üretimi Light Multirole Vehicle (LMV) 4x4 taktik tekerlekli araçlar, Rus Kara Kuvvetleri hizmetine girdikten sonra ilk kez bir geçit töreninde kamuoyuna gösterildi. LMV araçları, Rusya'nın 2. Dünya Savaşı zaferinin 67. yıldönümünde Moskova'daki Kızıl Meydan'daki askeri geçit törenine katıldı. IVECO ile Rus Savunma Bakanlığı arasında Haziran 2011'de imzalanan anlaşma uyarınca Rus Kara Kuvvetleri için ilk etapta 100 adet LMV 4x4 taktik tekerlekli zırhlı araç üretilecek. Üretim miktarının ilerleyen yıllarda yıllık 300 - 500 adede kadar çıkartılması öngörülüyor.[6]

Russian Helicopters firması, Moskova'da düzenlenen HeliRussia 2012 fuarında yeni çok maksatlı helikopteri Ka-62'yi tanıttı. İLk uçuşu Ağustos 2013'e planlanmış olan Ka-62'nin 2015'te hizmete girmesi öngörülüyor.

Endonezya, Deniz Piyade birlikleri için Rus Rosoboronexport şirketine 37 adet BMP-3F zırhlı muharebe aracı siparişi verdi. USD114,000,000 tutarındaki sözleşme 11 Mayıs günü imzalandı. Endonezya daha önce, 2008'de imzalanan bi sözleşme ile 17 adet BMP-3F teslim almıştı.


Suriye

Özgür Suriye Ordusu, Beşar Esad yönetiminin üst düzey yetkililerinin, düzenlenen bir operasyonla öldürüldüğünü öne sürdü. Öldürülenler arasında İçişleri Bakanı, Savunma Bakanı ve Suriye istihbaratının bir numaralı isminin de bulunduğu iddia edildi. Suriye resmi haber ajansı SANA ise iddiaları yalanladı. Özgür Suriye Ordusu Askeri Konseyi tarafından yapılan açıklamada, başkent Şam'da dün gece düzenlenen saldırıda, Suriye'deki krizin yönetilmesinden sorumlu konsey üyelerinin hedef alındığı belirtildi. Özgür Suriye Ordusu'na bağlı "Sahabe Tugayları" adlı özel kuvvetlerin düzenlediği ifade edilen saldırıda, Suriye istihbaratının bir numaralı ismi ve Devlet Başkanı Esed'in eniştesi Asıf Şevket, İçişleri Bakanı Muhammed Şaar, Savunma Bakanı Davud Racih, Esed'in özel temsilcisi Hasan Turkmani, Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Tümgeneral Hişam Bahtiyar ile Baas Partisi yetkilisi Muhammed Said Bahityan'ın öldürüldüğü iddia edildi. Açıklamada, saldırıda hedef alınan yetkililerin, tanınmamaları için farklı isimlerle Şami Hastanesi'ne kaldırıldıkları bildirildi.

CNN Türk'ün 21 Mayıs tarihli haberine göre, Hatay'daki çadır kentte kalan Suriyeli bir albayın, Suriye devletine teslim edilmek üzere kaçırılacağı iddiasıyla ilgili gözaltına alınan biri Suriye uyruklu, 2'si Türk 3 şüpheli, Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nce serbest bırakıldı. Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekili Basın Sözcüsü Ahmet Akkaya, yazılı açıklamasında, Suriye uyruklu S.S'nin, Apaydın köyündeki çadır kentte kalan Suriyeli muhalif albay Riyad El Esad'ın kaçırılması için geleceği ihbarı alındığını belirtti. Bunun üzerine Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmanın, daha sonra Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nce devam ettiğini ifade eden Akkaya, şunları kaydetti: "Bu nedenle yapılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüpheliler S.S, H.A. ve S.B'nin ifadeleri alındı. Soruşturma dosyasındaki bilgi ve belgelere göre, şüpheliler, Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nce serbest bırakıldı. Devam eden soruşturmanın neticesine göre bir karar verilecek."

Tunus İçişleri Bakanı Ali Larid, Suriye'de rejime karşı silahlı mücadele yürüten Özgür Suriye Ordusu saflarında Tunus vatandaşlarının da bulunduğunu kabul etti. Larid, Tunus resmi haber ajansında yayımlanan açıklamasında, bazı Tunuslu gençlerin Suriye'de muhaliflerin safında mücadele ettiğine dair bilgi sahibi olduklarını belirterek, bunlardan bazılarının cezaevinde, bazılarının ise Özgür Suriye Ordusu ile birlikte aktif mücadele içinde olduğunu ifade etti.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, St. Petersburg’da düzenlenen bir forumda yaptığı konuşmada, ”Uluslararası kurumları devre dışı bırakarak her türlü ortak yaptırımlar uygulama, dünyadaki mevcut durumun gelişmesine katkıda bulunmadı. Ayrıca yabancı ülkelerde kimseyi umursamayan askeri operasyonlar genellikle radikal grupların iktidara gelmesiyle son buldu” dedi. Suriye’deki durumu ima ederek ulusların kendi gelişim yollarını seçme hakkının evrensel bir değer olduğunu vurgulayan Medvedev, ”Bazı noktalarda bir devletin egemenliğinin altını dinamitleyen bu tip müdahaleler geniş ölçekli bölgesel bir savaşla son bulabilir ve hatta - kimseyi korkutmak istemiyorum - nükleer silahların kullanımıyla bile son bulabilir” ifadesini kullandı.


Ukrayna

Ukrayna Savunma Bakanı Dmitro Salamatim, Ukrayna ordusundaki geniş ölçekli kuvvet indiriminin büyük ölçüde tamamlandığını açıkladı. Interfax haber ajansının 10 Mayıs tarihli haberine göre Bakan, 2004 yılında 70,000, 2005'te 40,000, 2006'da 24,000 ve 2007'de 21,000 olmak üzere dört yıl içinde toplam 155,000 kişilik bir personel indiriminin gerçekleştirildiğini belirtti.

Ukrayna, Kazakistan ile BTR-4 zırhlı personel taşıyıcı araçların ortak üretimine dair 4 Mayıs günü bir anlaşma imzaladı. Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen KADEX 2012 savunma fuarı sırasında imzalanan anlaşma uyarınca, 100 adet BTR-4, Kazakhstan Engineering tesislerinde sırayla 10 ve 90 adetlik iki parti halinde üretilecek. Bu kapsamda Ukrayna Kazakistan'a üretim hattı, tamir setleri, yedek parçalar, ilgili teknoloji, dokümantasyon ve eğitim sağlayacak.

Astana'da düzenlenen KADEX 2012 fuarında Ukrayna, Orta Asya ve Ortadoğu pazarına yönelik sunduğu silah sistem ve araçlarını sergiledi. Sergilenen sistemler arasında BTR-3E1 ve BTR-4 zırhlı personel taşıyıcılar, Oplot ve Т-72UA4 ana muharebe tankları, Dozor B taktik zırhlı araç, KrAZ-5233 taktik tekerlekli araç, Stugna, Skif ve Kombat tanksavar füzeleri, Kolçuga ELINT/SIGINT sistemi ile Adros KT-01AV karşı tedbir sistemi yer aldı.

Jane's Defence Weekly'nin 18 Mayıs tarihli haberine göre, Namibya Savunma Bakanı'nın Ukrayna'ya 15 Mayıs günü gerçekleştirdiği resmî ziyarette, Namibya'nın silahlı kuvvetler envanterindeki eski Sovyet yapımı malzeme ve sistemlerin Ukrayna savunma sanayii ürünleri ile yenilenmesi gündeme geldi.

Ukrayna Savunma Bakanı Dmitro Salamatin, 18 Mayıs günü Polonya'ya resmî bir ziyaret gerçekleştirdi. Salamatin'in Polonyalı mevkidaşı Tomasz Siemoniak ile görüşmesinde, iki ülkenin savunma sanayii alanında daha kapsamlı işbirliği geliştirmesi konusu görüşüldü. Ukraynalı heyet, Polonya'da RADWAR, Bumar, OBRUM ve WZM gibi savunma sanayii kurum ve kuruluşlarını da ziyaret etti.

FlightGlobal'ın 4 Mayıs tarihli haberine göre Ukrayna, Hindistan ile büyük ölçekli bir füze satış anlaşmasının müzakerelerini tamamlamak üzere. Rus Nezavisimaya Gazeta gazetesine dayandırılan habere göre satış, Hint Hava Kuvvetleri'ne ait RSK MiG-29 ve Suhoy Su-30 uçakları ile kullanılacak R-27 (NATO kod adı AA-10 Alamo) orta menzilli havadan havaya füzeleri içeriyor.


Yunanistan

Tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşayan Yunanistan’da, 6 Mayıs günü gerçekleştirilen erken genel seçim sonucunda hiç bir parti tek başına ya da birlikte bir hükümet kuramadı. Siyasi bir krize dönüşen süreç sonunda, 17 Haziran’da ikinci bir genel seçime gidilmesi kararı alındı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Yunanistan'ın döviz ve avro cinsinden uzun vadeli kredi notunu "B-"den, "CCC"ye düşürdü, Uluslararası Para Fonu IMF de 17 Haziran'daki seçimlere kadar Atina ile görüşmeleri durdurdu. Ülkede 7 Mayıs'tan bu yana bankalardan çekilen mevduatın miktarı 700 milyon avroyu aştı. Yunanistan Banka Çalışanları Birliği paniği artıran bu habere ilişkin olarak bir açıklama yaptı, yerel bankaların işlemlerinin ve banka hesaplarının güvenliğinin tehlikede olmadığını duyurdu.

Öte yandan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, IMF'nin Atina'ya verdiği borcun şartlarını yumuşatmayacağını belirterek, Yunanlıların sempati beklememesi gerektiğini söyledi. Lagarde, The Guardian'a verdiği röportajda, Yunanlıların vergilerini ödeyerek kendilerine kolektif birşekilde yardım etmeye başlamaları gerektiğini ifade etti. Lagarde "Atina denince aklıma vergi ödemeyen insanlar da geliyor. Bu insanlar kendi sorunlarını kendileri çözmeye çalışmalı. Nijer'in küçük bir köyünde, üç kişi oturdukları sıralarında günde iki saat eğitim gören okuma heveslisi çocukları daha çok düşünüyorum. Her zaman aklımdalar. Çünkü Atina'daki insanlardan daha fazla yardıma ihtiyaçları var."

TRT Türk'ün 14 Mayıs tarihli haberine göre, siyasi krizin aşılamadığı Yunanistan'da hükümet arayışları sürerken, Başbakan Lukas Papadimos, dışarıdan yardım gelmemesi durumunda, ülkenin, Haziran ayı başından itibaren parasız kalacağını bildirdi. Papadimos, Cumhurbaşkanı Karalos Papulyas'a sunduğu bir raporda, seçimler nedeniyle devlet mekanizmasının gevşemesi sonucu vergilerin tahsil edilemediğini, mükelleflerin de ödemede isteksiz davrandığını belirterek, bu durumun devlet ihtiyaçlarının karşılanmasında büyük zorluklar yarattığını bildirdi.

Yunan Defencenet sitesinin 20 Mayıs tarihli haberine göre, Yunan Savunma Bakanlığı, ABD'den transfer edilecek 400 adet M-1A1 Abrams tankının nakliyesi için gerekli olan EUR10,000,000'luk finansmanı bulmuş durumda. Söz konusu transfer bir süredir Yunan savunma basını tarafından yoğun biçimde işlenmekte.

Hürriyet gazetesinin 17 Mayıs tarihli haberine göre, merkezi Lüksemburg’daki NAMSA (NATO Maintenance and Supply Agency), Yunanistan’da orman yangınlarını söndürme işini bir Türk firmasına vermeyi kararlaştırdı. Yunan Kamu Düzeni Bakanlığı, geçen yıllardaki ihalelere fesat karıştığı için bu yılki ihaleyi NAMSA’nın yapmasını istemişti. NATO’nun bir kuruluşu olan NAMSA, Yunanistan’ın 12 helikopterden 5’ini (ağır tip) Rusya, 7’sini de (orta tip) Türk firmasından kiralamasını kararlaştırdı. İhalede nihai kararı Yunan Kamu Düzeni Bakanlığı verecek.

Yunanistan'ın liman şehri Patra'da ırkçı Altın Şafak üyesi göstericiler, göçmenlerin kaldığı eski Piraiki-Patraiki fabrikasına saldırıda bulundu. Olaya müdahale eden polisle göstericiler arasında çatışma yaşandı, her iki taraftan da yaralananlar oldu. Altın Şafak partisi 7 Mayıs seçimlerinde 7% oy alarak Yunan meclisine girmeye hak kazanmıştı.


[1] Azerbaycan’ın silahlanma faaliyetleri ile ilgili bir değerlendirme için bkz: "Azerbaycan adım adım savaşa hazırlanıyor": http://www.dunyabulteni.net/?aType=haber&ArticleID=210225
[2] Söz konusu virüs ile ilgili ayrıntılı bir inceleme için bkz: “Meet ‘Flame,’ The Massive Spy Malware Infiltrating Iranian Computers”: http://www.wired.com/threatlevel/2012/05/flame/
[3] Doğu Akdeniz’deki duruma ait bir değerlendirme raporu için bkz: USAK Analiz, No.13: "Doğu Akdeniz’de Sertleşen Rekabet: Güney Kıbrıs Rum Kesimi-Türkiye Gerginliği": http://www.usak.org.tr/rapor.asp?id=133
[4] Konu ile ilgili bir değerlendirme için bkz: “Suriye Sorunu Bağlamında Lübnan’da Son Olaylar”: http://orsam.org.tr/tr/yazigoster.aspx?ID=3514
[5] Ayrıntılar için bkz: “Russian Destroyer Smetlivy Returned Home”: http://turkishnavy.net/2012/05/31/russian-destroyer-smetlivy-returned-home/
[6] Ayrıca bkz: “Rus Ordusu'na İtalyan Zırhlı Aracı”: http://www.siyahgribeyaz.com/2010/11/rus-ordusuna-italyan-zrhl-arac.html

2 yorum:

Adsız dedi ki...

İnternette bulduğum aşağıdaki rakamlar doğru ise Yunanistan 400 adet M1A1 Abrams tankını neden alma ihtiyacı duyuyor? Modernizasyon ihtiyacı mı yoksa halen savunma yapılarını bize göre mi şekillendirmeye çalışıyorlar?

Tank: 1730 (Leopard IA3GR / IA5, M60 A3 / AI, M48 A5 / MOLF / A3)

Mehmet "4v14t10n" Sami dedi ki...

Merhaba,
şu bir süredir sözü edilen Amerika'nın yeni LHA ve uçak gemisi "melezi" stratejisi ile ilgili bir yazı yazacak mısınız diye merak ettim?

Yani genel olarak ciddi bir yaklaşım farkı, küçültüyor powerplantı değiştiriyor LHA-6 yı uçak gemisi(bir filo f-35b olacak deniliyor) olarak kullanmak bir gemi alımından çok stratejik bir değişim bu konuda ne düşünüyorsunuz merak ediyorum...